G4Media.ro

Strada ”Muncii voluntare” din Galați ar urma să fie redenumită ”Eroii Ucrainei”…

sursa foto: Inquam Photos

Strada ”Muncii voluntare” din Galați ar urma să fie redenumită ”Eroii Ucrainei” / Propunerea e venită din partea unui partid local

În contextul războiului din Ucraina, Pact pentru Galați, un partid local care are reprezentanți în consiliul local al municipiului, propune ca strada ”Muncii voluntare” să fie redenumită ”Eroii Ucrainei”.

”Puțină lume știe că Galațiul, fost oraș cosmopolit, înaintea regimului comunist, are o relație specială cu Ucraina, pentru că hatmanul Ivan Mazepa, părintele ideii de independență a Ucrainei, a fost înmormântat la Mânăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ce ulterior a fost distrusă și scufundată cu parâmele în Dunăre de regimul comunist. Hatmanul Mazepa are un bust în Parcul Libertății din Galați, iar zona rezidențială de la malul Dunării poartă numele de ”Cartierul Mazepa”. Mai mult, Universitatea Dunărea de Jos din Galați are relații de cooperare strânse cu universitățile din Ismail și Odessa.

Pentru ucraineni, hatmanul Mazepa este un personaj legendar și apare pe moneda de 10 grivne”, se anunță într-un comunicat de presă transmis de Partidul Pact pentru Galați.

Proiectul este semnat printre alții și de doi consilieri locali.

”A fost aleasă una din multele străzi din Galați cu nume de tristă amintire, strada ”Muncii voluntare”, o reminiscență teribilă a regimului care masca munca forțată pentru șantierele și activitățile agricole ale statului în voluntariat. Aceasta este, totodată, foarte aproape de locul fostei Mânăstiri Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Această inițiativă vine alături de altele asemănătoare din mari orașe europene precum Vilnius și Oslo”, se mai arată în comunicat.

sursa foto: Inquam Photos

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Sau strada Dan Puric, George Cosbuc.

    • Creierul tău are culoare maro, n’est pas?

    • Dan Puric e sclavete rus.

    • Fake-ul lui Puric legat de Cosbuc scos din programa scolara, vi l-am demontat deja. Inca o data, un citat din dl. Puric, sa vada toata lumea cine e eroul dvs si cine sunteti dvs:

      „Romania nu ar trebui sa fie impotriva Rusiei pentru ca daca suntem impotriva Rusiei, distrugem un vecin”

    • Schizoido, ai apărut?

  2. Au mu rit 20 de rusi pe front auzind doar auzind propunerea. Daca s-ar pune numele asta peste tot la noi, ucraina ar castiga razboiul imediat.

    • Crapă fierea-n sovietici :)))))

    • E simbolic, planeta nu mai suportă Rusia.

    • ironia e cu atat mai dureroasa cu cat galatenii sunt singurii romani care pot vedea cu ochii lor, din balconul blocului, Rapa de la Mandresti

      https://presagalati.ro/cum-a-devenit-republica-moldova-stat-maritim-povestea-portului-giurgiulesti/

