G4Media.ro

Soluțiile propuse de ANOSR pentru rezolvarea dificultăților cu care se confruntă studenții…

Sursa foto: Pexels / Cliff Booth

Soluțiile propuse de ANOSR pentru rezolvarea dificultăților cu care se confruntă studenții cu dizabilități: Finanțare diferențiată și înființarea unei structuri responsabile cu integrarea studenților cu nevoi speciale

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune în cadrul campaniei „Vizibilitate pentru dizabilitate” o serie de soluții pentru rezolvarea dificultăților cu care se confruntă studenții cu dizabilități.

Pentru a putea adresa provocările majore și complexe pe care le întâmpină studenții cu dizabilități în accesarea și parcurgerea învățământului superior, sunt necesare politici țintite atât la nivel național, cât și la nivel universitar.

În ciuda faptului că au trecut peste 15 ani de la adoptarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și peste 10 ani de la adoptarea Legii educației naționale, drepturile conferite studenților cu dizabilități sunt departe de realitate în cvasimajoritatea universităților din țară, în ciuda unor exemple de bună practică consolidate de-a lungul timpului.

Astfel, intervenția autorității publice responsabile, în speță Ministerul Educației, este esențială pentru a asigura și organiza implementarea prevederilor legale și convențiilor/angajamentelor internaționale”, se arată într-un comunicat publicat de site-ul asociației pentru studenți.

Astfel, ANOSR propune adoptarea unei metodologii-cadru privind serviciile pentru studenții cu dizabilități și cerințe educaționale speciale, care prevede, printre altele înființarea unei structuri administrative la nivelul fiecărei instituții de învățământ superior, care să se ocupe la nivel universitare de integrarea studenților cu dizabilități.

Asociația pentru drepturile studenților mai propune o finanțarea diferențiată pentru studenții cu dizabilități, în cadrul finanțării de bază, având în vedere costurile mai ridicate pentru școlarizarea persoanelor cu dizabilități.

Măsura este considerată evidentă și aceasta din două perspective: „pe de-o parte, costurile generate de școlarizarea studenților cu dizabilități sunt indubitabil mai mari decât pentru școlarizarea celorlalte categorii de studenți.

Pe de altă parte, universitățile au sarcini suplimentare de îndeplinit în vederea școlarizării acestor studenți, garantând drepturile lor și implementând politicile naționale.

Aceste sarcini trebuie susținute de la nivel național. Pentru efectivitatea dreptului, este necesară modificarea Metodologiei privind acordarea finanțării de bază și finanțării suplimentare Tocmai din acest motiv, prin excepție de la celelalte prevederi din propunerea de ordin de ministru, sugerăm ca art. 3, lit. n) să intre în vigoare doar de la 1 ianuarie 2023”, mai afirmă ANOSR.

  • Întreaga listă cu propuneri poate fi accesată aici.

De asemenea, ANOSR a lansat o consultare privind accesibilitatea învățământului superior pentru persoanele cu dizabilități. Un chestionar dedicat acestor categorii de studenți poate fi consultat aici.

Privind rezultatele chestionarului, care nu au fost încă publicate, președintele ANOSR, Oana Alexandra Țînțar, a declarat pentru G4Media.ro că au existat răspunsuri diverse, în funcție de dizabilitățile fiecărui student și tratamentul pe care l-au primit.

Cel puțin deocamdată, privind așa, în mare, răspunsurile pe care le-am primit sunt reacții destul de diverse, în sensul în care în funcție și de dizabilitățile pe care aceștia le au și au avut parte de tratamente diferite în cadrul instituțiilor de învățământ.

Într-adevăr, au completat și studenți, absolvenți și persoane care au abandonat studiile. Există, cum spuneam, reacții diverse din punct de vedere al tratamentului pe care l-au primit. În sensul în care există situații în care au avut parte de sprijin, chiar dacă sunt în instituția din care proveneau nu există un departament dedicat sau personal specializat.

Pe de altă parte au existat și studenți care s-au confruntat cu presiuni din partea colegilor, din partea profesorilor și care nu au beneficiat de suport sau modalități de sprijin”, a afirmat Oana Țînțar.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...