G4Media.ro

SURSE Președintele Klaus Iohannis vizează funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene…

Sursa foto: European Council

SURSE Președintele Klaus Iohannis vizează funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și politici de securitate / Propunerea ar trebui făcută după alegerile europene de premierul Ciolacu

Președintele Klaus Iohannis vizează numirea în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă și politici europene în viitoarea Comisie Europeană care se va forma după alegerile europarlamenare din vara anului viitor, au declarat pentru G4Media.ro multiple surse politice europene.

Potrivit acestora, dorința președintelui a fost deja comunicată liderilor coaliției. După alegerile europarlamentare programate în iunie 2024, numirile în viitoarea Comisie se vor face în funcție de ponderea politică a marilor grupuri politice: populari (PPE), socialiști (PES) și liberali (Renew Europe).

”Dacă președinția viitoarei comisii europene va fi deținută tot de către PPE, ca și până acum, atunci sunt puține șanse ca a doua funcție ca importanță din Comisie, cum este cea de înalt reprezentant, să fie deținută tot de către un reprezentant al popularilor, cum este cazul domnului Iohannnis”, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Totuși, dacă se va ajunge aici, președintele Klaus Iohannis va avea nevoie de susținerea premierului Ciolacu. Numirea în Comisie se face tehnic de către Guvern, după ce în prealabil este negociată în Consiliu European și între marile grupuri politice. Președintele Iohannis își încheie oficial mandatul în decembrie 2024. Procedurile pentru formarea viitoarei Comisii Europene s-ar putea prelungi până în toamna anului viitor.

Potrivit unor surse liberale, organizarea Congresului PPE la București înaintea alegerilor europarlamentare ar avea legătură tot cu dorința lui Klaus Iohannis de deveni Înalt Reprezentant UE pentru politică externă. Președintele Iohannis ar spera să fie anunțat în tandem cu viitorul candidat la președinția Comisiei Europene.

Klaus Iohannis a luat în calcul până acum mai multe funcții importante la Bruxelles, între care președinte al Consiliului European (care reunește șefii de stat și de guvern din UE, unde se adoptă deciziile politice)  și secretar general NATO.

Cine a ocupat funcția de Înalt reprezentant al UE

Josep Borrell (în funcție din 2019) – partidul de stânga din Spania. A fost președintele Parlamentului European (2004 – 2007). A fost ministru de Externe și ministru al Lucrărilor Publice în Spania.

Federica Mogherini (în perioada 2014-2019) – partidul de stânga din Italia. A fost ministru de Externe în Italia și deputată.

Catherine Ashton (2009 – 2014) – partidul de stânga din Marea Britanie. Anterior a fost comisar european pentru Comerț și șefa Camerei Lorzilor.

Postul a fost introdus prin Tratatul de la Amsterdam. Tratatul prevedea că secretarul general al Consiliului Uniunii Europene ar trebui să aibă „funcția de Înalt Reprezentant pentru politica externă și de securitate comună”. Astfel, Javier Solana (Spania) a devenit primul Înalt Reprezentant permanent. Inițial, postul a avut un domeniu de aplicare mult mai limitat decât cel actual, creat în 2009 prin Tratatul de la Lisabona.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

40 comentarii

  1. Dacă miroase a ficus mucegăit in UE sa nu avem reclamații !

    • Eu v’as propune sa faceti ce am facut si eu: un mail catre sediul uniunii cu cele mai importante „realizari” ale lui KK WC iohanis

    • @ Petru
      Are grija STS sa nu ajunga acel e mail. Doar e mail trimis din afara Romaniei e posibil sa ajunga acolo.

  2. Asta ii mai lipseste Uniunii Europene, un ambasador impotent ca somnorosul Iohannis

    • ficusul clar a primit ordin de la mafia sekurista rusofila care-l manevreaza sa distruga UE asa cum a distrus Romania in doua mandate… de la o tara in care mafiotii erau condamnati la puscarie, am ajuns o tara in care toti interlopii scapa de puscarie

  3. Poate reprezentant pentru avioane de lux și vizite la piramide… că la altceva nu-i bun.

  4. un securici in frunte UE? aia sunt asa fraieri?

  5. Era o melodie ” Tupeu de borfaș „

  6. da ce era sa vizeze? tot ceva cu concedii, pardon deplasari si munca putina

  7. deci s-a milogit la PeeSeeDee

  8. Inainte de a-l numi, ar trebui sa verifice cum si-a indeplinit promisiunile facute romanilor.

  9. nununu…. daca ajunge inalt reprezentant insemna ca EU este corupta ca si romania… nato este deja, prin geoana… nu se poate sa ajunga pe baza de iq, este zerobarat. poate ospatar la sighii

  10. Ce inseamna sa ai noroc in viata!

  11. Pai, este „inalt”.

    • +1
      … și cam atât.

