G4Media.ro

Totul despre controversa dosarului achizițiilor SRI, clasat de DNA/ Firma vizată, trimisă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Totul despre controversa dosarului achizițiilor SRI, clasat de DNA/ Firma vizată, trimisă în judecată într-un dosar privind uniformele polițiștilor locali din Sectorul 1/ Ce contracte are cu SRI

Viper Concept SRL din București este firma care a fost vizată în dosarul achizițiilor SRI clasat de DNA, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Clasarea face obiectul unor controverse între actualul șef DNA, procurorul Marius Voineag, și fostul șef interimar al Serviciului militar din DNA, procurorul Liviu Lascu.

În decembrie anul trecut, firma a fost trimisă în judecată de DNA într-un dosar privind uniformele polițiștilor locali din Sectorul 1. Prejudiciul este de peste jumătate de milion de lei (peste 100.000 de euro).

Firma are contracte pentru furnizarea de uniforme și echipamente militare cu mai multe instituții de forță ale statului precum SRI, IGPR, Jandarmeria Româna, Autoritatea vamală sau Poliția Locală Sector 1.

Vezi mai jos informația pe larg

Cine este firma Viper Concept

Potrivit documentelor firmei publicate în Monitorul Oficial, firma Viper Concept (fostă Gear Concept) este deținută de Elena-Camelia Cornilă (50%) și Mircea Cornilă (50%).

Potivit unor surse judiciare, Mircea Cornilă a fost angajat SPP. Între timp, cei doi soți au divorțat, potrivit portalulului Tribunalului București. Acum, Elena-Camelia Cornilă se numește Elena-Camelia Luca.

Potrivit bilanțurilor fiscale publicate pe portalul ministerului de Finanțe, firma Viper Concept a avut în 2022 o cifră de afaceri netă de peste 4,5 milioane de lei și a înregistrat un profit net de peste 570.000 de lei (aproape 115.000 de euro). Firma are 8 salariați. În 2018, firma a înregistrat un profit net de peste 340.000 de lei și avea 28 de angajați.

Dosarul trimis în instanță

Potrivit site-ului DNA, în decembrie anul trecut, firma Viper Concept a fost deferită justiției într-un dosar privind uniformele polițiștilor locali din Sectorul 1 de către procurorii Secției a 2-a din DNA (Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție).

Potrivit portalului Tribunalului București, a fost trimisă în judecată și fosta nevastă a lui Mircea Cornilă, Elena-Camelia Luca.

Dosarul privește ”modalitatea în care s-a derulat un contract încheiat în data de 29.11.2022, între Poliția Locală Sector 1 București și SC Viper Concept S.R.L, care viza achiziția unui număr de 230 de uniforme pentru polițiștii locali (171 pentru ordine publică și 51 pentru circulație), precum și a unui număr de 6 echipamente de protecție (finanțare din fonduri proprii).

În contextul de mai sus, în baza unei înțelegeri anterioare între inculpații L.E.C. (Luca Elena-Camelia – n.r.), I.C. (Ioniță Cornel – n.r.) și Iordan Ovidiu Gabriel (fost șef al Poliției locale Sector 1 – n.r.) și în condițiile în care instituției publice i-ar fi fost livrate doar o parte din bunurile contractate (în valoare totală de 86.179,80 lei inclusiv TVA), acesta din urmă ar fi înaintat o factură emisă de SC Viper Concept SRL directorului executiv al Poliției Locale Sector 1 București, care la 29 decembrie 2022, fără vinovăție, ar fi dispus achitarea către societatea respectivă a sumei de 628.677 lei (valoarea întregului contract).

Prin aceste demersuri ar fi fost creat un prejudiciu în dauna autorității contractante, în valoare de 542.497 lei, reprezentând produse care nu ar fi fost livrate/recepționate în mod efectiv, atestarea livrării integrale a acestora efectuându-se doar scriptic, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru SC Viper Concept S.R.L”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, fostul șef al Poliției Locale a Sectorului 1, Ovidiu Gabriel Iordan, și-a recunsocut faptele de fals, uz de fals și participație improprie la abuz în serviciu și a acceptat o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu suspendare.

Ce spun reprezentanții firmei Viper Concept

Contactată telefonic de către G4Media.ro, Elena-Camelia Luca a refuzat să facă orice comentarii pe marginea dosarului trimis în judecată de DNA și a achizițiilor făcute de SRI. ”Nu fac aprecieri. În secunda asta îmi rezerv dreptul să închid telefonul”, a spus Elena-Camelia Luca.

