G4Media.ro

EXCLUSIV / STENOGRAME Parlamentarii față cu tehnologia: ZOOM sau Whatsapp? Cum au…

EXCLUSIV / STENOGRAME Parlamentarii față cu tehnologia: ZOOM sau Whatsapp? Cum au dezbătut senatorii și deputații decretul președintelui Iohannis de instituire a stării de urgență / Supărat că nu poate modifica decretul șefului statului, Șerban Nicolae a ieșit din grupul de Wapp / Soluția solomonică propusă de Florin Iordache

În premieră în Parlamentul României, senatorii și deputații din comisii au dezbătut un act normativ pe Whatsapp. O procedură atipică, la care au apelat din cauza epidemiei de coronavirus, dar care le-a dat ceva bătăi de cap aleșilor, mulți dintre ei nu foarte obișnuiți cu tehnologia.

Parlamentarii USR, care își țin în mod constant ședințele pe platforma online, au propus să se renunța la forma rudimentară de pe Whatsapp și să se treacă pe aplicația ZOOM, dar propunerea lor a fost respinsă.

G4Media.ro a intrat în posesia dezbaterilor care au avut loc pe Whatsapp între membrii comisiilor juridice reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Obiectul dezbaterii: decretul președintelui Klaus Iohannis de instituire a stării de urgență.

Fragmetele relevante din dezbateri (unele replici au fost transcrise în original, cu greșelile gramaticale de rigoare. Nu toți parlamentarii au putut fi identificați după numărul de telefon):

 Nicușor Halici (PSD, președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților): În situații excepționale avem o procedură excepțională. Fapt pentru care vă rog ca la ora 14 să fim pe aplicația Wats toți membrii comisiilor juridice reunite, pentru un vot pe proiectul de hotărâre privind încuviințarea măsurii stării de urgență.

În privința propunerilor sau amendamentelor le vom posta pe toate aici și deasemeni le vom aproba,  urmând a fi transmise Președintelui și Premierului.

Parlamentar 1: Bună ziua! De acord!

Parlamentar 2: De acord!

Parlamentar 3: De acord

Halici: Votul va fi tot aici cu propunerea de aprobare a proiectului de hotărâre privind încuviințarea măsurii stării de urgență și va fi identic procedurii din plenul comisiei: pentru, împotriva, abțineri.

Parlamentar 1: ?

Silviu Dehelean (deputat USR): Dle presedinte, propunerea USR este de a avea această discuție pe platforma Zoom. Aceasta asigură legătura audio/video, cu posibilitatea de moderare. Pare mult mai potrivită pentru ce avem de făcut. A fost folosită cu succes de BPR ieri.

Șerban Nicolae (PSD, președintele Comisiei Juridice a Senatului): Bănuiesc că e o glumă. Parlamentul are un rol foarte important pentru a primi petiții și ordonanțele de urgență ale Guvernului??

Iulia Scântei (senatoare PNL): Ok

Șerban Nicolae: Și cum rămâne cu restrângerea unor drepturi „numai prin lege”?? Art. 53 din Constituție.

Scântei: Nu e o glumă. Hai să ne respectăm reciproc și oferim argumente aici, nu glume

Parlamentar 4: Suntem într-o situație diferită. Instituirea stării de urgență excede articolul invocat. Prin urmare, nici eu nu voi formula niciun fel de observații

Halici: Nu cunosc aplicația (Zoom – n. red.), însă aici rămâne scris fiecare ce spune și ce votează. Nu știu dacă această aplicație permite înregistrarea

Scântei: Parlamentul nu poate modifica actul altei autorități publice la redactarea căruia nu a participat. Situația nu seamănă cu cea de la aprobarea OUG unde Parlamentul adoptă un act propriu, o lege, care ea se aplică apoi și nu actul Guvernului

Șerban Nicolae left the group

Scântei: Nu putem încuviința condiționat, parțial, ori cu amendamente

Parlamentar 5: ?

Parlamentar 6: Nu mai avem președinte ca să modereze dezbaterea ??

