G4Media.ro

Sindicatele franceze amenință că vor face grevă în timpul Jocurilor Olimpice/ Angajații…

Sursa foto: Wikimedia Commons /nicolas michaud

Sindicatele franceze amenință că vor face grevă în timpul Jocurilor Olimpice/ Angajații din sectorul public vor prime și alte avantaje pentru a lucra în timpul jocurilor de la Paris

Lucrătorii din sectorul public francez, adică din spitale, transporturi publice și muzee amenință că vor face grevă în timpul Jocurilor Olimpice de vară, pregătind o confruntare cu guvernul lui Emmanuel Macron, scrie Financial Times.

Sophie Binet, șefa sindicatului dur CGT, a condus atacul, declarând că guvernul trebuie să plătească dacă dorește ca jocurile să se desfășoare fără probleme. Găzduirea Jocurilor Olimpice „este o investiție care … ar trebui să stimuleze imaginea Franței, așa că trebuie să existe bani deblocați pentru a compensa lucrătorii din sectorul public”, a declarat ea.

Aproximativ 16 milioane de persoane sunt așteptate la Paris pentru jocurile care vor concentra atenția planetei asupra orașului între 26 iulie și 11 august.

Perioada a fost aleasă de organizatori în mod special pentru că vine atunci când mulți locuitori pleacă în vacanțele de vară, reducând presiunea asupra transportului public și a infrastructurii și lăsând loc pentru fanii Jocurilor Olimpice.

Dar alegerea a fost, de asemenea, riscantă, deoarece o gamă largă de lucrători din sectorul public sunt efectiv forțați să muncească în timpul vacanței de vară. Unii angajați nemulțumiți cer în schimb prime, plata orelor suplimentare și sprijin, cum ar fi servicii de îngrijire a copiilor lor.

Sindicatele susțin, de asemenea, că asistentele medicale, polițiștii și șoferii de tren sunt deja epuizați din cauza condițiilor de muncă din ce în ce mai proaste și sunt supărați pe scăderea nivelului de trai din cauza salariilor care nu au ținut pasul cu inflația.

„Lucrătorii feroviari nu mai sunt dispuși să facă sacrificii pentru ceea ce guvernul spune că este un bine mai mare”, a declarat François-Xavier Arouls, un lider al sindicatului Solidaires de la RATP, grupul de transport public din regiunea pariziană. „Dacă ne plătesc corect, vom fi acolo și vom ajuta să facem țara mândră în timpul jocurilor. Dacă nu … . ”

Organizatorii Jocurilor de vară au ales un format ambițios, dar dificil din punct de vedere logistic, în care multe evenimente vor avea loc în spații temporare construite special în locuri istorice emblematice precum Grand Palais și Place de la Concorde.

Îngrijorările cu privire la posibilitatea ca acest concept să reușească au crescut în ultima vreme, în special în ceea ce privește ceremonia de deschidere care va avea loc pe bărci pe râul Sena. Aceasta vine în contextul în care Franța a trecut recent la cel mai înalt nivel de alertă pentru atacuri teroriste.

CGT a depus deja notificări oficiale la guvern cu privire la faptul că trei ramuri – ofițerii vamali, poliția municipală și lucrătorii din sectorul cultural – ar putea eventual să organizeze greve, și a avertizat că ar putea urma și altele. Un alt sindicat a creat un site web cu un contor în direct al numărului de lucrători feroviari care s-au înscris ca fiind gata de grevă.

Unii experți în mișcarea sindicală au minimalizat amenințările, considerându-le simple tactici de negociere pentru a încerca să obțină bonusuri și avantaje mai mari. Ministrul transporturilor, Patrice Vergriete, fost primar al orașului industrial nordic Dunkerque, a declarat cu îndrăzneală în februarie: „Nu vor exista greve”.

Provocările contrastează cu starea de spirit din momentul în care Parisul a primit organizarea jocurilor în 2017, iar comitetul de organizare a luat măsura fără precedent de a aduce reprezentanți ai sindicatelor în organele sale de conducere.

Un fost șef popular al CGT, Bernard Thibault, a fost numit în consiliul de administrație al Paris 2024 și a condus un efort de a concepe o cartă de 16 principii care să fie respectate în ceea ce privește lucrătorii în perioada premergătoare și în timpul evenimentului.

„Mi-a permis să fiu prezent în fiecare lună pentru a interveni asupra problemelor sau pentru a vorbi despre chestiuni precum transportul sau securitatea”, a declarat Thibault, adăugând că toate cele mai mari cinci sindicate din țară au semnat această cartă.

Thibault a criticat guvernul pentru că nu a ajuns la acorduri cu lucrătorii din sectorul public cu luni în urmă. „Nu este corect să îi lăsăm pe oameni într-o ceață de incertitudine, în condițiile în care jocurile sunt atât de aproape”.

Ministerele guvernamentale se grăbesc să negocieze acorduri. În ianuarie, ministrul de interne Gérald Darmanin a anunțat bonusuri de până la 1.900 de euro pentru polițiști pentru a preveni o revoltă.

Stanislas Guerini, ministrul transformărilor și serviciilor publice, a oferit subvenții de până la 350 de euro pentru îngrijirea copiilor și 1.000 de locuri rezervate pentru copii care să meargă în tabără. Dar nu a finalizat un acord cu sindicatele înainte de o întâlnire crucială la mijlocul lunii aprilie. „Vom ajuta familiile”, a declarat el, adăugând că primele ar putea ajunge de la 500 de euro la 1.500 de euro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vorba cantecului:

    „Je ne peux pas travailler
    Je ne peux pas déjeuner”