G4Media.ro

STUDIU Pacienţii cu exces de greutate, mai predispuşi să sufere o formă…

Sursa foto: G4Media.ro

STUDIU Pacienţii cu exces de greutate, mai predispuşi să sufere o formă gravă de COVID-19

Pacienţii cu exces de greutate au un risc mai mare de spitalizare pentru complicaţii asociate bolii COVID-19, potrivit unui studiu publicat joi de revista britanică The Lancet Diabetes &Endocrinology, relatează EFE.

Studiul, condus de o echipă de oameni de ştiinţa de la Universitatea Oxford, se bazează pe 6,9 milioane de persoane care trăiesc în Marea Britanie şi include datele a 20.000 de pacienţi cu COVID-19 care au fost internaţi, sau care au decedat în primul val al pandemiei.

Rezultatele studiului concluzionează că riscul de a face o formă gravă a bolii creşte la persoanele care au indicele masei corporale (IMC) mai mare de 23 kg/m2, considerat de categorie sănătoasă.

Peste aceste prag, cu fiecare unitate adăugată la IMC, probabilităţile de spitalizare pentru COVID-19 cresc cu 5%, în timp ce riscul de a ajunge la terapie intensivă este mai mare cu 10%.

Studiul susţine şi că persoanele subponderale, care au un IMC de sub 18,5, sunt de asemenea vulnerabile la o formă mai severă de COVID-19.

Autorii studiului semnalează că efectele excesului de greutate la cei care riscă să sufere de complicaţii asociate noului coronavirus nu afectează în egală măsură toate grupurile de vârstă, tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 39 de ani fiind astfel mai vulnerabili.

În schimb, riscul excesului de greutate după vârsta de 60 de ani are un impact puţin semnificativ, iar la cei cu vârsta peste 80 de ani nu are niciun impact.

Comparând datele privind categoriile etnice, cercetătorii au aflat că persoanele de culoare cu un indice mai mai mare de IMC sunt mai predispuse să sufere o formă mai severă de COVID-19.

Deşi studii prealabile au dovedit că obezitatea poate fi asociată complicaţiilor de COVID-19, cercetarea publicată de revista The Lancet este prima care analizează toate pragurile IMC.

„Aceste descoperiri sugerează că politicile de vaccinare trebuie să prioritizeze persoanele supraponderale, mai ales acum când campaniile se adresează şi categoriilor mai tinere”, notează într-un comunicat autoarea principală a studiului, Carmen Piernas, cercetător la Nuffield Department of Primary Care Health Sciences din cadrul Universităţii Oxford.

Sursa. Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cine mănâncă ca un porc moare ca un porc.

  2. Era logic pentru ca covidu’ e scapat din zootehnie unde fermele de animale sunt crescatorii de virusuri. Va mai aduceti aminte cum, mai intai s-a dat vina pe liliecii chinezi, apoi cu voce mai scazuta s-a spus ca ar fi de la carnea congelata, care „nu se stie” de unde provine. In ferme, ca si in spitale, se intampla urmatorul fenomen: se administreaza medicamente in nestire (in ferme, pentru a nu pierde „productia”) iar virusurile se adapteaza la acestea facand mutatii. Asa se explica si multele variante ale covid, pentru ca el este antrenat sa faca asta.
    Solutia este mai usor cu burgaru’ si pizzele pline de carnuri.

    • Da, si femeile fac toxoplasmoza pentru că mănâncă rahat de pisici din litiera, nu pentru că unele nu spala bine de pământ și alte murdarii fructele și legumele, si nici pentru că mananca carne de origine îndoielnică insuficient procesata termic…

      Atâția habarniști care stiu ei mai bine ca non-veganii vor muri de colesterol, ca și aia convinsi ca nevaxx vor ajunge obligatoriu intubați… Cam multa ignoranta a evidențelor ca tot nu stiti nimic, in ciuda convingerilor personale.

    • Corect, mutrita. Multe femei cumpăra pepene și îl taie fără să-l spele mai întâi. Sau pun ciorba in pridvor la răcit fără sa o acopere, orice animal putând sa ajungă la mâncare.