G4Media.ro

Surse: Bruiajul rusesc a făcut ca unele arme americane avansate să devină…

Sursa foto: Flickr (U.S. Indo-Pacific Command) / Saab Group (colaj G4Media)

Surse: Bruiajul rusesc a făcut ca unele arme americane avansate să devină ineficiente în Ucraina / Printre platformele afectate grav se numără celebrul HIMARS / Rachetele ATACMS continuă să funcționeze

Evaluări ucrainene confidențiale obținute de The Washington Post arată că precizia unor arme occidentale avansate a fost afectată semnificativ de bruiajul rusesc.

„Multe dintre munițiile ghidate prin satelit fabricate de SUA nu au reușit în Ucraina să reziste tehnologiei rusești de bruiaj, ceea ce a determinat Kievul să înceteze să mai folosească anumite tipuri de armament furnizate de Occident după ce ratele de eficacitate au scăzut vertiginos, potrivit unor înalți oficiali militari ucraineni și unor evaluări interne ucrainene confidențiale”, transmite The Washington Post.

Printre armele și platformele afectate se numără obuzele de artilerie ghidate prin GPS Excalibur (folosite de obuzierele M777), bombele cu planare GLSDB și unele rachete folosite de lansatoarele HIMARS.

Bruiajul rușilor a erodat, potrivit sursei citate, capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și i-a determinat pe oficialii de la Kiev să ceară urgent ajutorul Pentagonului pentru a obține sprijin de la producătorii armelor afectate.

Sistemele de bruiaj ale Rusiei sunt amplasate la sol și împiedică armele să comunice cu sateliții care le ghidează spre ținte.

Ucraina ar fi încetat să mai folosească obuzele Excalibur anul trecut, după ce eficacitatea lor a scăzut la doar 10%.

Sistemul HIMARS, salutat la începutul războiului pentru capacitatea sa de a distruge ținte cu mare precizie, a devenit acum „complet ineficient”, potrivit unei surse militare ucrainene.

„Rușii au desfășurat războiul electronic, au dezactivat semnalele prin satelit, iar HIMARS a devenit complet ineficient”, a declarat aceasta. Pentagonul și producătorii de arme caută acum o soluție care să permită sistemelor să evite bruiajul rusesc.

„Lucrăm îndeaproape cu Pentagonul în astfel de chestiuni. În cazul în care apar probleme tehnice, ne informăm prompt partenerii noștri pentru a lua măsurile necesare și pentru a le rezolva în timp util”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării.

Alte sisteme, precum racheta de croazieră Storm Shadow și racheta balistică ATACMS, sunt mai puțin susceptibile la bruiaj. ATACMS, lansată în urmă cu 33 de ani, folosește un sistem de ghidare mai vechi, rezistent la bruiaj. De altfel, un clip video cu această armă în acțiune a devenit popular pe rețelele de socializare. În înregistrare, o rachetă ATACMS distruge un sistem de apărare anti-aeriană S-400, care ar fi trebuit să contracareze arma americană.

New footage of the Russian S-400 air defense system trying its best to intercept ATACAMs near Mospine, the Donetsk region but was „damaged” by a cluster munition
byu/IgorVozMkUA inukraine

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. rachetele ATACMS costa intre 1 si 2 milioane de dolari bucata deci sunt extrem de scumpe!

  2. Depinde ce faci cu ele, daca arzi un S400 , vreo nava , un depozit de munitie sau o cladire cu sefi ai armatei, poate merita trasa . Problema e posibil sa fie la capacitatea de inlocuire .

  3. Avea si NATO ceva decent la preț pentru atac, sub milioane de euro și este bruiat! Bombele alea cu planoare chinezești sunt fantastice și trebuie o soluție la ele ASAP!

    • E un macel in care actorii isi testeaza non stop armele. Si Ucraina le bruiaza fel si fel de rachete.. Doar ca Rusia isi foloseste ce are mai bun. Ucraina o sa aibe jucarii destule, important e sa mai aiba oamrni dispusi sa apere tara.