    • +1… „ca bradu’ si prst ca gardu” pardon… dulapu’. peeseedee va mijloci mutarea mobilei de la Cotroceni la Bruxelles. Cu o „firma” de mutanti „agreata”, bineinteles.

  12. Daca si la UE sunt promovate persoane recomandate de „glasul si talentul” ne-am ars! Dezamagire totala, pentru mine.

    • Pai, și domnul Mircea Geoana cum a ajuns in funcția de Secretar general adjunct la NATO? Tot cu voce și talent, sau propus de vreo loja.

  13. O nouă casa cu gratii și clisme nelimitate incluse iar prii

  14. Iohannis a atins maximul competenței in funcția de primar al Sibiului ( minus 6 case ). Dar ce să-i faci, a prins gustul vizitei pe gratis a lumii.

  15. Da, pentru că merită. In Ro a făcut tot ce a putut, pas cu pas, până a făcut totul praf. UE nu știe ce isprăvi afacut in țară? Ce îl recomandă? Poate râsul acela de pllăvan din poză.

  16. PNL are numai avantaje. Dacă pleacă mai devreme, Ciucă poate fi președinte interimar, cum a fost și Crin Antonescu.

  17. Nu i-a fost suficient? Tot mai vrea? Lacomia strica omenia,

  18. Nici o șansă ! Excludem acest Subiect!!

  19. sper ca nu si-a pierdut nimeni mintile cat sa numeasca esecul asta de fiinta umana nici macar pe post de portar la vreo institutie.

  20. Când l-au votat era inteligent, integru, nu avea probleme cu dobândirea caselor.
    Acu repetă ce ziceau ăia de la antena 3

  21. Pe cine era să votăm? Pe Ponta, pe Dancilă?

  22. Funcția de Înalt combinator și puturos european nu există ?

  23. După ce a făcut de ras România promovând guvernul cleptocrației la conducerea țării , vrea sa facă de ras și Uniunea Europeană?

  24. Si daca l-am votat e interzis sa ne exprimam dezamagirea? Trebuie sa il laudam sau sa inghitim in sec?
    Nu, eu cred ca trebuie sa fim critici cu atat mai mult ca l-am votat si am avut asteptari din partea lui.

  25. Chiar credeți că uniunea europeană nu are nevoie de oameni de paie? Johha e perfect.

  26. Visează, nu vizează!

  27. Marc, e normal să fii dezamăgit și să-ți exprimi dezamăgirea.
    Nu e normal să-l acuzi de lucruri care erau publice și pe care le știai la momentul când l-ai votat.
    Nu e normal să spui acum că a luat case cu acte false deși era public acest lucru la momentul votului.
    Dacă atunci nu era o problemă și l-ai votat, de ce acum e o problemă?
    Nu poți să-l acuzi că e oportunist, că așa era și când l-ai votat, doar nu ai aflat acum că Dan Voiculescu l-a propus premier
    Ca să-ți răspund, da, ar cam trebui să înghiți în sec și să fii mai atent pe cine votezi data viitoare.

  28. daca e nevoie de o persoana cu o moralitate indoielnica, mincinoasa, grandomana, mi-se-rupista, care se crede amuzant dar nu e, care fuge de presa, care sa-si baga joc de votul al 6.5 oameni, de un dulap, de un ficus, care priveste cu atentie si ingrijorare si apoi face pe dos, atunci e candidatul ideal

  29. E normal să-și dorească un loc bun după expirarea mandatului de președinte.
    Eu ii urez succes și am o sugestie foarte potrivită cu personalitatea, capacitatea și istoricul său profesional: coșul de gunoi al istoriei.
    Târgoviște și Jilava sunt alte posibilități.

  30. Cred ca e o greseala pe undeva. La prestatia dumnealui si cu „calitatile” de care a dat dovada, dl Iohannis nu poate decat sa viseze un asemenea post.

  31. Ei, iata ca intelegem si rostul motiunii din 2019, si al stabilitatii actuale si poate si al deciziei CCR cu prescrierea retroactiva ca avea omul ceva dosare , unele foarte solide …. A mai aruncat in presa prin 2020 niste bas.ini asemanatoare. PPE si PES primesc probabil mai multe cereri din fiecare tara . ”Stabilitatea”clar i-a cam dublat sansele dancilezului …. Sa observam ce ne mai costa pe noi, cetatenii si in viitor asta……..

  32. Le lipsea un dulap si-un ficus din sparlament!!!!