G4Media.ro

Traficul de persoane, o afacere de peste două miliarde de dolari pe…

sursa foto: Pixabay

Traficul de persoane, o afacere de peste două miliarde de dolari pe zi în Europa / Cele mai frecvente victime sunt nigeriene, românce, venezuelene şi columbiene

Şeful Brigăzii Centrale de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane din Spania, José Ángel González, subliniază că „orice persoană pe care o vedem pe stradă poate fi o victimă”, se arată într-o analză a cotidianului spaniol El Mundo, preluată de Rador.

Este recomandabil să lăsăm deoparte prejudecăţile atunci când vorbim despre traficul de persoane. Nu apare numai în mediile nocturne legate de prostituţie sau în nucleele urbane. Apare şi pe câmpurile Spaniei, în campaniile de culegere a fructelor. O afacere cu o amploare impresionantă la nivel global, care se petrece „chiar sub nasul nostru”, potrivit lui José Ángel González, şeful Brigăzii Centrale de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane a Poliţiei.

„Traficul este sub ochii noştri şi nu este doar sexual, ci şi la muncă, pe câmpuri sau în ateliere, de criminalitate forţată sau trafic de organe, deşi acesta din urmă este rezidual în Spania”, a rezumat González, într-o conferinţă în cadrul cursurilor de vară ale Universităţii Internaţionale Menéndez Pelayo din Santander.

Comisarul a indicat că, în Spania, activitatea de trafic de persoane rulează „în jur de cinci milioane de euro pe zi”. În Europa, sunt 2.280 de milioane de dolari (adică peste două mliliarde) şi 32.000 de milioane (32 de miliarde), la nivel mondial: „Este sclavia secolului al XXI-lea, pentru că toţi oamenii traficaţi suferă enorm”.

Conform datelor furnizate de Gónzalez, 12 milioane de persoane din 160 de ţări sunt victime ale acestui tip ce trafic. „62% dintre ele sunt destinate exploatării sexuale, dintre care 80% sunt femei, iar 12% sunt fete”. Bilanţul pe 2014-2018 de prognoză şi combatere a traficului de persoane, publicat de Ministerul de Interne, reflectă faptul că numărul persoanelor cu risc în cazuri de exploatare sexuală a ajuns la 9.300, şi la 11.700 în cazurile de exploatare a forţei de muncă. Câteva date care se îmbunătăţesc faţă în statisticile anilor precedenţi.

Chiar şi aşa, González a deplâns faptul că majoritatea acţiunilor sunt reactive în loc de a fi proactive. Astfel, este ceva obişnuit ca la aceste operaţiuni să se ajungă prin investigaţii legate de traficul de droguri sau pentru un alt tip de delicte de natură sexuală.

Deşi, după cum a insistat Gonzalez în numeroase rânduri, „profilul unei victime a traficului este foarte generic, deoarece orice persoană întâlnită pe stradă poate fi o victimă”, există multe caracteristici comune în multe dintre cele afectate. Femeile tinere, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, sunt cele mai expuse, în special în cazurile de exploatare sexuală, în care acestea reprezintă 98% din cazuri.

De asemenea, este frecvent să se întâlnească victime cu un nivel cultural scăzut şi fără calificare, şomeri şi persoane cu probleme de familie. Naţionalitatea este, de asemenea, un factor, conform raportului Internelor, menţionat anterior. Cele mai frecvente victime sunt nigeriene, românce, venezuelene şi columbiene.

În cazul celor arestaţi, ies în evidenţă cei de origine din Spania, Româna şi Nigeria. În ceea ce priveşte exploatarea forţei de muncă, majoritatea victimelor provin din Vietnam, România şi Moldova.

Autor: Carlos Polanco / Traducerea: Cristina Zaharia

Image by Gerd Altmann from Pixabay 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Eu cred ca trebuie sa va recititi articolul si sa revizuiti cifra de 2 miliarde pe zi, nu apare nicaieri in text.

