G4Media.ro

Strada din Constanța cu 14 farmacii și 8 cabinete medicale în doar…

sursa foto: G4Media/ Andreea Pavel

Strada din Constanța cu 14 farmacii și 8 cabinete medicale în doar 600 de metri/ Constanța are de peste două ori mai multe farmacii decât prevede legea/ România, în topul UE la numărul de farmacii, pe ultimul loc la accesul populației la medicamente novatoare

O stradă din Constanța, de doar 600 metri lungime, are de-a lungul său 14 farmacii (din care două vând exclusiv medicamente și tratamente pe bază de plante) și 8 cabinete medicale.

Strada se numește Cișmelei, se află într-una din zonele bune ale orașului și este locuită preponderent de persoane trecute de prima tinerețe, dar cu venituri medii și ridicate. La unul dintre capetele străzii se află una dintre ieșirile din oraș și intrările în stațiunea Mamaia. Strada duce, de asemenea, spre parcul Tăbăcăriei, cel mai mare și cunoscut al Constanței. De altfel, este singurul loc care îndeplinește condițiile pentru a putea fi numit ”parc”, în afara celorlalte spații verzi care au amenajate câteva bănci pe o parte și alta a lor.

În medie, pe Strada Cișmelei din Constanța, la fiecare 40 de metri apare o farmacie, iar 7% din numărul total din farmaciile care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate se află pe această stradă. Explicația ar putea fi numărul mare de locuitori din zona Tic-Tac, despre care vorbim (și care aparține de cartierul Tomis Nord), situația materială bună a acestora, dar și procentul mare de seniori din zonă.

Conform informațiilor publicate de Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, în luna iulie existau, doar în municipiu, 193 de farmacii care colaborează instituțional cu CAS. La acestea se mai adaugă farmaciile care nu au contract de colaborare cu CAS, adică nu pot elibera clienților medicamente gratuite sau compensate.

În paralel, conform ”Legii farmaciei”, nr. 266/2008, care a fost modificată de mai multe ori, Bucureștiul trebuie să aibă o farmacie la 3000 de locuitori, un municipiu reședință de județ o farmacie la 3500 de locuitori, iar la orașe și sate o farmacie la 4000 de locuitori (în cazul localităților din mediul rural cu o populație sub 4000 de locuitori trebuie să funcționeze maximum o farmacie, conform legii).

Așadar, Constanța ar trebui să aibă maximum 85 de farmacii, dacă ar fi respectat criteriul demografiei, care prevede ca o farmacie să deservească 3500 de locuitori (orașul are în jur de 300.000 de locuitori). Dar numărul farmaciilor este, iată, de cel puțin trei ori mai mare.

cabinete medicale cismelei constanta doctori
sursa foto: Captură Google Maps

Mai mult decât atât, Constanța are cele mai multe farmacii înființate, după București, folosindu-se de criteriul excepției (se poate înființa o farmacie în orice spațiu comercial mai mare de 3000 de mp), urmată de Cluj (59), Bihor (53) şi Iaşi (46), conform portalului medical sfatfarma.ro. Cu toate acestea, numărul farmaciilor a fost cu mult depășit pe străzile din Constanța, în afara centrelor comerciale.

La nivel național, numărul farmaciilor s-a dublat în deceniul 1997-2016, conform unui studiu realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

tabel farmacii romania universitatea de medicina si farmacie targu mures
sursa foto: Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș/ managementinhealth.ro

Prin comparație, România se află pe ultimul loc în UE din punct de vedere al investițiilor și accesului la medicamente noi, cu o medie de doar 5 euro per capita, potrivit unui raport al Parlamentului European citat de Medlife. În România sunt în general promovate medicamentele generice vândute sub un brand comercial, identice, dar mai scumpe decât medicamentele generice vândute sub denumirea moleculei pe care o conțin.

Cei mai mulți bani pentru cercetarea și dezvoltarea de medicamente sunt investiți în Danemarca (190 euro per capita), Belgia (170 euro per capita) și Suedia (80 euro per capita), țări cu un număr mic de farmacii în raport cu numărul de locuitori, în timp ce țările cu bani puțini alocați cercetării și dezvoltării de medicamente noi sunt România, Portugalia (15 euro per capita) și Grecia (17 euro per capita), țări cu un număr mare de farmacii în raport cu numărul de locuitori, conform unui studiu managementinhealth.com (studiu realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș).

Nu în ultimul rând, ediţia 2021 a studiului anual WAIT, lansată de Federaţia Europeană a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), arată că România se menţine pe ultimul loc în UE în privinţa timpului de aşteptare al pacienţilor pentru a avea acces la medicamente de ultimă generaţie, conform portalului de specialitate medichub.ro.