Scântei: Ba da, colegul de la Camera Deputaților ☺

Dehelean: De aia vă propuneam Zoom. Din câte știu asigură și înregistrarea. Revin, să vă spun că ședinta de Birouri permanente de ieri s-a desfășurat astfel.

Parlamentar 7: E cel mai important

George Dircă (senator USR): Dragi colegi, vă propun să ținem ședința prin ZOOM serviciu online de video conferințe aceiași aplicație pe care o folosește și BPR. Se va asigura înregsitrarea dezbaterilor, înscrierea la cuvânt, înregistrarea votului și, cel mai important, identitatea participanților la ședință. Eu pun gratuit la dispoziție contul pentru această ședință. Aștept confirmarea dvs.

Parlamentar 8: Susțin aprobarea raportului cu Observațiile (mai nou!!!) justificate ale colegilor, care vor fi înaintate președintelui. Altfel, rolul parlamentului rămâne doar declarativ!  Oricum, din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fim consultați înainte de a se publica decretul în MOf

Scântei: Decretul intră în vigoare fără încuviințare /consultare prealabilă datorită caracterului de urgență

Dircă: Dragi colegi, vă propun să ținem ședința prin ZOOM serviciu online de video conferințe aceiași aplicație pe care o folosește și BPR. Se va asigura înregistrarea dezbaterilor, înscrierea la cuvânt, înregistrarea votului și, cel mai important, identitatea participanților la ședință. Eu pun gratuit la dispoziție contul pentru această ședință. Aștept confirmarea dvs.

Liviu Brăiloiu (senator PSD): George, îți mulțumim, ești foarte amabil dar nu-ți mai bate capul

Stelian Ion (deputat USR): Stimați colegi, Parlamentul poate încuviința sau nu decretul de instituire a stării de urgență. Nu putem formula amendamente la acest decret. Haideți să nu facem improvizații, că nu ajută. În schimb, fiecare grup parlamentar putem cere președintelui să modifice decretul, dar ăsta e atributul președintelui. Putem, de asemenea, să discutăm între noi și să avem o propunere comună, din partea mai multor grupuri parlamentare. Însă articolul hotărârii parlamentului de aprobare a stării de urgență ar trebui sa fie unic. Fără amendamente, observații, recomandări.

Florin Iordache (PSD): Propun adoptarea proiectului de hotărâre, iar observațiile se trimit președintelui. Toate comisiile primesc observații care sunt centralizate de SG și înaintate

Parlamentar 8: De acord!

Parlamentar 5: De acord cu Florin.

Parlamentar 2: Corect, Florine!

Iordache: Parlamentul încuviințează sau nu, asta e formula din Constituție

Dircă: Eu vă propun o modalitate de dezbatere care ne asigură comunicarea audio video pentru a ne putea exprima opiniile

Gabriel Andronache (deputat PNL): Corecte punctel de vedere ale lui Stelian și Florin

Brăiloiu: Da, corecte. Chiar nu înțeleg de ce complicăm atât de mult situația. Este da sau nu

Dircă: Haideți să discutăm organizat și să dăm dovadă că în această perioadă parlamentul lucrează în mod serios și real

(Halici refuză din nou aplicația Zoom)

Dircă: Haideți să încercăm un test

Cătălin Predoiu (ministrul Justiției): Bună ziua. Pe lângă faptul că interpretarea dlui Stelian Ion e corectă juridic, în opinia mea, e și un semnal bun pe care îl transmitem națiunii, de unitate și cooperare între liderii politici într-un moment dificil. Sunt convins că dl Președinte va analiza orice sugestie venită din Parlament. Dar a intra într-un joc de cenzură și dezbatere parlamentară clasică în condiții normale este și pe lângă Constituție, cum spune și dl Iordache și neproductiv, asta e și ideea stării de urgență, de a da executivului, pe o perioadă limitată, o libertate mai mare și posibilitatea de a acționa mai rapid. Deci votul trebuie să fie cu “aviz” sau “respingere”. Dincolo de cele de mai sus, găsesc că un vot de aviz este decizia ințeleaptă.

Dircă (insistând pentru aplicația Zoom): Trebuie doar să aveți un smart phone

Brăiloiu: George deja ești ridicol scuze că trebuie să-ți spun asta (sic!)

