G4Media.ro

OFICIAL Raportul Comisiei Europene privind statul de drept trage un semnal de…

Sursa foto: Facebook/ Comisia Europeană

OFICIAL Raportul Comisiei Europene privind statul de drept trage un semnal de alarma pe tema crizei de magistrați din sistem și lansează un avertisment în legătură cu banii de la guvern dați presei

Raportul Comisiei Europene privind situația statului de drept în statele membre UE, care urmează să fie dat publicității joi, avertizează în cazul României că, la capitolul justiției, sistemul se confruntă cu o criză de magistrați și atrage atenția că presa ar putea fi expusă presiunilor politice atunci când veniturile mass media depind de publicitatea plătită de stat.

  • Comisia Europeană a anunțat oficial raportul privind statul de drept în statele UE. Citește aici raportul integral în varianta originală

Raportul Comisiei Europene privind statul de drept din România notează, potrivit surselor G4Media.ro, faptul că guvernul își propune reforme după amendarea legilor justiției în perioada 2017 -2019, dar că proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale se află în discuții în Parlament.

”Secția specială este încă operațională și sunt îngrijorări serioase cu privire la funcționarea ei, deși este mai puțin activă decât anul trecut”, se arată în raport.

In particular, the SIIJ is still operational, and serious concerns regarding its functioning remain14, although it has been less active over the last year.

Raportul atrage  atenția asupra crizei de resurse umane care ”s-a accentuat din cauză că n-au fost recrutați în sistem noi magistrați, combinat cu faptul că un număr semnificativ de magistrați au decis să se pensioneze”.

”Aceste lipsuri au adăugat și mai multă presiune pe magistrați, cu implicații în ce privește calitatea și eficiența actului de justiție”, se arată în raport. Experții Comisiei notează că adoptarea unei noi strategii anticorupție pentru intervalul 2021 – 2025 reprezintă o prioritate cheie.

”Amendarea Codurilor Penale rămâne o necesitate. În absența unor soluții legislative solide  la deciziile Curții Constituționale, există obstacole tot mai mari și și incertitudine legislative în ce privește lupta împotriva corupției”, se mai arată în raportul Comisiei.

În ce privește libertatea presei, raportul notează că se mențin îngrijorările în ce privește accesul la informații publice.

În plus, avertizează Comisia, ”media poate fi expusă presiunilor politice în special când veniturile ei depinde de publicitatea de la stat.” Raportul amintește că presa a primit sprijin guvernamental în timpul pandemiei sub forma unor campanii de informare și de prevenire a răspândire a virusului COVID 19.

Amintim în acest context că G4Media.ro nu a luat și nu va lua bani de la Guvern.

Raportul Comisiei privind statul de drept în România mai scrie că ”se mențin îngrijorările” și în ce privește stabilitatea și predictibilitatea legislației, dat fiind că legislația se modifică des iar legile sunt contradictorii.

Raportul manifestă ”serioase îngrijorări” după ce Curtea Constituțională a pus în discuție ”principiul supramației dreptului european” în fața dreptului intern prin decizia din 8 iunie 2021 ca urmare a decizie Curții de Justiției a Uniunii Europene din data de 18 Mai, care stabilea între altele că rapoartele MCV sunt obligatorii.

Spre comparație, raportul Comisiei Europene în ce privește statul de drept în Ungaria vecină este extrem de critic. Redăm mai jos câteva extrase din raportul consultat de G4Media.ro

  • Riscul clientelismului, favoritisemlor și nepotismului în administrație la nivel înalt precum și riscurile care decurg din legăturile actorilor politici cu oamenii de afaceri rămân neabordate.
  • Mecanismele de control independent în ce privește identificarea actelor de corupție sunt insuficiente.
  • În timp ce rata de punere sub acuzare în dosarele de corupție este mare, și câteva cazuri de corupție la nivel înalt au fost deschise începând cu 2020, numărul investigațiilor în ce privește suspiciunile de corupție la nivel înalt rămâne limitat.
  • Pluralismul media este amenințat.
  • Deși n-au fost gândite măsuri pentru sprijinirea presei în timpul pandemiei, sume semnificative de bani sub forma reclamei plătite de guvern contină să permită guvernului să exercite o influență politică indirectă asupra presei.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Felicitari redactiei pentru pozitia vis a vis pomana/mita guvernamentala.

  2. Se calcă în picioare tratatele la nivelul acestui raport, mai precis aspectul legat de necesitatea modificarii codului de procedura penala, in conditiile in care politica penală constituie alaturi de cultura, educatie si altele una din putinele competente exclusive ale statelor membre!!! Altfel spus UE nu are ce cauta in aceste domenii… Băgându-se in ele constituie un semn al federalizarii si al dispretului fata de suveranitatea Romaniei si al statelor din Europa de est

  3. Asa este cu UE: doar se ingrijoreaza si asa raman, ingrijorati. Masuri concrete – ioc. Aa, daca era vora de LGBT, pana acum era cu infringement. La alte lucruri nu se face nimic concret si ne scufundam in coruptie.

  4. Care „presă „??? CARTELUL MAFIA MEDIA al infractorilor patroni de „presă „!

  5. Pentru mine UE …..e un rahat…turcesc.Nu conteaza ce zice UE si acum daca ar fi referendum voi vota pentru destamarea acestei dictaturi

    • toti idiotii care o tineti langa cu UE dictatura fix asta ati merita: sa traiti intr-o dictatura adevarata, sa va saturati

  6. Desi Ungaria are un raport mult mai nefavorabil, ea se bucura de toate drepturile, inclusiv fonduri europene neintrerupte si lipsa MCV. Deci noi ce sa intelegem din asta? Dubla masura a Bruxelles-ului? Pe cine vor sa minta – pe noi sau pe unguri??

    • Federalizarea va fi actul suprem al UE! Din pacate, mai avem de asteptat pana atunci.

    • 1. Replica cu „Federalizarea …” nu e pentru dvs.
      2. Ungaria nu are MTV pentru ca atunci cand a intrat in UE indeplinea toate conditiile. Noi nu le indeplineam pe toate si prin MTV ne-am luat angajamentul ca pe parcurs le vom indeplini.