RISE Project a arătat într-o investigație din 2019 că numărul farmaciilor din România este dublu față de câte sunt în Franța, Marea Britanie sau Germania, de trei ori mai multe decât sunt în Norvegia și de șapte ori mai multe față de câte există în Danemarca.

Conform unui raport din 2020 citat de 360medical.ro, România avea în 2019 nu mai puțin de 9904 farmacii, însă numărul acestora înregistrează o ușoară scădere în ultimii trei ani, odată cu pandemia COVID-19.

Totuși, românii s-au adaptat condițiilor de pandemie și restricțiilor impuse și un studiu pfarma.ro arată că trei din patru români au cumpărat online din farmacii cel puțin odată pe durata pandemiei de coronavirus.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. asta ca urmare a practicilor medicilor care iti prescriu cel putin dublul medicamentelor de care ai nevoie Si nu dezinteresati Firmele sint atente cu ei Ne mai plingem apoi ca sintem mari consumatori si nu ne face bine

    • …dar și ca urmare a practicilor nesănătoase ale pacienților, care pacienți cumpără din farmacie după principiul:”Sănătatea, maică, e cea mai importantă, așa că nu mă uit la bani când vine vorba de Sănătate, nici la Farmacie, nici la buzunărache la dom’ doctor. Dau oricât, chit că-i ingraș peste măsură, atât pe domnii doctori cât și pe domnii ciuhapi, proprietari de lanțuri de farmacii…”
      Ce vreau să spun: oameni buni, nu strică că atunci când intrați într-o farmacie să întrebați:”Cât costă la dvs. medicamentul X? Cât !!!? Dvs nu anticipați că unii pacienți suferă cu tensiunea, iar un asemenea preț, spus fără menajamente, le-ar putea fi fatal?!
      Cât e adaosul comercial, 500% ?! Cum de unde știu !? Am presupus, având în vedere că doar discountul oferit posesorilor de card de fidelitate e de 30%…
      Hai, pa ! Mă duc să întreb și în farmacia de peste drum…”

    • E 30 de RON un pachet de țigări ,daca esti fumător poți da lejer 700-800 de lei pe luna, ti se pare mult sa dai 100-200lei , pentru un tratament de o luna ? Nu te obliga nimeni sa iei dintr o anumită farmacie , te poți plimba tot orașul pentru 10-15-20 de lei daca ai timp liber , sau te duci la tei , stai vreo ora la coada si si ieși iarăși mai ieftin cu 20-30 de lei fata de o farmcie obișnuita .

    • cardurile de fidelitate sunt o mare escrocherie..dar nu te astepta sa ti dea reducere de 30% la un medicament cu prescriptie, ca n aisa vezi . Acele reduceri se dau in general de lanturi , pentru medicamente fara presciptie sau suplimente , pe care le importa direct depozitul din spatele farmaciilordin tot felul de tari gen india , costa 1 dolar si le vand cu 10 dolari , ajutati in unele cazuri si de medici care recomanda musai acel supliment. Cand exista lanturi cu 200 pana la 800 de farmacii ,e usor sa cumperi 20000-30000 de cutii/luna pe care sa le imparti la farmaciile tale si sa le dai cu adaos de 1000% , le mai faci si o reclama la tv sau radio , reteta succesului e garantata. Sunt mult prea multe suplimente , cred ca suntem campionii Europei la acest capitol , unele mai eficiente altele doar praf de creta

  2. si totusi cum se face ca aceste farmacii sunt detinute in marea lor majoritate de marile lanturi? simplu, pentru ca statul e un stat infractor care sprijina oligopolurile. de ce nu se schimba legea ca numai un farmacist sa poata detine o farmacie? de ce nu se pot deschide milioane de farmacii daca exista cerere, de ce limitarea asta la 3000 de locuitori? care e diferenta fata de un restauturant sau magazin alimentar? si un magazin alimentar are nevoie de un anumit numar de clienti ca sa functioneze eficient ca altfel se strica mancarea si ne vinde mancare expirata. dar evident ca e o aberatie aceasta limitare, hai sa lasam piata sa decida cine merita si cine nu sa detina o farmacie … la fel si in cazul notarilor/avocatilor si alte meserii strict reglementate. eu ma mir ca oamenii astia au si un colegiu al farmacistilor care de fapt e un paznic de sclavi si nu actioneaza in sprijinul farmacistilor … oamenii aia ar trebui sa mearga la puscarie pt inselatorie in forma continua de zeci de ani

    • Fiind atât de multe, sentimentul este că cei mai mulți farmaciști au devenit un fel de agenți comerciali, care încearcă să-ți vândă orice înainte să o virezi la farmacia de lângă.
      Poți să cumperi la liber, fără rețetă, cam tot ce-ți poftește sufletul, inima, piciorul sau stomacul.

