G4Media.ro

Sportivul Avram Iancu va înota în apa îngheţată a Bălţii Ţebea, în…

Sursa Foto: Radio Reșita

Sportivul Avram Iancu va înota în apa îngheţată a Bălţii Ţebea, în memoria lui Avram Iancu / S-au împlinit 150 de ani de la moartea celui supranumit ”Crăişorului Munţilor”

Sportivul Avram Iancu a anunţat că va încerca să stabilească o nouă performanţă în luna decembrie, el propunându-şi să înoate, fără costum de neopren, în apa îngheţată a Bălţii Ţebea, la o temperatură de numai câteva grade Celsius, încercarea sa fiind dedicată memoriei Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte s-au împlinit 150 de ani, anunță Agerpres.

„Voi înota la Ţebea! Da, exact acolo! Dumnezeu a făcut ca şi în acest ‘Mecca’ al tuturor românilor să fie un lac, cu numele Balta Ţebea. Lacul are 135 metri lungime, iar traseul înotului va fi de 100 de metri, marcat corespunzător cu balize plutitoare. Voi încerca să duc la bun sfârşit acest test într-o apă ce va fi cuprinsă, conform estimărilor, între 3 şi 4 grade. Va fi o probă care va dura cel puţin 40-45 de minute. Este o probă ucigaşă sau sinucigaşă pentru un organism neantrenat, conducând la moarte prin hipotermie acută”, a scris joi, pe pagina sa de Facebook, înotătorul din Petroşani.

El a menţionat că se pregăteşte pentru această probă încă din luna septembrie, apreciind că momentul nu va fi unul uşor.

„Ştiu că voi simţi frigul până în măduva oaselor. Dar sunt încrezător. Aşa cum am îndurat, în 2019, frigurile de la Cercul Polar, cuprinse între minus 30 şi 40 de grade Celsius, clasându-mă pe locul 3 la celebra cursă 6633 Arctic Ultra Maraton (…), tot aşa cred că voi supravieţui acestei crâncene probe şi că mă voi întoarce cu bine, împreună cu familia mea, la reşedinţa noastră de la Petroşani”, a completat Iancu.

Înotul va fi observat de către arbitri specializaţi în Ice Swim şi va fi certificat de către International Ice Swimming Association.

„O milă îngheţată constă în parcurgerea înot a unei distanţe de 1.609 metri, într-o apă care nu trebuie să depăşească 5 grade Celsius, pentru a putea fi omologată după toate regulile de înot în apă îngheţată. Este testul suprem în Ice Swim”, adaugă bibliotecarul din Petroşani.

Data înotului în apa Bălţii Ţebea va fi stabilită imediat ce temperatura acesteia va scădea sub 5 grade Celsius şi va fi anunţată cu 48 de ore înainte de acest moment.

„Acum apa din Balta Ţebea are 6,5 grade. Estimăm că între 15 şi 20 decembrie vom avea temperatura regulamentară. Oricum ar fi, înotul se va desfăşura în această iarnă când temperatura va permite, sperăm în decembrie”, a conchis polisportivul.

Bibliotecarul Avram Iancu a devenit în luna iulie a acestui an primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, din Marea Britanie. Tot anul acesta, Avram Iancu a obţinut titlul de „Performance of the Year” din partea Organizaţiei Mondiale de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA), pentru că în anul 2021 a reuşit să înoate 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre, într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră mondială.

Între performanţele lui Avram Iancu se mai numără traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016, iar în vara anului 2017, Avram Iancu a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Pentru pastrarea vie a memoriei lui Avram Iancu nici un efort nu este de prisos.Este chiar înaltator.
    Cati romani stiu ca Avram Iancu a refizat orice privilegiu pentru el si a trait si a murit în saracie,pe prispa casei brutarului Ioan Stupină din Baia de Criș,în Zarand,unde a tras peste noapte.
    Imparatul Franz Joseph a încercat sa-l cumpere cu decoratii si cu functii înalte,bine platite.Le-a refuzat,fiindcă nu vrut sa fie „considerat ca un barbat de rea-credintă de catre popor”.

  2. Pentru pastrarea vie a memoriei lui Avram Iancu nici un efort nu este de prisos.Este chiar înaltator.
    Cati romani stiu ca Avram Iancu a refizat orice privilegiu pentru el si a trait(cel putin ultima parte a vietii sale) si a murit în saracie,pe prispa casei brutarului Ioan Stupină din Baia de Criș,în Zarand,unde a tras peste noapte.
    Imparatul Franz Joseph a încercat sa-l „cumpere”cu decoratii si cu functii înalte,bine platite.Le-a refuzat,fiindcă nu vrut sa fie „considerat ca un barbat de rea-credintă de catre popor”.