G4Media.ro

STENOGRAME Butaforie totală la ”dezbaterile” din Comisia de muncă a Senatului: Mai…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

STENOGRAME Butaforie totală la ”dezbaterile” din Comisia de muncă a Senatului: Mai multe proiecte de lege au fost aprobate fără nicio dezbatere, printr-un simplu vot pe Whatsapp, cu încălcarea regulamentului / Membrii comisiei nu își cunoșteau numerele de telefon, nu știau cine vorbește și cine votează

Comisia de muncă a Senatului a avut marți o ședință care s-a ținut pe Whatsapp, cu 21 de proiecte legislative pe ordinea de zi, care au fost supuse votului fără a avea loc nicio dezbatere.

Senatorii USR și PNL au protestat față de această formă de organizare a ședinței și au acuzat încălcarea regulamentului modificat nu mai departe de săptămâna trecută tocmai pentru a permite dezbaterile online, dar social-democrații nu au ținut cont de avertismentele acestora.

Ședința a fost îngreunată mai ales de faptul că senatorii nu aveau memorate numerele de telefon ale tuturor celorlalți colegi, astfel că de multe ori au existat confuzii cu privire la cine vorbește.

Printre proiectele aprobate de Comisia de muncă în absența dezbaterilor s-a numărat și ordonanțe de urgență 30, care reglementează șomajul tehnic.

În debutul ședinței, președintele Comisiei, senatorul PSD Ion Rotaru, le-a transmis colegilor cum se va desfășura procedura de vot:

  • Buna ziua tuturor! Stimate colege și colegi. Având in vedere condițiile deosebite in care desfășuram ședința va propun următoarele: Vom vota ordinea de zi și apoi vot pe fiecare proiect. Unde sunt amendamente le votam in ordine și la final vot pe proiect. Va propun sa votam astfel: P – cu majuscule- vot pentru, C-cu majuscule- vot contra, A- cu majuscule- abținere. Votul va începe când voi scrie cuvântul -vot- și va dura 10 secunde. Dupa vot voi scrie A -admis sau R- respins. Mesajele privind proiectul și ordinea votului vor fi date de staf care va contabiliza votul.

Regret ca nu putem avea dezbateri. Va mulțumesc și va doresc multă sănătate!”, le-a mai spus Rotaru senatorilor.

Eu nu sunt de acord cu aceasta procedura. Celelalte Comisii au avut sedinte pe Zoom, cu audio video. Eu nu pot vota pe whatsapp niste proiecte fara dezbateri. Nu va bateti joc de Parlament, va rog! E o situatie exceptionala, dar asta nu inseamna ca putem face orice”, a intervenit senatoarea USR Florina Presadă.

Putem să desfășurăm astăzi ședința asa iar de la următoarea vom instala o aplicatie și facem si audio-video”, i-a replicat senatoarea PSD Lavinia Craioveanu.

Nu, stiati ca va fi sedinta. Eu nu particip la aceasta mascarada”, a continuat Presadă.

Nu isi bate nimeni joc”, a intervenit și fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog.

Cine sunteti? Cu cine vorbesc? Nu va dati seama de ridicolul situatiei? Aveti un F in dreptul unui numar de telefon”, a intervenit, din nou, Florina Presadă.

Ridicole sunt certurile. Important este sa muncim. Sa nu găsim scuze. Cine vrea sa fie auzit,  sa postezi aici mesaj audio, cu întrebări și opiniile proprii”, a intervenit, din nou, senatoarea Craioveanu.

De acord”, a venit la susținere Liviu Pop, fost ministru PSD al Educației.

Dar nu se cearta nimeni. Doar ca am sa ies public sa povestesc despre ce se intampla aici. Am votat schimbarea de regulament, dar nu am votat ca sedinta Comisiei de Munca sa fie un chat pe whatsapp, unde in spatele unui numar de telefon poate fi oricine. Fiti seriosi. Asta nu e sedinta, asta e grup de whatsapp”, a continuat Florina Presadă.

