G4Media.ro

STUDIU: Aproape jumătate din personalul medical din Sibiu este epuizat

sursa foto: Facebook/ Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Galați

STUDIU: Aproape jumătate din personalul medical din Sibiu este epuizat

Aproape jumătate dintre angajații din spitalele sibiene sunt epuizați, arată un raport realizat în ultimul an și al cărui coordonator a fost medicul Ciprian Băcilă, director medical al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, transmite Turnul Sfatului.

Raportul, intitulat „Identificarea și evaluarea indicatorilor de alarmă ai instalării sindromului de epuizare la personalul din unități medicale” s-a realizat în toate unitățile spitalicești din municipiul Sibiu în perioada 2020 – 2021. La cercetare au participat peste 1.600 de persoane angajate în spitalele sibiene. Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu anunță că cercetările vor continua și anul viitor.

Rezultatele acestui raport preliminar indică faptul că aproape jumătate dintre angajați (45%) nu percep că sunt implicați în munca lor, nu simt energie, dedicare și concentrare în desfășurarea activităților specifice muncii lor.

„Așa cum era de așteptat, dintre categoriile socioprofesionale cu cel mai înalt risc de burnout se evidențiază medicii (atât din secții COVID, cât și non-COVID), dar un rezultat mai puțin așteptat a fost înregistrarea unui nivel foarte înalt și în rândul personalului TESA (unde nu se lucrează în schimburi, prin urmare aceeași persoană a fost nevoită să lucreze peste program în situațiile de vârf și unde nivelul de salarizare este adesea cel mai scăzut)”, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

Dintre sursele de stres se evidențiază în primul rând instabilitatea legislativă și condițiile de lucru, și nu atât de mult resursele materiale așa cum am fi anticipat:

  • 54% dintre respondenți au resimțit în mare și foarte mare măsură rigorile, prevederile și cerințele legislative generate de situația pandemică ca fiind o sursă de stres.
  • 41% dintre respondenți au resimțit în mare și foarte mare măsură condițiile de lucru (numărul mare de gărzi, ture de noapte, solicitările multiple) ca fiind o sursă de presiune.
  • 62% dintre respondenți au apreciat că resursele (echipament individual de protecție, materiale sanitare necesare desfășurării activității profesionale zilnice) nu au constituit o sursă important de stres.

Articolul complet pe Turnul Sfatului

sursa foto: Facebook/ Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Galați

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Da…da-da… să șomezi mereu cu un plus la salariu de 80%-85%, „spor” de luCovid te „epuizează” al naibii

  2. Demisia!!! Sa mearga n privat!!!
    Sau, sau, sa schimbe meseria, am inteles ca n agricultura e mai lejer!!!

  3. Astia de la Sibiu sunt obosiți de la atât legat pacienții de pat, este si o ancheta a parchetului in acest sens.

  4. Spaga, talharia si coruptia afecteaza romanii precum cancerul in faza terminala, ii slabeste si extenueaza pana la capitulare.

  5. In schimb, avem din Sibiu si cel mai odihnit presedinte. 😛

  6. 90% din munca pe care o fac în Spitalul de stat este o dezgustătoare luptă pentru a rezolva diverse lipsuri, anomalii, proceduri lipsă sau absurde, dispute cu medicii de pe alte specialități la cazuri multidisciplinare. Psihic uzează enorm.
    De exemplu, e programat un pacient la o operatie care necesită un aparat de recoltare gerfă, dar bateria nu mai funcționează, nu mai are farmacia un medicament important de pe o zi pe alta și trebuie „să faci rost”, la un caz complex un alt medic trebuie să facă o procedură dar nu vrea, sau nu e în spital, sau e mahmur, trebuie dus un pacient la o investigație dar brancardierii nu răspund, nu sunt de găsit, un pacient grav trebuie internat de o specialitate, dar respectivii spun că nu e de ei, să îl interneze alții…
    Chestiile astea, când tot ce faci implică sănătatea și viața oamenilor, având și implicații medico-legale, te consumă grav. Stresul generat de practicarea meseriei propriu zise e minor prin comparație.

    • Eram sigur ca se vor prabusi psihic mai rau decat pacientii fara plic, respinsi la internare cu „v-ati invatat sa va tratati pe degeaba” sau „mergi acasa si cand strangeti banii veniti la operatie”.

    • E ușor a scrie versuri când nimic nu ai a spune. În spatele tastaturii sunteți zmei.
      Când ajungeți în spital , tuturor vă dispar aroganța, insultele, reveniți la condiția uzuală a românului, umili.

  7. Pe „eroii” in halatele albe i-as controla la avere in astia doi ani. Au inchis spitalele ca sa se aglomereze cele cateva ramase deschise,au fost cazuri de spitale covid prin tara cu sute de paturi care aveau un pacient. Le vine si lor randul la intepat fortat,stai sa i cheme „ei” la centru sa se intepe fara sa poata alege la care sa mearga si cu ce sa se tepuiasca!

    • Din păcate, ăștia fiind medici , vor putea sa se vaccineze la chiuveta , fara nicio problema….

  8. Firește că-s obosiți sărmanii. Genocidul e o treabă grea, istovitoare.

    La câți oameni au omorât sau măcar torturat la spitalul din Sibiu, cred și eu că-s obosiți și epuizați.

    Poate ar trebui să li se ofere niște odihnă. La penitenciar de exemplu. Ah și un audit asupra averii n-ar fi chiar o idee rea.

  9. Ma uit la comentarii si ma minunez când de ușor se sare la gatul omului… Răutatea e gratuita… Nu mai băgați toate cadrele medicale in aceeași oala!!!!.. Sunt asistent medical in Sibiu la spital de stat, 90 %din zilele de lucru le termin epuizata.12 ore fac km, plus stresul psihic. Am mai multe lucruri de făcut in același timp si trebuie sa ma concentrez sa le fac bine. Ti se cere sa faci tot acum indiferent ca e ceva urgent sau poate aștepta câteva ore. E ușor sa vb din afara. Plus ca iti mai vin pacienți cu boli urate si te doare sufletul sa ii vezi asa si vrei nu vrei pleci cu durerea asta si acasa. Suntem extrem de multe care nu avem pretenții de la pacienți. Oameni buni nu mai amestecați lumea, ajungeți sa faceți ca alte tari care din cauza unor persoane de etnie romă sa ne considere pe toți țigani. Salariile nu sunt mari peste tot. Am 3500 salariu. Dacă totul ar fi mai organizat si făcut cum trebuie si noua ne ar mai ușura munca.