Ce contracte are firma în derulare cu SRI

Firma are contracte pentru furnizarea de uniforme și echipamente militare cu mai multe instituții de forță ale statului precum IGPR, Jandarmeria Româna, SRI, Autoritatea vamală sau Poliția Locală Sector 1. Despre contractele firmei Viper Concept cu Poliția și probleme uniformelor livrate a scris aici jurnalistul Virgil Burlă.

Potrivit SEAP (platforma de achiziții publice), în ultimii ani, firma Viper Concept figurează cu 4 contracte cu SRI.

9 august 2018: contract de tip acord-cadru (de tip abonament) cu valoare maximă de peste 3 milioane de lei cu o unitate militară a SRI, UM 0461 București, pentru livrarea de uniforme si articole de echipament militar (centuri tactice și scurte pentru intervenție, costume de intervenție teroristă).

11 noiembrie 2021: contract de peste 450.000 de lei cu altă unitatea militară a SRI, UM 0929 București, pentru livrarea de echipament de intervenție (bocanci, ghete, cagule, tricouri, șepci, centuri tactice, costume de intervenție teroristă).

18 noiembrie 2021: acord-cadru cu valoare maximă de peste 950.000 de lei, tot cu UM 0929 București, pentru furnizarea de uniforme si articole de echipament militar (bluzoane și scurte pentru instrucție).

1 noiembrie 2022: acord-cadru cu valoare maximă de peste 2 milioane de lei cu  UM 0929 pentru livrarea de echipament de intervenție (costume de intervenție antiteroristă vară-iarnă, cagule de protecție, bocanci, șepci, ghete tactice, scurte de intervenție).

Controversa din jurul clasării dosarului achizițiilor SRI

Clasarea face obiectul unor controverse între actualul șef DNA, procurorul Marius Voineag, și fostul șef interimar al Serviciului din DNA pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, procurorul militar Liviu Lascu.

februarie – martie 2023: Procurorul Lascu instrumenta dosarul achizițiilor SRI de uniforme pentru trupele de intervenție de la firma Viper Concept. Înainte ca procurorul Marius Voineag să fie numit la șefia DNA, procurorul militar a făcut percheziții la sediile SRI.

1 aprilie 2023: Marius Voineag este numit la șefia DNA.

9 mai 2023: Noul șef DNA propune Secției pentru procurori a CSM schimbarea procurorului Lascu de la șefia interimară a Serviciului din DNA privind infracțiunile comise de militari și înlocuirea lui cu un procuror de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general, Gheorghe Stanciu.

Voineag nu a prezentat atunci public motivele schimbării procurorului Lascu.

În aceeași zi, jurnalista Sorina Matei publică pe site-ul presacurata.ro fotografii făcute pe stradă cu procurorul militar Liviu Lascu şi deputatul PNL Ioan Cupșa. Cei doi au explicat că sunt prieteni de 25 de ani. De notat în context că este al doilea filaj la un magistrat din ultimii ani, după filajul din februarie 2020 la adresa procurorului Horațiu Radu, care candidase la șefia Parchetului General.

16 mai 2023: CSM aprobă cu un vot de 4-1 schimbarea procurorului Lascu, deși cu câteva luni înainte, în februarie, aprobase în unanimitate numirea aceluiași procuror în funcția interimară de la DNA.

Procurorul propus la șefia Serviciului din DNA privind militarii, Gheorghe Stanciu, se retrage din cursă și iese la pensie.

15 iunie 2023: procurorul militar, colonelul Adrian Mircea, adjunctul Parchetului Curții Militare de Apel București, este numit șef interimar al Serviciului militar din DNA. NOTĂ UPDATE: Cu ocazia Zilei Naţionale de 1 decembrie 2023, aşadar ulterior deciziei de clasare din dosarul achiziţiilor SRI, colonelul Adrian Mircea a fost avansat la gradul de general de brigadă cu o stea prin decret al şefului statului.

18 octombrie 2023: dosarul achizițiilor SRI de la firma Viper Concept este clasat. Informația este confirmată oficial de DNA pentru spotmedia.ro.

19 noiembrie 2023: Inspecţia Judiciară îl trimite în judecată disciplinară pe procurorul militar Liviu Lascu pentru că a distribuit articole negative la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a şefului DNA, Marius Voineag.

5 februarie 2024: Într-un interviu pentru jurnalistul Dan Tăpălagă de la G4Media.ro, șeful DNA Marius Voineag explică pentru prima dată public motivele clasării și ale înlocuirii procurorului Liviu Lascu de la șefia interimară a Serviciului din DNA privind militarii:

”Marius Voineag: Ideea era că exact pe aceeași acuzație pe care o aveam la serviciu militar se dădeau clasări la Secția a 2-a.

Rep: Adică?

