G4Media.ro

Bogdan Licu, nominalizat pentru CCR: ”Am făcut niște lucruri pe care nu…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Bogdan Licu, nominalizat pentru CCR: ”Am făcut niște lucruri pe care nu le-a făcut nimeni, niciodată, inclusiv dosarele Ficior și Vișinescu” / Rechizitoriile arată că la ambele dosare a lucrat alt procuror, Denisa Cristodor / Misterul diplomei de licență

O afirmație a procurorului Bogdan Licu, făcută săptămâna trecută, în Parlament, a stârnit rumoare în lumea magistraților. Audiat în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaților în vederea nominalizării pentru un post de judecător la Curtea Constituțională (CCR), Bogdan Licu a susținut că a ”făcut” două dosare de impact în spațiul public, în care au fost trimiși în judecată doi torționari din închisorile comuniste. Rechizitoriile arată, însă, că ambele anchete au fost efectuate de alt procuror, Denisa Cristodor.

Tot în contextul nominalizării la CCR, a apărut o informație care ridică un semn de întrebare asupra studiilor de licență ale lui Licu, existând dovada a două diplome cu același număr și eliberate de universități diferite.

”Dacă căutați pe Google o să vedeți că am făcut niște lucruri pe care nu le-a făcut nimeni, niciodată, inclusiv vă amintesc dosarele Ficior și Vișinescu care nu mai comentez ce-a fost pentru că nu vreau să discut spețe. Avem, magistrații, obligația de rezervă, nu avem voie nici să discutăm despre cauze pe care le-am soluționat noi, nici despre cauze pe care le-au soluționat alții.

Dar cred că, totuși, în activitatea mea veți găsi anumite elemente în care am fost pionier (…)”, a declarat procurorul Bogdan Licu, săptămâna trecută, într-o audiere din Camera Deputaților, răspunzând unei întrebări despre dosarele complexe la care a lucrat în cariera sa. Vezi minutul 40:40
Audierea, ținută în cadrul Comisiei Juridice, s-a terminat cu avizarea pozitivă a candidaturii sale și trimiterea acesteia către plen unde aceasta va fi votată mâine, 3 mai. Cu șanse mari de reușită având în vedere că nominalizarea a venit din partea PSD.

Afirmația lui Licu este, însă, inexactă: ambele rechizitorii, din cauzele Ficior și Vișinescu, au fost întocmite de Denisa Cristodor, cea care a fost procuror de caz în ambele situații. Licu nu a fost nici măcar șeful Secției penale din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din care făcea parte Cristodor la acel moment – acest post era ocupat de procurorul Camelia Sutiman. Nici Licu, nici Cristodor și nici Sutiman nu au răspuns mesajelor sau apelurilor G4Media pentru a comenta afirmația primului.

Sursa Foto: G4Media.ro

Dosarele Ioan Ficior și Alexandru Vișinescu au ajuns în ancheta Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2013, în urma unor sesizări ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Cei doi au fost acuzați de Parchet de crime împotriva umanității și condamnați, în final, de instanțe la câte 20 de ani de închisoare pentru instituirea unor regimuri de detenţie represive şi abuzive împotriva deţinuţilor politici în lagărul de muncă de la Periprava (Ficior, în perioada 1958-1963), respectiv Penitenciarul Râmnicu Sărat (Vișinescu, 1956-1963).

Sursa Foto: G4Media.ro

Anchetele au avut un mare impact public și, având în vedere data săvârșirii infracțiunilor, au creat dificultăți în tentativa de a aduna probe după atâta timp și de a întocmi actul de acuzare. În ciuda acestor lucruri, ambele dosare au fost trimise la instanță relativ rapid după denunțurile Institutului (11 luni la Ficior, 10 luni la Vișinescu). În martie 2020, procurorul Denisa Cristodor a ajuns șefa Secției Penale de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru un mandat de trei ani.

În perioada în care Denisa Cristodor a lucrat la cele două dosare, Licu era prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Este posibil ca Licu să-și fi arogat meritele pentru aceste dosare pe baza unei prevederi din Regulamentul de Ordine Interioară al Parchetelor care preciza că ”Prim-adjunctul procurorului general şi adjunctul procurorului general acţionează pentru ducerea la îndeplinire a ordinelor şi măsurilor dispuse de procurorul general; coordonează, controlează, răspund şi îndrumă activitatea secţiilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a celorlalte parchete.”