(schimbul de replici continuă)

Predoiu: Da, încuviințare sau respingere… sunt în ședința CSM… alte discuții

Brăiloiu: Să nu mai zică cineva că în vremuri de restriște suntem dezbinați: Florin & USR

Dircă: Și ce poate face președintele cu ele? Care este finalitatea?

Scântei: Le trimite la Guvern dacă fac obiectul măsurilor de implementare adoptate prin actele guvernului

Brăiloiu: George, să îi lăsăm Președintelui libertatea de a avea această dilemă!

Dircă: Unde scrie în Constituție sau în Regulamentul ședintelor comune că parlamentul poate modifica un Decret prezidențial care este un act administrativ cu caracter normativ?

Scântei: Pune cineva forma Hotararii pt a o citi toti?

Halici: Acesta este proiectul de hotărâre. La ora 14 voi cere vot pentru adoptarea proiectului de hotărâre. Răspunsul Dvs v-a fi:

Halici- pentru

Scântei -împotriva

Stelian -abținere

(Dircă încearcă încă o dată ca membrii comisiei să se conecteze la Zoom)

Scântei: De unde știi că am votat împotrivă?

Halici: Exemplificativ. Cum ar trebui să fie răspunsul la solicitarea pe care o voi face

(dezbaterile continuă)

Andronache: Domnule președinte este ora 14.00. Începem?

Scântei: Scriem votul?

Brăiloiu: Domnule președinte, votăm sau nu votăm? Este deja târziu

Dircă: Ce supuneți votării? Postați forma finală

Scântei: Proiectul de Hotărâre

Halici: Stimați colegi. Va solicit vot pentru aprobarea proiectului de hotărâre privind încuviințarea măsurii stării de urgență.  Cine, este pentru, împotriva, se abține?

(membrii comisiilor votează ”pentru”)

Andronache: Domnule președinte stabiliți și rezultatul final al votului?

Halici: Mai avem colegi care trebuie sa voteze, mai așteptam câteva minute! Tehnologia!

Andronache: OK

Aida Căruceru (deputată PSD): Nu sunt toți colegii adăugați

Halici: Stimați colegi, din 30 de colegi prezenți 30 au votat pentru. Așadar cu unanimitate a fost votat raport de adoptare a proiectului de HOTĂTÂRE privind încuviințarea măsurii stării de urgență, instituita de Președintele României.

Gabriel Grosaru (deputat minorități): Doamne ajută!

Halici: Vă mulțumesc și vă urez numai de bine!

Eugen Nicolicea: Pentru

Dircă: S-a încheiat votarea! Dacă suntem 30 înscriși în grup și am votat 29 cum l-ați numărat și pe dl. Nicolicea care a votat după încheierea votului?

Halici: Aveți răbdare și numărați mai bine. Staff -ul așa mi-a comunicat!

Ioan Cupșa (deputat PNL): Nu suntem 38 în grup? Așa rezultă din ultima afișare a caracteristicilor grupului.

Grosaru: Este adevarat. Nicio tehnologie nu poate suplini prezența fizică.

Dircă: Atunci spuneți că din 38 de mebri cu drept de vot au fost exprimate 30 de voturi

Parlamentar 3: Suntem 36 de parlamentari în grup

Dircă: Eu nu am observat prezența domnului Nicolicea în acest grup

Grosaru:  A fost încă de la început!

Cupșa: Fiți vigilent domnule Dircă! Fiți vigilent!

Halici: Suntem 38 de membri de drept! Însă ca în multe alte ședințe nu toți membrii  au fost prezenți. Așa ca ne am raportat la cei prezenți! Nu înțeleg de unde atâtea dispute pe un vot unanim

Dircă: Hotărârea a foat adoptată cu majoritate de voturi dl presedinte

Grosaru: A făcut cineva amendamente la Decret?

Dircă: Nu știți ce ați votat?

Grosaru: Păi s-a votat decretul așa cum a venit de la președinte. Văd că jurnaliștii vorbesc de amendamente. Mă miram că poate știu ei ceva mai mult decât știm noi, cei din comisia juridică.

