G4Media.ro

The Financial Times: Analiștii americani se tem de un război civil în…

The Financial Times: Analiștii americani se tem de un război civil în SUA / Chinezii visează la dominația globală

Greg Treverton era cândva prevestitorul suprem al Americii. În calitate de președinte al Consiliului Național de Informații el coordona publicarea o dată la patru ani a raportului guvernamental Global Trends [„Tendințe Globale”].

Ediția din 2017 a acestuia admitea cu prudență vulnerabilitatea Americii. Ea observa „inegalitatea în creștere” și „politica extrem de polarizată”. Însă raportul concluziona cu optimism că „idealul includerii […] rămâne un avantaj esențial” al Americii, scrie The Financial Times, citată de Rador.

Acum, patru ani mai târziu, Treverton s-a mutat în mediul universitar și are o viziune mult mai pesimistă. Săptămâna trecută a publicat împreună cu Karen Treverton un articol intitulat „Vine războiul civil”.

În el argumentează că divergențele dintre America democrată și cea republicană au ajuns acum într-atât de extreme încât o scindare de un fel sau altul este inevitabilă. Această scindare ar putea fi pașnică, implicând o „federație mult mai laxă”. Dar ar putea fi și violentă. Cei doi Treverton remarcă pe un ton sumbru: „Probabilitatea ca un republican să dețină o armă de foc e dublă față de un democrat”.

Dacă ar fi fost doar un punct de vedere izolat, poate că n-ar fi fost prea relevant. Însă și alți analiști americani de seamă ajung la concluzii similar de distopice. Luna viitoare va fi publicată cartea „Cum încep războaiele civile” de Barbara Walter de la Universitatea din California, o autoritate academică reputată în această chestiune.

Ea argumentează că America satisface criteriile unei țări aflate în pragul unui conflict violent intern. În opinia ei, un astfel de conflict ar fi caracterizat de un „flux destul de consistent de atentate teroriste”, mai degrabă decât de ciocniri între forțe armate permanente.

Chiar și cercetătorii care nu se concentrează anume pe violența politică sunt tot mai pesimiști. Thomas Edsall, care monitorizează tendințele sociologice pentru The New York Times, remarca săptămâna trecută că politologii argumentează tot mai des în favoarea ideii că o „revenire la normele democratice tradiționale (în America) va fi extrem de dificilă, dacă nu imposibilă”.

Acest gen de îngrijorare și deznădejde nu se limitează doar la America democrată. Republicanii sunt chiar mai înclinați decât democrații să afirme că democrația țării e în pericol – reflectând insistența lui Donald Trump cum că alegerile din 2016 [sic!] i-au fost furate.

Referirile la război civil sunt ceva obișnuit și la dreapta. Senatorul Ted Cruz medita săptămâna trecută la secesiunea Texasului de SUA. Michael Anton, fost membru al Consiliului de Securitate Națională sub Trump, a comparat recent America actuală cu starea ei de dinainte de războiul civil: „Americanii nu sunt mai puțin, ci și mai divizați decât eram în ajunul acelui mare conflict”.

Depresia profundă care planează asupra elitei americane e legată și de un sentiment general al declinului național. Unul dintre puținele lucruri asupra cărora atât republicanii cât și democrații cad de acord este acela că America ar trebui acum să trateze China ca pe un rival global serios și periculos. Până de curând americanii considerau că, indiferent ce alte probleme vor fi având, SUA își vor menține mereu un avans tehnologic în raport cu China.

Însă acum acest fapt nu mai poate fi luat ca dat. Într-un articol recent Graham Allison de la Universitatea Harvard și Eric Schmidt, fost director executiv la Google, argumentează că „în curând China va depăși SUA în domeniul tehnologic”.

Atmosfera vecină cu disperarea din SUA încurajează sentimentul opus la nivelul elitei chineze – o convingere tot mai puternică cum că țara lor depășește America și în cele din urmă o vor substitui în calitate de putere dominantă a lumii. Conducătorul chinez Xi Jinping proclama într-un discurs recent că „Orientul se ridică și Occidentul e în declin”.

Faptul că America a suferit 800.000 de decese de pe urma pandemiei, în timp ce China pretinde că bilanțul ei pandemic nu a depășit 5.000, e invocat frecvent drept probă a superiorității sistemului chinez.

Încrederea de sine tot mai mare a Chinei ajunge să dea pe dinafară în dialogul formal dintre cele două state. Atunci când secretarul american de stat Antony Blinken a condamnat acțiunile Chinei cu privire la Hong Kong și Taiwan, omologul lui chinez, Yang Jiechi, a reacționat cu un dispreț teatral: „SUA nu dețin calificările pentru a afirma că vor să discute cu China dintr-o poziție de forță”.

Evident că, într-un sistem închis precum al Chinei, e dificil de știut dacă retorica oficială despre superioritatea sistemului chinez reflectă și o convingere autentică în acest sens. Cei care-l critică deschis pe Xi sfârșesc adesea după gratii.

