G4Media.ro

Statul New York a dat în judecată PepsiCo din cauza poluării cu…

Sursa foto: Pixabay

Statul New York a dat în judecată PepsiCo din cauza poluării cu materiale plastice

Statul New York a dat miercuri în judecată PepsiCo, acuzând gigantul din domeniul băuturilor și al gustărilor că poluează mediul înconjurător prin sticlele, capacele și ambalajele de plastic de unică folosință, scrie Reuters.

Procesul intentat la tribunalul de stat din comitatul Erie din nordul statului este printre primele procese intentate de un stat american care vizează un mare producător de materiale plastice.

Procurorul general al statului, Letitia James, a acuzat PepsiCo de faptul că a contribuit la un prejudiciu public prin generarea unei părți semnificative din deșeurile de plastic găsite în și în apropierea râului Buffalo din nordul statului, inclusiv peste 17% din gunoiul care ar putea fi ușor de identificat cu anumite mărci.

De asemenea, ea a declarat că societatea nu a avertizat consumatorii cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate și mediu ale materialelor plastice din cele peste 100 de mărci ale sale și a indus în eroare publicul cu privire la eforturile sale de combatere a poluării cu materiale plastice.

James a spus că o astfel de poluare poate intra în apa potabilă după ce se descompune, contribuind la probleme de sănătate.

Plângerea a precizat că aceste probleme pot include pubertatea timpurie la femei, reducerea numărului de spermatozoizi, alterarea funcțiilor organelor de reproducere, obezitatea, modificarea comportamentelor specifice sexului și creșterea ratelor unor tipuri de cancer. Efectele cauzate de aditivii din plastic au fost observate la mamifere, iar cercetătorii se așteaptă ca aceleași efecte să fie observate și la oameni, se arată în plângere.

Procesul urmărește să forțeze PepsiCo să înceteze să mai provoace un disconfort, să curețe contaminarea și să ofere alte măsuri de protecție.

PepsiCo are sediul în Purchase, New York. Pe lângă Pepsi cola, printre mărcile sale se numără Cheetos, Cracker Jack, Doritos, Fritos, Fritos, Gatorade, Lay’s, Lipton, Mountain Dew, Ocean Spray, Quaker, Ruffles și Tostitos.

Connecticut și Minnesota au intentat anterior și ele litigii legate de plastic, susținând că societățile au comercializat în mod fals și înșelător pungi ca fiind reciclabile, deși acestea nu pot fi reciclate în instalațiile de stat. În 2022, California a anunțat că desfășoară o investigație privind rolul industriilor de combustibili fosili și petrochimice în poluarea cu plastic.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...