Nimic nou USR=scandal. Va avertizez ca nu sunt de acord sa se publice discutiile noastre de aici”, a scris Bodog.

Domnule F, ca nu stiu cine sunteti, incercati sa fiti relevant in discutiile de aici. Ce daca nu sunteti de acord? Unde scrie?”, i-a dat replica Presadă.

Poate doriti sa va scriu in privat….”, a avertiza-o Bodog.

Scrieti-mi, ce va opreste?”, i-a răspuns Florina Presadă.

Discuțiile au mai continuat în această notă, dar social-democrații, care sunt majoritari, și-au impus punctul de vedere și au dus mai departe ședința comisiei pe chatul de pe whatsapp. Senatorii PNL și USR au refuzat să voteze în cadrul procedurii.

Va rog sa acordați cateva secunde in plus la amendamente ,pana sa cereți votul. Chiar vreau să le citesc”, l-a rugat senatorul PNL, Eugen Pîrvulescu pe președintele comisiei.

Păi de ce, daca nu votați?!”, l-a certat senatoarea Craioveanu.

Sa ma conving ca sunt aceleasi”, i-a replicat Pîrvulescu.

”Există și opțiunea: Absent nu votez?”, a intervenit Liviu Pop în discuție.

”Pentru ca sunt prezent, de aceea !!!!”, a spus Pîrvulescu.

La finalul ședinței, toți membrii comisiei au fost rugați să transmită un mesaj audio ”pentru identificare”.

”Am fost aici tot timpul, dar nu iau parte la sedinte care nu sunt conforme cu Regulamentul”, le-a transmis senatoarea USR Florina Presadă.

”Pana dată viitoare poate sunteți in stare ,cei de la PSD  ,conducerea Senatului, sa găsiți  forma de lucru ,on – line. Nu bătaia asta de joc”, a scris și Eurgen Pîrvulescu.

Presadă a acuzat și într-o postare pe Facebook desfășurarea neregulamentară a ședinței Comisiei de muncă.

”Ridicolul nu are limite la PSD! Dl Rotaru, Preşedintele Comisiei de Muncă a Senatului, PSD, ne propune ca şedinţa de azi să fie direct un vot pe whatsapp. Nici vorbă de dezbatere sau de verificat cine e în spatele unui număr de telefon. Am cerut digitalizare, nu chat de whatsapp unde nu ştii cu cine vorbeşti şi nu poţi avea o dezbatere. Alte Comisii ale Senatului au avut şedinţe zoom. Deci se poate. Pe de altă parte, conform schimbării de Regulament votate săptămâna trecută, Biroul Permanent trebuia să aprobe o procedură care să fie utilizată în cadrul comisiilor, lucru care nu s-a întâmplat”, a scris senatoarea USR.

Regulamentul Senatului a fost modificat săptămâna trecută tocmai pentru ca, în cazuri excepționale, să se poată țșine ședințele plenului și comisiilor online, fără a fi necesară prezența la Parlament. Potrivit modificărilor aduse:

  • Art.1101 În situații excepționale prevăzute la art.1331, procedura legislativă aplicabilă proiectelor de legi sau propunerilor legislative înscrise pe ordinea de zi este următoarea:
    • a)președintele de ședință anunță titlul inițiativei legislative supusă dezbaterii;
    • b)în cadrul dezbaterilor generale poate lua cuvântul câte un singur reprezentant al fiecarui grup parlamentar pentru maximum două minute; reprezentatul senatorilor neafiliați poate interveni pentru  maximum un minut;
    • c)după încheierea dezbaterilor generale  asupra fiecărei inițiative legislative înscrisă pe ordinea de zi urmează votul final. Se va supune unui singur vot raportul, în întregime, și inițiativa legislativă. Această procedură de desfășurare a votului final poate fi modificată de Comitetul liderilor grupurilor parlamentare.