    • @aaaaa,
      Eu aș merge chiar puțin mai departe…
      Deci:
      -medicamentele sunt ambalate corespunzător? Eu zic că sunt…
      -pe cutie e inscripționată la vedere data expirării? Am văzut că e…
      -in fiecare cutie e câte un prospect in lb. romana? Eu zic că e…
      Păi, atunci de ce n-ar putea fi comercializate și în supermarket-uri, bineînțeles cu excepția antibioticelor ?
      Doar întreb, nu dau cu parul…

  3. „Bucureștiul trebuie să aibă o farmacie la 3000 de locuitori, un municipiu reședință de județ o farmacie la 3500 de locuitori, iar la orașe și sate o farmacie la 4000 de locuitori” – asa e in democratie, sugativele trebuie sa suga oamenii muncii

  4. Exista lege, jurnalista face chiar referire la o reglementare, păcat că nu o indica, dar există și în regulamentul de urbanism reguli pentru amplasarea farmaciilor, in niciun caz perete in perete. E vorba de eliberarea autorizațiilor de funcționare.

    • Legea e apĂ de ploaie cînd lanțul de farmacii e deținut de un jmeker pesedist, în cazul Minifarm fiind Stroe ”de la Raja CT”…

    • Trecand prin Piatra Neamt am vazut ca sunt 5 farmacii efectiv perete in perete, in fata spitalului din oras

  5. Si fix noi suntem aia care avem cei mai mulți “specialiști” in pandemii si tot felul de molime :))
    Nație spre pierzanie. Asta suntem.

  6. O biserica dacă mai este și un cimitir este perfect!
    Nu ai nevoie de altceva!

  7. Am fost in iarna la Constanta. Am stat la un prieten pe o artera intens circulata. Pe trei km de jur imprejur o singura banca cu un atm care nu l-am prins niciodata functionand dar erau vreo 20 de sali de pariuri si amanet.

  8. 1.farmacii;2.pariuri sportive;3banci;4.biserici.punct!

  9. La cum votează constănțenii eu zic că-s prea puține farmacii!
    Baremi la fiecare farmacie au măcar două stabilimente cu păcănele sau pariuri? :)))))

    • Dar ce-ar fi ca farmaciile să conțină și păcănele și pariuri „sportive”?

  10. Asemenea reglementare cu privire la numărul de farmacii nici n-ar trebui să existe cu atât mai mult cat 90% din ce se vinde într-o farmacie ni sunt medicamente ci tot felul de frecții la picior de lemn cu reclamă la TV

  11. Dacă nu dau faliment este cea mai bună dovadă că ne-am îmbolnăvit grav.

  12. Farmacii, bănci, case de amanet si alăturat, cazinou /jocuri de noroc și, negreșit, magazine de haine second hand. Imaginea stadiului de civilizație/educatie dar și a nivelului de trai.
    Am văzut și la Bucuresti, chiar pe Magheru!! Si multa mizerie!!!!

  13. Nu e anticoncurential sa limitezi numarul de farmacii? Daca au destule incasari ca sa se mentina e problema lor.

    • sunt cateva domenii unde s a constatat ca o concurenta acerba nu e in beneficiul clientilor/pacientilor. Sanatatea e unul din ele.

  14. Daca va uitati pe niste cifre pe o reteta compensata la un bolnav cronic sau de diabet, atunci o sa va dati seama de ce sunt asa de multe farmacii in tara asta. Cand vezi retete compensate de cateva zeci de mii de RON pe luna, iti pica fata.

    • Rețete fictive compensate de stat.

    • Cea mai tâmpită idee ca medicamentele sa fie vândute ca pătrunjelul la supermarket . Dar este pardonabil pentru ca ai zis ca nu te pricepi .

    • Diabetul consuma probabil cei mai mulți bani din programele de Sanatate . Pe de alta parte câștigul Per medicament nu poate depăși 38 de RON , oricât de scump ar fi medicamentul . Adică daca medicamentul este 100.000 de RON sa zicem , farmacia nu câștiga mai mult de 38 de RON . De când cu reteta electronica , fraudele au scăzut foarte foarte mult părerea mea , se mai fura dar un procent foarte mic sub 0,5% din totalul fondurilor .

  15. S-au prescris deja falsurile in acte facute la Constanta…E veche povestea.

  16. Dacă numărați și casele de pariuri/păcănele s-ar putea sa aveți o surpriza. Cred ca depășesc cu mult numărul de farmacii..

  17. Pacanele, amanet, farmacie, supermarket

    Prosti, saraci, bolnavi si ahtiati dupa mancare

    Cam astea sunt principalele caracteristici alea natiei romane!

  18. Vor sta farmacistii ca barmanii afara să-ți prezinte meniul :
    Aspirina săracului 300 lei 30 minute
    Oral 150 lei
    Colonoscopat 300 lei
    Mai multe farmaciste 500 lei
    Pentru veterani avem reduceri
    Pentru pensionari cu pensia mica avem sculatoare