G4Media.ro

Sociolog, despre nostalgicii comunismului: „Există tendința de a spune «chiar dacă eram…

Sociolog, despre nostalgicii comunismului: „Există tendința de a spune «chiar dacă eram săraci, toți eram egali»” / ”Uită părțile negative și apreciază aspectele pozitive, mai ales aspectele legate de perioada din tinerețe”

Specialiștii explică pozibilele cauze pentru care unii români regretă perioada comunistă. Un sondaj de opinie relevă că aproape 50% dintre români consideră că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru țara noastră. Procentul este mai mare decât în urmă cu 10 ani, anunță Monitorul de Cluj.

Ioan Hosu, sociolog și prof.univ. dr. la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul UBB Cluj identifică trei posibile explicații pentru procentul ridicat al nostalgicilor după perioada comunistă.

“Posibilele explicații ar putea fi date de, în primul rând, necunoaștere. Vedem tineri care apreciază această perioadă, dar o apreciază fără să aibă prea multe informații, detalii sau să cunoască istoria acelor ani și atunci, sub influența unor narațiuni primite de la părinți sau bunici, care asociază acea perioadă cu o perioadă mai fericită, mai bună, tind și ei s-o aprecieze. Fără să cunoască, repet, detalii despre lipsuri, despre lipsa libertăților. Și atunci, unii din lipsa informațiilor și într-un context prezentat favorabil, spun – da, era mai bine, mai simplu.

Apoi, vorbim de cazul celor care au trăit ani buni în perioada comunistă și o apreciază. Eu cred că în cazul lor e vorba de uitare. Uită părțile negative și apreciază aspectele pozitive, mai ales aspectele legate de perioada din tinerețe, pe care o apreciază ca fiind pozitivă, indiferent despre ce alte constrângeri e vorba – libertăți, cenzură, opresiune, lipsuri”,   spune sociologul.

Inegalitățile din societate, cea mai mare nemulțumire

Ioan Hosu mai punctează o variantă: “Mai există o posibilă explicație, în zilele noastre vedem și oameni care au un nivel de bunăstare sau prosperitate și care pe alții îi deranjează. Sunt nemulțumiți cu aceste diferențe între venituri, proprietăți, bani, bunăstare. Ei spun – era mai bine înainte pentru că eram toți egali – și sigur că aceste inegalități îi determină să spună că era mai bine atunci, eram toți egali. Aceste inegalități sunt cele care determină să spună că era mai bine atunci. Există tendința de a spune -chiar dacă eram săraci, toți eram egali. Și probabil că tema aceasta a injustiției în societatea în care trăim e cea care îi determină să fie nostalgici, și nu neapărat nivelul de bunăstare. Pentru că nivelul de bunăstare în România postcomunistă a crescut”, explică sociologul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Niciodată să nu revină acele vremuri!!!

  2. Adica sa moara capra vecinului. Si o sa moara a aluia de isi vede cinstit de ea

  3. Cauzele sunt pr0stia si tical0sia.

  4. La batrani e pur si simplu nostalgie. La fel zice si un neamț, italian sau francez batran ca pe vremea lui era mai bune. Si probabil la fel vom zice si noi la bătrânețe. Problema e la tinerii care nu au trait acele vremuri si nu se informeaza corect, ci doar din auzite. Dar istoria se repeta, pt. ca niciodată nu invatam din greșelile altora, ci doar din propriile greșeli.

  5. Pe langa multe lucruri odioase au fost si lucruri bune pe care le-am pierdut. De exemplu:
    Toti eram egali dar in fata legii;
    Invatamantul, disciplina, respect, constiinta;
    Patriotism;
    O scara a valorilor umane bine evidentiat – castigi in functie de ceea ce stii si ce ai invatat;
    o adevarata reciclare a sticlelor si a hartiilor;
    mancare sanatoasa – pentru cei care o aveau;
    orasele erau vii prin forfota oamenilor de dimineata pana seara tarziu;
    lipsa grijei de maine, cheltuieli mici, toata lumea avea bani la CEC
    Statiunile erau pline in toata perioda de sezon, de la femeia de serviciu pana la director aveau bilete la mare si la munte pentru 7-10 zile, toata lumea era vesela, comunicatoare, zambitoare, se legau multe prietenii.

  6. Ca sa ne înțelegem : Oamenii sunt nostalgici după vremurile când le mergea bine.

    Multora nu le merge asa de bine în noul sistem. Sunt bătrâni, sunt bolnavi și au pensii mici.

    Nimeni nu regreta ultimii 10 ani de comunism care au venit cu lipsuri groaznice pentru plata datoriei externe (dar am reușit).

    Eu personal nu am trăit decât pana la 8ani în comunism și nu prea înțelegeam mare lucru. Doar ca trebuia pe 23 august sa stau în soare cu orele, in picioare și nu îmi plăcea.

    Dar corupția exista și atunci, se furau chestii. Pilele, cunoștințele și relațiile dominau viata. Ce sa mai regreți?

    Egalitatea nu a existat nici atunci. Cei cu studii superioare erau mai bine ca restul iar cei din eșaloanele superioare aveau viata lor de 1%.

  7. Acest gen de studii sunt o imensa pr0stie! De ce? Pe scurt…

    Subiectul este întrebat “Când este/era mai bine, înainte de 1989, sau acum?”

    Iar el răspunde “Înainte de 1989, pentru ca atunci trenurile circulau cu 100km/h, acum circulă cu 50km/h, atunci s-au construit 70km de linie de metrou, acum s-au construit 3km , atunci cei care furau 1 milion de lei din avutul public erau condamnați pe viață, sau pedeapsa capitală, acum, în Afacerea Microsoft s-au volatilizat 300 milioane dolari și nimeni nu a pățit mare lucru etc….”

    Concluzia “sociologilor” este ca românii sunt nostalgici după Ceaușescu și preferă dictatura!

  8. @Constantin: 👏👏👏👏👏👏👏

  9. Propaganda penibila,politie politica,niciun drept,nicio libertate,rafturi goale in magazine,benzina doar cat sa mergi 10 km,granite inchise,electricitate cu portia,caldura 3 ore pe zi,la televizor doar tovarasul care spunea „tutulor” ce bine e in Romania….
    Cum sa nu iti doresti asa ceva?