G4Media.ro

Tanczos Barna anunță că propunerea legislativă privind intervenţia rapidă în cazul urşilor…

Sursa foto: Captură video

Tanczos Barna anunță că propunerea legislativă privind intervenţia rapidă în cazul urşilor periculoşi va fi discutată în coaliţie: Nu discutăm de vânătoare de trofee, avem nevoie de prevenție pentru a apăra cetățenii

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că propunerea legislativă privind intervenţia imediat în cazul urşilor care vin în zonele locuite va fi discutată în coaliţia de guvernare şi a punctat că obligaţia ministerului este să apere cetăţenii, transmite Agerpres.

„Obligaţia noastră, nu doar rolul, obligaţia noastră, a ministerului, este să apărăm cetăţenii, în primul rând şi, din acest punct de vedere, este absolut necesară o intervenţie imediată, rapidă, promptă, în cazurile de pericol. Vom face această propunere la nivelul Guvernului, propunerea va fi discutată inclusiv în coaliţie.

Am avut astăzi mai multe discuţii cu domnul viceprim-ministru Kelemen (Kelemen Hunor-nr), dânsul va susţine această discuţie în coaliţie şi mâine (marţi-nr), ne vom întâlni şi cu alte organizaţiile nonguvernamentale pentru a discuta această propunere”, a declarat Tanczos Barna în localitatea Sândominic, după discuţia avută pe această temă cu primarii din zonă şi cu reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare şi ai asociaţiilor fermierilor.

Ministrul Mediului a subliniat importanţa prevenţiei atacurilor, pe lângă intervenţia imediată, în cazul urşilor care vin în localităţi şi a ţinut să precizeze că în niciun caz nu va fi vorba de vânătoare de trofee, aşa cum se vehiculează.

„În paralel cu intervenţia imediată, care trebuie să fie pusă în operă de către vânători şi jandarmi, avem nevoie de prevenţie. Pentru că degeaba intervenim doar post factum, doar după ce aceste traume au fost cauzate şi atacurile au avut loc. Este nevoie de o prevenţie şi nu mai comentez aberaţiile lansate de unii şi de alţii. Am spus de la bun început că aceste prevenţii, aceste intervenţii pot fi efectuate doar de personalul tehnic de specialitate al asociaţiilor de vânătoare.

Nu discutăm, în niciun caz, de vânătoare de trofee, nu discutăm de vânătoare, în primul şi în primul rând, vorbim de acea prevenţie şi intervenţie care este permisă şi de Uniunea Europeană şi de care avem absolut nevoie pentru a apăra cetăţenii acestei ţări. Sunt, într-adevăr puţine judeţe, în comparaţie cu numărul total de 40 de judeţe, sunt puţine judeţe care sunt afectate, astăzi sunt 13 judeţe în ţară care sunt sub acest asediu, dar dacă nu avem măsuri eficiente şi nu avem măsuri pe termen lung, probleme se pot generaliza şi în alte zone”, a mai spus ministrul.

Acesta a arătat că oamenii din judeţele unde se înregistrează atacuri ale urşilor sunt „sub teroare”, iar fenomenul devine din ce în ce mai periculos.

Tanczos a vorbit şi de faptul că numărul urşilor a crescut constant, după 2016, cu 7-8 procente în fiecare an.

„Evidenţele din ultimii zece ani arată clar un număr constant de exemplare, la nivelul judeţului Harghita, până în 2016 şi, inevitabilul de care am vorbit de atâtea ori se produce, din 2016 începe o creştere constantă de 7-8 procente în fiecare an, ajungând, în patru ani, cinci ani, la 50 la sută aproape.

Este o creştere normal, naturală, în cazul unei populaţii de urs, care trăieşte într-un habitat perfect, este apărat de lege, este apărat de cetăţeni, care nu intervin prin mijloace nelegale, nu prin otrăvire, nu laţ, nu omoară urşii prin alte metode decât cele premise de lege şi în condiţiile astea populaţia creşte zi de zi, an de an”, a precizat ministrul Mediului.

El a mai subliniat că există posibilitatea acordării de despăgubiri persoanelor care au fost atacate de urs, în baza unui proiect de lege propus de UDMR şi aflat în vigoare.

„Probabil, persoanele care au fost atacate zilele trecute vor fi primele care pot solicita astfel de despăgubiri, în baza legii, care este în vigoare şi care este o despăgubire acordabilă, este posibilă”, a conchis Tanczos.