Zhang Zhan, un cetățean-jurnalist care a pus la îndoială versiunile oficiale cu privire la ce s-a petrecut în Wuhan, locul de unde a pornit pandemia, a fost condamnat la patru ani de închisoare. Totuși, observatori și jurnaliști străini care călătoresc mult și în afara Beijingului au scris că încrederea de sine și naționalismul guvernului central par a fi larg împărtășite și de cadrele comuniste locale, precum și de publicul larg.

Actuala combinație dintre criza democrației americane și încrederea de sine tot mai mare a puterilor autoritare amintește de anii ’30. Marea Recesiune îi convinsese pe mulți în America și în general în lume că democrația liberală are disfuncționalități fatale. Statele monopartid precum URSS, Italia lui Mussolini și Germania nazistă și-au proclamat eficiența superioară în fața propriilor popoare – dar și a unor pelerini politici sosiți din Vest.

După cum avea să se dovedească, imaginile strălucitoare ale puterilor autoritare din anii ’30 ascundeau probleme profunde de substrat, în vreme ce aparenta slăbiciune a Americii ascundea dedesubt o puternică adaptabilitate. Cei care încă mai privesc la SUA ca la gardianul global al libertății politice nu pot face altceva decât să spere că istoria se repetă.

Sursa: The Financial Times/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. Deci stanga de tip USR+PSD americana e mai ingrijorata ca ar pierde razboiul civil nu ca sa sunt cei care declanseaza razboiul civil si ingroapa US.
    „Probabilitatea ca un republican să dețină o armă de foc e dublă față de un democrat”

    • In timp ce democratia distruge tarile din cauza rupturii dintre cetatenii la nivel social , totalitarismul va invinge mereu acolo nimeni nu are curaj sa se imparta in tabere, exista doar o tabara si daca nu esti in ea mori.

    • Republicanii mai pot obţine puterea numai prin forţă sau trădare. Nimeni nu vrea politicile lor falimentare. „Trickle-down economics” a fost dintotdeauna o minciună.

    • In SUA stiu un singur partid de tip PSD, ii spune Partidul Republican. In Romania stiu un singur partid de dreapta, ii spune USR.

    • Vercix, democrații sunt PSD-ul American. UDR-ul degraba e de dreaota că se comportă ca far-left.

    • Vercix, democrații sunt PSD-ul American. USR-ul degeaba e de dreapta că se comportă ca far-left.

    • Gunoi, ai văzut care e acum rata de aprobare a lui Biden? Democrații în SUA câștigă alegeri ca și liberalii în Canada, importând votanți din lumea a treia. Mai ales în SUA unde se votează fără ID și poate vota oricine.

    • Trump cât avea la aprobare? Sub 40. Şi nu e vina lui Biden că virusul a blocat lanţurile de aprovizionare.

    • Nuuu, niciodată nu e vina democraților orice s-ar întâmpla. Știu.

    • Nu virusul a blocat lanţurile de aprovizionare ci masurile idi0tice ale democraților.

  2. Dar o poză cu teroriștii democraților dând foc la orașe și jefuind magazine în numele „justiției sociale” nu ați găsit? 6 Ianuarie s-a întâmplat odată, dar terorismul leftist e încă în curs de desfășurare.

    • Republicanii sunt teroriştii. Kyle Rittenhouse, un copil civil, a omorât doi civili şi a fost achitat de judecătorul republican. Republicanii nu mai aplică legea.

    • Ai vrut să spui Kyke Rittenhouse doi pedofili care tocmai au ieșit din închisoare, nu civili. Differența dintre Statele Unite și Europa este faptul că americanii au dreptul la legitimă apărare garantat de constituție și toată acțiunea a fost înregistrată. De aia nu e acum în pușcărie.

    • Care legitimă apărare? Că a doua victimă a vrut să-l lovească cu skateboardul DUPĂ ce Rittenhouse l-a împuşcat pe primul cu sânge rece? Iar Rittenhouse e un civil, nu e poliţist şi nu e soldat, de ce are voie să se ducă în alt oraş şi să omoare pe cine vrea el? Iată dispreţul republican faţă de lege.

    • Nu ai cum să mă aburești că am văzut filmarea. Dacă vrei să mă lovești cu orice meriți un glonț în cap. Care dispreț față de lege când orașele „democrate” au cea cele mai multe crime, infracțiuni și oameni ai străzii? Iar constituția SUA garantează dreptul de a deține și a purta armă de foc, altfel democrații ar fi încercat de mult să dezarmeze populația și sa instaureze legea marțială ca în Australia.

    • Și de ce a doua victimă are dreptul să-l lovească cu skateboard-ul? Kyle poate să meargă unde vrea el în țara lui. Chiar și dreptul de a purta armă este constituțional.