*Notă: Replicile senatorilor din Comisia de muncă au fost redate exact cum au fost scrise de autori, cu păstrarea ortografiei și punctuației aferente

Citește și: EXCLUSIV / STENOGRAME Parlamentarii față cu tehnologia: ZOOM sau Whatsapp? Cum au dezbătut senatorii și deputații decretul președintelui Iohannis de instituire a stării de urgență / Supărat că nu poate modifica decretul șefului statului, Șerban Nicolae a ieșit din grupul de Wapp / Soluția solomonică propusă de Florin Iordache

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Asa și trebuie, ca de aia e vot!

    • Tie iti place haosul PSDist?

    • Stai sa vezi ce haos o sa iasa daca Parlamentul majoritar pesedist va modifica ordonantele economice ale guvernului PNL, la cateva zile dupa adoptarea acestora.

      S-ar confirma un lucru deja ajuns de notorietate: ca la noi, instabilitatea legislativa generata de populism, de calcule electorale meschine sau pur si simplu de mentalitatea tip Gica-contra reprezinta un adversar formidabil al mediului economic.

  2. Bravooo! Bravooo! Trăiască marea adunare naționala! Trăiască tovarășii brejnev și Mihai viteazul care au înfăptuit unirea de la Mizil! Uraaa! Piramidon!

    • Nu de piramidon ai tu nevoie.

    • Odată îngenunchiați și terminați dascălii, petrovii, asistații, tu-doreii, gigeii, X-lincii, spawnii, demonazii, sanitarii și celelalte fantoșe de trol deconspirate, au mai rămas cu trolarea numelui bad@. ”Decât” atât mai poate mafia PRO-PSD. Bușcii securiști mai o vită care încă se mai screme, zice că îi înveselește pe interlopi cu glume de grajd, când colo ăia se pregătesc de înmormântare. Până la toamnă, e gata și crucea, numai bună de înfipt.

  3. G4 e pus pe rele azi contra PNL si USR,parca v-ar fi cumparat Voiculescu asa sunteti de acizi.

    • Eu am înțeles exact opusul. Senatorii psd nu au respectat procedura și USR i-a criticat.
      Interpretarea unui text, vericule… ?

  4. Nu a fost scandal. Era vorba de bani si comfort. Se castiga la fel de bine la casele de pariuri la coltul strazii. Asa ca a fost o alegere. Si s-au ales pariurile sportive in detrimentul contractului de munca plus comfortul muncii de acasa.

    • In plus s-au putut realiza analizele medicale pentru problema cu transpiratia , caa nu se stia daca e ceva mai complicat sau ce e.

      Si s-au ales ca sursa de venituri … pariurile sportive.

  5. Nu stai sa le explice la toti ce si cum.

    • Catigasem 2.000e la un Villareal – Barcelona.

      Salariul 450e

      Ce faci ? Pai nu e clar ca te axezi pe pariuri sportive ….

    • Mi-am dat demisia de la serviciu … si m-am apuca de pariuri …

    • Acum s-au schimbat multe sistemul de cotare, niste greseli pe la bookmakeri … nu se mai castiga asa usor banii.

      La modul minimalist cum traiesc eu , am bani pana la batraneti … deci nu ma agit cu banii …

    • Crezi ca interesează pe cineva?!!!!!!!!!!

  6. acelasi rahat se intampla de 30 de ani incoace… simpla prezenta a lor in parlament e doar o coincidenta bizara…

  7. Iohannis ,trimite in somaj tehnic cu1% din salar pe toti parlamentari,ultima gafà parlamentari României voteaza cu Wastapp ,unici in lume!!!!¡

  8. Mare golaneala in acest for”democratic. Probabil ca democratia li s-a urcat la cap , iar asumarea raspunderii,seriozitatea in elaborarea proiectelor de lege , fara a motivatie sutinuta si o simulare a aplicatiei acestora ,ptr. a se vedea potentialele rezultate nu pot fi promovate de catre o gasca votat de noi , crezand ca sunt „somitati”, in timp, insa dovedindu-se afi niste niste profitori , imbuibati si lacomi , fara suflet , fara compasiune fata de romanii aflati in necaz , fara iubire de semeni si Tara. Intr-un cuvant , o adunatura care -si bat joc de Romania.