”A coordona nu înseamnă a face”, a afirmat un expert din domeniul justiției despre o posibilă apărare a lui Licu prin invocarea acestei prevederi din Regulamentul de Ordine Interioară.

O altă discrepanță din CV-ul lui Bogdan Licu se referă la studiile sale din facultate și diploma de licență obținută ulterior. Absolvent, în 1995, al Facultății de Drept de la Universitatea ”Spiru Haret” București, facultate neacreditată la acel moment, Licu a fost obligat să își susțină examenul de licență la o facultate de stat – în cazul său, cea de Drept de la Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Acest lucru a avut loc în februarie 1996, eliberarea diplomei de licență cu numărul 128983 având loc pe 3 octombrie același an.

Sursa Foto: Facebook/ Emilia Șercan

Cu toate acestea, în 2009, după ce a pierdut documentul și, pe 23 noiembrie același an, a anunțat acest lucru în Monitorul Oficial pentru a putea obține un duplicat, Licu a precizat că diploma îi fusese eliberată de Universitatea ”Spiru Haret”, menționând același număr 128983 și aceeași dată de eliberare – 3 octombrie 1996.

Anunt.jpg Monitorul Oficial, Partea a III-a

Coincidență sau nu, în 2009, în timp ce Licu ajunsese în cea mai importantă funcție din cariera sa până la acel moment – vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii – în spațiul public se derula un imens scandal provocat de intenția autorităților de a închide o parte din activitatea Universității ”Spiru Haret”, o instituție privată de învățământ superior care în acea perioadă a primit renumele negativ de ”fabrică de diplome”.

Într-un răspuns pentru G4Media, Universitatea ”Babeș-Bolyai” a transmis că a eliberat atât diploma din 1996, cât și un duplicat de după pierderea originalului (la începutul lui 2010), menționând că și în acest din urmă document apare numele instituției de învățământ superior pe care acesta a absolvit-o – Universitatea ”Spiru Haret”. Bogdan Licu nu a răspuns nici la întrebările G4Media pe marginea acestui subiect.

Problema informațiilor contradictorii în legătura cu diploma lui Bogdan Licu a fost semnalată și de jurnalista Sorina Matei pe Facebook.

Nu a fost prima dată când numele lui Licu a apărut în partea din Monitorul Oficial dedicată anunțurilor. În februarie 2022, Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție subordonată Serviciului Român de Informații, ”aducea la cunoștință” anularea diplomei de doctor pe care acesta o obținuse în 2011. S-a ajuns aici după ce jurnalista Emilia Șercan dezvăluise, în 2015, faptul că în teza de doctorat a lui Licu existau plagiate masive.

Drept urmare, actualul procuror a depus la instanță o solicitare de retragere a titlului de doctor, admisă definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție în noiembrie 2021. Referitor la decizia de renunțare la titlul de doctor, Licu a declarat, în contextul nominalizării la CCR, că motivația a fost aceea că lucrarea ”nu a întrunit cele mai înalte exigenţe ştiinţifice”, dar a respins acuzațiile de plagiat.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

 1. Alt rechin al securității WTF!

 2. ce mafio, ce ordianar …priviti fata justitiei

  • Prim ministru – plagiator, teza nu poate fi analizata. Standardele trebuie mentinute. E nevoie de mai multi „doctori” pe toate palierele dezvoltarii socialiste!

  • Arata si vorbește ca un tractorist care se da specialist in fizica particulelor subatomice.

 3. Marele campion la prins torționari octogenari. Tot față si gandire de milițian.

  • Licu e un alt tortionar. Tortureaza bunul simt al celor care asistam la spectacolul de prost gust pus pe scena Romaniei.

 4. Atitudine de bolșevic. Exact așa mint rușii.

 5. escrocii PSD-PNL isi pun servitorii la CCR ca sa mentina coruptia si furtul

  • Pai vedeti,pentru asta sunt pusi in frunte cei ca el,are toate calitatile,minte cu nerusinare si isi bate joc de oameni. Indeplineste conditiile,aduica se aseamana celor de la conducere,hai cu votul pe ei.

 6. Au dus în derizoriu principalele instituții ale tarii. Ai impresia ca Moscova încă lucrează sa distrugă din interior prin promovarea nulitățile și a santajabililor.