    • Când l-a împuşcat pe primul, Rittenhouse a devenit active shooter, iar cineva a încercat să-l oprească de la a mai ucide din nou. Cel cu skateboardul era în legitimă apărare, postac Sputnik ce eşti.

    • Bahaha, dacă nu era totul înregistrat profitau democrații de ocazie pentru scor politic.

  3. Al Doilea Război Civil American a început când Kyle Rittenhouse, un civil republican, a omorât doi civili cu sânge rece şi a fost achitat de un judecător republican. Nu tribunal, nu drepturi pentru protestatari, ci execuţie sumară, iată viziunea bolnavă a republicanilor pentru SUA.

    • Ai vrut să spui Kyle Rittenhouse a omorât doi pedofili, nu civili. Ce v-ar mai fi plăcut vouă leftarzilor să-l bage la pușcărie nevinovat ca pe Derek Chauvin. Ghinion!

    • Al doilea război civil American a început când teroriștii democraților au început să dea foc la orașe și să jefuiască magazine în numele „justiției sociale”.

    • Republicanii au dat liber civililor să ucidă pe cine vor şi să fie achitaţi. Republicanii au suspendat aplicarea legii.

    • Cetățeanul rittenhouse a fost achitat de alti 12 cetățeni din juriu. Judecătorul doar a aplicat legea. Ceea ce e total diferit de prietenii tai chinezi și luluta baschetbalista.

    • Adică ăia cu secera și ciocanul care vandalizează străzi și jefuiesc magazine de cel puțin 2 ani încoace sunt republicani?

    • Vor mai fi şi alţi Rittenhauşi, civili republicani care ucid alţi civili cu sânge rece şi apoi sunt achitaţi. Fiindcă republicanii nu aplică legea când ai lor sunt cei care omoară.

    • Gunoi, leftiștii o fac în fiecare zi în statele „democrate” și sunt eliberați imediat. În San Francisco dacă furi dintr-un magazin nici nu mai vine poliția.

  4. un lucru elementar pare ca e vesnic dat uitarii: propaganda.
    In China si alte dictaturi nu exista drept la opinie, acolo opinia totalitara se impune cu forta – deci pare ca au un singur tel. Propaganda asta este intretinuta non-stop de o industrie de manipulare; multe furnale ale acestei industrii fumega chiar de prin zonele unde nu se permite drept la opinie, tocmai pentru a se distruge o democratie invocand dreptul la libera exprimare.

    • Nu zic că nu te cred, dar ai fost vreodată în China să ști cum e?

    • John, ai ieşit vreodată din Rusia să vezi cum e?

    • Da. Înainte de tirania medică mergeam în fiecare an in SUA. Pe coasta de Vest nu am fost doar în Oregon și am văzut cum dorm oamenoii în corturi pe sub poduri în statele guvernate de democrați.

    • John, n-ai ieşit tu din Rusia, altfel n-ai fi atât de îndoctrinat.

    • În America de Nord continentală an fost în fiecare țară, inclusiv in Mexic de două ori.

  5. Buei Joahne, mă poulifriciule ai grijă să nu-ți pleznească vreo venă de la atâția nervi și ciudă!
    :)))))

    • Ciudă pe ce? Că democrații își persecută adversarii politici la fel ca bolșevicii?

    • John lucrează pentru Sputnik, meseria lui e să facă rău lumii civilizate.

    • Gunoi, adică tu ești civilizat?

    • Eu vreau ca legea să fie respectată, tu vrei ca civili republicani să împuşte alţi civili pe stradă că aşa au chef şi să fie achitaţi. Postacul Sputnik John încurajează crima în masă în alte ţări, asta e meseria lui. Probabil ca să distragă atenţia de la dictatura putinistă şi războiul pe care-l va începe cu o ţară suverană.

  6. Toți budo-fundo-curțiștii neaoși, recte conservataurii ortodoxo-antivaccino-dacopați, sunt teribil de caraghioși când îi vezi cu câtă pasiune combat ce se petrece în SUA de parcă ar fi cetățeni americani nu niște coate-goale și poulifrici mioritici!
    Buei tolomacilor se fâlfâie cu boltă lu’ coana Americănica de aiurelile voastre! :)))))

    • Numai ruşii folosesc cuvinte gen „tiranie medicală”, niciun om normal la cap nu crede aşa ceva. Dar ruşii nu sunt normali, sunt îndoctrinaţi profesionist de către Putin, sunt oameni născuţi să fie sclavi.

    • Gunoi, oamenii normali la cap cred că e normal să te vaccinezi la fiecare 3 luni și să te scanezi ca un produs cu cod de bare ca să-ți poți exercita libertățile constituționale.

  7. Ce viaţă uşoară ai, trebuie doar să înghiţi ce zice Putin.

  8. Degeaba va tot agitati, o societate socialista e net superioara uneia conservatoare (republicane). Per total sistemul chinezesc, cu partid unic, e viitorul