    • Cred ca 99 %dintre parlamentari României nici macar nu cunosc continutul legilor pe care le voteaza .

  9. Domnule Citre, stimata redactie G4

    “Butaforie“ nu inseamna ce credeti dumneavoastra. Corectati.

    Doamna de la USR a avut perefcta dreptate (si domnul de la PNL): sa iti bati joc in halul asta de o activitate parlamentara este pur si simplu scarbos. Iar tupeul si nesimtirea cu care cei de la PSD incearca sa-si ascunda incompetenta in materie de utilizare a on-line-ului este inca o dovada ca membrii acestui partid sunt niste lombrozieni lobotomizati mancurti.

    Cautati in dex…

    • Ai dreptate.
      Pe de alta parte, confuziile astea sunt la ele acasa pe G4Media, nu prea stralucesc baietii prin cunoasterii limbii in care scriu..Dimpotriva, rar gasesti cate un articol scris corect.
      N-ai ce le face daca asa se simt ei bine.

    • „cunoasterea limbii”…:))) (macar eu ma corectez singur)

  10. Neinspirata folosirea substantivului butaforie in acest caz !

    Ce s-a intamplat astazi prin intermediul pc-urilor, lap-urilor, tf intre senatorii din Parlamentul Romaniei este de poveste ! Nu s-a mai vazut si sper sa nu se mai vada de acum incolo !

    Eu sper ca oameni normali cu stiinta de carte si cu dorinta de a face lucruri corecte in folosul concetatenilor lor, i-am numit astfel pe useristi, le vor arata-eventual chiar si online in iarna viitoare actualilor majoritari din Parlament ce inseamna sa guvernezi bine !
    PS. Si mai sper un lucru : ca pesedistii, aldistii, proromanistii si udemeristii sa fie de toamna viitoare offline vreo 8-12 ani macar ! :))

  11. Ca la noi,la nimeni…

    • Mulțumim pentru definirea Parlamentului României!
      Poate mai citiți și printre rânduri, toți corecții, că de metafore nu cred că e cazul sa va bateți capul…

  12. Vă dați seama că la fel de ilegal s-a aprobat starea de urgență?
    Și că toate actele care derivă din starea de urgență sunt contestabile?
    Garantat vom avea surprize la ccr.
    Wațap-guvernarea nu are legătură cu democrația ci cu 1984.

    Apropo, în condițiile stării de urgență folosirea incorecta a unor termeni în titlul articolului poate fi taxată mai rău decât un simplu fake news. Poate intra la răspândirea de informații false. Sper că domnul Cristian Citre sa nu ajungă la închisoare pentru simplul motiv că nu cunoaște limba romana… Hai cu niste almanahe!

  13. De ce nu au facut-o pe Facebook, ca tot se practica acolo politica, nu?

  14. Sa-mi bag pl în morții lor de bufoni. Treaba e că românii își merită clasa politică. O țară de proști condusă de hoți și curve. L-a văzut cineva pe vreunul dintre cei care conduc țara acum să vorbească de pensiile și salariile bugetarilor astronomice în timp ce medicii se luptă cu mâinile goale(literalmente fără mănuși)? Niște criminali nenorociți care omoară efectiv românii prin faptul că au furat banii de echipamente dar ei stau binemersi izolați,pe carduri le intră sume exorbitante iar președintele plii și bețivul de orban nu fac nimic. Și toate astea se întâmplă în urma votului românilor.

    • Sa ma pis pe tine de zdreanta! Acum te-ai apucat sa le iei apararea medicilor? In urma cu cateva luni, medicii erau cei mai injurati bugetari dupa politicieni pe acest site de catre botii pnl-ului si ai usr-ului, le-ati adresat numai epitete gen spagari, corupti, frecatori de menta, bugetari infecti, etc. Acum, ca ati ajuns la mana lor si ii numiti EROI? Sunteti niste jigodii ordinare.