G4Media.ro

Senatul a abrogat legea PSD care interzice vânzarea acţiunilor deţinute de stat…

Senatul a abrogat legea PSD care interzice vânzarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea Legii nr.173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică prin care se abrogă prevederea privind interzicerea înstrăinării acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, la instituţiile de credit, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de capital social deţinută.

De asemenea, proiectul abrogă articolul care prevede că „se suspendă, pentru o perioadă de 2 ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la alte societăţi la care statul are calitatea de acţionar, aflate în curs de realizare”.

„Abrogarea prevederilor menţionate va permite valorificarea acţiunilor în vederea evitării afectării grave a relaţiilor sociale referitoare la libertatea economică a operatorilor la care statul are calitatea de acţionar şi de liberă circulaţie a capitalurilor. Prin diversificarea acţionariatului se intenţionează asigurarea revenirii la o situaţie de competiţie pe piaţă în care fiecare companie şi societate naţională, instituţie de credit şi orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar urmăreşte să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Premierul Florin Cîțu a anunțat la începutul lunii trecute că guvernul a aprobat un proiect de lege, pe care l-a trimis în Parlament pentru vot, de abrogare a legii 173 din 2020, promovată de PSD și care împiedica orice privatizare a unor pachete majoritare sau minoritare la companiile cu capital de stat. Mediul de afaceri, partenerii externi ai României și actualele partide de guvernare au criticat atunci legea, arătând că este anti-reformistă și nu face decât să lipsească aceste companii de stat de un instrument pentru capitalizare.

Citește aici Legea 173 din 2020

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat imediat, afirmând că abrogarea legii este „cea mai mare crimă economică”

„Ne vom opune în Parlament acestei aberații ! Și, daca va fi nevoie, vom protesta și în stradă, alături de toți românii care se opun devalizării celor mai valoroase active ale statului. Nicio țară civilizată nu și-a vândut companiile strategice pe nimic atunci când piața este la pământ. Numai Cîțu Vânzătorul vrea să vândă România la bucată pentru profiturile prietenilor săi! (…) Nu vă jucați cu focul! Nu veți privatiza nimic legat de viața și viitorul țării!!!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Citește și: 

PSD amplifică discursul naționalist pe tema privatizării companiilor de stat: Să cedezi acum, în pandemie, bucăți imense din avuția națională este o adevărată crimă economică

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Nu privatizăm nimic, listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă privatizare

Guvernul vrea să abroge legea care interzice timp de doi ani privatizarea companiilor de stat

Sursa foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Ar trebui vandute actiunile detinute de stat la companiile economice respective.
    Cele mai multe sunt fallimentare si subventionate din banii tuturor cetatenilor precum sunt si capusate la greu de o mica clica.

    • Dumneata când te îmbolnăvești, iei medicamente sau îți iei zilele?

      Crezi că oamenii bolnavi ar trebui eradicați?

      Da, să vindem tot, să le facem fier vechi, să distrugem tot ce a mai rămas, bravo.

      De ce să ne dea găina ouă 10 ani când putem să o tăiem și să mâncăm o zi.

      Asta e gândirea la români, de aia suntem o țară și o nație de giboni.

      Toate țările vest europene interzic privatizarea sectoarelor strategice sau cumpărarea lor de către străini, numai colonia securistoid-ț.i.g.ănească de rrrrromania s-a gândit să vândă tot ce e de stat pe timp de criza economică.

    • Stai linistit ca tot statul le va sustine ca si pana acum. Nu e ca si cand vor fi vandute unor competenti sau bine intentionati.
      Va fi exact ca la regiotrans. Statul va subventiona iar privatul va palma profitul. Dar asa e prostul aplauda ca foca cand aude de privatizare.

    • Corect. Investitorii mereu în pierdere sunt cetățenii plătitori de taxe.

      Un investitor privat își impune Board-ul Director/ Consiliul de Administrație, CEO-ul, echipa de execuție, strategiile și reformele care vor eficientiza compania pe bune în 3-5 ani. Un investitor privat vrea să vadă ROI și are fonduri să contracteze echipa cea mai bună.

