G4Media.ro

Telescopul James Webb a detectat galaxii străvechi masive, o descoperire care ar…

Telescopul James Webb a detectat galaxii străvechi masive, o descoperire care ar putea pune sub semnul întrebării actualele reguli ale cosmologiei

Telescopul spațial James Webb a detectat ceea ce par a fi șase galaxii antice masive, a căror existență ar putea da peste cap teoriile actuale ale cosmologiei, scrie The Guardian.

Obiectele datează dintr-o perioadă în care universul avea doar 3% din vârsta sa actuală și sunt mult mai mari decât se presupunea că ar fi fost posibil pentru galaxii atât de timpurii după Big Bang. Dacă se confirmă, descoperirile ar pune sub semnul întrebării înțelegerea oamenilor de știință cu privire la modul în care s-au format cele mai timpurii galaxii.

„Aceste obiecte sunt mult mai masive decât se aștepta oricine”, a declarat Joel Leja, profesor asistent de astronomie și astrofizică la Penn State University și coautor al studiului. „Ne așteptam ca în acest moment să găsim doar galaxii mici, tinere, bebeluși, dar am descoperit galaxii la fel de mature ca și a noastră în ceea ce se înțelegea anterior ca fiind zorii universului.”

Observațiile provin din primul set de date publicat de telescopul spațial James Webb al Nasa, care este echipat cu instrumente de detectare în infraroșu capabile să detecteze lumina emisă de cele mai vechi stele și galaxii. În timp ce analizau imaginile, Dr. Erica Nelson, de la Universitatea din Colorado Boulder, și un coautor, au observat o serie de „puncte neclare” care păreau neobișnuit de luminoase și neobișnuit de roșii.

În astronomie, roșul este un indicator al vârstei, deoarece, pe măsură ce lumina călătorește prin universul în expansiune, virează spre roșu. Aceste galaxii păreau să aibă o vechime de aproximativ 13,5 miliarde de ani, ceea ce le plasează la aproximativ 500m-700m de ani după Big Bang.

Acestea nu ar fi cele mai vechi galaxii observate de James Webb, care a fost lansat în decembrie 2021. Anul trecut, oamenii de știință au observat patru galaxii care datează de la aproximativ 350 de milioane de ani de la big bang, dar acestea erau mult mai mici. Calculele sugerează că cele mai recente galaxii adăposteau o masă de zeci sau sute de miliarde de stele de mărimea soarelui, ceea ce le plasează la egalitate cu Calea Lactee.

„Aceste galaxii nu ar fi trebuit să aibă timp să se formeze”, a spus Nelson. .

Explicarea existenței unor galaxii atât de masive aproape de zorii timpului ar necesita ca oamenii de știință să revadă fie unele reguli de bază ale cosmologiei, fie înțelegerea modului în care primele galaxii au apărut din nori mici de stele și praf.

„Se pare că am găsit ceva atât de neașteptat încât creează de fapt probleme pentru știință”, a declarat Leja. „Pune sub semnul întrebării întreaga imagine a formării galaxiilor timpurii”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...