G4Media.ro

Soluția Guvernului la supraaglomerarea închisorilor: Împrumut de 177 de milioane euro pentru…

sursa foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Soluția Guvernului la supraaglomerarea închisorilor: Împrumut de 177 de milioane euro pentru construcția a două penitenciare și două centre pentru angajații din sistem

Guvernul a aprobat, în ședința de marți seara, un proiect de lege pentru a contracta un împrumut de 177 de milioane euro de la Banca Europeană a Consiliului Europei, pentru construcția a două penitenciare și două centre pentru angajații din sistem. Decizia Guvernului vine după ce, săptămâna trecută, Parlamentul a abrogat Legea recursului compensatoriu, în urma căreia au fost eliberați înainte de termen peste 20.000 de deținuți, iar mulți dintre acești au comis din nou infracțiuni, inclusiv crime, violuri și tâlhării.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a precizat, miercuri, într-un briefing la Palatul Victoria, că costul total al construcției se ridică la 221,5 milioane de euro, din care 177 milioane euro vor reprezenta valoarea împrumutului, restul fiind contribuția autorităților române.

„Actualul Guvern consideră că soluția pentru rezolvarea problemelor din penitenciare nu trebuie să fie în zona eliberărilor condiționate anticipate, care au produs atâta violență stradală și fenomene sociale nedorite și că politica în acest domeniu trebuie să se concentreze pe investiții în sistemul penitenciar”, a mai declarat Ionel Dancă.

Proiectul include următoarele patru componente:

  • Construirea unui penitenciar având 1000 locuri de detenție, în localitatea Berceni, județul Prahova;
  • Construirea unui penitenciar având 900 locuri de detenție în localitatea Unguriu, județul Buzău;
  • Construirea unei facilități de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, județul Ilfov;
  • Construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov.

Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa 6 ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 mai 2025.

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. foarte bine, sa imprumute. macar sa terminam cu balciu asta ca nu exista inchisori noi…

  2. Ar mai fi una ,mai la îndemana…sa puna zabrele ..si gard electrificat la Casa Poporului..cei mai periculoși acolo se ascund.

  3. Realizati cam cat de multi infractori sunt in Romania, avand in vedere ca lipsesc intre 3,5 si 5.000.000 de persoane? Teribil 🙁

  4. Prea putine! La Catedrala Umilirii Neamului s-au dus MUUULT mai multi bani… Vrem inca 5 imprumuturi ca astea! Sa fie construite puscarii mai multe, ca are balta peste! PSD le umple repede!

  5. În ritmul acesta fiecare localitate din România va avea propria inchisoare, numarul acetiora va fi egal cu numărul unitatilor scolare.Bineînțeles acestea din urma vor avea toaleta in fundul curtii, fara cabinet stomatologic, medici de garda, masa, sau apa calda.Vrem investitii…mai multe investitii…

  6. Sa le faceti si SPA angajatilor din sistem. Dar mai repede ca se pensioneaza la 40-50 de ani. Inclusiv electricianul.

  7. aham, si un spital doua, pe cand?

  8. Supraaglomerate ? Hai ma… Le-a golit partidul, tudorel…

  9. Să le asigurăm confortul pedofililor, criminalilor, talharilor, și victimelor să le mai dăm și o amendă că nu au stat cuminți când își făceau de cap criminalii. Care mai e rostul pedepsei daca închisoarea nu-i mai inspira infractorului niciun fel de frică, dimpotrivă merge la pușcărie ca în concediu? Ne dăm peste cap pentru unii care au mutilat fizic și psihic, în timp ce oamenii cinstiți dorm câte doi în paturile de spital.

    • Mulți pușcăriași nu au acasă confortul și mâncarea din pușcării. Deasemenea mulți copii nu au condițiile și mâncarea din pușcării.

    • Sa le faca orice conditii, numai sa ii tina inchisi, sa nu ii mai avem in societate !
      Si sa mareasca pedepsele cu 30-50% ca sa aiba rol preventiv, sa descurajeze !

  10. si o inchisioare speciala pentru cei din sistem care fac abuz de functie si bat oamenii si alte mizeri, de la lipsire de libertate si alte infractiuni?

  11. ce importanta mai are faptul ca mi-am luat pumni in fata de la un reprezentant al autoritatilor statului roman, respectiv din MAI, cand nici pana in ziua de azi nimeni nu a platit, nu doar cu functia, ci cu ani de inchisoare si platit daune catre victimele de la Colectiv, Apuseni, 10 august 2018 etc? Nimeni cu nimic. Si va intampla fix nimic, aceeasi incompetenta ridicata la rang de cinste.

  12. Salutari din Caracal. Biznis ez iujual. Politia, procurorii, firmele de paza vegheaza…

  13. buna ironie. desi sunt moderat-conservator, dreptatea e de partea voasta. NU trebuie construite culte-religioase din bani pulici.PUNCT aaa si apropo trebuie impozitata biserica(de orice tip) 🙂

    • N-am ceva impotriva cultelor, atat timp cat nu-mi baga mana in buzunar si nu-mi impun lucruri.

      Fiecare e liber sa creada ce vrea si in ce vrea, atat timp cat nu impune si altora „adevarul sau”.

  14. O decizie si mai ales o investitie excelenta!
    Coruptia la nivel inalt sufoca Romania!

  15. s-a linistit in ceea ce priveste drepturile de confort ale puscariasilor. Si asta ne-a costat putiiiin…, foarte putin! Doar costurile achitarii unui nou credit contractat de la Banca Europeană a Consiliului Europei, dobanzi s.a.m.d.
    Am facut noi sacrificii si mai mari pentru a fi „primiti” in UE (e.g. „privatizarea” Petrom catre OMV), ce mai conteaza inca un mic compromis financiar pentru a ne asigura ca mama Europa e multumita de noi?

  16. Dacă nu se pierd pe drum și fac pușcăriile alea repede, apoi le înfundă cu crimnali, violatori și pedofili, plus demnitari asemeni lui dracnea&mazăre e de bine, că nu se mai pot prevala scursorile de condițiile de detenție ca sa scape cu recursul compensatoriu. E un rău necesar, ceva mai mic decât ăla pe care ni l-a lasat moștenire Slugărel.