G4Media.ro

Simonis, PSD: Vom face o sesizare către Avocatul Poporului pentru a contesta…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Simonis, PSD: Vom face o sesizare către Avocatul Poporului pentru a contesta ordonanţa de urgenţă privind anticipatele

PSD va sesiza Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate, a declarat, marţi, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.

  • „Vom face o sesizare către Avocatul Poporului pentru a contesta această ordonanţă de urgenţă, pentru că şi ea modifică legislaţia electorală în ultimele şase luni înainte de alegeri. Pe de altă parte, vreau să fie foarte clar că în spaţiul public se vorbeşte foarte serios şi de către cei de la PNL, care mint nonşalant. Înţeleg că clamează prin această ordonanţă că cetăţenii români care nu aveau drept de vot vor avea după această ordonanţă. Vreau să fie foarte clar: dacă această ordonanţă va intra în vigoare, va trece de controlul de constituţionalitate, practic un cetăţean al judeţului Timiş, dacă se află în vacanţă în judeţul Vaslui, va putea vota inclusiv parlamentarii de Vaslui. Dacă dumneavoastră vi se pare normal ca un timişorean, ca mine, care nu am fost niciodată în judeţul Vaslui până în ziua alegerilor, să poată vota parlamentarii de Vaslui, mie nu mi se pare normal”, a afirmat Simonis, întrebat despre prevederile ordonanţei de urgenţă privind alegerile anticipate.

El a mai spus că PSD este pregătit pentru alegeri anticipate, dar nu i se pare normal să fie organizate cu doar patru luni înainte de cele la termen.

Întrebat dacă există o îngrijorare în rândul parlamentarilor PSD cu privire la alegerile anticipate, Simonis a spus că „au fost voci care susţin alegeri anticipate şi voci care au susţinut că este mai bine să nu fie anticipate pentru stabilitatea din ţară”.

„Nu am discutat cu toţi colegii parlamentari, dar nu există o preocupare majoră în acest sens”, a adăugat Simonis.

Context

Guvernul a modificat printr-o ordonanță de urgență adoptată marți, 4 februarie, legea alegerilor parlamentare, astfel încât românii să poată vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de unde au domiciliul, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

De asemenea, va fi introdusă prevederea de la prezidențiale care va permite ca votul din diaspora să se desfășoare vreme de trei zile. Tot prin acest OUG va fi dublat numărul parlamentarilor care vor reprezenta diaspora, de la 6, câți sunt în prezent, la 12. Vor fi 8 deputați și 4 senatori.

Ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, care în prezent este de trei luni:

  • Art. 6 (2): Aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți. Ei se bazează pe statisticile de la precedentele scrutine:

  • Prezidențiale 2019 al doilea tur – 2 milioane de votanți pe listele suplimentare
  • Prezidențiale 2019 primul tur – 1,7 milioane de votanți pe listele suplimentare
  • Europarlamentare 2019 – 1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare

Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că votul la parlamentare pe liste suplimentare nu va încuraja turismul electoral datorită sistemului electronic de înregistrare a celor care se prezintă la urne.

În ceea ce privește faptul că parlamentarii sunt aleși în circumscripții județene, sursele citate arată că votul pentru Senat și Camera Deputaților este unul proporțional, iar a doua etapă de distribuire a mandatelor este, oricum, la nivel național.

Potrivit legii în vigoare, la alegerile parlamentare românii pot vota doar la secția de care aparțin sau în județul în care își au domiciliul, iar dacă sunt în alt județ în ziua scrutinului nu își pot exprima opțiunile electorale.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Contestati!
    Vedeti daca puteti vota la puscărie!

  2. De unde tot scoate psd ul zombii astia?

  3. Intreaga lege se bazeaza pe aceste cuvinte – DREPTUL UNIVERSAL DE A VOTA. Acest drept al fiecarui cetatean roman oriunde s-ar afla nu poate fi restrins .Astfel cetateanul poate vota , daca doreste ,acolo unde din motive ce nu ii sunt imputabile se afla .

  4. Avocatul vostru, nu al poporului, că voi l- ați numit. O s- o luați în bot și știți asta, dar nu puteți accepta.

  5. Statul Roman este obligat sa ofere doar posibilitatea exercitarii dreptului la vot oriunde te afli . Statul Roman nu poate ingradi acest drept . Fiecare face asa cum ii dicteaza constiinta si ceea ce face nu are legatura decit cu optiunea personala a fiecaruia dintre noi . Presupuse fapte conexe ce poate s-ar putea intimpla nu au legatura cu cetateanul ce voteaza . Presupuse fraude , indiferent de forma in care sunt facute ,nu intereseaza decit statul ce are obligatia sa preintimpine astfel de actiuni .Votul pe lista nu este un vot uninominal . In fapt cetateanul voteaza si are incredere totala in partidul care produce , face , aceste liste . Astfel noua lege produce beneficii uriase democratiei ,prin oferirea posibilitatii de a vota oriunde si in acelasi timp si are extraordinara calitate de a maximiza numarul cetatenilor ce se exprima la vot ca o garantie democratica suplimentara ce certifica total partidul si listele atasate ,adica le face detinatoare de majoritati adevarate ,nu de majoritati din alte jumatati de majoritati ,si le confera in final putere electorala totala .

  6. Am o nedumerire. Ei spun ca vor contesta la CCR OUG-ul pt anticipate, dar ce contesta, daca OUG-ul pentru anticipate nici macar nu a fost publicat in MO si nu produce efecte? Poate vor sa conteste ca sunt mai prosti ca „noaptea” si pot fi mai mult de atat….

  7. Alfred Simonis, deputat PSD, din salariu: Porsche, BMW, Audi, 4 apartamente, o casă, peste 1 mil lei!
    Alfred Robert Simonis, șeful deputaților PSD, abia face 35 de anișori în 2020, pe 4 ianuarie. Câștigă vreo 10.000 de lei lunar de la Parlament. Soția lui, de patru ori mai puțin. Împreună, sub 140.000 de lei pe an. Totuși, de undeva, averea lor s-a acumulat ca în povești.
    În ultima declarație de avere depusă, în iunie a.c., Simonis declară două apartamente și o casă pe care le deține în prezent, dar și două „apartamente cu teren” vândute (unul anul trecut, celălalt anul acesta). Pe imobiliare a luat 82.000 de euro și peste 452.000 de lei. În total, cam 180.000 de euro.
    Tot în 2018, deputatul PSD a vândut și un autoturism Audi pentru „doar” 49.600 de lei.
    În paralel, familia lui Simonis a creditat o firmă la care soția deține 30% din acțiuni cu peste 523.000 de lei.
    Iar în conturile soților se găsesc peste 54.000 de lei și aproape 20.000 de euro.
    Toate acestea, numai din salarii care, cumulat, nu depășesc trei mii de euro lunar.
    https://newsweek.ro/investigatii/alfred-simonis-deputat-psd-din-salariu-porsche-bmw-audi-4-apartamente-o-casa-peste-1-mil-lei