G4Media.ro

Thailanda interzice distribuirea știrilor care „provoacă frică publică”, pe fondul criticilor legate…

Sursa foto: Unsplash/ Robert Norton

Thailanda interzice distribuirea știrilor care „provoacă frică publică”, pe fondul criticilor legate de gestionarea defectuoasă a pandemiei

Guvernul thailandez a interzis distribuirea de știri care „provoacă frică publică”, chiar dacă informațiile sunt adevărate, întrucât oficialii se confruntă cu critici crescânde cu privire la modul în care tratează pandemia, potrivit The Guardian.

Guvernul a înăsprit, joi, un decret de urgență impus acum mai bine de un an, care viza inițial știrile false. Cele mai recente constrângeri interzic oamenilor să distribuie „informații care provoacă frică publică” sau să împărtășească „informații distorsionate care provoacă neînțelegeri care afectează stabilitatea națională”.

Măsurile au fost criticate pe scară largă de grupurile media și de experții în drepturile omului, ca o încercare de a cenzura știrile negative și de a tăia dezbaterile. Sunai Phasuk, cercetător în Thailanda în divizia asiatică a Human Rights Watch, a descris-o drept o „lovitură gravă” asupra libertății presei în țară.

„Cred că guvernul își dă seama că se confruntă acum cu o criză de credibilitate din cauza acestui răspuns dezastruos la situația COVID-19, dar în loc să încerce să găsească soluții mai bune, soluții mai eficiente, alege să oprească pe oricine din a vorbi despre eșecurile sale”, a declarat Sunai.

„Prin această dispoziție guvernul arată că nu-i pasă de acuratețe sau dacă o informație este adevărată sau falsă”, a completat Sunai Phasuk.

Conform reglementărilor, dacă conținutul fals este răspândit online, autoritatea de reglementare a radiodifuziunii din țară va contacta furnizorii de servicii de internet pentru a identifica adresa ISP a individului și a le bloca accesul la internet.

În cazul furnizorilor de internet care nu se conformează, se va considera că au încălcat cerințele licențelor lor de funcționare și se vor lua măsuri împotriva lor.

Sunai a spus că se teme că măsurile vor fi utilizate împotriva reporterilor și opozanților din mediul online care folosesc rețelele sociale pentru a împărtăși știri și comentarii politice care aduc critici la adresa guvernului.

Măsurile vin în timp ce Thailanda se luptă cu numeroase focare de COVID-19, care au copleșit spitalele și au provocat dezechilibre economice.

Guvernul s-a confruntat cu critici aspre cu privire la campania sa de vaccinare întârziată, având în vedere că numai aproximativ 5% din populație este complet vaccinată. În mediul online au circulat imagini cu oameni care mureau pe stradă, alimentând furia publică față de guvern.

Oficialii au avertizat publicul asupra publicării unor astfel de imagini și au cenzurat vedetele care le-au criticat răspunsul.

Tipanan Sirichana de la biroul secretariatului prim-ministrului, a declarat joi că persoanele care au încălcat decretul de urgență sau Legea privind crimele informatice în timp ce comentează situația pandemiei de COVID-19 ar putea primi amenzi sau închisoare. Aceasta a adăugat că oamenii ar trebui să verifice sursa imaginilor de pe rețelele de socializare înainte de a le distribui, deoarece „s-ar putea să vă implicați în distribuirea informațiilor distorsionate care creează haos și descurajează oamenii care lucrează”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt adjunct al poliției, Pol Col Kissana Phathanacharoen, a afirmat că, deși „destul de multe” imagini distribuite online arătau victime ale COVID-19 care au murit pe stradă, au existat și „multe cazuri de informații distorsionate acolo”.

„Autoritățile au lucrat non-stop cu ministerul economiei digitale și al societății pentru a-i împiedica pe cei care au intenții rău intenționate”, a mai spus oficialul poliției.

Kissana a subliniat că măsura de urgență nu va fi utilizată pentru a cenzura informațiile veridice: „Dacă împărtășești informații reale, dar acele informații provoacă haos societății, este absolut bine”.

Autoritățile din Thailanda au raportat vineri 17.345 de cazuri de Covid-19, cu 117 decese. Numărul total de decese din țară a crescut la 4.679, față de mai puțin de 100 de decese în urmă cu doar patru luni. Ultimul val a fost predominant cu varianta Delta, care este mai infecțioasă și a fost amplificată de întârzierea campaniei de vaccinare.

Sursa foto: Unsplash/ Robert Norton

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Hopaaa… Imediat apare și la noi la ordinul geniului finanțelor, CUȚU!

  2. Mie nu-mi mai este frica de vaccin.:))))

  3. Mda, monarhie aproape absoluta, regele ridicat la rand de semizeu infailibil. Normal ca nu suporta criticile, ca doar nu vreti sa admita ca guvernul lui e depasit, incompetent.

  4. „vine valul 4” e o știre care „provoacă frica publica”?

  5. Suna ca o stire care putea sa vina din America.
    Cred ca aia iau notite de la astia.

  6. @ erbicidu – da ! citu e un finantist foarte bun Dupa ce a preluat datoriile imense si neachitate ale psd-ului la care a venit scadenta , a presiunilor facute de psd prin ccr sau avocata pentru mariri de tot felul deci cheltuieli fortate si pe fondul acestei nebunii mondiale noi plutim destul de lin Se cunoaste ca e scolit afara pe bune si are o experienta in domeniu internationala Vezi cv si mai vezi evolutia economica a romaniei confirmata de institutiile bancare si economice internationale si in special ale ue Si nu mai plinge dupa teodorovici ca el acum sta la umbra cu gheata pe cap si incearca sa pronunte numele scolilor facute de citu