G4Media.ro

Simona Halep, alături de Maria Șarapova, Andre Agassi și Martina Hingis pe…

Foto: Facebook / Maria Șarapova

Simona Halep, alături de Maria Șarapova, Andre Agassi și Martina Hingis pe lista marilor scandaluri de doping din tenisul mondial

Scandalurile de doping au apărut în tenisul mondial în anii 80, când substanțele care îmbunătățesc performanța au devenit din ce în ce mai disponibile în sportul profesionist. Anii 2000 au adus cele mai mari suspendări: Andre Agassi, Marin Cilic și Richard Gasquet în tenisul masculin, Martina Hingis și Maria Șarapova în cel feminim.

Ultima vedetă pe listă este Simona Halep, suspendată provizoriu vineri de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului pentru că, pe durata US Open, ar fi utilizat o substanță interzisă numită Roxadustat.

În 1997, Andre Agassi a avut un test antidoping pozitiv pentru consumul de metamfetamină. O anchetă comună efectuată de Agenția Mondială Antidoping (WADA) și Asociația Profesioniștilor de Tenis (ATP World Tour) a pronunțat o suspendare de trei luni din tenisul profesionist pentru acest incident. Cu toate acestea, pedeapsa nu a fost pronunțată în mod oficial după ce Agassi a pus rezultatul pozitiv pe seama unei băuturi alcoolice.

Cazul lui Agassi a fost revizuit în 2009, în urma publicării autobiografiei lui Agassi, în care Agassi a recunoscut că a mințit cu privire la cauza rezultatului pozitiv la testul antidrog. Agassi a recunoscut că a devenit dependent de metamfetamină în cursul anului 1997 din cauza problemelor din viața personală.

În 2009, Richard Gasquet a avut un rezultat pozitiv la testul antidrog pentru consum de cocaină. Gasquet a negat folosirea intenționată a drogului, invocând faptul că este posibil să fi fost expus la această substanță după ce a sărutat o femeie într-un club de noapte din Miami.

În 2013, Marin Cilic a avut un test antidrog pozitiv pentru substanța nikethamide. Medicamentul este un stimulent utilizat pe scară largă ce afectează funcția respiratorie prin creșterea fluxului sanguin și a aportului de oxigen în organism. Cilic a negat că ar fi luat în mod deliberat drogul, declarând că substanța era conținută în tablete de glucoză care au fost cumpărate de la o farmacie în timp ce concura în Franța. Federația Internațională de Tenis (ITF) a luat în considerare apărare lui Cilic și a înclocuit suspendarea inițială de doi ani cu una de 9 luni.

În 2007, Martina Hingis a fost depistată pozitiv cu substanța Benzoylecgonine. Federația Internațională de Tenis (ITF) a suspendat-o timp de doi ani. Hingis și-a susținut nevinovăția. Ulterior, Hingis a revenit în tenis în 2013, fără a mai înregistra însă rezultate notabile decât n proba de dublu.

În 2016, Maria Șarapova a anunțat că a picat un test antidoping WADA în timp ce juca la Australian Open. Substanța folosită a fost un medicament numit meldonium, care este folosit pentru a trata bolile de inimă. Sharapova a recunoscut că a folosit medicamentul pe bază de prescripție medicală timp de peste zece ani din cauza susceptibilității sale la gripă, a tratamentului pentru simptomele diabetului și a deficienței de magneziu.

Șarapova a primit inițial o interdicție de doi ani din partea ITF, redusă ulterior la 1,5 ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Toată lumea uită de Serena Wiliams. Pozitivă dar… era sub tratament medical.😂