      Cetățenii, în schimb, nu au nicio putere pentru a face presiune pentru eficientizarea acestor companii aflate în pierdere care alimentează conturile multora care dorm în post sau care îngroașă nesimțit conturile consultanților externi care primesc contracte de consultanță la suprapreț, de sute de ori peste valoarea adăugată pe care o creează.

      Sigur, mai este și cazul reformatorilor aleși de popor și numiți in conducerea acestor ministere si a companiilor din subordinea lor, însă aceștia nu au capitalul financiar inițial al unui investitor privat pentru a atrage cei mai geniali profesioniști de pe piață, nici know-how-ul, setul de proceduri, politici, strategii, sisteme care să fie implementate pentru a eficientiza companiile în pierdere.
      Daca i-ar demite pe cei care dorm în post, iar din milioanele economisite ar angaja profesioniști care performeaza într-o luna cât o veche echipă într-un an, poate…

    • Dai exemplu de 5 companii din astea de care știi tu ca sunt falimentare

    • Compania lihnitului, Radetul, ECENUL, Metrorex, Poșta Romana și asta așa in viteza mai tovarășe ryzen , deoarece sunt încă o grămadă de instituții generatoare de cheltuieli din bani publici , ca sa nu spun „vaci de muls” !

    • Habar nu aveti ce inseamna economia de piata – mai taica – Doar nu o sa platim , noi cetatenii , o viata intreaga , niste trintori ce se imbogatesc de pe urma dublei interventii a statului , una ce mareste salariile si alte beneficii in mod artificial si alta ce capitalizeza intreprinderile neprofitabile ale statului . Pot fi cumparate actinuni si de catre investitori romani si din UE . Noul actionariat inlatura risipa si pomanageala .

  2. S u g i m e l u bai ciolacule , elevu lu dragnea .
    Iar induci prostimea în eroare.

    • Pas cu pas, isi indeplinesc obiectivele, multumind astfel stapanilor care i-au tinut in brate si i-au finantat in campanie. Vom vinde companii de stat la preturi de nimic. Atat cele profitabile, cat si cele neprofitabile. Au toate puterea, de ce nu instaleaza un management performant in companiile capusate de toti incompetentii? Pentru ca e mai usor sa vinzi, sa iei bani de nimic acum si sa scapi de responsabilitate, decat sa auditezi, sa iei taurul de coarne si sa recrutezi oameni capabili in functii de conducere (calea prostului, a parvenitului si a oportunistului). Economia isi revine in 6-9 luni, de unde graba asta? Aaa, da, stapanii vor sa cumpere la un pret mic, cel de acum, nu cel de la finalul anului.

  3. O fii bine, o fi rau? Ce-o insemna oare: „să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acţiunilor deţinute de stat” (in special…anumite obiective…), in viziunea mai mult sau mai putin liberala a lui Catu si gasca….?

    • profitu se privatizeaza, datoria se nationalizeaza, ca asa zice securistii la putere alde nasui si ccatzu, totul pentru ei, nimic pentru noi

  4. Daca erau in China baietii astia care au votat asa ceva infundau puscaria …

  5. Lasă că este bine să vină străinii să cumpere ce a mai rămas prin țară, singură condiție este să tine unitățile respective deschise și să investească bani în ele , să facă locuri de muncă bine plătite. Un exemplu este în agricultură acolo unde au venit străini serioși se cunoaște au dezvoltat zonele unde lucrează, au făcut locuri de muncă bine plătite , au făcut concurenta la arendă, ei lucrează terenuri după tehnologii ultramoderne plătesc taxe și impozite la stat au angajați cu caracter permanent.

    • „După trei decenii de socialism/penețism/liberalism/securism România este nimicită în cea mai mare parte, patrimoniul său natural și industrial a fost înstrăinat sau distrus, subsolul a fost amanetat, pădurile rase, țara e golită de oameni, se pregătesc să vină eventual noii coloniști. Ce a mai rămas de înstrăinat este pământul, deja în mare parte luat din proprietatea românilor – produce bani și aduce valoare străinilor. ”

      De ce tarile Visegrad au total alta abordare?