Prezent la întâlnirea pe care ministrul Mediului a avut-o la Sândominic, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a opinat că „trebuie luate mai multe măsuri, în paralel, care să aibă un efect sinergic”, astfel încât viaţa oamenilor să fie protejată.

„Noi, ca şi Consiliu Judeţean, susţinem autorităţile locale, primarii şi încercăm să stăm în mijlocul dialogului, astfel încât toţi cei interesaţi să stea la o masa şi să găsim soluţii comune”, a spus Borboly.

Primarul comunei Sândominic, Karda Robert, a declarat că în fiecare zi este semnalată prezenţa urşilor în apropierea gospodăriilor oamenilor.

„Eu îmi menţin opinia că orice poate să fie, dar mai presus de viaţa oamenilor nu poate să existe nimic şi mă gândesc că niciun animal şi nimic nu poate să fie mai presus de viaţa oamenilor. Aşa că eu sper foarte mult că se schimbă ceva, că altfel nu putem să ieşim din case, ajungem în situaţia că trebuie să stăm în casă, că nu o să avem curajul.

Nici nu poate fi vorba de turism, cum poţi să pleci la o drumeţie prin munţii noştri foarte frumoşi, zonele foarte frumoase, când trebuie să ai frică că oricând şi în orice moment poate să apară un urs şi nu poţi să ştii cum reacţionează la întâlnirea cu omul?”, a spus Karda Robert.

El şi-a exprimat speranţa că intenţiile şi propunerile de rezolvare a problemelor nu vor fi stopate de organizaţiile de mediu.

„Cred că şi membrii asociaţilor verzi sunt oameni, probabil că şi ei au copii şi cred că (…) trebuie să avem aceeaşi opinie că trebuie să avem grijă de copiii noştri, de semenii noştri”, a conchis primarul din Sândominic.

În ultimele zile, două persoane au fost atacate de urs în Harghita şi se află internate în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, prezenţa acestor animale fiind semnalate aproape zilnic în unele localităţi ale judeţului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Toţi cocălarii vor avea o blană de urs acasă, iar Tanczos se va umple de şpăgi. Tipic românesc, e ţara hoţilor.

    • E vreo problema daca da bani pe trofeu?…..Esti fan Baloo sau alt urs din desene?…..mergi in Harghita, Brasov sau Dambovita, in zona de munte si vezi pe pielea ta…..iti recomand garda de corp vreo 6 vanatori, altfel nu te duce……ONG-urile care toaca la greu bani europeni pe conservarea speciei au o campanie desteapta de PR, care vad ca a prins….urmareste campaniile Declic si ai sa intelegi

  2. Deja tablourile pe pereți sunt pentru săraci. Acum vrem trofee. Ai grija USR/PLUS ce accepti

  3. Obligația ministrului mediului e sa apere și sa respecte mediul, nu e de la interne. Teoretic ar fi trebuit sa moara cu ministrul de interne de gât dacă venea cu idei din astea. E un lup paznic la oi, vrea sa nu se vadă ca nu mai exista paduri

    • Cred ca acest individ, care are ca unica ocupatie instigarea la incalcarea Directivei Habitate, ar trebui sa stea o vreme la racoare, ca are neuronul prea infierbantat.

  4. 1. Vânătorii gonesc urșii spre zone aglomerate și creezi o criză
    2. Faci legea pe placul lor, adică dai drumul la vânat urs.
    Toată chestia asta cu urșii este o făcătură, pentru a îmbogăți pe unii.

    • Miki draga, nu te doare prostia?

    • ai mai postat cretinismul asta.
      daca chiar se voia sa se dea drumul la vanat, dadeau de mult o lege, fara sa mai anunte si sa fie transparenti. si pana azi poate nu mai mureau atatia. ca in fond nu e tara ursilor.
      oricat de stupida esti trebuie sa realizezi ca de masuri e nevoie. evident, sa nu ii impuste la gramada. dar ceva trebuie facut. ideea ca sa stam ca acum e o aberatie cat casa. nu ai decat sa te duci tu sa te manance, vedem dupa aia daca ti-a placut.

    • Îmi place că unii au sarcină de serviciu să țină minte cine ce și pe unde a postat, apoi să combată. Dovada că am atins un nerv.

  5. bine ar fi daca cineva abilitat ar verifica daca se mai alimenteaza punctele de hranire din paduri Cred ca asta e motivul pentru care ursii vin la tomberoane Banuiesc ca banii pentru hrana animalelor sint mincati de animale bipede

    • Stai putin. Cine crezi ca e obligat sa hraneasca ursii in padure? Ce, ursul e un „asistat social”? Ce-ar fi sa hranim si mistretii, lupii, ciorile, etc? Da, pentru ierbivore se pune iarna fan in padure, dar din alte motive.
      Intr-adeva pe vremea lui Ceausescu se hraneau ursii in padure in scop de a-i invata in anumite locuri pentru a fi vanati ulterior. Nu mai e cazul.
      @Miki, zi-ne si noua ce fumezi!

