G4Media.ro

Teste realizate pe hamsteri în Hong Kong au dovedit eficacitatea măştilor sanitare…

Sursa foto: Pixabay.com

Teste realizate pe hamsteri în Hong Kong au dovedit eficacitatea măştilor sanitare împotriva răspândirii coronavirusului

Teste realizate pe hamsteri au dovedit că utilizarea măştii sanitare reduce în mod considerabil răspândirea noului coronavirus, au anunţat duminică oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Hong Kong, informează AFP, preluată de Agerpres.

Aceşti cercetători sunt printre primii din lume care au demarat un studiu pentru a afla dacă purtarea măştii poate să îi împiedice pe purtătorii simptomatici şi pe cei asimptomatici ai virusului SARS-CoV-2 să infecteze alţi indivizi.

Coordonaţi de profesorul Yuen Kwok-yung, un renumit expert din domeniul coronavirusurilor, cercetătorii asiatici au plasat cuşti cu hamsteri infectaţi în prealabil în proximitatea altor cuşti în care se aflau animale sănătoase.

Măşti chirurgicale au fost plasate între cele două tipuri de cuşti, cu un curent de aer care bătea dinspre cuştile animalelor bolnave spre cele ale animalelor sănătoase.

Rezultatele au arătat că transmiterea virusului a scăzut cu peste 60% atunci când măştile erau instalate între cuşti. Două treimi dintre hamsterii sănătoşi au fost infectaţi într-o săptămână atunci când măştile nu erau instalate.

Rata de infectare a scăzut la puţin peste 15% când măştile erau plasate doar peste cuştile cu animale infectate şi a fost de 35% atunci când erau plasate doar peste cuştile cu hamsteri sănătoşi.

„Este foarte clar că folosirea măştilor pe subiecţi infectaţi (…) este mai importantă decât orice altceva”, a declarat profesorul Yuen în faţa jurnaliştilor din Hong Kong.

„Ştim deja de acum că o mare parte dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, deci purtarea universală a măştii este cu adevărat importantă”, a adăugat el.

Profesorul Yuen este unul dintre experţii în microbiologie care au descoperit virusul SARS atunci când acesta a apărut în 2003 şi a făcut 300 de victime în Hong Kong. El a pledat încă din primele momente ale epidemiei în favoarea purtării măştii de către populaţie.

La patru luni după apariţia primelor cazuri de COVID-19 în China, autorităţile din Hong Kong au reuşit să limiteze la o mie numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus, care a provocat doar patru decese pe această insulă.

Experţii sunt de părere că utilizarea măştilor sanitare şi amplele campanii de testare a populaţiei şi de depistare a bolnavilor sunt motivele aflate în spatele acestui succes medical într-un oraş cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori şi care se află pe o insulă situată la mică distanţă de China continentală.

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Si castrarea ajuta enorm la cresterea calitatii vietii si totusi nu am vazut niciun om de stiinta sa o recomande.
    Cam cat ar costa sa purtam tot timpul masti sanitare si sa le schimbam la 4 ore, conform recomandarilor? La un salariu de 1300 lei, ar trebui sa dam pe luna vreo 300 lei pe masti si sa mancam mai prost, sa ne imbracam prost etc. Cam naspa.
    La salariile din Hong Kong mastile sunt o bagatela. La noi nu e chiar asa.

    • Macar pentru o perioada de timp va trebui sa ne obisnuim cu ele.

      Pretul va fi o bagatela si la noi pentru ca in curand va exista o crestere a numarului de producatori de echipamente medicale de protectie, localizati pe tot globul. In special importanti vor fi cei din afara Chinei.

      As fi vrut ca experimentul sa arate si cat de eficiente sunt mastile artizanale, neomologate, sau cele realizate acasa. Astea si le poate permite oricine.

    • Mastile artizanale sunt prea eterogene ca tip de material si de cusatura, nu se pot face experimente relevante pe ele. Sunt curios cum va fi vara la 40 grade cu ele si cati vor dezvolta boli de piele si de plamani pentru ca nu le vor schimba sau spala suficient de des.

  2. hamster cu masca, ce dragutz

  3. Da, au dovedit eficacitatea, dar… erau tinuti in custi! Asa ca daca Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Alfred Simonis, Ludovic Orban, Marcel Vela si Igor Dodon nu suporta masca cand vorbesc la un pupitru si microfon pe care il mai folosesc si altii dupa ei, atunci trebuie bagati in custi intr-un salon cu bolnavi simptomatici de Coronavirus si mastile puse pe peretele despartitor.