    • „În urmă cu un secol milioane de țărani români s-au dus la război cu promisiunea că vor primi pământ. Marea Unire, visul României Mari, a costat viețile a 1,2 milioane de români. Pământul pe care l-au primit s-a dus de izbeliște odată cu jertfa lor de sânge. Comuniștii, neocomuniștii și mai nou liberalii au desăvârșit spolierea celei mai de seamă averi a României, a venit rândul și uteciștilor leniniști de la USR Plus să-și aducă aportul la mătrășirea ultimelor palme de pământ rămase.”

    • Mai BIG habar nu ai cine si-a vindut paminturile . Proprietarii isi vind paminturile . Lasa-te mai business (fie vorba intre noi ca nu prea stii ce inseamna asta )de propaganda .

  6. Si uite asa aflam de ce au tras astia tare sa vina la putere! Sa vanda ce mai era de vandut! De ce nu le fac profitabile? De ce sa vinzi cand piata este prabusita? Habar nu au de economie de piata adevarata!

    • Nu prea ma pricep eu la economie (ca specialitate, vorbind), dar asa, subiectiv…cred ca tocmai de aia se apuca de vanzare, gasca asta nou asezata la masa puterii: pentru stiu sa fure „stiintifico-economic” pe piata adevarata!

  7. intai de toate sa definim partidele politice in functie de interesele capitalului!

    capitalul din Romania este de doua tipuri, romanesc, privat si de stat si capital strain!
    psd este legat de capitalul privat romanesc ca urmare a fsn-ului si a privatizarii bogatiei nationale din anii 90 prin bine-cunoscutele metode, mebo, suveica, caritas, fni, bancorex…

    in calitate de reprezentant al capitalui romanesc psd a introdus acea lege ca sa dea ragaz antreprenorilor romani sa faca acumularile de capital care sa le permita participarea la privatizarea respectivelor firme/companii!

    pnl este reprezentantul capitalului strain in Romania…

    dupa mintea mea partidul in cauza ar trebui sa abandoneze *national* din sigla ( ideea lui Bratianu *prin noi insine* nu isi gaseste loc in platforma politica a pnl-ului) si sa se numeasca doar partid liberal!

    Ironie a istoriei: locul pnl-ului din perioada interbelica l-a luat psd, iar locul pnt, actualul pnl!
    eu cred ca guvernul a facut imprumuturi masive de pe piata bancara ( cica intre 25-30 miliarde de euro/dolari) ) si pesemne ca a garantat cu actiunile de la companiile de stat!
    banui ca guvernul a evitat imprumuturile de la FMI care ar fi condus la reducerea radicala a cheltuielilor salarii/pensii caci atunci *pa* la guvernare, la alegerile viitoare, ca atare a evitat un soc rapid si a ales o ingreunare mai lenta a vietii, ca sa nu fie afectat rezultatul alegerilor…

    de ce nu ni se spune adevarul? care sunt consecintele pe termen mediu si lung?

    cei care vorbesc pe-acilea de rentabilizarea lor prin privatizare la straini bat campii …
    eu nu stiu taran care sa cumpere de la vecin o vaca care nu da lapte.. ci doar promisiunea ca va da lapte…cand o vaca se vinde, cumparatorul doreste sa vada cu ochii lui cat lapte da vaca si sta la muls…

    eu nu am incredere in onestitatea profesionala a PM de cand am aflat ca a fost dat afara de la ing, pe motive de deontologie profesionala ( speculatii pe baza leului) si din momentul in care a vorbit ca a gasit la ministerul finantelor contabilitate dubla si alte bazaconii…ca apoi sa se faca ca ploua….

    eu zic ca in raport cu omul politic trebuie sa fim nu critici, ci foarte critici…

    poupincourismul este un amestec de frica si de prostie..

