G4Media.ro

Zelenski: Ucraina va cere NATO acelaşi nivel de asistenţă antiaeriană de care…

Sursa foto: Sergey SHESTAK / AFP

Zelenski: Ucraina va cere NATO acelaşi nivel de asistenţă antiaeriană de care beneficiază Israelul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi seara, în discursul său cotidian către populaţie, că va solicita o reuniune a Consiliului Ucraina-NATO pentru a obţine mai multă protecţie pentru oraşele şi infrastructura ţării din partea aliaţilor Kievului, după ce membri ai alianţei au ajutat Israelul să doboare rachete şi drone lansate de Iran în noaptea de sâmbătă spre duminică, relatează EFE şi DPA, citate de Agerpres.

„Să acordăm aceeaşi valoare tuturor vieţilor. Trebuie să o facem. Trebuie să le protejăm de teroare la acelaşi nivel. Ucraina va solicita convocarea unei reuniuni a Consiliului Ucraina-NATO pentru a discuta despre apărarea antiaeriană, despre furnizarea de echipamente antiaeriene, de sisteme şi rachete corespunzătoare”, a declarat Zelenski.

De la atacul iranian de sâmbătă noapte, cu peste 300 de drone şi rachete care au fost doborâte aproape în întregime de apărarea antiaeriană a Israelului, cu asistenţă din afara teritoriului său naţional din partea SUA, a Marii Britanii şi a Franţei, Zelenski a cerut în mod repetat partenerilor săi să garanteze Ucrainei un nivel similar de protecţie.

Zelenski a subliniat într-unul dintre aceste mesaje că Israelul, ca şi Ucraina, nu face parte din NATO şi a afirmat că membrii NATO ar putea să se implice mai mult în apărarea Ucrainei fără a activa Articolul 5 din Tratatul Alianţei Nord-Atlantice şi fără a intra în război cu Rusia.

„Lucrăm pentru a obţine mai mult ajutor real. Pentru a obţine o egalitate reală în apărarea împotriva terorii”, a declarat în discursul său preşedintele ucrainean, adăugând că „dronele Shahed şi rachetele balistice sunt la fel” atunci când sunt folosite împotriva Israelului şi atunci când sunt trase asupra Ucrainei.

„Cum faci diferenţa între vieţile oamenilor, oare oamenii valorează în mod diferit? Nu, preţuim fiecare viaţă”, a declarat Zelenski.

Încă de la începutul războiului, Ucraina le-a cerut aliaţilor săi să îi trimită suficiente sisteme antiaeriene pentru a-şi proteja teritoriul şi infrastructura de atacurile aeriene ruseşti. Kievul a primit o parte din ajutorul pe care îl solicită, dar teritoriul ucrainean rămâne vulnerabil la rachetele şi dronele ruseşti.

În acelaşi discurs, Zelenski i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru eforturile sale în căutarea unei soluţii de rezolvare a conflictului în Ucraina.

Vorbind marţi la Beijing cu preşedintele chinez Xi Jinping, Scholz a subliniat importanţa Chinei pe scena mondială. Fiind un aliat-cheie al Rusiei, Xi este văzut ca având influenţă asupra preşedintelui rus Vladimir Putin.

„China ne poate ajuta într-adevăr să restaurăm o pace justă pentru Ucraina şi stabilitatea în relaţiile internaţionale”, a declarat Zelenski, citat de DPA. Elveţia va găzdui un summit pentru pace la mijlocul lunii iunie, la care a fost invitată China, dar nu şi Rusia.

Nu este încă clar dacă Beijingul, care face presiuni pentru ca Moscova să participe la conferinţa din Elveţia, va participa sau nu.

„Summitul din Elveţia ne va oferi tuturor o şansă reală de a pune cu adevărat în aplicare Carta ONU, obiectivele şi principiile sale”, a declarat Zelenski.

Ucraina insistă ca toate forţele ruse să se retragă de pe teritoriul său, dar Rusia a calificat acest lucru drept „nerealist” şi cere Kievului să accepte „situaţia din teren”, adică anexarea celor patru regiuni ucrainene, dar controlate încă parţial de Moscova (Doneţk şi Lugansk la est, Herson şi Zaporojie la sud) plus Crimeea, peninsulă ucraineană pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Problema e ca Ukraina e de vreo 30 de ori mai mare ca suprafata iar distanta de atac de cateva ori mai mica .