G4Media.ro

Macron cere „schimbarea regulilor pe piața energiei electrice”, unde tarifele sunt indexate…

Sursa foto: European Council

Macron cere „schimbarea regulilor pe piața energiei electrice”, unde tarifele sunt indexate „absurd” cu gazul natural

Președintele Emmanuel Macron a denunțat marți, la finalul summitului G7 din Germania, indexarea „absurdă” a prețului la electricitate cu cel al gazelor, care, în opinia sa, contribuie puternic la valul de inflație și generează „supraprofituri nerezonabile” pentru operatori, potrivit Le Figaro.

Creșterea prețurilor în toată Europa „este o taxă din afară care vine prin gaz și electricitate” de la începutul războiului din Ucraina, iar „banii contribuabililor nu sunt destinați să compenseze această taxă din afară, altfel este un sistem fără sfârșit care ne va sărăci”, a declarat șeful statului într-o conferință de presă.

„Cel mai bun răspuns este să scadă prețurile de achiziție”

Pe lângă măsurile adoptate din toamna anului 2021 asupra prețurilor la energie, cu mari cheltuieli pentru bugetul de stat, Macron a cerut „schimbarea regulilor de funcționare a pieței energiei electrice”, ale cărei tarife sunt indexate istoric în Europa cu cele ale gazelor. Din cauza acestui sistem, „aveți prețuri la electricitate care explodează și care nu au nicio legătură cu costurile de producție a electricității, urmează gazul, este absurd. Ceea ce înseamnă că aveți jucători, de exemplu în sectorul regenerabilelor, care fac profituri în exces total nerezonabile în această perioadă”.

„Cheltuim banii contribuabililor pentru a încerca să-l ajutăm pe același contribuabil, în calitate de consumator, să facă față creșterii prețurilor, care vine din afară, la petrol și gaze pe care nu le producem și care sunt legate de război”, a continuat președintele francez.

În fața acestei situații, „în mod obiectiv, cel mai bun răspuns este să scădem prețurile de achiziție”, a declarat Emmanuel Macron, precizând că susține eforturile depuse de Comisia Europeană la începutul lunii iunie, precum și dorința anunțată de țările G7 de a plafona prețul petrolului.

Macron a denunțat și unii producătorii de petrol care profită de războiul din Ucraina pentru a se îmbogăți.

„Vedem că, în momentul de față, producătorii obțin super-profituri în domeniul petrolului și gazelor. De la criză, piețele mondiale au crescut vertiginos. Există vreo justificare reală a producției pentru ca prețurile să crească atât de mult? Nu”, a denunțat președintele Republicii.

„Unii producători, și mulți speculatori, fac bani pe seama contextului geopolitic. Poate dura asta? Nu. […] Avem oameni care au speculat pe tema războiului, iar astăzi avem oameni care fac o mulțime de bani din război. Noi îi numim profitori de război”, a continuat el.

Șeful statului, care va mai fi pentru câteva zile președinte al Consiliului Uniunii Europene, a făcut apel la țările europene să găsească un răspuns „coordonat” la această situație. „Dacă nu, vom avea o problemă”, a avertizat Emmanuel Macron.

„Nu înțeleg cum putem accepta prea mult timp ca banii contribuabililor din țările noastre să fie folosiți pentru a ajuta gospodăriile să trăiască în vremuri de război și ca, în paralel, unii oameni să se îmbogățească”, a adăugat el.

„Am decis să scoatem 90% din petrolul rusesc. Ne-am dat termen până la sfârșitul anului. […] Dacă între timp putem limita prețul pentru a împiedica prețurile mondiale să îmbogățească Rusia, este un lucru foarte bun. Situația este cu atât mai absurdă cu cât creșterea prețurilor ajută la finanțarea efortului de război din Rusia. Aceasta este realitatea. Plafonarea acestuia este o idee foarte bună”, a comentat Emmanuel Macron în această după-amiază.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Hai, că poate la un moment dat vă deșteptati cu toții! Poate vă dați seama și că acciza nu are ce caută în prețul unor bunuri fundamentale cum sunt cele de energie!

  2. Uite mah, ca au descoperit si politicienii apa calda.

  3. Gargaragiu !

  4. Bravo Manu. Dar omiti ca restul Europei arde gazul ca sa faca curent. Voi ati fost destul de destepti ca sa va treziti cu 70% din nuclear. Meritul ii revine evident lui Charles de Gaulle.