G4Media.ro

Pelosi și Biden, marii perdanți în urma achitării lui Trump. Cine sunt…

Sursa Foto: Colaj G4Media.ro

Pelosi și Biden, marii perdanți în urma achitării lui Trump. Cine sunt câștigătorii afacerii Ukrainegate

Președintele Donald Trump a ieșit victorios în urma procedurii de demitere pe care democrații din legislativul de la Washington au declanșat-o împotriva sa, liderul de la Casa Albă fiind achitat miercuri de Senatul american de acuzațiile de abuz de putere și obstrucție a Congresului. Nancy Pelosi, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, și Joe Biden, fostul vicepreședinte al Statelor Unite și actual candidat în cursa pentru Casa Albă, par să fie ieșit cei mai șifonați din această dramă politică și legală care a ținut America cu sufletul la gură în ultimele câteva luni. Cine sunt perdanții și câștigătorii în urma afacerii Ukrainegate?

Miercuri, în urma unui vot rapid, Senatul american l-a achitat pe președintele Trump pentru ambele acuzații care i-au fost aduse. Liderul de la Casa Albă a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului.

Votul a fost dat pe linie de partid, cu o singură excepție: la primul cap de acuzare, senatorul republican Mitt Romney (Utah) s-a alăturat democraților și a votat pentru condamnarea președintelui.

Votul de miercuri din Senatul de la Washington a fost punctul final al unui caz controversat, care l-a avut în centrul său pe președintele Trump. Liderul republican a fost acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Joe Biden și fiul său, Hunter.

Trump a negat constant acuzațiile aduse de democrați că ar fi făcut ceva ilegal și a susținut că fostul vicepreședinte democrat a intervenit pentru eliminarea unui procuror ucrainean ce îl investiga pe fiul său. Avocat şi investitor, Hunter Biden a făcut parte din 2014 până în 2019 din Consiliul de supraveghere al companiei energetice Burisma, între ai cărui fondatori se află oligarhul pro-rus Mikola Zloşevski.

În momentul în care Hunter a început să lucreze pentru firma ucraineană (unde ar fi avut un salariu de 50.000 de dolari, deși nu avea niciun fel de experiență în domeniul energetic), tatăl său era vicepreşedinte al SUA în mandatul preşedintelui democrat Barack Obama.

Donald Trump a devenit astfel cel de-al treilea președinte din istoria de 231 de ani a Statelor Unite și primul lider republican care a fost inculpat (impeached), el alăturându-se democraților Andrew Johnson și Bill Clinton care au fost achitați în procesele ulterioare ale Senatului. Președintele republican Richard Nixon a demisionat înainte de a fi pus oficial sub acuzare.

Așa cum am mai scris pentru G4Media.ro, pariul făcut de Partidul Democrat privind declanșarea procedurii de impeachment a fost unul necâștigător, iar riscurile pe care liderii formațiunii și le-au asumat prin punerera sub acuzare a lui Trump vor fi resimțite cu adevărat la scrutinul care va avea loc în luna noiembrie a acestui an. Până atunci, să vedem însă cine a câștigat și a pierdut în urma acestui scandal?

Perdanți

Sursa Foto: Facebook/ Nancy Pelosi

Nancy Pelosi. Președinta Camerei Reprezentanților și cel mai important politician democrat în acest moment a ieșit învinsă în urma achitării lui Trump. Foarte probabil, Pelosi regretă acum că a cedat presiunilor făcute de democrații de extremă stânga și a acceptat declanșarea procedurii de demitere împotriva liderului de la Casa Albă în grabă, fără a avea un caz solid și, mai ales, fără să fi reușit înainte să atragă de partea sa măcar o parte din congresmenii republicani.

La începutul anului trecut, când radicalii din partid începuseră să vorbească tot mai des de punerea sub acuzare a lui Trump, Pelosi a declarat în repetate rânduri că nu va declanșa procedura de impeachment decât dacă va avea o susținere politică bipartizană.