Halici: Unanimitate! Se i-au (sic!) cei prezenți la discuții !!! și apoi la vot!

Scântei: De acord

Cupșa: Vă rog să ne anunțați dacă ședința de astăzi s-a încheiat

Halici: Corect. Declar ședința închisă! Deși am considerat că se înțelege prin finalizarea votului.

Comisiile parlamentare de apărare, juridice şi sănătate au dat, marţi, rapoarte comune de încuviinţare a Decretului preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă.

Rapoartele conţin mai multe propuneri şi observaţii care vor fi transmise Guvernului şi preşedintelui.

Comisiile parlamentare pentru buget şi pentru drepturile omului ale celor două Camere ale Parlamentului au dat, de asemenea, avize comune favorabile care cuprind mai multe observaţii.

Şedinţele comune ale comisiilor s-au desfăşurat online.

Printre observaţiile aduse de parlamentari se numără: pe perioada stării de urgenţă se pot plafona preţurile la produse medicamentoase, materiale sanitare, reactivi, pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse privind prevenţia şi tratarea cazurilor COVID 19 pot fi suspendaţi din funcţiile de conducere conducătorii unităţilor sanitare, direcţiilor de sănătate publică, caselor de asigurări de sănătate, serviciilor de ambulanţă, precum şi autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul asistenţei şi protecţiei sociale, universităţile de medicină şi farmacie pot acorda servicii medicale de diagnostic şi tratament în aceleaşi condiţii ca şi furnizorii de servicii medicale decontate de FNUASS şi pot achiziţiona în mod direct materiale, echipamente şi servicii necesare activităţilor de suport educaţional, putând accesa pentru acestea atât finanţarea de bază, cât şi soldurile existente din anii anteriori.

Alte observaţii pe domeniul medical se referă la eliberarea online a reţetelor pentru terapiile orale care nu necesita examinări, asigurarea urgentă a finanţării contractelor pentru achiziţionarea aparatelor de ventilaţie mecanică pentru toate unităţile spitaliceşti din România, inclusiv pentru cele suport, pe perioada stării de urgenţă se va asigura decontarea integrală a preţului medicamentelor incluse în lista medicamentelor compensate.

Observaţiile comisiilor pentru apărare se referă, printre altele, la interzicerea adunărilor publice de orice fel, interzicerea portului de armă în spaţiul public, cu excepţia forţelor de ordine prevăzute în Decret, în spitalele care se pregătesc pentru primirea pacienţilor cu COVID-19, în condiţiile diminuării temporare a activităţii, dar şi a perioadelor de solicitare suplimentară, şefii de secţie, compartiment sau servicii pot organiza activitatea personalului într-un mod flexibil, cu păstrarea drepturilor salariale, care să includă posibilitatea rotaţiei la domiciliu, în vederea evitării aglomerării şi a oboselii personalului, precum şi activitatea decalată sau mobilizarea de la domiciliu de personal suplimentar, în funcţie de evoluţia situaţiei, echipamentele de protecţie şi materialele folosite să fie colectate şi distruse, iar apele uzate la ieşirea din spitale să fie verificate şi neutralizate.

De asemenea, o altă observaţie prevede că pe perioada stării de urgenţă este interzisă achiziţionarea în scopul revânzării de materiale sanitare sau de produse alimentare de bază, dacă diferenţa de preţ stabilită cu ocazia revânzării depăşeşte dublul preţului existent la data de 1 ianuarie 2020 pentru materialul sanitar/produsul alimentar de bază supus revânzării, iar fapta va constitui contravenţie şi va fi sancţionată cu amendă de 20.000 de lei şi confiscarea stocului de materiale/produse.

Şi din partea comisiilor de buget, finanţe au venit mai multe observaţii, cum ar fi: acordarea unui şomaj tehnic, achitat de stat în proporţie de 75%, pe o perioadă determinată, rambursarea TVA şi a concediilor medicale restante, amânarea plăţii CAS şi CASS pentru firmele din domeniile de activitate afectate şi stabilirea prin criterii clare a acestor domenii, implementarea de către BNR a unei scheme de credite, cu dobândă fixă şi subvenţionată, de 1 miliard de euro, pentru asigurarea fluxului financiar şi a cash flow-ului, reducerea impozitării muncii prin scutirea de la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor obligatorii, pentru primii 2.000 de lei.