  8. !albina

    ca la S.N.G.N. ROMGAZ S.A. , 80 la suta actiuni la straini si 20 la suta actiuni pentru romani!

    iar profitul unde ar merge?

    dupa mintea domniei-voastre, in bugetul national!

    sunteti minunat! cand mai aveti din astea, nu va sfiiti, citindu-va am senzatia ca iq-ul meu, altfel foarte modest, creste rapid!

    • Amice distantier , se poare ca te distantezi, tare de tot ,de intelegerea lucrurilor , cel putin la nivel de economie de piata . Te intrebi cu induiosare unde merge profitul ? Este ca nu intelegi ? Reorganizarea intreprinderilor NEPROFITABILE- , care nu fac nici un profit si care consuma banii nostri ai cetatenilor pe salarii , pe alte beneficii , pe recapitalizare , cui platesc un profit inexistent ? Ele sunt mari consumatoare de bani de la buget . Jucatorul economic ,in piata globalizata , plateste reorganizarea activelor cumparate sau majoritar obtinute la nivelul de actionariat , plateste chirii pe spatiile ce apartin si entitatilor economice ale statului , plateste si realizeza modernizarea acestor active , plateste salariatii si taxele aferente lor , angajatilor romani , plateste scolarizari , plateste partial si realizarea unor cai de acces prin taxele platite catre stat aferente lucratorului sau prin oferirea directa de fonduri , modernizeza nu numai activul in sine ci si perceptia lucratorilor ce isi dezvolta astfel fel de fel de capacitati si carora li se ofera o sansa de mai bine . Profitul obtinut nu este parte a desteptaciunii statului ci mai degraba a tehnologiilor si inteligentei acestor mari intreprinderi . Poate nu stii , dar fara ca acest profit sa fie imediat reinvestit , tocmai pentru a putea mentine solvabile (in viata ) activele aflate in posesie peste tot in lume , sar declansa procedura numita faliment , cu urmarile stiute deja . Acusica daca ai inteles , ma-ai facut sa iti scriu cam mult , vezi amice cit de mititel gindesti ?

    • mititel zis stefanel …. doar da din gura nitel .

    • stefan! stii ce sar putea face cu banii obtinuti din recapitalizarea anuala a acestor active neperformante si platile salariale oferite unor falimentare institutii ce apartin statului ? ?

  9. !v

    de unde cuvinte, cand idei *canci*?

  10. !albina

    v-am raspuns, dar nu mai gasesc raspunsul…s-a topit….

    din cate inteleg, strainii care cumpara vin cu banii de-acasa in sacose, sa tot plateasca ce ati indicat atat de precis ce trebuie sa plateasca si au foarte mult de platit……

    iar eu prost cum sunt, credeam ca astia vin doar sa ia dividentele pe actiuni….ei nu, ei vin sa puna pe picioare activele romanesti, se vor da de tot peretii daca nu reusesc asta…nu sunt interesati de dividente, astia sunt precum calugarii…munca si iar munca si rugaciuni,

    chestia cu inteligenta marilor intreprinderi este mortala…ca si aia cu modernizarea perceptiei lucratorilor…ne asteapta un viitor luminos!

    vorba lui Catavencu *Am luptat și am progresat: ieri obscuritate, azi lumină! ieri bigotismul, azi liber-pansismul! ieri întristarea, azi veselia!… *

    dar cu gramatica cum ramane, cand scrieti *sar declansa procedura* e vorba de o gramatica modernizata?

  11. !V, M

    ca bine zicea Courteline: * nu exista satisfactie mai mare decat aceea cand un idiot spune despre tine ca nu intelegi nimic si ca nici dumnezeu nu cere*!

  12. !V
    !M

    ca bine zicea Courteline: * nu exista satisfactie mai mare decat aceea cand un idiot spune despre tine ca nu intelegi nimic si ca nici dumnezeu nu cere*!

  13. !m

    parafrazandu-l pe Courteline, nu exista o satisfactia mai mare ca aceea pe care o gusti cand un idiot, care nu pricepe nimic si nu are nici un argument, crede ca te simti cu musca pe caciula!