Ea era îngrijorată de faptul că acest lucru ar submina eforturile partidului său de a se concentra asupra asistenței medicale și a altor probleme care ar putea favoriza democrații la urne. Procedura de impeachment, spunea ea, ar pune accentul pe Trump și pe personalitatea sa – un teren de joc în care democrații acționează adesea irațional din cauza urii lor fata de republicaan. În final ea a acceptat însă argumentele democraților radicali și a pornit lupta pentru demiterea președintelui.

În acest context, unii comentatori au văzut în gestul său de a rupe discursul președintelui în timpul Stării Uniunii drept o recunoaștere a faptului că a pierdut această confruntare cu Trump, un lider teatral, care a încălcat toate normele prezidențiale, a ignorat tradițiile și pentru care înfruntările cu adversarii săi politici au devenit un hobby.

Nu este exclus ca, în urma acestui eșec major, autoritatea lui Nancy Pelosi în fruntea democraților să fie contestată și, în lunile care urmează, să asistăm la încercări de a fi trasă pe linie moartă. Foarte multe vor depinde însă de rezultatul scrutinului prezidențial și a celui pentru Congres din această toamnă.

Sursa Foto: Facebook/ Joe Biden

Joe Biden. Fostul vicepreședinte democrat pare să fi ieșit cel mai afectat din acest caz. Numele său a fost menționat constant în legătură cu Ukrainegate, iar strategia republicanilor de a-l prezenta ca parte esentiala a scandalului de corupție care ar fi stat la baza solicitărilor lui Trump adresate autorităților ucrainiene a reușit.

Dacă în urmă cu câteva luni, Biden era pe primul loc în topul preferințelor alegătorilor democrați privind candidații la Casa Albă, situația de acum e schimbată radical, lucru dovedit de rezultatul anemic înregistrat în alegerile primare de tip caucus din Iowa, unde se află pe locul parte și nu a obținut niciun delegat.

În cazul în care nu va obține victoria în New Hampshire săptămâna viitoare și în așa-numita Super Tuesday din 3 martie, campania lui Biden pentru Casa Albă va lua sfârșit în această primăvară. La fel și cariera politică a acestui lider democrat în vârstă de 77 de ani, pentru care scrutinul din noiembrie 2020 este foarte probabil ultima șansă de a conduce America din fotoliul de președinte.

Partidul Democrat. Achitarea președintelui Trump în Senat, eșecul de a convinge suficienți republicani de justețea eforturilor lor și, mai ales, pierderea constantă a susținerii publice sunt câteva dintre motivele care-i fac pe unii analiști americani să afirme că democrații vor avea cel mai mult de suferit din cauza declanșării procedurii de impeachment împotriva liderului de la Casa Albă.

După votul de miercuri din Senat, a devenit clar că pariul făcut de Partidul Democrat a fost unul necâștigător, iar riscurile pe care liderii formațiunii și le-au asumat prin punerera sub acuzare a lui Trump, la insistențele radicalilor din formațiune, vor fi resimțite cu adevărat la scrutinul din 3 noiembrie (când toate mandatele din Cameră, o treime din Senat și fotoliul de președinte sunt scoase la bătaie).

Comentatorii cred că, mai ales, liderii partidului au greșit declanșând anchetarea președintelui Trump fără să aibă un caz solid, greu de contestat si, mai ales, ușor de înțeles și acceptat de catre public. În ciuda eforturilor continue și a inundării constante a spațiului public cu informații despre presupusele ilegalități comise de Trump în afacerea Ukrainegate, democrații nu au reușit să convingă majoritatea americanilor că demersul lor este unul necesar, justificat și care se bucură de o susținere partizană.

Dacă la toate acestea adăugăm dezastrul electoral care s-a produs în Iowa, unde democrații nu au reușit nici până acum să anunțe rezultatele finale ale alegerilor primare, putem afirma că aceasta este una dintre cele mai proaste săptămâni ale Partidului Democrat din ultimii ani.

