G4Media.ro

Tăriceanu: Contest vehement oportunitatea organizării oricărui tip de referendum simultan cu alegerile

Tăriceanu: Contest vehement oportunitatea organizării oricărui tip de referendum simultan cu alegerile

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat sâmbătă, la Constanţa, că el contestă vehement organizarea unui eventual referendum pe Justiţie pe data de 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, transmite Agerpres.

„Curtea Constituţională a decretat că nu este neconstituţional, dar să ştiţi că sunt două aspecte. Unul este aspectul de constituţionalitate şi altul este aspectul politic de oportunitate. Deci, eu contest vehement oportunitatea organizării oricărui tip de referendum simultan cu alegeri locale, parlamentare, prezidenţiale, de orice fel, pentru că sensul alegerilor riscă să fie deturnat, distorsionat. Şi, din acest motiv, eu consider că nu este oportun. Din punct de vedere constituţional, da, e OK”, a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă este de acord cu organizarea unui posibil referendum pe Justiţie odată cu alegerile europarlamentare.

La rândul său, Daniel Barbu, candidat ALDE la alegerile pentru Parlamentul European, a afirmat că există o recomandare a Comisiei Europene de a nu se organiza şi un referendum pe 26 mai.

„Există o recomandare a Comisiei Europene, potrivit căreia pe 26 mai a.c. să nu se organizeze niciun alt tip de eveniment politic care să paraziteze alegerile europene, care sunt considerate ameninţate de diferite riscuri digitale şi aşa mai departe. Şi atunci, pentru a asigura securitatea modului în care toţi cetăţenii europeni din cele 27 de state care vor participa la scrutin, pentru a asigura securitatea votului, ca el să fie îndreptat înspre Parlamentul European şi nu către alte teme, recomandarea Comisiei este ca să nu se organizeze niciun fel de alte tipuri de evenimente”, a susţinut Barbu.

Context. G4Media.ro a dezvăluit, vineri, că președintele Klaus Iohannis a început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, pe 26 mai.

Potrivit legii, stabilirea datei referendumului este atributul exclusiv al președintelui, fără ca Gauvernul sau Parlamentul să poată interveni.

Decizia de a declanșa procesul de consultare a populației a venit după ce Curtea Constituțională a decis că organizarea unui referendum concomitent cu alegerile este constituțională.

Președintele Iohannis a lansat ideea unui referendum pe justiție încă din ianuarie 2017, în momentul în care PSD a demarat atacurile la justiție prin modificarea codurilor penale.

Curtea Constituțională a decis miercuri, cu unanimitate de voturi, că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare, declarând astfel neconstituțională o prevedere introdusă de PSD în legea alegerilor pentru Parlamentul European, a declarat un judecător la finalul ședinței.

Pe 17 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a atacat la Curtea Constituțională (CCR) legea adoptată la finalul anului trecut care interzice organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare.

Decizia a venit în contextul declanșării de către președintele Iohannis, în ianuarie 2017, a procedurii pentru organizarea unui referendum privind Justiția și a declarațiilor făcute în ultimele luni de șefului statului, care a spus răspicat că nu a renunțat la planul de a declanșa consultarea populară.

”Norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeași dată cu data desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme și principii constituționale”, a arătat șeful statului în sesizarea transmisă Curții.

Klaus Iohannis a invocat două decizii ale Curții Constituționale din 2007, potrivit cărora referendumul cu privire la probleme de interes național se poate desfășura oricând în timpul anului.

G4Media.ro a scris anterior că majoritatea PSD, ALDE, UDMR a modificat la finalul lui 2018 legea alegerilor europarlamentare, introducând o prevedere care interzice organizarea unui referendum la nivel național sau local în ziua scrutinului pentru Parlamentul European.

Modificarea a fost adusă în comisia juridică a Camerei Deputaților, iar autorul amendamentului a fost parlamentarul UDMR Marton Arpad. Pe 27 noiembrie, acesta a propus modificarea articolului 5 al legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European astfel:

La articolul 5, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu următorul cuprins: „(11) Pentru a asigura respectarea prevederilor prezentului articol în ziua de referinţă nu se pot organiza alte tipuri de alegeri şi nici referendumuri la nivel naţional sau local” (detalii aici).

Curtea Constituțională (CCR) s-a pronunțat de două ori în 2007 asupra unor tentative ale PSD de a interzice organizarea unui referendum în aceeași zi cu orice alt tip de alegeri – locale, parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare -, statuând fără echivoc că astfel de dispoziții ”limitează sau îngrădesc dreptul poporului de a-şi exercita suveranitatea”. Curtea a declarat atunci neconstituționale modificările aduse legii referendumului (detalii aici).

