G4Media.ro

The Spectator: De ce Rusia trebuie să fie umilită în Ucraina. S-au…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

The Spectator: De ce Rusia trebuie să fie umilită în Ucraina. S-au învățat prea puține lecții din prăbușirea Uniunii Sovietice

Pe măsură ce războiul lui Putin împotriva Ucrainei se prelungește, Rusia se confruntă acum cu perspectiva foarte reală a înfrângerii. Urmează încă săptămâni și luni dificile pentru Ucraina și nu se poate exclude în totalitate posibilitatea unei escaladări periculoase în război.

Dar Putin nu a reușit să își atingă obiectivele inițiale (capturarea Kievului) și acum se pare că nu va reuși să-și atingă obiectivul secundar și mult mai modest de a captura Donbasul. Războiul s-a transformat într-o afacere prelungită. Acest lucru în sine este o înfrângere pentru ruși.

Umilirea Rusiei în Ucraina poate avea beneficii incalculabile, nu în ultimul rând pentru Rusia însăși. Am auzit spunându-se de ani de zile că Rusia trebuie să fie menajată pentru că, în caz contrar, va resimți faptul că și-a pierdut statutul de mare putere.

Ni s-a spus că prăbușirea URSS a fost o catastrofă teribilă, din care rușii nemulțumiți și amărâți nu și-au mai revenit niciodată. Așa că trebuie să fie respectați. Trebuie să stea drepți și mândri. Doamne ferește dacă sunt umiliți, pentru că cine știe ce vor face.

Am fost martor direct la prăbușirea sovietică. A fost, fără îndoială, o experiență traumatizantă. A fost sărăcie, mizerie, haos și o reacție de tip extrema dreaptă. Naționaliștii furioși s-au adunat sub steagurile lor revanșarde.

Apoi, Rusia a invadat Cecenia, într-o încercare brutală de a-și recupera mândria pătată prin aducerea la respect a separatiștilor sfidători din regiune. Iar noi am privit și i-am compătimit pentru că, vedeți, rușii aveau un motiv întemeiat să fie resentimentari: au pierdut Războiul Rece!

Cu toate acestea, în 1991, mulți ruși aveau sentimentul că URSS nu fusese atât de mult înfrântă, cât mai degrabă se prăbușise sub propria greutate. Prea mulți au refuzat să accepte că prăbușirea sovietică a fost rezultatul unor ani de proastă gestionare economică și orgoliu imperial – așa că au căutat în schimb trădători.

Mihail Gorbaciov, în special, a fost ales pentru naivitatea sa, dacă nu pentru răutate. În jocul de culpabilizare al anilor 1990, cineva trebuia să fie responsabil pentru problemele Rusiei: trădătorul Gorbaciov, bețivul Elțîn, oligarhii rapace și, bineînțeles, consilierii occidentali vicleni care au urmărit întotdeauna dispariția Rusiei.

Din haosul și slăbiciunea anilor 1990 a apărut Vladimir Putin, care a promis să aducă ordine și putere. Abuzul de putere al lui Putin, corupția, încălcarea drepturilor omului și erodarea instituțiilor democratice au fost toate tolerate în numele acestei promisiuni de putere.

Poate că Rusia era săracă, coruptă și autoritară, dar Putin a fost văzut ca investind în armată și restabilind „măreția” Rusiei. Iar unii ruși au fost întotdeauna duși de nas de promisiunea măreției. Și-ar vinde și ultima cămașă pentru o promisiune iluzorie.

În fiecare an, Rusia lui Putin organizează parade de Ziua Victoriei. Acestea obișnuiau să fie afaceri grandioase. Tancurile defilau. Avioanele zburau. Iar soldații băteau pas de gâscă la unison prin Piața Roșie sub privirile dictatorului îmbătrânit. Am detestat aceste manifestări militariste, care aveau atât de puțin de-a face cu comemorarea celui de-al Doilea Război Mondial și mult mai mult cu „măreția” sponsorizată de stat.