În acest context, este interesant de urmărit cum vor privi alegătorii din partid neputința lui Pelosi și a celorlalți lideri ai formațiunii de a bifa o victorie istorică în fața președintelui și a aliaților săi republicani. Nu este exclus ca eșecul actualei cruciade anti-Trump să țină acasă o parte dintre alegătorii democrați în ziua scrutinului din noiembrie, deoarece aceștia se simt dezamăgiți de impotența politică a liderilor lor (declarațiile unor fruntași democrați care vorbesc de continuarea investigațiilor împotriva lui Trump și chiar de o nouă procedură de demitere par să fie destinate în special propriilor alegători. O nouă punere sub acuzare a președintelui ar fi, în acest moment, un dezastru politic).

John Bolton. Fostul consilier pe probleme de securitate națională de la Casa Albă a fost subiectul unui adevărat meci de ping-pong între democrați și republicani privind posibila sa mărturie în Congres în afacerea Ukrainegate. Administrația Trump s-a opus însă cu vehemență audierii sale, iar Bolton, care între timp a căzut în dizgrația președintelui, a încercat să iasă în față sugerând că l-a auzit personal pe liderul american când a ordonat blocarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Trump și aliații săi l-au acuzat însă pe Bolton că minte și că, prin dezvăluirile sale, nu încearcă altceva decât să crească vânzările pentru viitoarea sa carte. Aproape peste noapte, Bolton a devenit una dintre cele mai detestate figuri de către foștii săi colegi republicani.

Rolul fostului consilier de securitate de la Casa Albă în acest scandal nu a luat însă sfârșit. Democrații au anunțat deja că ar putea să-l cheme în sfârșit la audieri în fața Congresului, în ceea ce ar putea să fie Impeachmnet 2.0. Este greu de anticipat ce va face însă Bolton, care, după declarațiile unor apropiați, încă speră să mai joace un rol important în politica externă republicană.

Mitt Romney. Senatorul de Utah a fost singurul republican care a votat împotriva lui Trump în Senatul de la Washington. Votul lui nu a fost însă o surpriză. Așa cum am anticipat într-o analiză recentă, Romney era considerat unul dintre republicanii cei mai susceptibili să se abată de la linia partidului și să aprobe demiterea președintelui. Politicianul în vârstă de 72 de ani, care a început un nou mandat în ianuarie, a fost unul dintre cei mai agresivi și constanți critici ai lui Trump din Senat.

Referindu-se la eforturile președintelui de a presa oficialii de la Kiev pentru a-l ancheta pe Biden, Romney a descris acțiunea ca „deranjantă la modul extrem.” Când președintele Trump a cerut și Chinei să-l investigheze pe Biden, Romney a spus că mișcarea este „greșită și îngrozitoare.”

În timpul campaniei prezidențiale din 2016, politicianul din Utah a afimat că Trump este „un fals” si „o frauda,” însă criticile lui nu au reusit să împiedice nominalizarea lui Trump drept candidatul Partidului Republican la președinția Statelor Unite.

Cariera lui Romney ca guvernator și candidat la președinția al GOP, pe lângă averea sa strânsă în sectorul privat, îi conferă o independență mai mare decât majoritatea parlamentarilor republicani. În plus, mandatul senatorului va expira abia în 2024, ceea ce face ca el sa aibă libertate de mișcare mai mare, iar acest lucru este văzut ca principalul motiv pentru care Romney a votat alături de democrați la unul dintre capetele de acuzare.

Votul său de miercuri a fost condamnat imediat de republicani, inclusiv de Trump, care au spus despre el că este „un ratat jalnic” și „un democrat ascuns,” cerându-i să plece de bunăvoie din Partidul Republican, în caz contratr amenințându-l cu înlăturarea din formațiune.

Sursa: G4Media.ro

Congresul Statelor Unite. Până nu demult un loc cunoscut pentru spiritul de colegialitate al membrilor săi, în ciuda diferențelor lor politice, Congresul american iese și mai divizat după drama ultimelor cinci luni. În această perioadă, democrații și republicanii și-au aruncat cuvinte grele, s-au acuzat de ilegalități și ascunderea adevărului, s-au certat și s-au criticat vehement.

