G4Media.ro

SUA jubilează după interdicția impusă de Marea Britanie companiei Huawei / Regatul…

Sursa: Facebook/ Alexandru Petrescu

SUA jubilează după interdicția impusă de Marea Britanie companiei Huawei / Regatul Unit se alătură grupului de țări, între care și România, care s-au angajat să apere securitatea rețelei 5G

Washingtonul elogiază faptul că Regatului Unit și-a schimbat decizia privind autorizarea gigantului chinez de telecomunicații Huawei de a intra în rețeaua sa 5G, proclamându-și victoria după luni de presiuni asupra guvernului britanic, scrie The Hill, citată de Rador.

În anunțul său, secretarul pentru Cultură Oliver Dowden, potrivit căruia achiziționarea de echipamente Huawei va fi interzisă de la sfârșitul anului și toate echipamentele existente va trebui să fie eliminate până la sfârșitul anului 2027, a citat sancțiunile Departamentului pentru Comerț al SUA împotriva companiei, din mai, ca punct de cotitură pentru Marea Britanie.

„Aceasta a fost o schimbare semnificativă, pe care trebuie să o luăm în considerare”, a spus Dowden în Camera Comunelor. „Având în vedere incertitudinea pe care acest lucru îl generează în jurul lanțului de aprovizionare Huawei, Regatul Unit nu mai poate fi sigur că va putea garanta securitatea viitoarelor echipamente Huawei 5G afectate de modificarea în SUA a regulilor privind produsele străine”.

Sancțiunile Departamentului pentru Comerț sunt doar o componentă a unei campanii de presiune a SUA pentru a descuraja aliații de la dezvoltarea tehnologiilor wireless 5G folosind hardware-ul Huawei. Agențiile de informații și autoritățile de reglementare americane au susținut de mult timp că Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale, din cauza puterii Partidului Comunist Chinez asupra companiilor cu sediul în China.

Imediat după ce Marea Britanie a anunțat, în ianuarie, că va permite tehnologia Huawei în rețelele sale 5G, administrația Trump și parlamentarii din ambele tabere au intrat în acțiune, îndemnându-i pe omologii lor britanici să își reconsidere decizia și chiar sugerând că menținerea acestei decizii ar putea periclita partajarea informațiilor între cei doi vechi aliați.

Secretarul de stat Mike Pompeo, unul dintre cei mai aprigi critici din cadrul administrației Trump ai tehnologiei chineze, a declarat marți că schimbarea de atitudine a britanicilor este „o veste bună”.

„Cu această decizie, Marea Britanie se alătură unei liste din ce în ce mai lungi de țări din întreaga lume care își apără securitatea națională, interzicând utilizarea unor furnizori nedemni de încredere, cu risc ridicat”, a spus el referindu-se la alte țări – România, Polonia, Republica Cehă, Letonia și Estonia – care au semnat cu SUA declarații comune cu privire la securitatea 5G.

„Vom continua să colaborăm cu prietenii noștri britanici pentru promovarea unui ecosistem 5G sigur și dinamic, care este esențial pentru securitatea și prosperitatea transatlantică”, a adăugat el.

Robert O’Brien, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a declarat că decizia Regatului Unit „reflectă un consens internațional în creștere” cu privire la amenințarea pe care furnizori ca Huawei o reprezintă pentru că „rămân îndatorați Partidului Comunist Chinez”.

Schimbarea de poziție a Regatului Unit trece dincolo de luna ianuarie – în 2005, Marea Britanie a fost prima țară care a permis intrarea Huawei în Europa, şi subliniază puterea diplomatică pe care SUA încă o au pentru a împinge aliații către poziții nefavorabile din punct de vedere economic. Dowden a avertizat marți că renunțarea la Huawei va adăuga costuri semnificative și întârzieri de până la doi ani în implementarea 5G.

Republicanul Michael Turner (R-Ohio), care a vorbit în fața Comitetului selectat pentru Apărare din Camera Comunelor, în iunie, despre amenințările pe care Huawei le-ar putea reprezenta pentru schimbul de informații dintre SUA și Marea Britanie, a declarat marți că decizia Marii Britanii „diminuează principala îngrijorare a SUA că orice informație împărtășită cu Marea Britanie ar putea fi împărtășită din neatenție cu Partidul Comunist Chinez, prin includerea Huawei în rețeaua sa 5G”.

În cadrul audierii de luna trecută, președintele Comitetului, Tobias Ellwood, a declarat că „nu există niciun dubiu că simțim presiunea din partea Statelor Unite.” Republicana Liz Cheney (Wyo.), nr. 3 în Cameră și co-susținătoare a legislației pentru excluderea Huawei din sistemul financiar american, a numit decizia Regatului Unit „foarte importantă”, în timp ce senatorul Ben Sasse (R-Neb.) a spus că Margaret Thatcher „ar fi mândră”.

Senatorul John Thune (R-S.D.) a lăudat Regatul Unit, adăugând că „infrastructura de comunicații a SUA poate fi pe deplin sigură numai dacă aliații noștri au standarde de siguranță similare”.

De asemenea, democrații au fost vocali pe această problemă – liderul minorităților din Senat, Charles Schumer (NY), a inițiat o scrisoare către Camera Comunelor, în martie, pentru excluderea Huawei din rețelele 5G, iar președinta Camerei, Nancy Pelosi (California), a îndemnat Europa să evite compania, în timpul unei vizite pe continent, în februarie. Senatorul Mark Warner (D-Va.) a declarat că „salută evoluțiile” și speră că „administrația Trump va începe să se angajeze multilateral cu aliații care au atitudini similare, pentru promovarea unor alternative sigure la echipamentele Huawei, la un preț competitiv“.