 7. gunoaie unul mai mare ca celalalt, cum n-au fost niciodata in vreun guvern si vorba aia, am avut numai mizerii.

  • Indeplineste conditiile,minte si isi bate joc de oameni,asa ca nu mai aveti ce comenta. Cine se aseamana se aduna…….

 8. Februarie 1996!? Păi, la vremea aceea nea Bebe vindea, iar nea Nelu ii ținea spatele, Certificate de Revoluționar pe bandă rulantă cu 10.000 de parai/bucata, așa că ce mare scofală să cumperi o diplomă de licență, dacă aveai 5.000 de coco in buzunar… !?

 9. El abia trece anul în facultate dar își ia doctoratul! Ce ne mira, a făcut el Becali dreptul și a recunoscut cu mândrie ca nu a citit o carte!

 10. Unde vedeti voi nr 128983 pe undeva? Si in anunt si pe diploma scrie 028983.

  • 028983 e și nr. diplomei de absolvire și al diplomei de licență, ceea ce ar fi o coincidență ireală.

 11. ESTI OMUL SISTEMULUI mahestre! ce drea q ne crezi prosti pe toti?

 12. Deci nu e doar plagiator de doctorat, și-a fabricat de absolvire a facultății. Deci a făcut un fals, e penal.

 13. IMI DORESC urmatorul scenariu:

  Iohannis ii lasa la putere pe toti coruptii ca sa ii prinda in flagrant cu ajutorul SRI si sa ii curete.

  Ori asta ori schimbam steagul tarii in maxim 5 ani.

  • „Iohannis ii lasa la putere pe toti coruptii ca sa ii prinda in flagrant cu ajutorul SRI”

   Am ras cu lacrimi. Sa crezi pana in ultima clipa ca ce vezi cu ochii tai nu e adevarat.

   Nene, lupta anti-coruptie a decedat de mult. Mortul de la groapa nu se mai intoarce.

   Iohannis a fost mult, mult mai periculos decat Dragnea. Pas cu pas a instaurat un regim militaro-cleptocratic si a inchis absolut toate „bresele”: structuri precum DNA sau DIICOT au fost reduse la tacere si puse sub control strict prin IJ, CSM si Sectia Speciala, ANI nu mai exista, iar CCR o sa devina chiar mai toxic de cat era in perioada Dragnea, prin noile nominalizari facute de PSD, PNL si Iohannis. Iar majoritatea parlamentara numita USL, a revenit la putere si acolo va ramane pe termen mediu/lung.

   S-a terminat. Iar ei au castigat. Cu Iohannis in frunte.

 14. E fix ce ați votat, 30% PSD, 25% PNL, adică hoți și analfabeți.

 15. O nominalizare rusinoasa.
  Sa il lasam pe Licu cu problemele lui. Adevarata porcarie este faptul ca PSD il propune pentru CCR.

 16. Psrca este singurul de la Spiru Haret cu diploma de doi lei. Pariez ca a facut la distanta cursurile, caci in 1996 nu era obligatoriu de trecut forma de studiu. Astia sunt care ne conduc, lohannis nu are nimic de zis, dar ministrul invatamantului, al justitiei? Este plin sistemul bugetar central si judetean, de sus pana jos, de haretisti cu diplome luate pe bani, carte ioc.

 17. Licu are dosar penal trimis in judecata si voi ii dati aviz pozitiv pentru CCR ?

  De ce nu il propuneti pe Nutu Camataru la CCR ?

 18. Uite-așa ….încă un LINGĂU – INCULT….marca psd . Cât ADEVĂR în vorbele lui P. ȚUȚEA …”suntem un popor de IDIOȚI ” !!!!

 19. Astazi maCiuca plagiatorul le recomada tinerilor sa ramana in tara. Cum sa ramai in tara cand PNL a adus la guvernare PSD , adica acesti impostori.

 20. PSD are toata Romania la degetul mic. Atat putem, asta meritam.

 21. Se potrivește ca o mănușă pentru PSD. Minte cum respiră, moștenire lăsată de alt ”doctor” pesedist.

 22. acum stim de tara asta nu arata ca suedia/

 23. Mare lichea Licu asta !

  PS. Deci perfect pt a fi propus la CCR de catre PSD si votat cu mare majoritate !

 24. sa termini Spiru Haret, cu note de 5, iata nivelul politicienilor. Dar dupa Veorica si alte blondute, totul este posibil!

