G4Media.ro

Serghei Lavrov a sosit marţi seară în Turcia pentru a discuta despre…

Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK

Serghei Lavrov a sosit marţi seară în Turcia pentru a discuta despre stabilirea de coridoare maritime pentru facilitarea exporturilor de cereale în Marea Neagră

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sosit marţi seară în Turcia pentru a discuta despre stabilirea de coridoare maritime pentru a facilita exporturile de cereale în Marea Neagră, relatează Agerpres, conform France Presse.

Lavrov urmează să se întâlnească miercuri cu şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu. În centrul negocierilor, posibilitatea ca Ucraina, un jucător major pe piaţa mondială de cereale, să-şi exporte recoltele blocate în prezent în porturile sale.

Conflictul în desfăşurare din 24 februarie şi care a blocat majoritatea exporturilor Ucrainei prin Marea Neagră a crescut preţurile şi reprezintă un risc serios de foamete în ţările care depind de acestea, în special în Africa şi Orientul Mijlociu.

La cererea Naţiunilor Unite, Turcia a oferit asistenţă în escortarea convoaielor maritime din porturile ucrainene, în ciuda prezenţei minelor, dintre care unele au fost depistate în apropierea coastelor turceşti, în contextul invaziei ruse a Ucrainei.

Potrivit ministrului turc al agriculturii Vahit Kirisci, „Ucraina îşi protejează în prezent porturile comerciale cu mine” şi se teme că va fi „atacată de Rusia” dacă acestea sunt retrase.

Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a discutat de asemenea prin telefon cu omologul său rus Serghei Şoigu.

Cei doi miniştri au discutat „măsurile ce pot fi luate pentru transporturile în deplină siguranţă de cereale, floarea soarelui şi alte produse agricole”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării turc.

Presa ucraineană a asigurat că discuţiile programate miercuri la Ankara vor implica, pe lângă Turcia şi Rusia, „ONU şi Ucraina”. Însă Ambasada Ucrainei la Ankara a negat marţi orice contact între ambasadorul Vasil Bodnar şi Lavrov.

Vasil Bodnar a acuzat vineri Rusia că „fură fără ruşine” şi exportă cereale ucrainene din Crimeea (sud), anexată de Moscova în 2014, în special în Turcia.

Turcia este considerată un aliat al Ucrainei, căreia îi furnizează drone de luptă, dar are grijă să menţină o poziţie neutră faţă de Rusia, de care depinde pentru aprovizionarea cu energie şi cereale.

Chiar înainte de război, Ucraina era pe cale să devină al treilea exportator mondial de grâu şi furniza jumătate din comerţul mondial de seminţe şi ulei de floarea soarelui. Kievul exporta în fiecare lună 12% din grâul mondial, 15% din porumb şi 50% din uleiul de floarea soarelui, relatează Agerpres.

Sursa foto: Twitter/ Russian Embassy, UK

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Turcia a Doborat un Suhoi, de ce nu ar dobori si avionul lui Javrov ?

    • Pentru ca poate.
      Dar lavrov, daca tot a ajuns la stambul poate sa ia un avion turcesc pana la belgrad. Sa nu se supere sarbul ca-l pune pe drum cand poate ca el era ocupat sa mai negocieze aderarea la EU.

  2. Si zele ce e? Un erou?! O pw lă! Esteun maimuțoi la comanda be și nosului de peste ocean!
    Diferenta este ca, de pro s t ce e, isi distruge tara!
    Da’ nu i bai, oricum e(ra) o tara artificial creata cu teritorii furate!

  3. Esti mai leguma ca dancila si catu la un loc,ce sa mai..zici ca esti fiul lor

  4. bai catalin, orice tara din lumea asta e artificiala, pe teritorii furate. Din epoca de piatra cine avea ciomagul si toporul mai mare ii dadea in cap vecinului si-i fura avutul femeia si magarii. Doar ca acum suntem in secolul XXI si dca am convenit la niste granite (Budapesta 1994) le respectam. Italia de ce nu invadeaza Vaticanul, Spania de ce nu ia cu japca Andorra sau Belgia sa invadeze Luxemburg? Oamanii civilizati respecta intelegerile.

  5. @Istvan
    Asa, ca sa ne amuzam : si Macedonia ar putea sa-si puna granita in nordul Indiei. Si Turcia ar disparea. Si Rusia, nu mai zic…
    La o discutie colocviala, un austriac a pus degetul pe o harta ca sa ne arate unde ar fi fost granita Austriei. Pai, na, zice un italian, dac-o punem asa stai sa-ti arat unde ar fi frontiera noastra! Evident conflictul s-a stins cu ursus

  6. Cereale ucrainene furate de rusia?