G4Media.ro

SURSE Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor a scos la concurs şapte posturi…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

SURSE Secţia specială pentru anchetarea magistraţilor a scos la concurs şapte posturi de procuror, dar nimeni nu se înghesuie. Un singur procuror şi-a depus candidatura, iar termenul de înscriere a expirat

Consiliul Superior al Magistraturii a declanşat pe 15 octombrie concursul pentru numirea a şapte procurori cu funcţii de execuţie în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Termenul limită de înscriere a fost stabilit pentru luni, 28 octombrie, timp în care şi-a depus candidatura un singur procuror, au declarat surse judiciare pentru G4Media.ro. Lista cu cei înscrişi se va afişa pe 31 octombrie. Secția specială a fost criticată în ultimul raport MCV al Comisiei Europene, dar și de Comisia de la Veneția și GRECO. Atât liberalii cât și USR/PLUS au promis desființarea ei.

Printre condiţiile impuse de CSM procurorilor doritori sunt:

a) să nu fi fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani
b) să aibă o vechime efectivă de cel puţin 18 ani în funcţia de procuror
c) să aibă o bună pregătire profesională
d) să aibă o conduită morală ireproşabilă

Cine este unicul candidat

Este vorba despre Mariana Ivaniuc, în vârstă de 64 de ani, de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, care, în mare parte din carieră, a fost procuror de şedinţă, potrivit aceloraşi surse. În prezent, SIIJ este reprezentat în instanţă de procurori din cadrul Parchetului General.

Procurorii întrebaţi de G4Media.ro ce denotă lipsa de interes din sistem sunt de părere că structura de parchet este lipsită de credibilitate şi că magistraţii nu doresc să îşi asocieze cariera cu această structură.

„Această secţie nu are credibilitate în rândul procurorilor din sistem, este o secţie politică, iar modalitatea de numire este una care nu poate fi acceptată de corpul procurorilor. „ a declarat un magistrat care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea.

„Este mai mult decât evident scopul pentru care a fost creată şi modul în care este folosită, aşa că niciun procuror nu doreşte să îşi asocieze cariera cu această structură. Impunerea unei vechimi în mod aleatoriu de 18 ani este menită sa facă nefuncţională orice structură. Nici măcar bonusurile lor financiare nu sunt suficiente pentru a atrage oameni.” a mai precizat, tot sub anonimat, un alt procuror.

Secţia specială a fost vedetă negativă în ultimul raport MCV, publicat în urmă cu o săptămână.

SIIJ este acuzată că a intervenit pentru a schimba cursul unor anchete sau a demarat proceduri împotriva magistraților care s-au opus modificărilor sistemului judiciar.

  • „Modificările legate de accelerarea înființării Secției speciale pentru anchetarea magistraților și extinderea competenței sale sau modificările succesive aduse cerințelor și regulilor procedurale de numire a procurorilor (inclusiv a personalului de conducere) din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au alimentat și mai mult sursele de îngrijorare și lipsa de încredere în aceste modificări. În special, unele dintre modificările propuse ale legilor păreau să servească intereselor anumitor persoane. Aceste ordonanțe de urgență au stârnit reacții extrem de negative, care au contribuit la cristalizarea poziției specifice exprimate de populație în cadrul referendumului din 26 mai 2019 cu privire la modificarea legilor justiției prin ordonanțe de urgență”.
  • „Au existat mai multe situații în care Secția specială a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa. Printre aceste situații se numără și cazurile în care Secția specială a inițiat anchete împotriva judecătorilor și a procurorilor care s-au opus modificărilor actuale ale sistemului judiciar, precum și modificările bruște ale abordării adoptate în cauzele aflate pe rolul instanțelor, de exemplu retragerea căilor de atac introduse anterior de DNA în dosarele de corupție la nivel înalt”.

Şi Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) a criticat secţia într-un raport făcut public în vară. Structura de parchet a fost catalogată ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competență și ar putea fi folosită necorespunzător și supusă unei ingerințe nejustificate în procesul de justiție penală.

SIIJ este fără şef plin din luna iunie, când Gheorghe Stan a fost numit judecător al Curţii Constituţionale a României. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a încercat până acum de şapte ori să o valideze pe Adina Florea la conducerea Secţiei, însă fără succes.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. looooooool. oare de ce? salariul mic? sau faptul ca toata breasla se va uita la tine ca la ciuma? mai ales cand se va termina. si se va termina cu mizeria intr-o zi.