Marți, Trump și-a asumat meritele pentru schimbarea de atitudine a Regatului Unit.

„Am convins multe țări – multe țări, și am făcut asta singur, în cea mai mare parte – să nu folosească Huawei, pentru că noi considerăm că este un mare risc de securitate. Este un risc imens pentru securitate. Am convins multe țări să nu utilizeze (Huawei). Dacă vor să facă afaceri cu noi, nu pot folosi (Huawei)”, a spus el.

Decizia Regatului Unit nu înseamnă în niciun caz sfârșitul campaniei americane împotriva Huawei. O´Brien a fost la Paris la începutul acestei săptămâni, pentru discuții cu omologii săi din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie, pentru a discuta probleme incluzând China.

Decizia Regatului Unit va contribui probabil la creșterea presiunii asupra cancelarului german Angela Merkel pentru a exclude Huawei din planurile țării sale privind tehnologia 5G.

Între timp, oficialii francezi au spus că nu vor interzice Huawei în mod direct, dar au încurajat operatorii de telecomunicații să nu depindă de această companie.

Sursa: The Hill/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. In sfarsit o veste buna…

  2. SUA era disperată că cu tehnologia 5 g de la Huawei CIA nu mai putea spiona statele care implementau această tehnologie .Statele care au fondat comunitatea de informații
    5 ochi nu vor accepta tehnologia 5 g de la Huawei dar cei care o vor implementa vor avea un avans considerabil în inovare pentru că Huawei sunt mult înainte din punct de vedere tehnologic față de concurență .Samsung deja a văzut că sunt mult în urmă și alocă fonduri uriașe pentru tehnologia 6g ca să facă față concurenței chinezești în viitor.Președintele sas al României a acceptat să meargă pe mâna marelui licurici și a primit o șapcă iar România care are o industrie a informaticii va pierde primul tren al tehnologiei 5g din cauza unui președinte trădător.

    • Hahaha eşti atât de postac rus anti-NATO încât e amuzant.

    • Hahaha, chinezii sunt prafa tehnologie, ai tehnologie învechită

    • @Kinki
      In prezent nu exista cerere suficient de mare pentru 5G ca sa justifice investitia, in realitate nu este nici o graba in implementarea acestei tehnologii iar avantajul financiar al tarilor care implementeaza 5G printre primele este inexistent sau neglijabil. Principala sursa de venit in bugetele de stat o reprezinta licitarea noilor spectre de frecventa iar acesti bani ajung la buget indiferent cine va furniza echipamentele si cand va fi gata reteaua.
      Mai pot ajunge bani la buget din impozitarea noilor servicii produse de 5G dar aceste sume sunt neglijabile in raport cu costul de achizitie/instalare (CAPEX) al 5G.
      Merita mentionat ca pentru cele mai multe tari, banii destinati retelelor 5G, sume de ordinul zecilor/sutelor de miliarde de eur, parasesc economia, luand calea catre una din tarile care produce aceste echipamente, deci pe termen scurt 5G-ul este o cheltuiala uriasa.
      Daca admitem ca miza 5G-ului o reprezinta oportunitatea de spionaj si avem de-a face cu o concurenta intre SUA si China, eu as zice ca si in aceasta situatie alegerea este una foarte usoara.

    • @Haha, se intreba lumea de ce SUA e nevoita sa recurga la interdictie prin hotarare ministeriala pentru a impiedica comertul cu China. Acum m-ai luminat, produsele chineze sunt „tehnologie invechita”. Hipserii le cumpara pentru ca adora produsele vintage.

      Probabil tot cu tehnologie invechita ii rupea si Sidex inainte de privatizare, de pusese Licuriciul taxe vamale de 20% in plus pe otelul romanesc.

      Licuriciul adora concurenta si economia de piata, si de aceea le protejeaza prin HG.

      Eu nu mai ador otelul si orezul, ca doar nu sunt vreun maoist statut. Acum sunt un admirator al SPAARAANGHELULUI.

  3. Din pacate cand se imparte cascavalul(exemplu recent 5 miliarde pentru redresarea economiei covid) sunt toti europeni,cea ce nu inteleg sunt iohanis,cehii,estonii( englezii sau vandut oricum maimutoiul ,blondul zbuciumat e marioneta lui donald) ….maimutoiul portocaliu a declarat razboi germaniei (motorul uniunii).Se stie clar pozitia germaniei, frantei fata de america nu ne mai putem baza pe ei,chiar daca vin democratii trebuie ani e zile sa revenim unde am fost acum 4 ani si apoi este destul de mare riscul sa apara iar un tembel pe care obezii mancatori de burgeri sa-l voteze cand le spune america First .Noi romanii iar ne curvim suntem europeni dar america are primul cuvant,stam capra pentru cateva promisiuni si cativa parai.

  4. In Occident (UE-NATO-aliatii), toate produsele din China trebuie scoase de pe piata. Toate. Cu produsele si serviciile IT este urgenta absoluta, din motive evidente, dar si celelalte sunt periculoase, pentru ca orice produs are un supply chain care da Partidului Comunist Chinez cai de interventie (economica, politica, militara, psihologica, sociala, etc) — ergo posibilitate de distorsionare, santaj si tot ce tine de subminarea Occidentului si a VALORILOR sale.