Cu toate acestea, sunt sigur că vorbesc în numele multor liberali ruși dacă recunosc că, undeva în adâncul conștiinței mele „umilite”, am fost și eu mișcat de sunet și furie. A fost nevoie de un efort conștient pentru a curăța otrava militarismului – un efort pe care prea mulți ruși pur și simplu nu au fost dispuși să îl facă, chiar dacă au recunoscut problema. Și nu au făcut-o.

Acum, Ucraina a făcut o gaură mare și imensă în povestea „măreției” Rusiei. Rusia este săracă, coruptă și autoritară, iar acum știm, de asemenea, că este slabă și jalnică. „Măreția” Rusiei s-a prăbușit într-o orgie de omoruri și violuri provocate de ocupanții brutali din Ucraina.

Murdărit de sângele nevinovaților și bătut în luptă cinstită, bătăușul a fost redus la dimensiunea sa. Era și timpul. Mulțumesc, Ucraina, pentru că ai servit acest medicament amar. Rusia avea mare nevoie de el.

Rusia are nevoie de o umilire corespunzătoare. Are nevoie de o recunoaștere umilă a statutului său diminuat, de o acceptare a vinovăției și de un efort lent și minuțios pentru a reconstrui încrederea celor pe care i-a nedreptățit. Rusia nu a învățat această lecție în anii 1990. Trebuie să o învețe acum.

Adevărata măreție nu constă în parade militare hidoase, nici în promisiuni de a declanșa un Armaghedon nuclear. Adevărata măreție constă în acceptarea trecutului și în dorința de a-i repara greșelile Ea constă în angajamentul de a construi un viitor mai bun, într-o țară care ar putea deveni cunoscută mai degrabă pentru școlile și spitalele sale decât pentru tancurile și rachetele sale.

Adevărata sursă a umilinței Rusiei a fost întotdeauna Rusia însăși: conducătorii săi aroganți și autocrați și populația șovină care îi venerează cu servilism. Înfrângerea Rusiei în acest război nedrept și criminal împotriva Ucrainei poate contribui la schimbarea narațiunii interne din Rusia în sensul acceptării țării ca ceea ce este cu adevărat, mai degrabă decât pentru ceea ce a pretins în zadar că este. Doar atunci Rusia va putea, în sfârșit, să fie în pace cu ea însăși și cu vecinii săi.

Notă: Autorul articolului Serghei Radcenko este profesor la Kissinger Center, School of Advanced International Studies, Johns Hopkins University din Washington D.C.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Ai ieșit dinpestera AUR olac etnobotanist?!

  2. Oare ce lecții crede că o cocină de țară că Rusia poate ține altora?

    • Rusia ne învață că e important să avem o societate cinstită mai presus de toate. Când mint toți, edificiul se prăbușește.

    • Edificiul care s-a prăbușit a fost Uniunea Sovietică, întrucât țările componente s-au săturat să fie slugile Rusiei.

  3. Dacă termină cu fumurile rușii își pot face lejer o țară prosperă și respectată. Turcii au putut, pot și rușii.

    • Aveți amândoi dreptate.

  4. Daca este asa, mai ramane de gestionat partea cu orgoliul ranit, nu de alta dar sa nu dam in vreo atomica pe nepusa masa. Stiti cum e aia cu „cainele ranit …”.

    • Cu alte cuvinte „sa nu supărăm Rusia”, nu? Fix una din mantrele propagandei anti-occidentale promovate de Rusia în presa din România (și nu numai).

    • @Qiu
      Știm.
      „Câinele rănit” moare de grija Ucrainei.

  5. Rusia e o glumă.

  6. Învingerea Rusiei nu este o umilință, dar poate fi o lecție.
    Conducerea politică, sistemul feudal de distribuire a puterii și cultura războinică imperialistă a Rusiei este un pericol și o amenințare continuă la adresa civilizației.
    Este nevoie de un proces de evoluție socială pentru a putea scoate Rusia din izolare.