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. nu te intreaba nimeni. dispari la nevestele tale!
    esti un bou si un tradator si un hot. vorbesti sa te afli in treaba.

    • acest repetent cu celalalt repetent , mare blestem pe tara aceasta si pe poporul roman!

    • Tărâțeanu, noi te contestam și îți urăm să o iei la muian ptr tot răul făcut poporului român!

      #haicureferendum

  2. Nu numai asta, dar Tariceanu contesta vehement si rezultatele oricarui referendum, daca nu-i convin lui.
    Vezi cel cu 300 parlamentari, organizat in timpul mandatului lui de PM.
    Plus sabotarea votului uninominal cu strutocamila de vot „porportional-uninominal”, care a fost pana la urma abandonat cu totul.

    • Fosila este penibila, simte cum ii fuge pamantul de sub picioare si cum vocea lui de tradator de neam si tara nu conteaza, e indicat sa-si mai schimbe nevestele.

  3. Contest vehement functia pe care o ocupi, te-ar dracu’ sa te ia!

  4. ..Asa si…Aidoma si eu o contest pe doamna mata care mai bine te starpea pana in doua luni decat sa polueze planeta asta ( candva minunata ) cu o lichea de teapa ta mai Limbriceanule…Jegosii din „alde fute vant” dintr-o data tin cont de recomandarile Comisiei Europene…Pasol na turbinca Vidma !!!!

  5. Pe bune? Stii, nu cred ca o sa pot dormi la noapte din cauza contestarii Inaltei Dmoniei Tale Domnii…Desi imi amintesc ca, odinioara erai hartia igenica a lu’ Patriciu in penale haripa tahnara (tot un fel de LABAral)…

  6. Sunt sigur că românii vor putea să voteze ambele probleme fara sa se încurce. Stai liniștit!

  7. De acord, exista diferența intre constituționalitate și oportunitate.
    Ar fi aplicabilă și în ceea ce privește toate legile de ciuntire a justiției. Ori la aceste legi s-a mizat doar pe constituționalitate.

  8. Taricene, asa i ca s maro izmenele daca se organizeaza un referendum pe justitie? Si mai iese si LCK procuror european si ati cam rupt pisica in doua! Abia astept!

  9. Cand Johannis a contestat OUG 114, macelul Legilor Justitiei si cate si mai cate RELE ati facut, te-a durut in dos!
    Sictir, oportunist ordinar!
    Succes, dle Presedinte Johannis!

  10. Ce zici măi trădicene? Că contești vehement?
    Și pe mine mă doare tot în cot, așa cum te durea și pe tine când Johannis își manifesta îngrijorarea crescândă pentru matrapazlâcuriel pe care le faci tu împreună cu dragnea. Că atâta i-ați mai lăsat președintelui.
    Eu cred mai curând că ție ți-e frică de numărul mare de votanți care se vor prezenta la vot, motivați și de referendum, fapt ce îți va scădea periculos de mult aleșii lade la europarlamentare.

  11. Deci ” FĂRĂ PENALI ÎN FUNCȚII PUBLICE” da sau nu?

    • cred ca mai buna ar fi intrebarea: vreti pedepse mai dure pentru condamnati (pornind de la coruptie la viol, crima)…Eventual triplarea lor.

  12. Doua locuri la caldura.
    La Jilava pt el si concetateanul lui coleg de coalitie va rog.
    Asa vom sta si noi un pic mai linistiti.

  13. Or să facă tot posibilul să nu organizeze referendumul în aceiași zi. Motivul:
    Simplu, vor pierde alegerile mai net.

  14. Ma pis pe G4.

  15. Poate te răzgândești !…Că doar tu ești Tăriceanu-Slăbiceanu–
    Răzgândeanu !!!…☺??
    Și …Hai SICTIR !!!…

  16. Mai bine cheltuie câteva zeci de milioane de euro în altă săptămână, decât să piardă la referendum 🙂
    Da’ ce , ii dă din buzunarul lui sa ii pese?!?
    Borfașilor, ce e așa complicat să mai bifam pe un formular?? De ce sa mai cheltuim bani și timp, organizare, daca putem să le rezolvăm împreună???
    Ce, le facem în interesul vostru sau al poporului???
    Daca CCR a zis că e ok, că nu e nicio problemă, ce treabă mai aveți voi?? Sau nu vreți să respectați deciziile CCR??? Până acum ne-ați calcat în picioare cu CCR ul vostru și acum nu e bun???
    Marș la pensie și nu mai nenoroci copiii acestei țări, nu mai ai dreptul sa le hotărăști destinul după ce ai sacrificat deja atâtea generații! Copii NN iatri își doresc altceva, au alte vise și aspirații, nu aveți niciun drept sa ii nenorociți!

