G4Media.ro

SUA: Credința în Dumnezeu scade la 81%, un nou minim istoric

Foto: Pexels.com

SUA: Credința în Dumnezeu scade la 81%, un nou minim istoric

Marea majoritate a adulților din SUA cred în Dumnezeu, dar procentul actual, de 81%, este în scădere cu șase puncte procentuale față de 2017 și este cel mai scăzut din măsurătorile efectuate de Gallup. Între 1944 și 2011, mai mult de 90% dintre americani credeau în Dumnezeu.

Sondajul Gallup „Values and Beliefs” din 2-22 mai arată că 17% dintre americani spun că nu cred în Dumnezeu.

Gallup a pus această întrebare pentru prima dată în 1944, repetând-o din nou în 1947 și de două ori în anii 1950 și 1960. În aceste ultime patru sondaje, un procent constant de 98% a afirmat credința în Dumnezeu. Când Gallup a pus întrebarea aproape cinci decenii mai târziu, în 2011, 92% dintre americani au spus că ei cred în Dumnezeu.

Un sondaj ulterior, în 2013, a constatat o scădere sub 90%, ajungând la 87%, nivel unde s-a situat în trei sondaje ulterioare între 2014 și 2017, înainte de scăderea din acest an la 81%.

În ultimii ani, Gallup a adresat și alte întrebări menite să măsoare credința în Dumnezeu sau într-o putere superioară. Toate au găsit marea majoritate a americanilor răspunzând afirmativ; atunci când li s-a oferit opțiunea, între 5% și 10% au spus că sunt „nesiguri”.

Americanii mai tineri și liberali sunt cei mai puțin predispuși să creadă în Dumnezeu

Credința în Dumnezeu a scăzut cel mai mult în ultimii ani în rândul adulților tineri și al persoanelor aflate la stânga spectrului politic. Aceste grupuri înregistrează scăderi de 10 sau mai multe puncte procentuale comparând cifrele din 2022 cu o medie a sondajelor din 2013-2017.

Majoritatea celorlalte subgrupuri cheie au înregistrat cel puțin un declin modest, deși conservatorii și adulții căsătoriți nu au înregistrat practic nicio schimbare.

Grupurile cu cele mai mari scăderi sunt, de asemenea, grupurile care sunt în prezent cel mai puțin predispuse să creadă în Dumnezeu, inclusiv liberalii (62%), tinerii adulți (68%) și democrații (72%). Credința în Dumnezeu este cea mai ridicată în rândul conservatorilor (94%) și al republicanilor (92%).

Patru din 10 americani spun că Dumnezeu aude rugăciunile și interveni

O întrebare a sondajului a fost dacă Dumnezeu aude rugăciunile și dacă Dumnezeu intervine atunci când oamenii se roagă.

Aproximativ jumătate dintre cei care cred în Dumnezeu – echivalentul a 42% din totalul americanilor – spun că Dumnezeu aude rugăciunile și poate interveni în favoarea unei persoane. Între timp, 28% dintre toți americanii spun că Dumnezeu aude rugăciunile, dar nu poate interveni, în timp ce 11% cred că Dumnezeu nu face niciuna dintre aceste lucruri.

Aproape trei sferturi dintre cei mai religioși americani, definiți ca fiind cei care participă la slujbe religioase în fiecare săptămână, spun că cred că Dumnezeu aude rugăciunile și poate interveni, la fel ca și puțin peste jumătate dintre conservatori și republicani, precum și 25% dintre liberali și 32% dintre democrați.

Treizeci la sută dintre tinerii adulți cred că Dumnezeu aude rugăciunile și poate interveni.

Concluzie
Mai puțini americani cred astăzi în Dumnezeu decât acum cinci ani, iar procentul a scăzut și mai mult față de anii 1950 și 1960, când aproape toți americanii credeau în Dumnezeu. Cu toate acestea, marea majoritate a americanilor cred în Dumnezeu, indiferent dacă asta înseamnă că ei cred că o putere superioară ascultă rugăciunile și poate interveni sau nu. Gallup a documentat însă scăderi mai mari în ceea ce privește participarea la viața religioasă, apartenența la biserică și încrederea în religia organizată, sugerând că practica credinței religioase s-ar putea schimba mai mult decât credința de bază în Dumnezeu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. America este in cădere liberă, din cauza credinței în stânga, neomarxism, globalism.