      Un detaliu interesant este chiar modul în care Republica Moldova a dobândit statutul de stat maritim, în condiţiile în care, în urmă cu câţiva ani, nu avea acces la Dunărea Maritimă. Pentru necunoscători, sectorul Dunării Maritime este de la Bara Sulina până în Portul Brăila, pe întreg acest parcurs fiind asigurată de către AFDJ o adâncime a şenalului navigabil de minimum 7,2 metri, aceasta fiind adâncimea necesară pentru circulaţia navelor maritime. Navigaţia pe Dunărea Maritimă este asociată navigaţiei costiere, iar Galaţi, Brăila şi Tulcea sunt porturi „maritime”. Al patrulea port maritim de la Dunărea de Jos este Giurgiuleştiul, care, în urmă cu ceva ani, era doar o localitate de pe malul Prutului, dar între timp a devenit o localitate situată la mila 72,2 de pe Dunăre. Iniţial, s-a încercat obţinerea de către Republica Moldova a unui teren pe malul Dunării printr-un schimb de terenuri cu Ucraina, schimb negociat de cele două state la începutul anilor ’90. În 1999, deputatul Vasile Şova, împuternicit de preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a semnat Protocolul tratatului bilateral moldo-ucrainean din 23 octombrie 1992, prin care se prevedea că „Republica Moldova îi va transfera Ucrainei terenul inclus în bucla fluvială Nişaliu situată în raza comunei Crocmaz (107,7 ha) şi sectorul şoselei Reni-Odesa situat în raza comunei Palanca cu o lungime de de 7,7 km, o lăţime de 23 m şi o suprafaţă de 18 ha, precum şi părţile din moşia comunală situate la sud de şosea, anume Piscicola, Păşunea, Abdiv et Baibol, în suprafaţă de 9,26 kilometri pătraţi, formând un teren cu suprafaţa totală de 10,5 kilometri pătraţi, în schimbul unui teritoriu corespunzător situat între localităţile Giurgiuleşti din Republica Moldova şi Reni din Ucraina, teritoriu comportând o porţiune de mal de-a lungul fluviului Dunărea”. Punerea în practică a acestei înţelegeri a fost blocată, pentru că cele două părţi aveau opinii diferite cu privire la teritoriul numit „Râpa de la Mândreşti”, situat la est de Giurgiuleşti. Diplomaţii ucraineni susţineau că această zonă ar fi un teritoriu ucrainean care poate fi cedat Republicii Moldova în schimbul teritoriilor situate în raza comunelor Crocmaz şi Palanca. Diplomaţii de la Chişinău i-au contrat pe ucraineni cu argumentele lor: potrivit dreptului internaţional, „Râpa de la Mândreşti” este deja moldovenească de jure, deoarece, atunci când a fost stabilită frontiera între Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, graniţa trecea pe la est de „Râpa de la Mândreşti”, care făcea parte din comuna Giurgiuleşti. Protocolul din 1992 a picat, dar s-a ajuns la o altă înţelegere diplomatică şi Ucraina a transferat Moldovei un teren cu o deschidere de 430 de metri la Dunăre, urmând ca Moldova să rezolve ulterior problema celor 7,7 km de şosea.

      Nici in ziua de azi nu exista tratat semnat de presedinti si validat de parlamentele celor doua tari, prin care Moldova sa isi primeasca inapoi cei 400 de metri de tarm dunarean, pe care ii avea sub sovietici. Banderistii sustin ca portul Giurgiulesti e tolerat pe pamanturile lor.

      Dar voi nu va suparati nici cand Romania pierde Insula Serpilor…

    • Vad ca nici dvs nu va suparati deloc. Sustineti prin propaganda uniunea sovetica, cea care ne-a luat insula serpilor. Dorit ica Ucraina sa fie distrusa dupa care sa vina randul Moldovei.

  3. Daca stau bine sa ma gandesc, se potriveste mai bine strada Dan Puric.

    • Ce face??? Asta-i gândit? Kurilele se folosesc la altceva, buey! :)))))

    • Daca stau bine sa ma gandesc, tocmai ce a mai facut poc un trol putinist care foloseste mai multe feluri de emoticoane si se da drept patriot puricos.

  4. Nu va suparati este delict de opinie daca spun ca-i urasc pe astia 2 spalati pe creier care ma troleaza non-stop? Am voie sa-i urasc si sa spun public asta, sau este instigare la ura?

    • da, ai voie, dar ne doare la paișpe kilometri de kurile de ura ta! :)))))

    • Trolling este ce ati facut dvs, nu va suparati ca va spun, dar poate nu stiati.

      Trolling = a-i antagoniza pe altii in mediul online prin postarea de comentarii inflamatorii, irelevante sau cu un continut perturbator.

      La un articol in care se vorbea despre redenumirea unei strazi, in memoria victimelor unui razboi absurd, dvs ati facut o postare in zeflemea, fara legatura cu subiectul, mentionand numele unui actor de pantomima si a unui poet. Ati facut-o cu scopul de a starni reactii pentru ca apoi sa plangeti ca sunteti o victima si sa intrebati daca este justificata instigarea la ura intr-o situatie pe care dvs insiva ati creat-o. Nu, nu este justificata, nici intr-un caz.

    • Trolling este ce ati facut dvs, nu va suparati ca va spun, dar poate nu stiati.

      Trolling = a-i antagoniza pe altii in mediul online prin postarea de comentarii inflamatorii, irelevante sau cu un continut perturbator.

  5. Nu va suparati trollilor, dar in ideologia voastra, nimeni nu are voie sa ramana fara replica daca nu e de acord cu tot ce faceti? Ce democratie este asta in capul vostru? Numai sa nu ajungeti sefi pe undeva ca ar fi vai si amar.