Este greu de crezut că cele întâmplate în ultimele luni vor fi șterse rapid din memorie și că politicieni care altădată se respectau reciproc (așa cum sunt republicanul Mitch McConnell și democratul Charles Schumer, de exemplu) vor găsi curând zone comune de cooperare. La fel ca și America, Congresul de la Washington este complet divizat în funcție de sentimentele pro și anti-Trump, iar procedura de demitere a președintelui a accentuat și mai mult aceste diferențe.

Cîștigători

Donald Trump. Președintele republican iese, fără îndoială, drept marele câștigător din acest caz, după ce a fost achitat de Senatul dominat de colegii săi de partid. În plus, așa cum afirmă multe voci, liderul de la Casa Albă are toate șansele să își consolideze puterea și influența după Ukrainegate, cu consecințe importante pentru scrutinul din acest an. Iar efectele achitării sale se fac deja simțite, după ce, joi, la doar câteva ore după achitare, Trump a declanșat atacuri susținute împotriva rivalilor săi de la Washington, criticându-i pe Nancy Pelosi, Mitt Romney, Robert Mueller sau Jim Comney.

„Trump este mai întărit ca niciodată” după achitarea sa, a scris AP. După trei ani în care a luptat cu democrații pe toate fronturile, a ieșit basma curată din Russiagate și a fost achitat de Senat în afacerea Ukrainegate, precum și după bombardamentul mediatic la care a fost supus (după ultimele estimări, 92% din acoperirea media este negativă la adresa sa), președintele republican pare mai puternic ca oricând și nu a cedat niciun pas.

Mai mult, o economie care merge foarte bine și o rată de popularitate care a depășit-o pe cea a lui Barack Obama în acest moment al președinției (49%, conform ultimului sondaj Gallup) fac ca Trump să fie favorit la alegerile pentru Casa Albă. Moody’s Analytics a anticipat recent  că republicanul va câștiga detașat confruntarea prezidențială din această toamnă, iar momentul politic favorabil de acum pare să confirme prognozele companiei.

Partidul Republican. Dacă democrații au ieșit șifonați din această dramă, nu același lucru se poate spune despre rivalii lor republicani. De-a lungul întregii proceduri de demitere, congresmenii din Partidul Republican au făcut un front comun în jurul președintelui Trump și au respins constant acuzațiile democraților privind presupuselele ilegalități ale acestuia.

De exemplu, niciunul dintre republicanii din Camera Reprezentanților nu a susținut articolele de acuzare elaborate de democrați în timpul adoptării lor în luna decembrie. În ciuda declarațiilor anterioare ale stângii americane, care spera că Trump va fi abandonat de cel puțin o mână dintre republicani, inclusiv cei care au anunțat că nu vor căuta să mai candideze din nou și se vor retrage, precum și de cei moderați, acest lucru nu s-a întâmplat.

  • Prin comparație, în 1998, Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a președintelui Bill Clinton cu 258 de voturi pentru și 176 împotrivă, iar 31 de democrați s-au alăturat republicanilor care au votat în mod unit în favoarea procedurii. De asemenea, votul din 1974 privind autorizarea declanșării procedurii de impeachment împotriva lui Richard Nixon a fost cu adevărat bipartizan, fiind adoptat cu 410 voturi la 4.

Ulterior, în Senat, republicanii au blocat prezentarea de noi documente și martori (inclusiv a lui Bolton), spre disperarea și frustrarea democraților.

De asemenea, în afara lui Romney, senatorii republicani au respectat și ei strategia partidului și au votat miercuri în masă pentru achitarea președintelui. A fost dovada nu doar a unității extraordinare a republicanilor și a strategiei lor de succes, dar și o dovadă a faptului că formațiunea conservatoare americană este acum „Partidul lui Trump,” a cărui influență în partid este uriașă.

La rândul ei, baza electorală a lui Trump nu a dat niciun semn de ruptură în aceste ultime cinci luni. Dimpotrivă, suporterii săi s-au declarat constanți energizați din cauza campaniei democraților pe care au considerat-o lipsită de temei și o vânătoare de vrăjitoare, fiind de așteptat ca ei să iasă în număr mare la urne în această toamnă.

