G4Media.ro

Studiu: Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa /…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Studiu: Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa / Cum variază prețurile pe metru patrat în diferite orașe din Europa

România se află printre ţările europene cu cele mai mici chirii, potrivit studiului Deloitte Property Index 2022, cu 7,5 euro/mp în Bucureşti şi Cluj şi 6,60 euro/mp în Braşov, relatează Adevărul.ro

Conform datelor disponibile bazate pe diferite oraşe europene, Parisul este oraşul cu cele mai mari chirii din Europa, cu 29,10 euro/mp/lună. Potrivit studiului Deloitte Property Index 2022, aflat la a 11-a ediţie, chirii medii lunare de peste 20 euro/mp au fost înregistrate în şapte oraşe – Oslo (26,6 euro/mp), Londra (25,1 euro), Amsterdam (22,5 euro/mp), Trondheim (21,3 euro/mp), Barcelona (21,3 euro/mp), Copenhaga (20,5 euro) şi Bergen (20,3 euro/mp).

La nivelul ţărilor din Europa Centrală, la fel ca anul trecut, Varşovia este cel mai scump oraş în ceea ce priveşte chiriile, cu un preţ de 17,9 euro/mp/lună. Acesta a fost urmat de Bratislava (11,6 euro/mp) şi Praga (11,3 euro/mp). La fel ca în topul de anul trecut, Budapesta, cu 10,4 euro/mp, este oraşul cu cea mai mică chirie din ECE, respectiv Wroclaw (11,1 euro/mp) şi Gdańsk (10,60 euro/mp) din Polonia. Cea mai mare schimbare anuală a preţurilor locuinţelor de închiriat a fost observată în Barcelona (+27,54%). O altă schimbare anuală semnificativă a fost înregistrată în Győr, Ungaria (+26,96%), Alicante, Spania (+25,75%) sau Varşovia, Polonia (+18,01%).

La polul opus, cele mai mici niveluri medii ale preţurilor de închiriere au fost observate în mod repetat în Bulgaria, mai exact în Burgas, unde cetăţenii ar putea plăti în medie 2,90 euro/mp/lună, urmată de Varna cu 3,70 euro/mp/lună şi Sofia cu 4,60 euro/mp/lună. Alte ţări din Balcani (Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Serbia) se află la coada clasamentului şi se mândresc astfel cu cea mai bună accesibilitate a preţurilor de închiriere a locuinţelor din Europa.

În cadrul studiului este analizată şi piaţa ipotecară de pe continentul european. Astfel, unul dintre cei mai reprezentativi indicatori ai pieţei rezidenţiale este gradul de îndatorare al gospodăriilor. Analizând datele disponibile, nivelul de îndatorare diferă foarte mult între ţările europene.

Din punct de vedere general, acest lucru se datorează în principal mai multor factori: ponderea deţinătorilor de credite ipotecare în rândul populaţiei fiecărei ţări, maturitatea pieţelor ipotecare şi evoluţiile istorice ale pieţei rezidenţiale naţionale separate. România, Ungaria, Letonia sau Slovenia înregistrează o rată de îndatorare relativ scăzută – sub 30 % din totalul creditelor rezidenţiale restante în raport cu venitul disponibil al gospodăriilor.

Citește integral pe Adevărul.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Mda,studiu romanesc.Raportati chiria la salariile de RO mai, bolunzilor.

    • doar ca preturile chiriilor nu au nici o legatura cu salariile romanilor. La fel ca preturile din Mamaia sau Poiana Brasov.
      Poate ca nu e fair dar piata imobiliara nu functioneaza asa. Studiul este corect, e mai usor sa cumperi sau sa inchiriezi in Ro decat in Europa de Vest.

    • @Tree fitty: Nu au o legătura directa cu veniturile.
      Dar piața chiriilor înseamnă cere si oferta, iar cererea de închiriere este plafonata de veniturile chiriașilor.

  2. In Suceava inca se anagjeaza pe 1800 – 2000 de ron

  3. Raportat lanpretul apartamentelor chiriile sunt mici; la felnsi meditatiile si patrunjelul. Totul pentru ca NU SE IMPOZITEAZA. Ia sa bage controale sa declare toti veniturile din chirii si o sa vezi cum sar preturile. Dar doar mafiotii astia de conduc Romania sunt cei mai mari proprietari..nu sunt prosti sa-si taie mana singuri

  4. Citesc de mult timp articole de pe site-ul G4Media.
    Felicitări, faceți o treabă bună.
    Observ că la câteva zile, mai apare câte un articol de genul: „piața imobiliară e in creștere” (ceea ce e profund fals), „chiriile sunt cele mai mici din Europa” (trăiesc la Viena – articolul e profund fals), „prețurile la apartamentele noi, sunt în creștere” (fals grosolan). Și acum motivele:
    * Bucureștiul se află la marginea prăpastiei economice.
    * Nicușor Dan face o treabă bună, dar este sabotat la fiecare mișcare. („felicitări ” PNL)
    * România e condusă de niște ratați (la propriu)
    * niciun investitor străin nu a mai introdus capital în ultimii 2 ani, doar au exportat.
    Dacă nu sunt bani….de unde „creșterea prețului la imobiliare? Ahhhhh, da, era să uit: Bugetarii!!!
    Preturile nu sunt pentru oamenii normali, ci pentru bugetari!
    Mea culpa. ♥️

    • Este destul de străvezie campania asta de media, într-adevăr.
      Piața de vânzări este puternic afectata de creșterea dobânzilor, ceea ce a redus capacitatea de îndatorare a cumpărătorilor.
      Chiriile sunt alta mâncare de peste si au si alte influente, cum ar fi inceperea anului universitar.

  5. Pentru prostii de mai sus, studiul e facut de Deloitte, exista din 1845 are 345000 de angajati si cifra de afaceri de 50.2 miliarde .

    • Pros_tutza mica: si care e ideea?Asta nu e studiu,ca datele astea le gasesc pe net.Acum du-te la medic,poate iti mareste IQ-ul cumva.

  6. Pentru distrusii de mai sus, studiul e facut de Deloitte, exista din 1845 are 345000 de angajati si cifra de afaceri de 50.2 miliarde .

  7. Pai sa le puna minim 1000 eur ca in Germania, cine ii opreste. Deocamdata cu preturile astea mici fac bani, in alte tari poate si taxele sunt altele si nu este asa ieftin sa renovezi sau sa construiesti un bloc nou ca la noi unde e un semi vest salbatic cu spaga si inchis ochii. In conditiile de mai sus eu zic ca preturile sunt mari.

  8. Nici 5% din apartamente nu se inchiriaza cu contract. Daca s-ar inchiria cu contract si cu impozitele la zi, chiriile ar creste automat cu 20%

  9. Aveți dreptate dar ar rămâne goale!