G4Media.ro

Judecător român la Tribunalul de Arbitraj Sportiv: Simona Halep a dovedit că…

sursa foto: Facebook/ WTA

Judecător român la Tribunalul de Arbitraj Sportiv: Simona Halep a dovedit că substanța interzisă a ajuns în corpul său printr-un supliment contaminat

Simona Halep ar fi dovedit că Roxadustatul a pătruns în organismul ei printr-un supliment contaminat, a cărui etichetă nu prevedea prezența substanței din clasa EPO, transmite Gazeta Sporturilor, care îl citează pe Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Ea va fi judecată de ITIA și abia apoi, în cazul unui verdict nefavorabil, poate merge la TAS.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Jura, conform ProSport.

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, mai precizează Jura.

Citește tot articolul pe GSP.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Corect, cine stie sa caute – gaseste. Am vazut si in CSi (serialul politist).
  E ca la angajatii la stat care nu-si fac temeinic treaba. Nu e vina lor.

  • Da ce voiai sa faca ma? Sa duca fiecare pastila de supliment la analize de laborator? A citit prospectul, nu era nimic interzis pe el, a fost de buna credinta.

  • @Alin, e foarte ciudat ce zice judecatorul. Par sa fie doua posibilitati, un ingredient nedeclarat pe eticheta, sau contaminarea suplimentului. Cea mai ciudata e partea cu „informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”. Deci, daca ar fi cautat un pic mai mult pe internet, ar fi gasit informatii privind problema suplimentului?

 2. Asa o fi dar substanta interzisa era in corp deci ramai doar spectator. Au patit-o si alti sportivi si s-au conformat. Cu contaminatul ramane doar o ipoteza neputand fi probata sigur.

 3. Simona Halep numai înseamnă nimic. Pierdere de timp cu orice articol cu ea. Degeaba a fost lăudata.

  • Vezi ca in limba romana se zice numai „nu mai” in situatia asta. „Numai” inseamna „doar”.

 4. „Judecător român” ……. sunt suficiente două cuvinte și te-ai convins imediat.

 5. vorbe goale, e ca atunci cand asculti la hantena3 argumentatia unui avocat al unui interlop, totul pare absolut in regula si autoritatile haituiesc bietul cetatean interlop! Simona Halep s-a dopat stiind exact ce face. Toate fac asta sub o forma sau alta. Tot sportul de performanta este o forma subtila sau mai grosolana de dopaj.

 6. Decopertată media din cănd în cănd ca Albă ca Zăpada ,SH este tot mai neagră decăt noaptea.Rămăne cu un meci ” memorabil” de retragere undeva prin RO.

 7. Aici ne aduce foamea de performanță. Folosim cu toții uneori suplimente pentru a creste performanța. Energizantele de toate felurile ne condimentează dar și distruge viața. Cred că este nevoie de o resetare a societății umane , o întoarcere la setările „din fabrică” .