G4Media.ro

SONDAJE Cum a crescut cota de popularitate a lui Trump: Eșecul democraților…

SONDAJE Cum a crescut cota de popularitate a lui Trump: Eșecul democraților de a-l demite și cifrele excelente ale economiei SUA

Președintele Donald Trump se bucură de o cotă de încredere pozitivă pentru prima dată de la inaugurare, potrivit unui sondaj publicat joi, la două săptămâni după ce Senatul de la Washington, dominat de republicani, a decis achitarea președintelui de acuzațiile de abuz de putere și obstrucționare a Congresului în afacerea Ukrainegate.

Creșterea popularității liderului de la Casa Albă printre americani a fost unul dintre efectele anticipate de analiștii de peste ocean în legătură cu procedura de impeachment lansată de democrații din Congres.

În plus, președintele Trump continuă să se bucure de date economice excelente, care fac ca realegerea lui pentru un nou mandat în fruntea Statelor Unite să devină tot mai certă. În același timp, misiunea democraților de a câștiga scrutinul din noiembrie apare din ce în ce mai dificilă.

Potrivit sondajului Gallup publicat joi, 49% dintre americani aprobă felul în care Trump se achita de funcția de președinte, comparativ cu 48% care resping performanțele sale. Acesta reprezintă o creștere importantă de cinci puncte față de un sondaj similar de la începutul lunii ianuarie a acestui an, realizat înainte ca Trump să fie achitat de Senat.

Februarie este a doua lună consecutivă în care cota de încredere a lui Trump este de 49% în sondajul Gallup, cu mult peste cele 40 de procente de care republicanul a avut parte pe tot parcursul acestui mandat de președinte.

Reamintim că, la 5 februarie, președintele Trump a ieșit victorios în urma procedurii de demitere pe care democrații din legislativul de la Washington au declanșat-o împotriva sa, liderul de la Casa Albă fiind achitat de senatori pentru ambele acuzații care i-au fost aduse.

În urma votului din camera superioară a legislativului american, republicanul a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.

Așa cum era de așteptat, rata de favorabilitate a președintelui în rândul republicanilor continuă să fie una excelentă (93%), în timp ce, în rândul democraților, Trump nu a înregistrat decât un procent de aprobare minim, de doar 6%.

Sondajul Gallup a constatat, de asemenea, că Trump se bucură de cele mai mari rate de popularitate în rândul independenților (43%) de la preluarea funcție de președinte, la 20 ianuarie 2017. Comentatorii notează că acesta este un procent semnificativ în perspectiva alegerilor prezidențiale și federale care vor fi organizate la 3 noiembrie și unde acest grup de votanți va avea un cuvânt greu de spus.

Cifrele prezentate de la Gallup au fost confirmate și de rezultatele Presidential Tracking Poll al celor de la Rasmussen Reports , care urmărește zilnic performanțele președintelui. Acesta a indicat vineri că 49% dintre alegătorii probabili din Statele Unite aprobă performanțele lui Trump la Casa Albă. Cincizeci și unul la sută le dezaprobă.

Cifrele includ pe cei 38% care aprobă cu fermitate felul în care Trump acționează ca președinte și pe cei 48% dintre alegătorii probabili care dezaprobă performanțele republicanului. Rata indicelui de aprobare prezidențială este astfel de -5.

De asemenea, RealClearPolitics, care prezintă o medie a mai multor sondaje de opinie realizate la nivel național, afirmă că Trump se bucură de o cotă de încredere de 46%, în timp ce 51% dintre alegătorii americani au o părere nefavorabilă despre liderul de la Casa Albă. Este cea mai bună rată de popularitate pentru Trump din februarie 2017.

Câteva explicații

Dar cum se explică aceste cifre bune pentru republican, care tocmai a ieșit basma curată din procedura de impeachment? Analiștii au oferit câteva explicații:

Așa cum afirmă și cei de la Gallup, ratingul de aprobare al lui Trump ar putea fi mai mare din cauza faptului că Senatul l-a achitat în procesul de demitere. Deși pare stranie la prima vedere, aceasta este cea mai simplă explicație și una care fusese anticipată de comentatorii americani.

Să nu uităm că ratele de popularitate ale președintelui Bill Clinton au fost mai mari între perioada cuprinsă între punerea sa sub acuzare, la sfârșitul anului 1998, și achitarea sa de către Senat, la începutul anului 1999.

Atunci când a plecat de la Casa Albă, Clinton s-a bucurat de o popularitate surprinzător de mare pentru un președinte al cărui mandat fusese, cel puțin spre finalul lui, marcat de afacerea Lewinsky, un scandal sexual umilitor.

