G4Media.ro

The New York Sun: Moldova  se teme de o invazie rusă /…

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

The New York Sun: Moldova  se teme de o invazie rusă / E posibil ca Moscova să folosească Moldova pe post de rampă de lansare  a unui atac asupra Odesei sau pentru susținerea unui asemenea atac

Amenințările cu bombă formulate în ultimele zile împotriva unor obiective din și din jurul capitalei Moldovei, Chișinău, au provocat temeri că Rusia ar putea încerca să provoace haos în țară ca preludiu al unei posibile invazii. Temerile sunt agravate și de o ușoară creștere a tulburărilor politice din țară, care este prinsă la mijloc între România, membru NATO, și Ucraina, transmite The New York Sun, citată de Rador.

E un spațiu râvnit de Moscova, care e posibil să vrea să folosească Moldova pe post de rampă de lansare a unui atac asupra Odesei sau pentru susținerea unui asemenea atac. Cel mai important oraș portuar ucrainean de la Marea Neagră, Odesa e situată la vreo 48 de kilometri vest [sic!] de extremitatea sud-estică a Moldovei.

O problemă o constituie și regiunea separatistă rusofilă Transnistria, care s-a separat de Moldova în 1992 și în care staționează deja peste 1.600 de militari ruși. Mai mult decât atât, există și o forță separatistă locală estimată la vreo 20.000 de oameni, conform Times of London, care a scris totodată că amenințări transmise prin „instrumente de pe dark web” au dus în ultima lună la evacuarea aeroportului din Chișinău și suspendarea activității lui de peste 10 ori.

Vicepremierul însărcinat cu reintegrarea Transnistriei în Moldova, Oleg Serebrian, i-a declarat ziarului britanic: „Avem apeluri telefonice – cum că e o bombă la aeroport, în clădirea parlamentului – practic în fiecare zi”. El a adăugat: „Ideea principală e să răspândească frică, instabilitate. Cine o face? Nu putem decât ghici.”

Ce alimentează și mai mult iritarea Moscovei este reorientarea fermă a Moldovei spre Occident după invazia rusă din Ucraina. Pe 23 iunie țara a fost acceptată drept candidat la aderarea la UE și, după cum s-a mai scris în acest ziar, e probabil ca Regatul Unit să aprovizioneze Moldova cu armament de tip NATO încă de la sfârșitul primăverii. Ministrul britanic de externe Liz Truss s-a întâlnit cu omologul ei moldovean în mai, după o reuniune a diplomaților britanici și moldoveni la Chișinău.

Luna trecută, în România, președinta moldoveană Maia Sandu a declarat: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-a aruncat regiunea în incertitudine. Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de război”. Această declarație, de altfel reținută, a survenit după o alta făcută la Tiraspol, așa-zisa capitală a Transnistriei, de către așa-zisul ministru de externe transnistrean Vitali Ignatiev cu privire la un plan de unire a regiunii separatiste cu Rusia.

Atunci au început să se întețească amenințările cu bombă, a afirmat Serebrian, care a mai declarat pentru Times of London și că „din cauza războiului din Ucraina ne temem că aceasta nu a fost doar o simplă declarație, ci un fel de preludiu al unei operațiuni în Moldova”.

Conform presei, în Moldova se află deja aproape jumătate de milion de refugiați ucraineni; orice încercare a Moscovei de a trece de la provocare la o operațiune militară ar arunca țara într-un haos total și ar risca să atragă și NATO în conflict din cauza frontierei lungi dintre Moldova și România.

Subliniind cât de importantă e Moldova pe radarul Kievului, Ucraina i-a oferit Chișinăului încă din aprilie asistență militară pentru a-l ajuta să recucerească Transnistria. Procedând astfel, s-ar elibera teoretic trupe de la granița respectivă pentru a fi angajate în bătălii viitoare pentru recucerirea întregii coaste ucrainene a Mării Negre. Oficiali moldoveni au declarat că ar refuza orice astfel de ofertă dacă ea ar fi formulată vreodată în mod oficial, deși ei continuă să-i ceară Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria.

Totuși, dată fiind poziția geografică delicată a Moldovei, capacitatea ei de a-și arăta mușchii e pe moment limitată. Acum, chiar dacă luptele se poartă dincolo de graniță, în Ucraina, amenințările sofisticate cu bombă și un flux neobișnuit de puternic de retorică pro-Kremlin venit din problematica Transnistrie indică o clarificare a liniilor de front [potențiale – n.trad.]. Moscova a jucat mereu un joc pe termen lung în aceste colțuri obscure ale Europei de Est, adesea spre avantajul ei.

Totuși, cu Moldova neliniștită, chiar și beneficiind de sprijinul unor aliați occidentali precum Regatul Unit, și cu Ucraina privind vigilentă numai de la un pas distanță, e improbabil ca el să rămână la nesfârșit doar un joc.

Sursa: The New York Sun/ Articol de Anthony Grant / Rador/ Traducere: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. aiureli. care invazie? pe unde? prin romania sau prin ucraina? moldova nu are granita comuna cu rusia. aia de la tiraspol sunt cu morcovul cu tot cu frunze ca daca misca putin in frnt, ii asfalteaza ucrainenii pana la nistru… astea sunt fumigene ca sa tina lumea panicata. in realitate, nu exista si nu poate fi nicio invazie rusa in moldova, cel mult, pot fi presiuni din partea socialistilor, comunistilor si altor prorusi pentru schimbarea guvernului de la chisinau.