G4Media.ro

STUDIU În Italia, una din 5 persoane suferă de depresie, cu 40%…

Sursa foto: Unsplash / Melanie Wasser

STUDIU În Italia, una din 5 persoane suferă de depresie, cu 40% mai mult decât înainte de pandemia de Covid /  În creştere şi cazurile de atacuri de panică, hiper-alertă și izolare socială

Unul din cinci italieni suferă de depresie, cu 40% mai mult decât în ​​perioada pre-pandemică, acestea fiind simptomele și consecințele Covid pe care experții le identifică astăzi drept o „Pandemie emoțională”, o adevărată stare psihică invalidantă, rezultat al fricilor, grijilor, anxietăților și incertitudinilor, scrie La Stampa, citată de Rador.

Cadrul a fost relevat de cea mai recentă cercetare Unicusano diseminată prin infografice care arată efectele, încă prezente, ale coronavirusului în Italia, raportând cifre și informații de impact.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni

Comparativ cu 2019, când a explodat pandemia, astăzi, peste 31% dintre italieni suferă de depresie, 32% de anxietate și 41% de stres, sau stres foarte accentuat. Situaţia este şi mai dificilă pentru cei care s-au confruntat cu pandemia în prima linie, cum ar fi personalul medical și paramedical, pacienții și membrii familiei. 42% dintre aceştia suferă de anxietate, 40% de insomnie și 28% de stres post-traumatic.

Conform datelor colectate de Unicusano, principalele persoane afectate sunt femeile, copiii, adolescenții, lucrătorii sanitari și persoanele recuperate de virus. Dar și rudele celor care au contractat boala și au murit în urma acesteia, cei care și-au pierdut locul de muncă, sau a căror activitate a avut de suferit de urma pandemiei şi a măsurilor adoptate.

La nivel psihologic, Covid a exacerbat inegalitățile deja prezente în Italia, cum ar fi de exemplu cea dintre bărbați și femei. Femeile italiene din sudul sau centrul Italiei cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani, cu dificultăți economice, dar cu un nivel ridicat de educație, sunt printre primele victime ale pandemiei mentale.

A crescut utilizarea medicamentelor psihotrope

Odată cu manifestarea noilor probleme psihice a crescut exponențial şi utilizarea medicamentelor psihotrope, în special după instaurarea primului lockdown, cu efecte importante de rebound în timpul diferitelor valuri. Conform celor analizate în sondajul Unicusano, 14% dintre italienii intervievați au început să ia, de la zero, anxiolitice și/sau somnifere și 10% antidepresive, în timp ce cei care foloseau deja aceste medicamente s-au văzut nevoiți să mărească doza. Se estimează că 10% din populație a avut, pentru prima dată în viață, cel puțin un atac de panică.

Pandemia a dezactivat așa-numitul „creier social”

Dacă hipervigilența, ipocondria, pierderea dorinței de contact cu lumea exterioară, dezactivarea stimulului „creierului social” (cel care determină un individ să socializeze) și atacurile de panică sunt simptomele cele mai frecvente în rândul adulților,

48% dintre adolescenți și preadolescenţi suferă de tulburări posttraumatice precum, printre altele, oboseală (31%), iritabilitate (16%), dezorientare (14%), apatie (13%) și epuizare (12%). De la aceştia din urmă vine şi cea mai îngrijorătoare cerere de ajutor, pentru episoade de autovătămare, tentativă de sinucidere sau sinucidere și tulburări de alimentație.

Sursa: La Stampa/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. In Romania, Ciuca, ca si Dancila, ar spune ca in gradina maicii Doamnei (pentru egalitate de sanse) speranta reapare la vot din 4 in 4 ani sau la vot neanuntat cand mai baga cate un primar la puscarie.
    A trebuit sa se bage T. in seama sa ne spuna ca 8 ani lucrurile sunt „asezate”, putem pleca linistiti

  2. Avem si noi destui isterici covidopati.