G4Media.ro

TotalEnergies contribuie la aprovizionarea armatei Rusiei cu kerosen (Le Monde)

wikipedia, Dmitriy Pichugin, www.airliners.net

TotalEnergies contribuie la aprovizionarea armatei Rusiei cu kerosen (Le Monde)

TotalEnergies este implicată în vânzarea de condensat de gaz, care, odată transformat în kersoen, este folosit pentru alimentarea avioanelor de luptă rusești angajate în Ucraina, potrivit agenției Reuters, citată de boursorama.com.

Potrivit unui articol publicat de Le Monde, care se bazează pe informații compilate de ONG-ul Global Witness, condensatele de gaz sunt extrase dintr-un câmp exploatat de compania Terneftegaz, deținută în proporție de 49% de TotalEnergies și 51% de Novatek.

Într-o declarație, grupul petrolier francez a afirmat că „respinge categoric toate acuzațiile nefondate” conținute în articol.

„Nu, TotalEnergies nu produce kerosen pentru armata rusă. Nu, TotalEnergies nu este asociată în niciun fel cu furnizarea de combustibil pentru armata rusă sub nicio formă”, a declarat grupul.

În comunicatul său de presă, TotalEnergies reamintește statutul său de acționar minoritar la Terneftegaz și explică faptul că nu este operatorul instalațiilor în cauză, „care sunt operate de personalul Novatek în cadrul Terneftegaz”.

„TotalEnergies nu are nici control și nici informații despre vânzările care sunt făcute apoi de Novatek”, adaugă grupul.

Cu toate acestea, Le Monde afirmă că a reușit să „urmărească lanțul de aprovizionare de la câmpul de gaz Termokarstovoye din Siberia până la două baze aeriene militare (Morozovskaya și Malchevo), fiecare dintre ele găzduind o escadrilă de avioane de luptă multirol”.

Potrivit Amnesty International și altor organizații pentru drepturile omului, aceste baze, unde sunt staționate escadrile de avioane de luptă multirol rusești, au fost probabil folosite pentru a efectua atacuri împotriva civililor din Ucraina, inclusiv în Mariupol și Harkov.

„Total nu a negat faptul că condensatul de gaz provenit din societatea sa mixtă a fost rafinat în cele din urmă în combustibil pentru avioane pentru forțele aeriene ruse”, a declarat pentru Reuters Louis Wilson, consultant al Global Witness. „Ignoranța nu este o scuză.”

TotalEnergies este criticată pentru că nu a urmat exemplul altor mari companii energetice, cum ar fi Shell și BP, care au anunțat vânzarea tuturor activelor lor din Rusia.

Compania franceză este implicată în proiecte majore de gaz natural lichefiat (GNL) în Rusia, cum ar fi Yamal LNG și Artic LNG 2.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asa a fost mereu războiul: șmecheri au făcut bani fără număr, p o p u l i m e a a murit, a făcut foamea, etc, in numele idealurilor înălțătoare.

  2. O tampenie, inventata de Le Monde. Productia este in Rusia, asa ca participarea ca actionar a companiei Total, nu poate impiedica Rusia sa-si produca cherosenul. Dar ce nu face stanga, ca sa mai atace un producator de produse petroliere. Ideologia nu are legatura cu ratiunea, asa cum se vede si la noi la PSD.

  3. Nici o companie franceza nu s-a retras din rusia (cu r).
    Macron doar behaie si el la stele aiurea, poate-poate il baga cineva in seama si uita de asta.

    • Mai incearca, Aliosha, mai incearca. Ia vezi tu cam cat au pierdut Renault si Societe Generale, cand s-au retras din Mujicia. Cam cate miliarde de pierderi. SUnt cele care au pierdut miliarde, insa s-au retras, Aliosha 😀

    • 3v,
      Unele s-au retras, cele care exportă în Sua și riscau sancțiuni, multe se pare că nu s-au retras. Pari cam taliban, dacă s-au retras 2, nu înseamnă că s-au retras toate.
      Sunt și din SUA care nu s-au retras, Claudflare de exemplu.

    • Are Yale listele pe net. Caută cu google

    • mario3
      Ia (re)citeste tu ceea ce a scris si la ce am raspuns eu. Primele 4 cuvinte 😉