  6. Și pe cine o să chemați să-i vâneze? Tot pe prințul Belimisarlupa ?

  7. Metoda este simplă, înfometeze ursul, îl lași să coboare în orașe, apoi îl vânezi. După părerea mea umilă, cineva ar trebui să răspundă de faptul că acei urși vin în sate/orașe după mâncare. Înseamnă că cineva nu își face treaba.

    • Exact!
      Sa nu mai taie padurile si ursii nu o sa mai coboare in orase.
      Numai la romani vezi lucrul asta, taie padurea, intra ursu in oras si apoi impuscam ursii ca au devenit un pericol pentru societate.
      Cel mai mare pericol pentru societate este clasa politica care a favorizat infactorii!

  8. Traba pare destul de complexa si rezolvarile nu sunt astea pompieristice. Acum cativa ani a fost mare stire cu un satean care a fost ucis de urs. Scandal blabla! Dupa vreo luna apare o stire micuta care a aparut pe site la Protv si preluata doar de un site sau doua. Sateanul mort era la braconj si incerca sa omoare ursul prins in lat cu o sulita improvizata dintrun cutit si un bat. Ursul intre timp fusese recoltat(oricum nu cred ca supravietuia ca isi jupuise laba prinsa in lat).
    Esenta trebii este ca dupa incident au urlat toti politicieni si vanatorii VIATA OMULUI E PRIORITARA si s-a dat cota la vanatoare, dupa un an sau doi s-a intrzis din nou.
    Cred ca ar trebuii sa se formeze un corp de ancheta la nivel central care sa fie interdisciplinar(vanatori, ongisti mediu politie, veterinari) care sa se deplaseza la fiecare caz si sa dea un verdict cu ce s-a intamplat si ce masuri trebuie luate.
    Si foarte important ce masuri propun corpul de ancheta sa fie implementat de autoritatile statului, nu sa vina prefectul,ministrul mediului, primarul si zica ca lui i se pare invers.

  9. Ce poate accepta USR, diferit de rezolvarea incurcaturii asteia, provocata de Pasca Palmer, ministreasa la mediu in guvernul Ciolos?…..ea a profitat la greu pentru problema creeata, a fost aleasa secretar general CBD in perioada 2017-2019, numita de ONU, dar noi am primit o bomba cu ceas…..Dle Tanczos, spune si cat platim de la buget pentru pagubele provocate de ursi….,poate nu stiu ongistii de bulevard ca din impozitele noastre platim vaca omului, daca o omoara ursul….Solutiile sunt de durata, daca se stabilesc cote de vanatoare, umblati la legislatie, daca trofeul e venit la bugetul de stat si sunt scoase mafiile cinegetice din ecuatie…problema e simpla…Garda Forestiera ar trebui implicata nu Romsilva, care e cea mai mare cloaca din Romania….daca va fi numai interventie a jandarmeriei si a asociatiei de vanatori, atunci nu faci nimic, particularul trebuie platit….Daca vine ala de vrea trofeu, roman sau strain, extrage ursul si mai scoate si bani din buzunar…….Ursul nu e ca la zoo, distruge culturi agricole, mananca animalele amaratilor, uneori si omul……de ce in tarile vesteuropene a fost eradicat de mult?…..tarile alea care au zis ca nu pot primi ursi din Romania ca vor crea conflicte cu fermierii

    • Iubitorule de impuscaturi:
      -nu spun ca ursul e sfant dar din cate am inteles exista fonduri europene pentru despagubiri, DAR e complicat sa facem niste dosare coerente fara hotii sa tramem banii. E mai simple sa ii dam la misto 50-100 lei de la buget dupa cativa ani de la paguba
      -dupa cazul pe care l-am prezentat mai sus incep sa am mari indoieli despre onestitatea autoritatilor.
      -cati braconieri au identificat autoritatile in ultima perioada: unul si peste 3 luni aflam ca i-au dat un mare NUP si pote peste 2-3 ani de la DNA ca procurorul a primit un porc de craciun
      – de asta nu ai cum sa crezi in ceeace sustin autoritatile, intotdeauna exista ceva care este dosit, ascuns, nu sunt in stare sa fie sinceri pana la capat

  10. Ursul nu are dusman natural in Romania.Dar niste tigri importati -siberieni ar rezolva situatia.Asa ca mai bine ii rarim noi!