La sfârșitul anilor 90, la fel ca și acum în cazul lui Trump, americanii au trecut însă cu buretele peste acel episod controversat în care a fost implicat liderul democrat.

În acest context, așa cum am mai scris pentru G4Media.ro, președintele Trump a ieșit, fără îndoială, drept marele câștigător din afacerea Ukrainegate, după ce a fost achitat de Senatul dominat de colegii săi de partid. Iar sondajele de opinie – precum Gallup – reflectă această realitate politică din America zilelor noastre.

„Trump este mai întărit ca niciodată după achitarea sa,” a scris AP în ziua în care Senatul republican a respins articolele de punere sub acuzare ale președintelui.

După trei ani în care a luptat cu democrații pe toate fronturile, a ieșit basma curată din Russiagate și a fost achitat de Senat în afacerea Ukrainegate, precum și după bombardamentul mediatic la care a fost supus (după ultimele estimări, 92% din acoperirea media este negativă la adresa sa), președintele republican pare că este mai puternic ca oricând și nu a cedat niciun pas în confruntarea cu adevrsarii săi politici.

Baza sa electorală pare și ea din ce în ce mai entuziasmată, iar susținerea totală pe care i-a arătat-o președintelui în cele câteva luni în care democrații au încercat să-l demită – comparată de unii analiști cu un tip de mișcare socială fără precedent – îi face pe comentatori să anticipeze că fanii MAGA se vor prezenta la urne în număr mare la alegerile din noiembrie. Este un semnal de alarmă serios pentru democrați și șansele lor de a reveni la Casa Alba.

În acest sens, interesant de menționat este că sondajul Gallup a observat o creștere a procentului de americani identificați ca republicani (32% în ultimele două sondaje, în creștere față de 28% în cele două sondaje anterioare), împreună cu o scădere a procentului de identificare a celor declarați independenți (41%, în scădere de la 43 %) și democrați (27%, în scădere de la 28%).

Un alt factor semnificativ îl reprezintă percepțiile în general pozitive și îmbunătățite ale americanilor despre starea națiunii.

Procentajul celor care se declară mulțumiți de modul în care merg lucrurile în Statele Unite se îmbunătățise deja de la 36% la 41% într-un sondaj realizat la începutul lunii ianuarie a acestui an, înainte de creșterea ratei de aprobare a lui Trump la sfârșitul lunii ianuarie.

Cel mai recent sondaj constată însă o creștere suplimentară a satisfacției naționale, cu 45% dintre americani care se declară acum satisfăcuți, cel mai mare procent din februarie 2005 încoace.

Republicanii, a căror satisfacție pentru direcția în care se îndreaptă Statele Unite a crescut de la 58% în decembrie 2019 până la 80% astăzi, sunt în întregime responsabili de creșterea ratei de satisfacție. Entuziasmul lor față de Trump și felul în care acesta conduce America a atins cote impresionante, care intriga analistii.

Pe de altă parte, potrivit Gallup, evaluările independenților și democraților legate de starea națiunii au rămas aproape neschimbate în ultimele luni (38% în cazul independenților, 13% în ceea ce privește democrații).

Datele economice foarte bune sunt, de asemenea, un factor extrem de important. Starea formidabilă în care se află economia americană, cu cele mai bune cifre privind piața muncii din ultimii 49 de ani și cu o rată mică a șomajului (3.6%), precum și noul acord cu Mexic și Canada reprezintă puncte câștigătoare pentru Donald Trump, care își îndeplinește astfel o parte dintre promisiunile electorale.

În ciuda naturii sale controversate și a scandalurilor care nu mai contenesc, președinția republicanului este una apreciată de mediul de afaceri și de Wall Street, cu indicii bursieri înregistrând constant recorduri de creștere.

Nu este altfel de mirare că, așa cum arată și sondajul Gallup, în timp ce cota de încredere a președintelui Trump și satisfacția națională s-au îmbunătățit începând cu ianuarie, alte date sunt la fel de relevante.

Astfel, 63% dintre adulții americani apreciază condițiile economice actuale ca fiind excelente sau bune (doar 9% le evaluează ca fiind proaste), în timp ce 61% dintre respondenți au spus că economia merge mai degrabă spre bine decât spre rău.

La rândul său, indicele de încredere economică Gallup, care face un rezumat al evaluărilor condițiilor actuale și analizează dacă economia este într-o stare mai bună sau mai proastă, a ajuns la +41. Acest număr este în esență același ca și luna trecută, dar ambele reprezintă o revenire la nivelul maxim de +44 din octombrie 2000.

Iar efectele politice ale acestor date pozitive sunt vizibile. Cifrele economice bune l-au ajutat pe președintele Trump să beneficieze de o susținere importantă în Wisconsin, într-unul din cele mai importante state-cheie pentru alegerile din noiembrie 2020.

