G4Media.ro

Statele UE au ajuns la un acord pentru reforma pieței energiei electrice

Sursa Foto: Facebook/ Toma Petcu

Statele UE au ajuns la un acord pentru reforma pieței energiei electrice

UE a ajuns joi la un acord pentru a reforma piața energiei electrice, în special pentru a încuraja investițiile în energiile cu emisii reduse de dioxid de carbon – inclusiv atomul – după dezbateri aprige privind cadrul de sprijin public pentru centralele nucleare existente. Acest acord, la care au ajuns statele membre și deputații europeni după o noapte de discuții finale, va „stabiliza piețele pe termen lung (…) va oferi o electricitate mai accesibilă și va îmbunătăți competitivitatea industrială”, a salutat ministrul spaniol al energiei, Teresa Ribera, a cărei țară deține președinția rotativă a UE, potrivit Le Figaro.

În urma creșterii vertiginoase a prețurilor la electricitate de anul trecut, această reformă vizează reducerea facturilor pentru gospodării și întreprinderi prin intermediul unor contracte pe termen lung – cu prețuri stabilite în avans – pentru a atenua impactul volatilității prețurilor la gaze. Textul adoptat vizează, de asemenea, să ofere o mai mare previzibilitate investitorilor prin utilizarea de „contracte pentru diferență” (CFD), cu un preț garantat de stat pentru orice sprijin public pentru investiții în noi instalații de producție de energie electrică decarbonizată (din surse regenerabile sau nucleare).

În cadrul acestui mecanism, dacă prețul de pe piața angro este mai mare decât prețul fixat, producătorul trebuie să plătească venitul suplimentar obținut statului, care îl poate redistribui către consumatori. Pe de altă parte, dacă prețul este mai mic, statul plătește producătorului o compensație. CFD-urile se vor aplica la finanțările publice „în centralele electrice noi”, potrivit acordului, care lasă ușa deschisă pentru mecanisme echivalente „cu aceleași efecte” alături de CFD-uri în cazul ajutoarelor publice bazate pe prețuri pe termen lung, subliniază comunicatul de presă al Consiliului, fără a oferi mai multe detalii.

“Flexibilitate” pentru statele membre

Acest punct este cel care a provocat cele mai multe tensiuni, atât între statele membre, cât și în Parlamentul European, în special în ceea ce privește extinderea mecanismului la investițiile care vizează prelungirea duratei de viață a centralelor nucleare existente – Franța considerând CFD-urile ca fiind un instrument esențial pentru a sprijini viitoarea renovare a parcului său îmbătrânit. În ceea ce privește redistribuirea veniturilor provenite din CFD-uri, un alt subiect de dispută, acordul încheiat joi „oferă flexibilitate” statelor membre, care vor putea alege să le redistribuie consumatorilor finali (întreprinderi, gospodării) în funcție de consumul lor, dar și să le utilizeze pentru a finanța investiții în sector sau pentru a sprijini programe de reducere a facturilor – un punct cheie pentru stimularea competitivității industriale a continentului.

Textul prevede, de asemenea, declanșarea unei situații de criză la nivel european în cazul unei noi creșteri susținute a prețurilor, permițând statelor membre să adopte măsuri de tip „scut tarifar” pentru a proteja gospodăriile și întreprinderile vulnerabile. Compromisul stipulează că Consiliul UE (care reunește statele membre) va avea competența de a declara o astfel de criză „la propunerea Comisiei Europene”, evitând în același timp „denaturări sau fragmentări nejustificate” ale pieței comune.

În cele din urmă, textul consolidează protecția „consumatorilor vulnerabili și a celor care se confruntă cu sărăcia de combustibil”. „Europa va avea o piață a energiei electrice echitabilă din punct de vedere social, datorită măsurilor care vor garanta prețuri accesibile și vor accelera tranziția energetică”, a comentat eurodeputatul socialist Nicolas Gonzalez Casares, raportor al textului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...