Parlamentul va da joi votul pe decretul emis de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la starea de urgenţă, urmând ca votul să se desfăşoare online.

Miercuri, conform programului, ar urma să aibă loc o şedinţă de testare a exercitării votului online.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Un lucru este clar :
    Alegerile Parlamentare cand vor fi NU trebuie sa se incheie pentru P$D cu un scor mai mare de 10 % ! Ei sunt Covid OUG13 si Covid20 !

    • Da ce pm face sts-ul? Parlamentul romaniei dezbate pe skype in 2020?????

      In mainile astora este viitorul nostru!!!!!!!

      Va dati seama in ce situatie fara scapare suntem?

    • PSD are 3.3 milioane de sustinatori, unii sunt sclavii partidului, dar multi sunt ticalosi prin propria vointa.

    • Nu cred ca pana la alegeri isi vor mai exercita TOTI optiunea de vot !
      Majoritatea consindera neologisme apa si sapunul !

    • nu-ti mai ajunge Hotnews?

      E bine ca tie ti-e totul clar si iti place sa postezi cu „trebuie”. Relax, nu esti la serviciu. Sau esti?

  2. Se vede diferenta de atitudine intre USR (Stelian Ion) care incearca sa duca lucrurile pe un fagas normal si scandalagiii de la PSD veniti sa creeze haos.

    Cu toate astea, mai multi romani voteaza PSD, decat USR.

  3. Dar sa-i viziteze, domnule, Corona mai repede. Oricum, suntem de capul nostru, lasati de izbeliste. O sa va mai votam si o sa va mai platim taxe din 2025 incolo asa

  4. „Șerban Nicolae left the group”

    Asta mi-a inveselit ziua.

  5. Vrajeala între pitipoance, voi de ce v-ați izolat dar populația nu se izolează în casă?Voi lucrați de acasă iar fraierii merg la muncă cu metroul

  6. M au enervat multe. In primul rind vad fara rost aceasta prevedere din constitutia fesenista. Ce pm vrem de la acest parlament?Apoi cei de usr parca erau posedati cu zoomul lor asta este probkema acum?Avem un presedinte ales cu voturi multe asa ca parlamentul macar ar trebui sa mimeze acordul lor. Foarte putini din actualul parlament merita sa fie reales.

    • Putzini ?
      In opinia mea Nici Unul ! Da ! Nici Unul !

      Oameni Noi !

    • Ala de la USR avea dreptate. Sa tii o sedinta pe WhatsApp este imbecilitate pura. Toti scriu la gramada, nu stii cine cui raspunde, nu exista nici o metoda de organizare…

    • Sunt prosti, nu stiu sa foloseasca ZOOM, si nici nu vor sa invete rapid, dupa ideea ”drumul cel mai scurt e drumul cunoscut”.

  7. E buna intrebarea unuia dintre comentatori … ce face STS-ul? Raspuns: probabil toti profesionstii lor s-au pensionat!
    In rest, propun si eu pentru parlamentarii nostri o plaforma online cu un nume foarte portrivit pentru ei: DISCORD

    • Lasa discord pt ca acolo sunt treburi serioase…ma joc dota!

      Totusi ce plm face sts-ul???? Pe bune…le platim salariile din banii nostri. Chiar atat de incompetenti sunt incat ii lasa pe handicapatii astia sa dezbata pe whatsup?
      Pai ce pretentii sa mai avem de la militie sau primarie daca cei din condicerea tarii si sts-ul care apropos este militarizat sunt in atat de varza???????

  8. I-auzi, proaspatul spalat la derier de plagiat de catre insusi excelenta sa presedintele academiei romane prin semnatura sa nepusa de el, numitul iordache ot caracalesh, propune solutiuni, potiuni…

    • si o–buna perioada-sa-dat la fund…chia uitasem de marlanul asta,a iesit iar la suprafata.

