G4Media.ro

SURSE Toate cele trei drone căzute în România sunt model Geran –…

Sursa: Wikipedia

SURSE Toate cele trei drone căzute în România sunt model Geran – Shahed, utilizat de Rusia în invazia din Ucraina

Primele analize ale armatei arată că toate cele trei drone căzute în județul Tulcea în ultima lună sunt model Geran-2 (fabricate după licența dronelor iraniene Shahed), folosit de Rusia în atacurile asupra Ucrainei, au declarat surse oficiale pentru G4Media. Ancheta oficială a MApN nu a fost încă finalizată, dar ministrul Angel Tîlvăr a vorbit luni despre ”drone similare celor folosite de forțele ruse”.

Reamintim că fragmente de la două drone au fost găsite în comuna tulceană Plauru, chiar lângă frontiera cu Ucraina, iar a treia dronă a fost găsită mult în interiorul teritoriului național, la 8 km de Tulcea.

Ministrul Tîlvăr a dat luni informații despre cele trei drone membrilor comisiilor pentru apărare din Senat și din Camera Deputaților, cu care s-a întâlnit la sediul MApN.

Tema principală a întâlnirii, la care au fost prezenți și șefi ai unor structuri centrale ale ministerului, a fost dedicată situației generate de identificarea pe teritoriul național a unor fragmente de drone similare celor folosite de forțele ruse, în contextul intensificării atacurilor Federației Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în proximitatea României, potrivit unui comunicat comun al MApN și al comisiilor pentru Apărare.

Niciuna dintre cele trei drone (ultima descoperită miercuri) ale căror rămășițe au fost găsite în deltă nu au fost detectate de sistemele radar ale României. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu, a declarat săptămâna trecută că dronele folosite de Federaţia Rusă sunt greu de reperat pe radare pentru că atacă la înălţimi mici şi foarte mici.

Ca urmare a atacurilor cu drone în proximitatea frontierei române, armata a crescut numărul de militari în Deltă, în zona frontierei cu Ucraina, inclusiv subunități de intervenție care să poată acționa în cel mai scurt timp.

În plus, Ministerul Apărării va instala mai multe puncte de observație și senzori tereștri. Va crește și numărul patrulelor pe Dunăre cu flotila fluvială, au declarat sursele oficiale.

Aceste drone, numite drone-kamikaze, se autodistrug odată ce lovesc ținta. Încărcătura explozivă e practic încorporată în dronă.

Principala țintă a acestor drone este reprezentată de depozitele de cereale care așteaptă să traverseze Dunărea, portul Izmail devenind o verigă esențială a exportului, după ruperea acordului cerealelor în Marea Neagră. Zeci de mii de tone de cereale au fost dustruse în urma atacurilor din ultimele săptămâni, rușii forțând astfel o criză alimentară mondială, potrivit The Guardian.

În ciuda pagubelor și încurcăturilor capabile să le genereze, dronele Shahed funcționează cu motor de scuter, iar costul unei unități este mai mic decât al rachetei care ar trebui să o contracareze. ”Amintesc de bombele zburătoare din cel De-al Doilea Război Mondial, menite mai curând să terorizeze populația decât să cauzeze pagube majore”, a explicat generalul în rezervă Sean Bell pentru Sky News.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Asadar, Ministerul Apararii a fost din nou prins cu minciuna. Saptamana trecuta a sustinut sus si tare ca primele doua drone erau de cercetare si unul din cratere (1.5m adancime) a fost facut de combustibilul ars. Tot internetul stia din video-ul din 3 septembrie in care se vedea cum ceva cade si explodeaza puternic pe malul romanesc al Dunarii, dar mApN a avut nevoie de inca 2 saptamani sa confirme asta.

    • Este se pare pozitia NATO, nu a Romaniei neaparat, de a minimiza cat mai mult astfel de incidente. Acest argument este sustinut si de episoadele sicanarilor avioanelor din apele internationale ale Marii Negre.

    • A minimiza nu inseamna a minti in mod repetat la nivel inalt cum s-a facut la noi.