Conform celui mai recent sondaj realizat de Quinnipiac University, republicanul îi conduce pe candidații democrați cu 7 până la 11 procente în acest stat din așa-numită Rust Belt, unde cota lui de încredere este de peste 50%.

Pe de altă parte însă, Trump se află în spatele candidaților democrați în Pennsylvania și este la egalitate cu ei în Michigan, alte două state esențiale în alegeri. Trump a câștigat cele trei state în 2016 în fața democratei Hillary Clinton, iar luptele electorale de aici ar putea decide cine se va afla în fruntea Americii începând cu ianuarie 2021.

„Trei state diferite, trei scenarii diferite, o constantă – economia. Este o problemă majoră pentru alegători și îi oferă președintelui Trump o tracțiune puternică,” a afirmat May Snow, analistă în cadrul Quinnipiac.

Starea excelentă a economiei și cifrele pozitive din industrie, agricultură sau burse au fost remarcate și de adversarii politici ai lui Trump, cei aflați la stânga eșichierului politic american.

De exemplu, New York Magazine – o publicație în general favorabilă democraților – a vorbit de cotele de încredere în creștere ale președintelui, în contextul „Celei Mai Mari Economii”, în timp ce Nate Cohn de la New York Times a scris pe Twitter:

„Este destul de obișnuit ca președinții să vadă că ratele lor de popularitate cresc în acest moment, deoarece ei încep să beneficieze de un contrast cu opoziția lor, iar economia a oferit de multe ori un impuls, așa cum este cazul și acum. Apoi aveți câțiva factori specifici lui Trump, cum ar fi acuzarea / achitarea lui. Adăugați probabil avantajul lui Trump cu alegătorii potențiali și în Colegiul Electoral, iar președintele ar putea fi foarte aproape de locul în care trebuie să fie, dacă nu este deja acolo.”

Surse: Gallup, Rasmussen, New York Post, New York Magazine

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Ar putea fi sfârşitul Americii libere şi începutul dictaturii.

    • Cred ca americanii stiu mai bine, americanii s-au saturat de socialisti

    • Frate, dar tu chiar ești prost de dai în gropi!

    • LA FEL SI VICTOR ORBAN.
      CANCERUL SOCIETATILOR LIBERE, LIBERALISMUL NEOMARXIST E PE DUCA.

    • Mai ”prost” ca unul care ”se repeta” când ”dă în gropi, cum e loserul respawnat, nici că poate exista. Au început să fâsâie toate capacele de la borcanele de murături unde stau fleșcăiți trolii ”socialisti” și ”marxisti” ai mafiei PRO-PSD-ALDE care sunt și mari suflători în trumpetă, se știe.

  2. 49 vs 48 e aproape egal. Dar serios, Trump isi face treaba bine, cine ar putea spune asta? Cred ca simpatiile sunt bazate mai pe sentimente, si nu fapte.

    • O modificare de vreo 2-3% in doua sondaje intr-o zi de vineri e la fel de relevanta ca o ninsoare in mai. Nu poti prezice pe baza ei ca va ninge in iunie.

      Sondajele se mentin in jurul acestor cifre de ani de zile, cu mici fluctuatii. Nu vad motivul de a face o stire din asta. Nici macar nu s-a atins un prag psihologic.

      PS, nu pot intelege de ce „approval” se traduce in limba romana ca „incredere” sau „popularitate”. In realitate inseamna „acord”. Mai exact ce procent din populatie este de acord cu ce face Trump. Intrebarea din sondaje este de genul „Do you approve or disapprove of the way Donald Trump is handling his job as president?”

      Increderea sau popularitatea nu au neaparat o legatura cu asta. De exemplu pot sa fiu de acord cu ce face o persoana ca presedinte, chiar daca nu am incredere in ea sau nu imi place de ea. Valabil si invers.

  3. Democrații și sorosistii îl sug la pwla pe Trump. N-au nicio șansă la următoarele alegeri.

    • Trumpeta pârțâită și Mafia PRO-PSD-ALDE vor ”înfrânge”, conform previziunilor făcute de tovarășii postaci iubitori de dictatură.

  4. Pai si o sa mai creasca,daca democratii il aleg pe comunistul Sanders,deja vad prea mult rosu in fata ochilor!

    • Amazon, cea mai mare companie din lume, nu a plătit nici un fel de taxe în SUA. E comunism să plătească și bogății taxe la fel ca săracii?

      Oamenii mor pe treptele spitalelor de urgență pt că nu au asigurare medicală, plătesc de 10 ori mai mult pt insulină decât în Canada, plătesc 600 de dolari pt un simplu urgo pus de medici, in timp ce companiile farma au făcut $100 de miliarde profit doar anul trecut.