  17. Târficeanu contestă vehement decizia CCR 🙂 🙂

  18. Tăricene, nu ai vrea tu sa sugi puțin? De data asta Adinuta nu va mai poate ajuta. Păzea că vine tăvălugul.

  19. Trădicene,
    Eficient ai fi dacă ți-ai propti c…rul de vădană în ușă la BEC, când vor ieși să ducă buletinele spre secțiile de votare…

  20. „… pentru că sensul alegerilor riscă să fie deturnat, distorsionat”.
    Părerea mea de (decît!) alegător e că mult mai „deturnat, distorsionat” este „sensul alegerilor” atunci cînd penalilor din Parlament nu li se ridică imunitatea. Da’ Că.-C.-A. Tăriceanu o are pe-a lui. Iar prof. univ. dr. în știinţe politice Barbu D. o ţine tot pe-a lu’ Că.-C.-A. T.

  21. Când vorbești despre justiție în preajma lui Tăriceanu, e ca și cum ai vorbi de funie în casa spânzuratului.
    Tăriceanule, asta contești tu: dacă vrei să fi „ales” în ziua în care oamenii vor trebui să se gândească și la justiție, e clar că pierzi alegerile la kru gol . De asta ți-i frică ție, de fapt . Diavolul și tămâia nu fac casă bună .

  22. Hai sictir putregaiule!!!

  23. Genial. Pai si cum facem nene, dam o lege sa nu se mai intample nimic in tara asta daca e contestat vehement de matale?
    Uite, poate e bine sa te inspiri putin din Iran: acolo potentialii candidati pe presedintie sunt mai intai evaluati de ayatolah. Daca ayatolahul te contesta vehement, nu mai candidezi. Dupa care poporul are dreptul sa-si aleaga viitorul presedinte dintre candidatii necontestati.

  24. Fmmtaricean la pușcărie și averea confiscată până la al 7-lea neam!

  25. Pana acum tot ce a scos pe gura acest personaj ne-a dovedit ca adevarul consta in inversul a ceea ce spune. Parerea lui nu conteza. La revedere domnule.

  26. „Buci moi” mai bine ramaneai futomodel !

  27. mai este si aspectul legat de ciudă.

  28. Ți-a cerut cineva părerea,NESIMTIT ORDINAR cu mers de rata?????????

  29. Un referendum in ziua parlamentarelor va mări numărul de alegători ce va duce la pulverizarea PSD-ALDE , ei vor o orezență de sub 30% care-i avantajează.

  30. Toata lumea se supune deciziei CCR. Cand v-au placut voua si nu noua , ati tacut , acum cand nu va plac voua ,strigati . Asta o fi democratia in opinia voastra. Dece va temeti de justitie?

  31. La rândul său, Daniel Barbu, candidat ALDE la alegerile pentru Parlamentul European, a afirmat că există o recomandare a Comisiei Europene de a nu se organiza şi un referendum pe 26 mai.
    „Există o recomandare a Comisiei Europene, potrivit căreia pe 26 mai a.c. să nu se organizeze niciun alt tip de eveniment politic care să paraziteze alegerile europene, care sunt considerate ameninţate de diferite riscuri digitale şi aşa mai departe. Şi atunci, pentru a asigura securitatea modului în care toţi cetăţenii europeni din cele 27 de state care vor participa la scrutin, pentru a asigura securitatea votului, ca el să fie îndreptat înspre Parlamentul European şi nu către alte teme, recomandarea Comisiei este ca să nu se organizeze niciun fel de alte tipuri de evenimente”, a susţinut Barbu.

    Zi „zău” cu limba scoasă, Barbule!
    Auzi, acum „recomandările” Comisiei Europene sunt obligatorii!
    Pe vremuri, când se discuta despre justiție, nu cumva voi băteați apa-n piuă cum că acele „recomandări” nu-s decât… „recomandări”? Sau recomandările sunt obligatorii doar când avem noi nevoie de ele?

    Hai sictir, ochelaristule! Ia vezi, nu te caută și pe tine legionarii, neo-naziștii sau cine mama dracilor bălțați te căuta prin Centrul Vechi, să-ți spargă parbrizul?

  32. E o plăcere să citesc aceste comentarii ale voastre
    Hai cu referendumul și haideți cu toții la vot poate vom putea întoarce legea justiție inapoi. Iar cat despre ăștia de la putere lasatii in plata lui Dumnezeu
    Aveți respectul meu toți