G4Media.ro

SUA și NATO se grăbesc să refacă stocurile pentru a putea furniza…

Sursa foto: Wikipedia / U.S. Army photo by Visual Information Specialist Paolo Bovo - Released

SUA și NATO se grăbesc să refacă stocurile pentru a putea furniza arme Ucrainei / Kievul, presat să fie mai eficient și să nu lanseze rachete de 150.000 de dolari împotriva unor drone de 20.000 de dolari (NYT)

Statele Unite și alte țări NATO au dificultăți în a găsi rezerve pentru noi livrări de arme către Ucraina, scrie New York Times, citat de BBC.

Un nou război în Europa cu o utilizare atât de activă a tancurilor și artileriei părea de neconceput pentru politicienii occidentali, iar NATO și-a redus semnificativ arsenalele în ultimele decenii.

Chiar și Statele Unite au doar stocuri limitate de arme de care ucrainenii au nevoie, iar Washingtonul este reticent în a deturna arme cheie din regiuni potențial problematice, precum Taiwan și Peninsula Coreeană, unde SUA se confruntă cu China și Coreea de Nord.

Acum, la nouă luni de la începerea războiului, din cauza nepregătirii sale fundamentale pentru astfel de conflicte, Occidentul încearcă cu disperare să găsească modalități de a furniza Ucrainei ceea ce are nevoie și de a reface proviziile NATO.

În Ucraina, părțile cheltuiesc arme și muniții într-un ritm nemaiîntâlnit de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, notează New York Times.

Potrivit oficialilor NATO, intensitatea utilizării artileriei este uluitoare. În Afganistan, forțele NATO putea lansa 300 de proiectile de artilerie pe zi fără să-și facă prea multe griji de apărarea aeriană.

Dar Ucraina poate trage mii de cartușe pe zi și are încă nevoie disperată de apărare aeriană împotriva rachetelor rusești și a dronelor de fabricație iraniană.

„O zi în Ucraina este ca o lună sau mai mult în Afganistan”, a declarat pentru NYT Camille Grand, expert în apărare la Consiliul European pentru Relații Externe, care până de curând a fost secretar general adjunct al NATO pentru investiții în domeniul apărării.

Vara trecută, ucrainenii au tras între 6.000 și 7.000 de focuri de artilerie pe zi în Donbas, a declarat un înalt oficial NATO. Trupele rusești – între 40 de mii și 50 de mii de focuri de artilerie pe zi.

Pentru comparație, în SUA sunt produse doar 15 mii de obuze în fiecare lună.

Așa că Occidentul se străduiește să găsească echipamente și muniții din ce în ce mai rare din epoca sovietică pe care Ucraina le poate folosi acum, inclusiv rachete de apărare antiaeriană S-300, tancuri T-72 și mai ales obuze de artilerie de calibru sovietic.

Ei încearcă să organizeze achiziții de muniție pentru Ucraina în țări precum Coreea de Sud.

Există chiar discuții despre investiții NATO în fabrici vechi din Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria pentru a relua producția de obuze de calibru sovietic de 152 mm și 122 mm pentru artileria ucraineană, în mare parte încă de tip sovietic.

Dar aceste eforturi se confruntă cu provocări atât juridice, cât și practice, notează ziarul.

Unele țări europene, cum ar fi Elveția și Italia, au restricții legale privind furnizarea de arme către țările aflate în război.

În plus, puține arme NATO sunt certificate pentru a folosi muniție produsă în alte țări.

În total, țările NATO au furnizat deja arme în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari Ucrainei, ceea ce reprezintă aproximativ cât bugetul anual al Franței pentru apărare.

Potrivit unui alt reprezentant al NATO, țările mici și-au epuizat potențialul, iar 20 din cei 30 de membri ai săi l-au epuizat practic. Dar cele 10 rămase mai au încă multe de oferit, a sugerat el, în special aliații mai mari Franța, Germania, Italia și Olanda.

Rușii au, de asemenea, propriile lor probleme de realimentare. Ei folosesc mai puține obuze de artilerie acum, dar încă au multe, chiar dacă o parte din muniție este veche și mai puțin fiabilă.

Confruntată cu această problemă, Moscova încearcă, de asemenea, să crească producția militară, scrie New York Times în articolul său.

Oficialii de la Washington, notează ziarul, insistă asupra faptului că armata americană are încă suficiente echipamente pentru a continua să aprovizioneze Ucraina și să protejeze interesele SUA în alte părți.

„Ne-am angajat să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă”, a declarat luna aceasta Sabrina Singh, o purtătoare de cuvânt adjunctă a Pentagonului, după ce a anunțat livrarea de rachete Stinger către Ucraina.

Washingtonul analizează, de asemenea, alternative mai vechi și mai ieftine, cum ar fi furnizarea către Ucraina a unor cantități mari de rachete antitanc TOW, în loc de modernele Javelin, și de rachete antiaeriene Hawk, în loc de versiuni mai noi.

În același timp, oficialii presează tot mai mult Ucraina să fie mai eficientă și să nu lanseze, de exemplu, o rachetă de 150.000 de dolari împotriva unei drone de 20.000 de dolari, scrie NYT.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Daca drona aia de 20K USD poate face pagube de milioane de USD, atunci o rachete de 150K este perfect justificata.

    • Da, halal analiști. Si când tinta sunt civilii, nu mai contează cu ce cost le dobori.
      Dronele astea de 20k sunt o problema. Exista soluții (Iron Dome?) dar nu vor sa le trimită in Ucraina.

  2. Cand ceea ce consumi, nu este al tau, nu conteaza pretul. Este valabil peste tot si in orice ispostaza.
    Cum am mai scris, pacea se va semna de indata ce platitorii de taxe si impozite din SUA? vor intreba ce sa intampla cu banii lor (totul se deconteaza din bugetul public, ptr a fi cumparat si trimis ucrainienilor)

    Orice sef de antrepriza stie asta.

    Partea proasta, este ca in fata, agresorul rus nu are aceste probleme, face ceea ce vrea. Oricine ar intreba ceva, cade de pe balcon, etc 🙁

    • Armata SUA vinde armament dupa razboiul asta, acapareaza si bucatica Rusiei.
      Nu ii mai plange. Au vandut si petrol/gaze la pret marit.
      Plus concurenta Rusiei in restul lumii scade.

    • Agresorul rus cand si-o ia in bot se pune la perete si sta umilit acolo. Asta e solutia. Ucrainenii sunt niste rusi mai civilizati. Nimic nou

    • Nu armata SUA vinde arme și nici guvernul american petrol ci niște firme private. Iar America nu e Rusia sa confiște guvernul jntreprinderile

    • @crop: parca ai fi unul din aia de le twiter concediati de curand, aceeasi gandire deformata de propaganda…

    • Amice, daca tot stii cum se face la twitter, de ce te dai in vileag? Rusul trebuie calcat pe cap. Restu’ sunt doar discutii.

  3. Deci dumele livrate in fiecare saptamana ca ailalti raman fara rackete si drone, au fost doar fake news!!! Adica toti astia care livreaza arme lu sclava, sunt in kkao, si sugereaza discret lu ua s o lase mai moale, ca stocul e pe gata! Deci se gatā banii, si implicit razbelul. Râsu-plânsu!