  • Nici măcar Spiru nu a terminat nu realizezi că omu a FABRICAT o diploma a unei FAIMOASE fabrici de DIPLOME …NOAPTEA MINȚII

 25. Dacăcăutați pe google veți vedea că știu să FABRIC DIPLOME :))VĂ PUPĂ LICU SECU RICU

 26. Nici măcar Spiru nu a terminat nu… că omu a FABRICAT o diploma a unei FAIMOASE fabrici de DIPLOME

 27. Dumnezeule!… De unde apar toți acești „iluștri”?! Are securitatea cadre, nu-i glumă! Oglinda României din prezent, țară călărită și căpușată de servicii prin ele însele și prin cozile de topor strategic plasate: președintele statului este un hoț dovedit cu „acturi”, căcâțu este un ins condamnat în SUA și cu gravisime probleme morale și comportamentale, ciolacus este un ins mega analfabet, lipsit de școală, patalama la mână și carieră profesională serioasă, prim-ministrul țării este un mega incult și un analfabet în adevăratul sens al cuvântului, un plagiator mizerabil și un șarlatan de primă speță, în fruntea Înaltei Curți, ce să vezi, se găsește una bănuită de asemenea că și-a plagiat lucrarea de doctorat, în fruntea PÎCJ se găsește una la fel de dubioasă, la CCr, nici nu mai are rost să vorbim… Deci, așa arată o țară primitivă de Ev Mediu! Așa arată nu de azi sau de ieri, ci de peste 30 de ani. Acestor calamități se datorează România din prezent și nu nu știu căror aginturi străine, distinșilor! Aceste secături umane cocoțate prin tot felul de poziții sunt tentaculele securității, sunt doar cârpele utilizate de securitate pentru a-și perpetua influența, puterea și îmbogățirea în această țărișoară! După cum se vede, cu cât ești mai prost, mai șantajabil și lipsit de orice repere în viață, cu atât ai șanse mai mari să fii catapultat în te miri ce poziție de vârf a statului! Ce o mai însemna vârf într-un stat fără cap și fără coadă… În condițiile date, toată lumea e mulțumită: securitatea își vede liniștită de putere, îmbogățire și tras sfori în economie, iar prostănacii păpușați de către ea sunt mulțumiți că au un rost călduț în viață! Așa arată mafia în forma ei pură! Mafia siciliană poate veni să se inspire din România, a rămas mult în urmă!

 28. Domnu Liciu, da cu madam Iorga Moraru si cu Sorina cum e?

 29. Inca un individ care a facut facultatea la fara frecvență, eventual cum se practica la privat cu majoritatea examenelor contracost, ne va pune bazele jurisprudentei pe urmatorii 9 ani. Rusine.
  Una ca scantei, papusa lui rele fenechiu, va decide daca exceptiile ridicate in toate procesele de coruptie vor fi acceptate. Rusine. USR pun un papagal mediatic. Rusine.

 30. Un impostor, cum e plina tara de ei..o nulitate pusa pe pile’care ia 400 milioane PENSIE SPECIALA!!un chiparos de ros
  Un zero barat

 31. Bă scursur.ă, singura ta calitate e că ești o scursură…

 32. Baaaaaaa ce cackat de tara e asta??????

 33. PSD a reusit sa isi incline balanta de la CCR cu judecatori mediocrii. A inceput cu Stan, acum Licu si Scantei. Cred ca este cel mai slab complet avut vreodata la CCR. Munca o fac magistratii asistenti ei doar semneaza ca primarul cum cere partidul. Intr-o tara in care Constitutia este deasupra tuturor, nu poti avea un CCR format din persoane cu pregatire mediocra precum Stan, Licu sau Scantei. Pai Dorneanu era la ani lumina de Licu, nu mai zic de Mona Musca. Vorbesc de pregatire profesionala. Cum mai putem sa aratam tinerilor ce inseamna valoarea cand un vai mama lui de Licu ajunge sa judece exceptii de neconstitutionalitate? De ce mai invatati oameni buni, intrati in masonerie, lingeti niste funduri si va aranjati. Nu mai pierdeti vremea prin facultati. Licu este scuipatul pe care clasa politica actuala ni-l arunca din nou pe obraz. Prim-ministru plagiator, judecator CCR plagiator, presedinte 6 case. Asta este Romania. Votati mici si bere!