Marius Voineag: Adică exact aceeași situație de achiziție în care bunurile au venit și au venit cu întârziere, după procedura achiziției. Exact aceeași situație, nu poți să cuantifici prejudiciul. Motiv pentru care noi avem o practică bine împământenită pe Secția a 2-a cu privire la astfel de cauze în care se dă clasare.

Acuma, dacă vrem să validăm teze eroice că cineva-și asumă și-și fixează o țintă un plutonier de la SRI, înseamnă că e ok, validăm tezele astea eroice.

Dar din punctul meu de vedere, serviciul militar era prost condus, una la mână. Și clar era gestionat doar în virtutea unor puncte cheie.

Adică stabilesc o țintă, mă duc pe ea și fac dosarul. În rest, pe la birou să știți că stăteam destul de rar în perioada respectivă și serviciul nu eu, ci șeful de la acel moment, nu putea fi condus serviciul militar din cadrul structurii centrale de la Cluj. Motiv pentru care mi-am asumat managerial, fără probleme, orice fel de schimbare la vremea respectivă, chiar dacă a apărut abruptă.”, a explicat Voineag. Vezi detalii aici.

Procurorul șef DNA a promis și că va da publicității ordonanța de clasare.

6 februarie 2024: Procurorul militar Liviu Lascu a dat un drept la replică pe adresa redacției G4Media.ro în care a explicat că ancheta lui la SRI nu viza doar ”un plutonier de la SRI”, ci și doi ofițeri și se îndrepta spre conducerea unității militare care făcuse achizițiile:

”Obiectul acestui dosar îl constituia achiziția de echipament pentru trupele de intervenție ale S.R.I, care s-a făcut prin semnarea unui acord cadru cu o societate comercială din București și a 3 contracte subsecvente cu această societate;

suma totală achitată integral până la data de 31.12.2022 de către S.R.I. a fost de aproximativ 2,4 milioane lei;

au fost făcute plăți în baza unor documente de recepție semnate de angajați ai SRI care au atestat intrarea în întregime, în depozit, a echipamentului;

din mijloacele de probă administrate în cauză (incluzând percheziții și ridicări de documente) a reieșit că până în luna martie 2023, o bună parte din numărul de repere achiziționate, mai mult de jumătate, nu intraseră în mod fizic în depozit;

în cauză au fost cercetați în calitate de suspecți 6 angajați ai SRI, dintre care 2 ofițeri superiori (șefi ai unor compartimente și servicii), 1 subofițer și 3 angajați civili;

suspecții fuseseră membri, pe rând, ai celor 3 comisii de recepție a echipamentului;

în continuare, ar fi urmat să fie cercetați ofițeri din cadrul serviciului financiar și din conducerea unității, existând bănuiala legitimă că membrii comisiilor nu au acționat în această manieră din proprie inițiativă și fără știința șefilor lor”, a explicat procurorul Lascu.

Procurorul militar a explicat și de ce în opinia lui dosarul achzițiilor SRI nu trebuia clasat.

<<Ceea ce precizează, însă, domnia sa (Marius Voineag – n.red.), despre inexistența infracțiunilor dacă ,, bunurile au venit, și au venit cu întârziere, după procedura achiziției” este de-a dreptul surprinzător, dacă nu șocant.

Carevasăzică, dacă anumite persoane atestă prin documente că echipamentul a intrat în întregime în gestiune, deși în realitate nu a intrat decât o parte și alte persoane care au știut despre aceste aspecte, au achitat întreaga sumă de bani, și nu corespunzător numărului de repere livrate efectiv, ele nu se fac responsabile penal, potrivit opiniei domnului Voineag, dacă peste câteva luni marfa este adusă, în completare.

Este surprinzător pentru o persoană având funcția domnului Voineag să nu știe că există un moment al consumării infracțiunilor, atât în cazul falsurilor cât și al abuzului în serviciu, care în speța respectivă s-au produs la întocmirea actelor în fals, respectiv la luarea deciziei de efectuare a plății pentru marfa nelivrată. 

O completare ulterioară (cu întârziere, ca să folosesc termenul domniei sale) poate fi luată în considerare doar ca o circumstanță atenuantă dar, nicidecum, ca o cauză de exonerare a răspunderii penale.

Cu alte cuvinte, dacă acesta a fost motivul clasării, atunci, el este unul profund viciat și nelegal iar circumstanțele adoptării acestei soluții trebuie să fie serios reanalizate>>, a explicat procurorul Lascu. Detalii aici.

15 februarie 2024: DNA comunică G4Media.ro că nu poate da publicității ordonanța de clasare din dosarul achzițiilor SRI pentru că ar afecta alte dosare aflate în lucru, deși pe 5 februarie, în interviul pentru G4media.ro, șeful DNA Marius Voineag anunțase că presa poate avea acces la document „fără probleme”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sunteți singurii care scrieți despre asta.