  2. “Ateii şi materialiştii ne deosebesc de animale prin faptul că nu avem coadă.”- Petre Țuțea.

    • Păi și tu ești ateu, și, cu siguranță, ești deosebit de materialist. Coadă ai ?

    • Nea Petrică Țuțea era doar un moș b ășinos, s3nil și vesel că-l mai bagă cineva în seamă când debita in3pțiile pe care le citează azi inc ulții cu „convingeri“ conservatoare și de extremă dreapta.
      În tinerețe da, a fost un tip cu „faze faine“ dar totuși nimic deosebit, așa, cam ca toți rom ânache cărora le place să se audă flecărind isteț pe la o băută mai cu ștaif unde sunt duduițe sapios3xuale!
      :)))))

    • @zava- ateu nu sunt. Am o coadă, mat.a o tot măsoară bucal. Gâlgâie mulțumită la sfârșit și se plânge de fisu, un vițel adult.

    • @Dumnezeu – oricum, niciunul nu e așa c.r.e.t.i.n să-și ia un nick așa ca tine… în rest, ești cult în cap, văd că ești citit rău, ai auzit și tu de Țuțea când serveai la mese. Lasă tu “judecățile” astea, ești depășit în mod evident. Și mai și râzi singur tot timpul, ca savanta la furtun😀

    • Buey bizoane, să-mi iei mielul la trântă, scurt pe doi. Ești prea incult să-mi pierd două minute cu tine! Mumu! :)))))

  3. Dacă faci un pas in spate și privești obiectiv s-ar putea sa constati ca mai degrabă credinta in biserica sta la baza multiracial rele.

  4. Si am uitat sa adaug ca ma numesc Aruna pe nume de scena Aluna, un trans care ofera servicii deocheate domnilor care n-au bani nici sa treaca strada cum sunteti si voi. Daca esti zvelt ca nuiaua de alun si iti plac alunele coapte sau bine prajite, atunci te astept in locatiile mele de lux parcuri, toalete publice si santiere in constructii. Accept si scule de tamplarie ciocane cu coada din lemn de alun, surubelite si clesti de spart alune.

  5. Așea… și? Că care-i paguba? Băiețașii-n rochițici negre vor face în continuare bani! :)))))

  6. Nimeni nu e cu adevarat ateu, unii doar se chinuie cu acest concept imposibil al efectului fara cauză care le ingreuneaza funcționarea dpdv rațional și fizic. O comparație eufemistica pt ateism ar fi bloatware-ul. Pe unii îi blochează aproape complet, alții pot functiona de mila de sila…..toți însă considerabil sub parametrii.

  7. Nu știu cine face sondajele astea… păi ăștia au importat 30 de milioane de medievali, creștini, legali și ilegali, în ultimii mai puțin de 10 ani, ce visează ăștia că sunt atâția atei în SUA?

    • Si la noi cine face sondajele de avem 85% crestini ortodocsi, dar daca ii intrebi brusc care este a treia porunca din Decalog sau cate evanghelii sunt in Biblie, doar vreo 3% stiu sa raspunda?
      Cum ar fi corect sa-i treci pe majoritatea romanilor, la religiosi sau la agnostici (ca la ortodocsi, fara sa stie lucruri din astea, nu pot fi incadrati)?

  8. În USA devine o religie marxism – leninismul. Combinat cu un libertinism provocator. Așa se întâmplă cad dai de o parte valorile moralei creștine. E și pe plan politic în USA dar și în Europa o criză a unui curent Creștin – Democrat modern. Zic modern pentru că nu trebuie să interzică LGBT-ul dar nici să – i promoveze. Valorile creștin democratice au pus bazele societăților prospere.

  9. Ma îndoiesc ca-s 80% credincioși…totuși, suntem in 2022.
    Chiar și așa, Dumnezeul lor pare a fi unul tare ciudat dacă permite atâtea atacuri cu armă si uciderea unor copii în școli. Dacă ar avea si ei ceva mai mult de un neuron funcțional, ar constata ca “atotputernic”, “atotștiutor” si “iubește pe toată lumea” sunt in contradicție cu toate nenorocirile care se întâmpla pe Pământ.

  10. sa afirmi ca crezi nu inseamna ca si crezi, ceea ce crezi se vede prin fapte

  11. @ Jack – Realizezi ca nu este nici macar un dram de adevar in ceea ce ai spus acolo, nu? Mai citeste putina istorie, poate te luminezi!