    • Asta te-a enervat pe tine in articolul asta, ca nu apare ”cifra de 2 miliarde pe zi”? Apare, mai citeste o data, si poate atunci te mai supara si faptul ca Romania e ”fruntasa” la trafic de persoane, si cel de munca si cel sexual, multumita ”onorabilei” politii romane, sora cu interlopii! Biata, si ea e o victima, e traficata si politia romana, de banetul care-i vine pe buzunar si de la stat, ca sa inchida ochii, si de la infractori, in acelasi scop.
      Judetele in care se inchide criminal ochii si se fraternizeaza cu interlopii se pot descoperi cu usurinta din profilul victimei : ”nivel cultural scăzut şi fără calificare, şomeri şi persoane cu probleme de familie”. Exact aceste trasaturi definitorii le intalnim preponderent in judetele rosii ale tarii, unde psd are fiefuri istorice, partid criminal si anti-roman, monstrilor!

    • @Gabriela Constantinescu
      Din pacate siteul nu ma lasa sa va raspund directa asa ca incerc asa.
      Am scris doua randuri cat se poate de seci mai sus din care nu reiese nici un sentiment pe care l-as avea dupa ce am citit articolul. Aceste sentimente prefer sa le discut cu persoane pe care le cunosc, nu pe internet unde lumea trage concuzii in stanga si in dreapta.
      Textul „(adică peste două mliliarde)” a aparut dupa ce am postat comentariul. Textul original din spaniola spune asa: el negocio de la trata mueve „en torno a cinco millones de euros al día”. En Europa, son 2.280 millones de dólares, y 32.000 millones a nivel mundial. Cifra de 2.280 de milioane putem doar presupune ca este pe an, caz in care da avem peste 2 miliarde pe zi, de mai mult de 3 ori peste. G4media este un sute de la care am pretentii la grija cu care editeaza stirile.

      Tot ce scrieti in restul comentariul este adevarat.

  2. Intre Nigeria si Venezuela, acolo este locul Romaniei. Asa ca nu va mai bateti cu pumnul in piept „bravi romani”. In 30 de ani de la revolutie am coborat mult pe scara civilizatiei si a statului de drept.

    • Foarte trist,tragic de-a dreptul,suntem „fruntasi”numai la probleme grave,si dupa cum se vede in Romania se face prea putin in privinta scaderii ratei traficului de persoane,cu toate abuzurile care le implica,autoritatile,MAI in special se face ca ploua,si mai rau este in unele cazuri direct implicata,aici toata lumea face planuri de „reforma”,dar,nu se ia nicio masura concreta,doar campanii electorale si mandate in interes personal,dar,pana cand !!!??

    • Pana la alegeri, Maria, pana atunci, ma refer la toate randurile de alegeri 2019-2020. Prin alegeri au venit si s-au mentinut la putere 30 de ani, prin alegeri vor pleca pentru totdeauna, sper.

  3. Suntem un popor esuat?
    atat la nivel individual cat si la nivel de „lideri”?
    Oare liderii doar isi dau seama ca e mult de munca sa schimbi ceva asa ca se multumesc sa stranga si sa aiba grija de familia lor? Gen Oracle-man ala?

    • Ia las-o balta cu depresia asta, sau esti vreun postac ce si-a propus azi sa ne afunde si mai mult in disperare si deznadejde? Un popor nu este esuat niciodata, insa liderii actuali sunt de asa proasta calitate, incat nici nu vor si nici nu pot sa schimbe ceva. Si alt exemplu de coruptie nu puteai sa dai, ca are balta peste din belsug, p-aia psdisti sau pro-psd nu-i vezi : tariceanu, stanescu, draknea, valcov, udrea, nastase, hrebenciuc, cosma, ghita etc.

    • De aia ce sa mai zic, aia sunt absolut corupti si putrezi de m-am plictisit de ei
      Problema cu depresia … e ca nu prea se vad vesti bune no?
      Castiga Halep, asta e singurul nostru medicament
      Aaa si olimpicii, am uitat
      Alte realizari …. ioc!

  4. Eu mi-am făcut partea mea, am votat cu oameni cinstiţi. Restul de 79% dormiţi.

  5. Am impresia ca ati trecut niste zerouri in plus. Chiar atat de multe victime?