În sfârșit, nu este exclus chiar ca republicanii, în cazul în care vor recâștiga controlul Camerei Reprezentanților în noiembrie, să anuleze toate acuzațiile la adresa actualului lider de la Casa Albă. Triumful politic al lui Trump ar putea fi așadar complet.

Avertizorii de integritate. Afacerea Ukrainegate a dovedit, din nou, rolul uriaș al acestora în dezvăluirea unor presupuse ilegalități realizate de oficiali guvernamentali. Fără dezvăluirile leagate de presiunile lui Trump împotriva Ucrainei, acest caz nu ar fi existat.

Faptul că acești integratori își riscă carierele pentru a prezenta situațiile dubioase în care sunt implicați oficiali publici este un lucru demn de menționat, așa cum a fost cazul și în afacerea Ukrainegate, în care oficiali de la Casa Albă, membri ai serviciilor de informații și diplomați au depus mărturii publice despre ceea ce au numit eforturile lui Donald Trump de a forța ucrainienii să declanșeze anchetarea familiei Biden. Iar faptul că au ieșit în lumina reflectoarelor în ciuda barajului de critici, acuzații și chiar amenințări cu moartea la adresa lor este și mai meritoriu.

Surse: AP, BBC, The New York Times, New York Post, Fox News, CNN

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

34 comentarii

  1. Impeachementul a fost un atac politic si a fost respins printr-un vot politic.
    Stanga americana si-a mobilizat toate fortele pentru a-l demite pe Trump si a suferit un esec usturator.
    Trump rulez.

  2. Partidul Democrat isi are radacinle in Sud, membrii sai fiind sustinatori ai sclavagismului, ceea ce a si dus la Razboiul de Secesiune dintre Sudul democrat si Nordul republican.
    Membrii Klu Klux Klan erau adepti ai Partidului Democrat.
    Astazi vedem ca in randul Partidului Democrat incepe sa infloreasca ideologia de extrema stanga.
    Ceva e putred cu acest partid.

    • Au schimbat demografic America – The 1965 immigration reform act. Atunci li s-a zis ca impact mic ca tra lala.
      Partidul democrat de pe vremea catolicului John F. Kennedy nu mai are nici o treaba cu democratii de azi. Acest partid a vrut sa atraga noii votanti – peste 80% din ultimii 40 de ani sunt din lumea a 3-a.
      Imi amintesc un interviu vazut recent cu Sinatra de la sf anilor 80 si spunea ca el si familia votau democratii in mod traditional (catolicii votau democratii in mod traditional) dar ca acestia au luat-o razna de ceva timp sa ca voteaza cu Reagan.
      Cred ca schimbarea Pd se datoreasa si schimbarilor in demografie dar mai ales pierderii (retragerii de buna voie – ex Vatican 2)influentei Bisericii Catolice in State in detrimentul evreilor necredinciosi de stanga.
      Un important intelectual catolic impartea America (fiind o multitudine de etnii, rase samd) in catolici, evrei si protestanti si privea din aceasta perspectiva.

  3. *afacerii Ukrainegate”, se pare ca nu a existat nicio afacere, dar presa de stânga încă o mai încearcă cu fitile fine

  4. Rusine ca dictatorul SUA iara castiga, sper ca la alegeri va pierde!!!

    • Te doare la ficat?

    • Va castiga cu certitudine un nou mandat. Democratii s-au facut din nou de rusine. Bravo Trump ! I

    • „dictatorul SUA” ti-o da la dinti ca la Mehedinți.

  5. Mai e un mare perdant, unu care e dintotdeauna un imbuibat lipsit de umor si extrem de prost: trolul securistoid bad@!

    • Stai că acu vine iar cu ghilimelele 😀 😀 😀

    • L-ai uitat pe la care ne amintește tot timpul că „Aveti ce votati”. Cand ajunge pe-aici o să înceapă să ne explice că de fapt Republicanii sunt niște trădători, că seamănă cu PSD-ul din România și că noi suntem „postaci rusi”.

