G4Media.ro

The Guardian: Scenariul central al premierului Boris Johnson este un Brexit fără…

Sursa foto: Facebook / Boris Johnson

The Guardian: Scenariul central al premierului Boris Johnson este un Brexit fără acord

Premierul britanic Boris Johnson nu are intenţia de a renegocia acordul de retragere din Uniunea Europeană, iar scenariul său central de lucru este un Brexit fără acord, au declarat diplomaţi europeni, citaţi marţi de cotidianul The Guardian.

„A fost evident că Regatul Unit nu are un alt plan. Nu există nicio intenţie de a negocia, ceea ce ar presupune un plan”, a spus un diplomat UE după o întâlnire cu David Frost, noul consilier pentru afaceri europene al guvernului de la Londra.

Această informaţie a survenit în contextul în care executivul britanic a insistat că este ”pregătit să negocieze cu bună-credinţă”, dar a declarat clar că Boris Johnson ar susţine doar un acord care să nu conţină ceea ce el a numit ”nedemocratica plasă de siguranţă” – clauza care ar împiedica reintroducerea controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Absenţa unor propuneri concrete din partea Londrei privitoare la ”plasa de siguranţă” a fost percepută ca un element semnificativ de oficiali europeni, citaţi de The Guardian.

David Frost le-ar fi transmis diplomaţilor europeni că o soluţie tehnologică la frontiera irlandeză este opţiunea preferată de Londra, înainte de a recunoaşte că ”nu ar fi pregătită acum pentru Brexit”.

”Chiar dacă UE ar renunţa la backstop, nu există alternativă”, a adăugat un alt diplomat.

Executivul britanic a reacţionat, un oficial guvernamental declarând că Regatul Unit este ”pregătit şi dispus” să încheie un acord privind Brexitul cu Uniunea Europeană.

”Noi vrem un acord. Este trist că ei (Uniunea Europeană, n.red.) nu vor să negocieze cu noi. Faptul că acordul de retragere a fost respins, de trei ori, cu mare majoritate de Camera Comunelor înseamnă că, dacă va fi să existe un acord, ei trebuie să fie gata pentru renegociere. Noi suntem pregătiţi şi dispuşi să facem acest lucru”, a afirmat oficialul britanic, sub rezerva anonimatului.

Sursă: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. O renegociere , este deja perceputa ,ca o rasgindire a unui lucru negociat deja, timp de trei ani .O renegociere nu poate fi facuta sub spectrul unei amenintari (voi iesi din uniune la sfirsitul anului indiferent de ceea ce se intimpla ) O renegociere, trebuie sa reia toate capitolele deja negociate de la inceput si sa obtina din nou aprobarea celor doua parti in conditii noi . Aceste conditii noi nu sunt aparute doar la o singura parte si UE poate pune in lumina noua a celor intimplate alte conditii . Discutia nu poate fi unilaterala (noi vrem asta si cu asta basta )ci poate include de o parte si de alta, alte abordari . Actualul premier trebuie sa arate explicit si mediatic , prezenta unei intelegeri scrise , supuse unei aprobari cu textele aferente si cu sprijinul acordat pentru toate acestea, de propriul parlament ,sau prin alegeri anticipate , alegeri ce ar trebui sa contina si eventuala aprobare populara a celor scrise de premier (poate prin referendum ).Este in primul rind o problema tehnica si juridica in joc si nu un discurs politicianist , pentru obtinere de voturi . Natiunea britanica nu poate sa se exprime pe vorbe ci trebuie sa aiba in fata textul redactat , sau propus in forma lui finala.

    • Negocierea s-a incheiat, după lupte foarte dure. Ar fi o prostie uriașă ca UE27 sa redeschidă negocierea, mai ales că de partea UE ar fi necesar din nou acordul tuturor celor 27 de state.
      Brexit a fost de la început o aberatie populistă: oamenii au votat o poveste spusă „pe gură” (nici măcar descrisă la un minim nivel de detaliere cu ceva cifre sau scenarii coerente dupa iesire), fără să aibă nici un fel de vizibilitate.
      Dupa ce Teresa s-a intors cu cărămida de la Bruxelles (care continea maximum posibil pentru UK), a început un alt circ si mai populist, dar executat doar de clasa politică.
      Pentru inamicii UK BoJo ofera o oportunitate unică de a-i lovi pe britanici, poate chiar pana la dezintegrarea UK. Nu știu cum pot sa scape in acest moment de catastrofă.

  2. Johnson a vrut brexit fara acord de la inceput,negocierile cu UE sunt doar de fațadă ca sa nu zică lumea că nu a încercat…..să iasă odată îmbuibații ăştia de englezoi,că de 40 de ani tot se plâng că nişte milogi

    • De fapt UE forțează practic Marea Britanie să iasă fără acord punând-le condiții pe care știau de la început că nu le vor accepta. Cum e backstop-ul pe granița cu Irlanda, care ar echivala cu faptul că Irlanda de Nord ar face practic parte din Piața Comună, în timp ce restul Marii Britanii nu. Cum ar putea guvernul britanic să accepte așa ceva?

    • @Vax Backstop-ul e un lucru bun. Practic o parte a Marii Britanii va sta cu fundu in doua luntri.

  3. nu prea inteleg ce inseamna renegociere asta .. ca s-a mai negociat odata, s-a mai amanat, odata, de doua ori, de vreo 3 ori, banuiesc ca amanarile inseamna tot alte discutii, renegocieri , a plans pana si cucoana aia ciufulita, care dadea cu UE de pamant