  11. Povesti secuiesti.

  12. Tanczose lasa vrajeala ca de cand ai venit la Minister asta e tinta ta permanenta…sa se poata omori ursi. Probabil ti-au dat prietenii de pertid din Harghita si Covasna ordin sa faci ce stii, dar sa ii ajuti sa omoare ursi. Si tu nu poti musca mana care te-a uns Ministru….

    Acum sa vezi ce de cazuri periculoase apar….oricand e un urs de trofeu prin zona, hop si pericolul apare…va fi usor de interpretat so foarte usor de omorit. Cazul lu’ baronul venit in Romania tot in ceata este si asa vor ramane si restul. Urat, foarte urat!

  13. Eu am o mare nedumerire. Cumva, dintr-un motiv sau altul, statistic, majoritatea ~cazurilor~ cu ursi se intampla sa fie in Secuime. Stim cu totii ca sunt nenumarate zone montane in Romania, locuite in conditii identice, practic in toate regiunile subcarpatice in care existenta ursilor este un fapt local de secole. Si totusi, cu cateva exceptii, cazurile ~rasunatoare~ cele mai multe sunt la secui. In Maramures de ex. exista un ong. finantat si prin WWF prin ~migrarea transfrontaliera~ a ursilor in arealul cu granite multiple ( Romania, Ungaria, Ucraina, Slovacia ) care studiaza acest fenomen. Aparitia ursului la stane era, si este considerat un caz destul de frecvent in acele zone. Avand in vedere ca Romania este tara cu cei mai multi ursi din Europa, cred ca ar trebui sa existe un proiect serios comunitar care sa aiba ca scop gasirea celor mai bune solutii de coabitare a ursului cu omul, fara cazuri ~spectaculoase~. Oricum, problema constituie o palarie prea mare pentru un singur ministru, care in asemenea cazuri de accidente este impins sa adopte solutii ad-hoc, fara sa trateze cauzele.

    • WWF e ong-ul care toaca cei mai multi bani, iar rezultatele sunt hartii si intalniri de lucru…eventual ghiduri de monitorizare pe care nu le baga nimeni in seama, vin ongistii sa dea lectii, mai ales aia din tari unde ursul a fost exterminat de mult timp……in zona Harcov si adiacent e 70% din populatia de urs din Romania…ursii sunt raspanditi in 13 judete, dar neuniform, de aia se mai relocheaza cate un urs prin Suceava, de exemplu…..Bistrita si Maramuresul sunt pe un coridor din Ucraina…pentru informatii avizate, va recomand Universitatea din Brasov, oamenii aia stiu cum sta treaba, dar sunt mai vocali ongistii de la WWF-asa zis buni la toate, Milvus-specializati pe pasari, ACBD-studii pe lup si promotori de garduri electrice, SOR-alti pasarari si alti parerologi buni la toate, Agent Green, ala de zicea de Arthur- gherila contra tuturor, pana le da bani pentru un studiu….vezi cazul Schweighofer…le-a dat un os de ros si gata cu antipropaganda si asta e la prima strigare….va mai amintesc un caz de iti vine sa urli…zona de tuneluri peste autostrada Lugoj-Deva, care nu e gata nici acum, tot un studiu ongistic a aratat, pe bani europeni, ca acolo e culoar de migratie pentru ursi….dar informatiile din zona spun ca ultimul urs in zona a fost in 1972, culoarul e la vreo 100 km de acolo, aproape de Sibiu…dar Academia Romana nu e o sursa de informatii, e bun studiul unor amatori, care au avut grija sa-l trimita la Bruxelles….guvernantii, psdistii?…dumnezeu cu mila, Cuc, Sova, Cuc?..nistee habarnisti…cum apare o stire despre impuscarea ursilor, cum apar comentarii induse de ongisti…Ganditi cu capul vostru fratilor, luati informatie din surse stiintifice, nu din studii rauvoitoare sau parerologice

  14. @ ZORCA -hranirea animalelor in padure se face inca din vremea comunistilor Nu stiu care specii beneficiaza dar se face chiar daca tu nu ai habar DEMULT !

  15. Se va aproba, că e de la Înalta Poarta!
    Și să știți că spre deosebire de poliția română, vânătorii chiar își vor face treabă . Vor interveni rapid, promt, hotărâți, se vor autosesiza de multe ori, oricum nu vor sta la ușă sa se facă dimineață să nu cumva să deranjeze” ursul infractor din somn”!