G4Media.ro

Taiwan ia în considerare aderarea la Curtea Penală Internațională, pentru a descuraja…

Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP

Taiwan ia în considerare aderarea la Curtea Penală Internațională, pentru a descuraja o invazie chinezească

Guvernul taiwanez ia în considerare posibilitatea de a adera la Curtea Penală Internațională, în parte pentru a spori efectul de descurajare a unui atac sau a unei invazii chinezești, transmite The Guardian.

Susținătorii spun, de asemenea, că acest lucru ar contribui la universalizarea sistemului juridic internațional, care are o prezență redusă în Asia, și ar spori participarea globală a Taiwanului într-un moment în care Beijingul încearcă să îl țină cât mai izolat posibil.

Curtea a fost înființată prin Statutul de la Roma, care a definit patru crime internaționale de bază: genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crime de agresiune. Aceasta funcționează din 2002, judecând zeci de presupuși criminali de război. În martie, CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru deportarea forțată a copiilor din Ucraina.

Aderarea Taiwanului la CPI ar permite investigarea și emiterea de mandate de arestare împotriva liderului chinez Xi Jinping, în conformitate cu dreptul internațional, dacă acesta a ordonat sau a supravegheat acte de război sau crime de război împotriva Taiwanului pe teritoriul său. Susținătorii au declarat că acest lucru ar putea contribui la descurajarea lui Xi de a acționa în legătură cu intenția sa de a anexa Taiwanul, o democrație autoguvernată a cărei populație respinge în mod covârșitor perspectiva subjugării chineze.

„Reunificarea” Chinei cu Taiwanul este inevitabilă, a declarat preşedintele Xi Jinping duminică, în discursul său de Anul Nou, în care a adoptat un ton mai ferm decât anul trecut, cu mai puţin de două săptămâni înainte ca insula revendicată de China să îşi aleagă un nou lider, relatează Reuters, citată de News.ro.

Alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 13 ianuarie au loc într-un moment de relaţii tensionate între Beijing şi Taipei. China a intensificat presiunea militară pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate asupra Taiwanului guvernat autonom, democratic.

China consideră Taiwanul ca fiind „teritoriul său sacru” şi nu a renunţat niciodată la ideea folosirii forţei pentru a-l readuce sub control chinezesc, deşi Xi nu a făcut nicio menţiune în sensul unor ameninţări militare în discursul său transmis de televiziunea de stat.

„Reunificarea patriei este un destin istoric”, a declarat Xi, deşi în traducerea oficială în limba engleză a declaraţiilor sale, publicată de agenţia de presă Xinhua, s-a folosit o frază mai simplă: „China va fi cu siguranţă reunificată”.

„Compatrioţii de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legaţi de un simţ al ţelului comun şi să împărtăşească gloria întineririi naţiunii chineze”, a adăugat el. În traducerea oficială în limba engleză s-a scris „toţi chinezii” în loc de „compatrioţi”.

Anul trecut, Xi a spus doar că oamenii de o parte şi de alta a strâmtorii sunt „membri ai uneia şi aceleiaşi familii” şi că speră că oamenii de pe ambele părţi ale strâmtorii vor lucra împreună pentru a „promova împreună prosperitatea durabilă a naţiunii chineze”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Egal zero, China ca si SUA, Israel, Rusia… nu recunoaste CPI, sa vezi ce se chisa chinezii pe ei de ras.