  9. Daca aducem niste pustani de liceu, ii invata. Arunca banii pe toate rahaturile, si nu ar accepta nici ajutorul gratuit al altora sa ii invete cum sa procedeze mai bine.

    PSD sa dea examen de abilitati PC! Daca pica, la lopata!

  10. Merci, G4, și la cât mai multe stenograme, poate le transformă cineva în piesă de teatru la un moment dat.

  11. Eu nu inteleg un lucru: oamenii astia inteleg despre ce e vorba? au ei reprezentarea reala a ceea ce e aia stare de urgenta? pot fi ei considerati in deplinatatea constientei in ce priveste problemele care constituie obiectul starii de urgenta?
    Discutiile pe care ei le poarta sunt de-a dreptul infantile si imbecile.

    Ma gandeam ca, n-ar fi rau, in Romania in chestiuni serioase precum starea de urgenta sa nu poata decide niciodata politicienii. In asemenea situatii trebuie sa decida totdeauna specialistii si expertii, pentru ca numai aceste persoane pot avea reprezentarea reala a intinderii unei situatii si a consecintelor sale. E pur si simplu un afront la adresa fiecaruia dintre noi sa ne stim soarta intr-o situatie cum e asta de azi pusa in decizia unor imbecili ….

    • Imbecilii aia de care vorbești considera ca ei sunt atotștiutori și atotstapanitori. Asta e mentalitatea lor de fapt!

  12. „Supărat că nu poate modifica decretul președintelui, Șerban Nicolae a ieșit din grup.”??!!!
    Nici nu anuntase Presedintele Johannis ce va contine Decretul privind starea de urgenta ca PSdeii infractori si analfabeti se umflau in pene cum o sa-i macelareasca ei lui Johannis acel Decret!
    Cine?!
    Pai, Ciolcau analfabetul tractorist afalat in fruntea PSD, absolvent si el de Drept la 32 de ani si marii lideri ai PSD, ambii absolventi de Drept, Serban Nicolae si Titus Corlatean!
    Atat de absolventi de Drept ca habar NU aveau ca Decretul privind Starea de urgenta e atributul EXCLUSIV al Presedintelui, iar Parlamentul NU poate interveni asupra lui!
    Au spus-o Augustin Zegrean si Tudorel Toader, potolindu-i pe incompetentii analfabeti din PSD!
    Va imaginati ca acesti incompetenti, absolventi de Drept sunt cei care au macelarit Legislatia din Justitie, rusine, incompetentilor, javrelor, succes, dle Presedinte Johannis!
    Corlatean tace chitic, la fel tractoristul Ciolacu, rusine!!!!!!

    • Draga @lili
      Prin ceea ce ai scris m ai autorizat sa ii masez la jugulara pe numitii Covid OUG13
      Sper sa fie in autoizolare sub paza ( deoarece s ar putea sa aiba nevoie ) !

  13. Ce sa faci cu grobianul de nicolicea , sau serban nicolae ?

    Oameni primitivi , abrupti in exprimare si in comportament ! Ne facem de rusine cu asa specimene „umane ” .

    Darwin nu prea s-a tinut de cuvant cu teoriile sale , din pacate …

  14. Bunul simt ne spune că „starea de urgență” proclamată de iohannis/vela/Arafat face la fel de mult rău țării cat episodul cu ordonanța 13 a lui Dragnea/ Iordache/ nicolicea.
    În mod normal parlamentul nu ar trebui sa aprobe instituirea stării de urgență. Puterea unui stat se arata atunci când face fata provocărilor fara a recurge la suspendarea unor drepturi și libertăți.
    Un cuvânt despre apostolii „digitizarii” și ai „e-guvernarii”: prea mult mediu virtual duce la pierderea contactului cu realitatea. Deputatul grosaru zice bine acolo că niciun smartfon nu poate suplini prezenta fizica.

  15. Poluare maxima in Bucuresti astazi 17.03.2020 desi traficul de masini este minim.
    Politia , garda de mediu, sunteti toti in carantina sau a fost virata spaga la pranz si toti chefuiti acasa?
    Miroase a gunoi ars!!!

  16. „Prosti , da multi”, din nefericire ptr. Roamnaia.