      E comunism ca oamenii să nu mai fie lăsați să moară?

      Habar nu ai ce vorbești

    • @Mari

      Ai murit tu pe treptele spitalelor de urgenta? Se vede!

      Citi angajati are Amazon?

      Asa este, medicamentele sunt scumpe in US…daca nu ai asigurare. Iar aici nu te obliga nimeni sa ai. A incercat Obama, iar rodul incercarii lui a fost triplarea lor. Acum scot din buzunar de trei ori mai mult decit acum 5 ani pentru aceeasi asigurare.

      La ce folos ca in comunism toti au asigurare, toti platesc taxe si toti traiesc ca niste rahati. Doar unii fura de se rup…

    • Lucrezi la Amazon ,sau te adapi cu cretinisme d-astea de la Sputnik?Mai degraba a 2a varianta ,ca prea puti a parfum rusesc…

  5. Unul la mana: aproape ca nu exista american care sa-l fi votat pe Trump in 2016 si sa nu-l voteze anul asta.
    Doi: cei care au votat-o pe Hillary in 2016, nici acum nu stiu pe cine o sa voteze anul asta sau daca o sa voteze, in functie de care va fi candidatul.
    Trei: dintre nehotaratii de acum patru ani, mult mai multi o sa-l voteze pe Trump decat pe orice republican. Pentru ca economie, in primul rand. Pentru ca animal politic, in al doilea rand.
    Pregatiti-va pentru inca patru ani de „distractie” si haos.

  6. Bun articol ,de aia o să îmi placă mai mult când Sanders o să îl zdrobească pe papagalu ăsta cu tot cu sondajele lui,așa victoria va fi și mai mare… #FeelTheBern :-))))

  7. Cand analizezi mai adanc si cu atentie mizeria democrata din sua si „valorile” care le promoveaza , valori pe care presa din romania incearca sa le distribuie si la noi, intelegi de ce un om ca Trump ajunge presedinte.

  8. Trump e un narcisist egoist mincinos.

  9. Totul e sa nu vina criza pina la alegeri ca-i cade ratingul omului portocaliu pina la stratul de magma de sub manta (mantaua terestra, bineinteles).

  10. Cresterea e nesemnificativa, utati-va pe grafic, in preajma alegerilor se pot produce salturi bruste, fie spre Trump, fie spre Sanders. Trump nu mai are din ce motive sa creasca, a aratat tot ce poate pana acum, si-a aratat limitele, cum ar veni, poate eventual sa scada, orice eroare sau gafa (la care e expert) ii va fi fatala. Sanders, cel mai democrat contracandidat e inconjurat de un val de simpatie impresionant, si va tot creste.

    • Asta in lumea paralela in care traiesti tu

    • Corect este „[…] fie spre Trump, fie spre Sanders, fie spre Bloomberg, fie spre Biden, fie spre Buttigieg, fie spre Gabbard, fie spre Klobuchar, fie spre Steyer, fie spre Warren”. Din toată adunătura asta, eu zic că Sandero are cele mai mici șanse să fie nominalizat pentru că, iaca poznă! — se pare că Rusia s-a amestecat în campania lui electorală. Or știm prea bine ce iureș s-a iscat data trecută, când cu Trump și Russiagate.

    • Nimic nu e mai ”paralel” decât atunci când ”se repetă”, ca loserul analfabet spwan, trol slujitor al mafiei PRO-PSD-ALDE care face pe ”conserva” trumpetei bolșevice.

  11. Sanders ar putea sa castige alegerile in Rusia, dar nu in US.

  12. Chiar sunt curios cina va castiga alegerile peste ocean. Sper ca sa fie multumiti de cel pe care-l vor alege. Pentru noi, aici in UE, nu se schimba absolut nimic, oricare dintre cei doi castiga alegerile.

  13. Multi fani Trump care comenteaza pe-aici, pe langa limbajul vulgar, nu inteleg chestiuni elementare de politica. Trump e mult mai apropiat de Putin, iar America visata de Trump e mai apropiata de Rusia (care e un paradis hipercapitalist) si de semi-dictaturile asiatice, comparativ cu viziunea profund democratica, de traditie occidentala de stanga, a programului lui Sanders.

  14. Lucrezi la Amazon,sau te adapi cu cretinisme d-astea de la Sputnik?Mai degraba a 2-a varianta ca prea puti a parfum rusesc….

  15. Băi oilor! habar nu aveti pe ce lume trăiti..adversarii lui Trump sunt socialisti declarati, principalul candidat al democratilor este socialistul marxist Bernard „Bernie” Sanders ..
    In intreaga lume lupta se dă intre marxisti si conservatori..