    • Ala macar e idiot de capul lui, nu e in slujba nimanui…

  6. Așa se întâmplă când sentimentele întuneca rațiunea.
    Singurul cu capul pe umeri pare acum Bloomberg. E și singurul care are șanse reale să il bata pe trump .
    Mai importantă decât achitarea din perspectiva alegerilor este insa evoluția evenimentelor din Iowa. Practic arata debandada din partidul democrat fără a fi nevoie de teorii cu „ingerințele” rușilor. Bloomberg a fost băiat deștept că nu a candidat oficial acolo. Il va face sa fie perceput drept candidatul echilibrului in contrast cu Trump sau cu exaltatii democrați Sanders si Buttigieg. Biden si Warren sunt pe picior de plecare.

    • Nu știu ce fumezi, dar Bloomberg a luat 20 de voturi in Iowa :)) 20! A cheltuit 200 mil $ din banii lui. Douăzeci!

  7. De ce sa fie perdanti, a fost o achitare politica… cam cum face PSD-ul la noi

    • In sfarsit a spus asta cineva. E ca si cum ai spune ca DNA e marele perdant cand senatul nu a aprobat inceperea urmaririi penal impotriva lui Tariceanu, e absurd. Marele perdant e democratia, ca sunt aparate abuzurile lui Trump.
      Sper sa plateasca in alegeri, dar vad ca Trump are un adevarat cult, inclusiv aici. E un bun manipulator (sau asa pare), desi foloseste tactici atat de simple…

    • @Ion
      Ioane, dupa ce am luat bani de la Soros, acum il facem la porfotel pe Trump, nu ti-e clar ca de asta il sustinem?
      Intrebare: nu ti-a trecut prin cap varianta ca tu sa fii doar tampit, nu si prost?

    • @Sphinx
      Măcar de ai fi luat niște bani de la el, dar asa pur și simplu crezi toate minciunile lui și ale Fox News pe gratis. Plus că Trump e la fel de anti-Soros ca și Dragnea, e ciudată asocierea.
      De curiozitate, știi că a zis că zis că cunoaște personal 3 milioane de oameni la într-o conferință de presă? Da, sigur este un „geniu stabil.”

  8. Parca ,,tanti” Pelosi spunea ca daca presedintele Trump este achitat isi da demisia!
    (parca tot pe acest site am citit)
    Pai ce facem mai nene? Au luat-o pe urmele politicienilor din Romania?
    Sau asa se face in toata lumea? Asta este reteta? Se arunca cu ,,caca” in cineva, acel cineva se chinuie sa se spele, dar o pata mica tot ramane, si apoi …. nimic nu s-a intamplat.
    A se vedea si la noi: Barna, Rusanu,Olguta…. ca sa fie si din dreapta si din stanga.
    Si apoi democratii nu au ,,pus o vorba” pe la procurorii din alte tari?
    Poate cu ocazia asta invata si poporul asta ce este aia politica si nu mai pune botul/boticul la toate vrajelile care se practica in politica.

  9. Sa o treceți pe lista și pe Rody … cu Programul justițiar CACAT … ce trebuie sa unească Europa! … Echipa ei a fost parașutată in UE! Împreună cu mirifica Kovesi! Ceasul 10 și 10! TIME! is money! La numărat peștii din LAC!

  10. Deocamdata totul este in faza de inceput si stiam cu totii ce se va intimpla in procedura de demitere initiata de democrati . Putem vedea viitorul doar in momentul desemnarii candidatului democrat in alegerile prezidentiale (va asigur ,va fi o surpriza ).

    • ia uite, domnule, postacul de pe Dâmbovița „de la valeeeeu” ne dă asigurări că_candidatul marxiștilor din PD va fi o surpriză. El știe, frate, are inside information, legături în partidul democrat, ce mai….probabil că mulți democrați nu știu ce știe deja postacul „de la valeeeeu”..

