G4Media.ro

SONDAJ Ce spun românii despre măsurile de atenuare a consecințelor economice generate…

sursa foto: Pexels

SONDAJ Ce spun românii despre măsurile de atenuare a consecințelor economice generate de coronavirus

Majoritatea covârșitoare a românilor consideră că sunt importante și foarte importante măsurile statului de sprijinire a economiei și pieței muncii afectate de epidemia de coronavirus, se arată în ultimul sondaj INSCOP Research realizat în parteneriat cu Verifield și cotidianul Adevărul, în perioada 16-19 martie 2020, intitulat ”Percepția populației cu privire la epidemia COVID -19 în România”,

În contextul consecințelor negative ale epidemiei de coronavirus pentru economie și piața locurilor de muncă, 91,7% dintre respondenți apreciază ca fiind foarte importantă și importantă sprijinirea de către stat a firmelor care au dificultăți economice din cauza epidemiei de coronavirus (63,8% cred că e foarte important, iar 27,9% că e important), iar 93,6% ca fiind foarte importantă și importantă susținerea unor mari proiecte de investiții publice sau private în vederea stimulării economiei românești și creării de locuri de muncă (72% cred că e foarte important, iar 21,6% că e important).

Acordarea de împrumuturi cu dobânzi reduse firmelor care investesc și creează locuri de muncă este văzută ca fiind foarte importantă și importantă de către 87,2% dintre cei intervievați (59% cred că e foarte important, 28,2% cred că e important), iar achitarea de către stat a datoriilor către firmele private (recuperarea TVA) este apreciată drept importantă și foarte importantă de către 79,2% (40,5% cred că e foarte important, iar 38,7% că este important).

  • Remus Ștefureac, director INSCOP Research: ”Investițiile statului în infrastructură, în agricultură, încurajarea investițiilor pentru producția în România a unor bunuri indispensabile așa cum sunt materialele sanitare sau deblocarea unor mari proiecte de investiții private precum, de exemplu, exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră și includerea în proiect a companiei de stat Romgaz pot fi exemple de măsuri utile pentru stimularea încrederii în perspectivele economiei românești. Pe de altă parte, apelul instant și adesea disperat la stat al majorității agenților economici privați, mari și mici, ridică problema unei regândiri a rolului statului în sistemul economic capitalist românesc de după încheierea acestei crize. Nu putem ca în situații de maximă criză să cerem totul de la stat, iar ulterior să îi minimalizăm rolul, resursele și capacitatea administrativă. Capitalul are o responsabilitate, iar în situații de maximă criză națională și globală, o parte a profitului acumulat trebuie alocat și pentru sprijinirea angajaților. Instituțiile care compun statul român sunt datoare la rândul lor ca după această criză să treacă printr-un proces profund de reformă (diminuarea risipei, profesionalizarea personalului, integritate) și modernizare (digitalizare în mod particular) pentru a răspunde provocărilor și a juca un rol economic util pentru întreaga societate.”

Vezi aici sondajul în varianta grafică

Nota: Sondajul a fost realizat în perioada 16-19 martie 2020 de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield și Adevărul. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 800 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3.5%, la un grad de încredere de 95%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Problema nu este sondajul de opinie ci starea debila a economiei in perioada precriza covid -19, capacitatea guvernului in saracia actuala de a lua masuri ce vor avea un oarecare efect si contextul economic international ( in special SUA ca putere dominanta economic )

  2. Un sondaj inutil. Majoritatea romanilor nu are suficienta educatie financiara ca sa inteleaga pe deplin intrebarile sondajului. Acelasi rezultat l-ar fi avut daca ar fi schimbat subiectul intrebarilor cu orice alt lucru pozitiv care le trecea prin minte. Cui vor putea bancile sa acorde credite cu dobanda subventionata daca nu vor mai exista companii care sa indeplineasca ratiile cerute de banci sub supravegherea BNR? Daca se trece peste pruentialitate se provizioneaza, si BNR-ul doesn’t give a shit ca sunt situatii exceptionale

  3. 8.3% din respondenti au declarat „Eco ce? Pleaca bah de aicea, nu vezi ca avem de baut”, reporterul iesind ulterior din crasma frecventata de senatorii PSD.

  4. „Instituțiile care compun statul român sunt datoare la rândul lor ca după această criză să treacă printr-un proces profund de reformă (diminuarea risipei, profesionalizarea personalului, integritate) și modernizare (DIGITALIZARE în mod particular) pentru a răspunde provocărilor și a juca un rol economic util pentru întreaga societate.”

    Daca pana mai ieri alaltaieri, trebuiau hartii peste hartii si cozi la Institutiile statului roman, acum cu Crzia subit si dintr-o data, „lucreaza on-line”!!!
    Majoritatea!!

    „Seful Camerei de Comerț Covasna: Informatizarea instituțiilor, rezolvată într-o săptămână. Sunt curios dacă ne vom întoarce la dosarul cu șină.
    Vineri, 20 martie 2020
    Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras, consideră că, dincolo de toate aspectele nefaste ale pandemiei de coronavirus, există şi cel pozitiv reprezentat de faptul că aproape toate instituţiile statului s-au „informatizat” rapid.

    „Un lucru bun este că ce nu s-a putut face în 10 ANI s-a rezolvat într-o săptămână şi mă refer la informatizarea instituţiilor.
    Dintr-o dată TOATE lucrează electronic, iar până acum cereau dosar cu şină.
    Sunt curios dacă după ce va trece pandemia vor menţine aceste mijloace sau ne vom întoarce din nou la dosarul cu şină”, a declarat Edler Andras, pentru Agerpres.

    Fara comentarii…

  5. Buna seara!Felicitări Lili!A reușit pnl-ul ce nu a facut psd-ul(Pentru că ești LIBERALA convinsă!!!)Eu te intreb:Ce faci dacă se taie curentul????Dosarul cu șină, presupunea că în clipa în care l-ai lasat,cineva are o răspundere!!!Este foarte buna digitalizarea dar,are și dezavantaje pentru care tu,ca o economista perfectă („diminuarea risipei????”) trebuia sa dai solutia și pentru lipsa curentului sau,lipsa angajaților din cauză pandemiei!!!