    • nu numai că nu ne supărăm, ba chiar și râdem de tine! :)))))

    • Cine a zis ca trebuie sa ramaneti fara replica? Eu de doua zile astept replica dvs, sunt curios sa aflu cum comentati afirmatiile dl.Puric.

      „Romania nu ar trebui sa fie impotriva Rusiei pentru ca daca suntem impotriva Rusiei distrugem un vecin”
      si
      „Sandramaua de Comunitate Europeana se va face praf si pulbere”

    • Mi se pare mie, sau de fapt dvs nu vreti sa dati o replica? De ce va plangeti atunci ca cineva nu va lasa?

  6. Tzara asta e distrusa si in putrefactie….

  7. Sper ca partidul acela „local”de spalati pe creier va fi foarte votat la alegerile viitoare de localnici;vorba unuia :”libertatea de gandirea ni s-a dat,mai ramane doar gandirea…”

    • bună idee să te dai pe tine însuți de exemplu pentru „așa nu!” când vine vorba de gândire! ești sigur că ai folosit creierul și nu colonul ? :)))))

  8. @D
    Esti papusa propagandei.

    • ei da?… duma asta-i nouă, habar n-aveam! ia pașli cococană și detaliază un pic, te rog mumos!

      (buey gizăs, tu mărie, viniț’ repide că-ncepe „cascadorii râsului”. faceț’ și-un valău de popcorn!)

  9. Papusile propagandei fac mult rau.
    🪆🪆🪆🪆🪆🪆🪆🪆🪆🪆🪆🪆

    • Hai că poți mai mult! Scrie ceva, zi-mi-le așa de la obraz, fă-mă praf, umple-mă de ciudă! :)))))

    • @D
      Nu ziceai ca ai treaba pe site doar cu aia care vorbesc urat, cu Barbu gen? Barbu nu mai e, i-ai luat tu locul. Care este mai ipocrit, papusa, sau rusul Barbu?

    • Tanti, faci joc de glezne cu mine? Mai bagă o fisă! :)))))

  10. Si sunt si foarte harnice. Las 🪆🪆 pentru trolli.

  11. Hai că poți mai mult! Scrie ceva, zi-mi-le așa de la obraz, fă-mă praf, umple-mă de ciudă! :)))))

  12. Fata palida, da’ o mwe nu vrei tu?

  13. Va las pe voi sa aveti ultimul cuvant. Eupropun ca strada sa se numeasca Dan Puric. 🙂

    • Eu propun.
      Pentru ca el este om bun, iar tu trollule un om rau. 🙃

    • Fix pix…

    • Il considerati un om bun pentru ca a spus ca nu trebuie sa fim impotriva Rusiei, distrugem un vecin astfel, nu-i asa? Oamenii buni sunt aceia care nu vor sa fie impotriva oamenilor rai, corect? Sau rusii sunt oamenii buni, de fapt, asta vreti sa spuneti.

  14. Poate propune și schimbarea denumirii țării, să fie Ucraina Mică, așa se rezolvă și cu intrarea Ucrainei Mari în UE și aplicarea articolului 5 din tratatul NATO !!!

  15. Nu va suparati ce partid e?

    • Nu ne suparam, e care vreti dvs

    • Stii cum e: daca lingi blidele la BBC si Langley, ca fostul redactor „Europa” „Libera” Pant-alaga, esti un martir al luptei antiruse. Iar daca te bat granicerii lui Dodon, esti un rusofil.

    • Dar cand lingi blidele la RT si Sputnik, cum esti?

  16. Sigur si fara referinte la munca voluntara, numele strazii era putin aiurea, oricum. Bine sa marchezi cu niste steaguri, lumini, schimbari de nume de strazi, ca sa-ti arati solidaritate cu U.
    Dar strada asa cum se vede in fotografie arata mai groaznic decat orice strada pe care am vazut-o la TV, din Ucraina, bombardata sau nu. Ce face primarul din Galati, altfel? Ma intreb si eu, asa colateral.
    Apoi din munca voluntara a copilariei, am invatat sa apreciez munca celor din agricultura, ce greu este sa culegi porumb in noiembrie, ce frumos miroase cand strangeai frunze toamna si ce vesel era cand tot blocul dadea zapada. Sigur, altii au alte experiente mai dureroase, dar asta numai sa spun ca grija pentru strada ta se practica si in vest. Exact asa.