  11. Democratii au intins coarda prea mult si inca nu s-a rupt. O sa se rupa dupa ce Trump prinde al doilea mandat. Sanders, Pelosi sau Warren nu-s alternative credibile, Sanders e o nebunie pentru liceeni si exaltati. Treaba e ca daca exaltatii incearca sa ia cu asalt democratia americana, votantul american normal la cap o sa le rupa fesul.
    N-o sa vedem prea curand socialism in US 🙂

  12. Analiză completă. Aș adăuga două consecințe ale acestui eșec al democraților.

    Dacă până în prezent stilul lui Trump de ” a face politică” putea fi caracterizat prin completa neluare în considerare a normelor și tradițiilor de felul unor ”gentlemen’s agreement”, este aproape sigur că, de acum înainte, va împinge și mai departe granița prerogativelor executive, se va erija în mod constant – de câte ori se dovedește util – în rolul de victimă a unei persecuții nedrepte și va fi convins că toate actele sale de până acum au fost, în fapt, în mod și constituțional, corecte.

    Din observația adevărată din analiză, conform căreia – odată cu alinierea aproape fără rest a republicanilor în spatele lui Trump – GOP a devenit ”partidul lui Trump”, rezultă implicit și faptul că partidul republican a făcut un pas accentuat spre jaloanele caracteristice ale alt-rightului.

  13. Câștigătorul este poporul american care descoperă in fiecare zi fata hidoasa a pd. Normal ca Trump va avea al doilea mandat. Niciun candidat din șleahta democrata nu a avut un discurs coerent despre ceea ce ne interesează cu adevărat, relații externe, economie reala, tratate comerciale, criza opioidelor, healtcare. Temele favorite au fost “black Trans and queers”, climate hoax, open borders, dezincriminarea imigrației ilegale. In ce tara( in afara de Germania și Franța) ai putea sa câștigi alegerile cu temele astea?Bolșevicul Bernie nu știe sa răspundă cât ar costa “universal healtcare” https://m.youtube.com/watch?v=C1kkYfl9lCs .

  14. Sa zici ca Partidul Republican e castigator dupa toata treaba asta e ca si cum ai zice ca PSD a iesit castigat dupa ce a refuzat ridicarea imunitatii parlamentarilor penali.

    Da, ambele partide au castigat la votul politic, pentru ca aveau majoritatea. Dar consecintele votului politic, in care calci pe legi, morala si adevar in numele interesului partidului, se vad la urne. Mai vorbim dupa alegerile din State.

    • @Ion Popescu
      Ionica, babaiatule! Partidul Republican se aseamana PSD tot atat de mult cat de comunist a fost Reagan.
      Mai citeste si tu ceva carti in afara de alea de poker!

    • @Ion Popescu:
      Eu as vrea sa il vad dus pe Trump, un imbecil absolut, dar cu parere de rau trebuie sa admit ca gunoiul nu are un contracandidat viabil nici in propriul partid si nici la ceilalti. Singurul acceptabil ca om politic ar fi fost Biden, insa este vazut ca prea batran de majoritatea electoratului. Iar mie personal Biden mi se pare a fi in pragul senilitatii.

  15. Totul era foarte clar inca de la inceput .Sa vedem cine cistiga candidatura la democrati si apoi mai vedem . Pina atunci nimic important

  16. New Hampshire isi alege candidatul democrat . Sanders pe locul 1 si Pete Buttigieg pe 2 la mica distanta in sondaje .

  17. Un comentariu care nu are de a face cu realitatea. Acest impeachment nu este un proces juridic, este un proces politic. Faptul ca nu a fost gasit vinovat este doar datorita subiectivitatii sustinerii politice din senat, previzibila dealtfel. Pelosi nu avea cum sa nu stie asta de la bun inceput. Actiunea democratilor a fost una de al ingradi pe Trump si de al pune in defensiva, nu avea din start menirea de al destitui. Si eu unul cred ca si-a atins scopul. A polarizat societatea, cine credea ca trump este un iliberal acum e convins de asta, cine il credea un mare democrat acum il sustine si mai mult. Trump a convins pri rezultate. Economia merge mai bine si Trump chiar daca nu e mai mult decat un samsar, a vazut foarte bine greselile politicii americane vizavi de tratatele comerciale cu UE, China si Mexic-Canada. La fel in NATO le-a mai spus unora sa-si stearga mucii. E pacat ca astfel de subiecte sunt abordate de chibiti ca autorul acestui articol.