  7. Micron e cel cu „sa nu umilim Rusia”! Nici macar nu stim daca e ideea lui sau i-a susurat-o Babette !
    PS. Oricum ar fi, daca Franta ar fi in situatia Ucrainei” tafandache cu ifose de conducator al UE, tot asa ar gandi ?

    • Te-ai înrolat voluntar în armata Ucrainei, înțeleg. Altminteri, e simplu sa fii războinic cu sângele altora…

  8. Hai cu ultimul hei-rup pentru Rusia, dar de data asta nu mai merge cu “trimitem mai mulți soldați decât au adversarii gloanțe”

  9. O sa rămână multe rusoaice premium văduve/necăsătorite

  10. Rusiastanului trebuie sa i se garanteze dincolo de orice dubiu ca bombele nucleare tactice NATO sunt pregătite 100% pentru a răspunde oricărui gest disperat al piticului psihopat. ✌️

  11. vorbeste unul, fan al violatorilor si al ucigasilor. ce lectii poti da tu? NIMIC.

  12. E plin pe acest forum de specialisti in geopolitica.
    vai de kourul’ vostru de ratati jalnici. Romanul se pricepe la toate. Daca ar fi vorba de razboi, ati fi cu totii in masini, la vama Nadlac. Vai de capul vostru.

  13. In 10-15 ani, tot ceea ce nu are logica va disparea, intr-un fel sau altul. Ca urmare a invaziei rusiei in Ucraina, lumea se „redeseneaza”, pentru mult timp. Cine nu intelege asta acum, va fi depasit de vremuri.

  14. Acesta este razboiul care trebuia sa aiba loc in 1989 !

  15. Foarte bun articolul. Ucraina va reusii sa își elibereze teritoriile si sa oblige Rusia sa stea cuminte în interiorul granițelor nationale. Rusia are totuși resurse uriașe, in locul cheltuielilor militare, poate stralucii in toate domeniile pașnice!
    Multumim Ucraina pentru jertfele tale, pentru curajul, vitejia, determinarea care v au condus in aceste vremuri și v au permis sa impuneți respectarea ordinea internationale de drept !
    Slava Ucraina !

  16. Stimabililor,
    io, aș fi mai pragmatic și afirm cu tărie că la finele răzbelului, se vor trage următoarele concluziuni:
    1 – Rusia n-o fost niciodat’ ci-o pretins ( asta și spre surprinderea octidentului și spre dezamăgirea unor alte țări precum Kitai );
    2 – prezidentu’ putin, dac’ șade cumințal și tăce, filozof rămâne…. așa o dus Rusia, acolo unde nici cei mai mari dușmani ai ei, n-ar fi îndrăznit să viseze…..
    3 – o să vindem o fuga ș-o înghionteală grozavă pintru a să rădică Ukraina nouă, moderna plină de resurse șa bună de ,,muls”….

  17. Pentru mine, pana la invazia in Ucraina, Rusia a insemnat Dostoevski, Tolstoi, Puskin, Cehov, Gogol, Solohov… Ceaikovski, Rahmaninov,.. Mihalkov… Plisetkaia… Ermitage, Bolsoi Teatr si eroismul personajelor din literatura sovietica care mi-a marcat copilaria si in care spuneam eu ca au murit mai multe personaje decat in razboi . Acum Rusia inseamna Lenin, Stalin, Putin, KGB, gulag, deportarea in Siberia, bezmeticii luptatori care se distreaza cand trec cu tancul peste masinile ucrainenilor, oligarhii, obedienta fata de tatuc. Jalnica Rusia! Slava Ucraina!

  18. Golanul nu știe decit de bătaie. Asa ca, gluma nita Rusia trebuie bătută atit de tare economic, politic, militar, incit 500 de ani sa știe unde ii este locu: la periferie.

  19. Nu mor caii când vor câinii! Și Napoleon și Hitler au încercat marea cu degetul.