G4Media.ro

PSD amplifică discursul naționalist pe tema privatizării companiilor de stat: Să cedezi…

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

PSD amplifică discursul naționalist pe tema privatizării companiilor de stat: Să cedezi acum, în pandemie, bucăți imense din avuția națională este o adevărată crimă economică

Partidul Social Democrat continuă campania împotriva unei posibile privatizări a companiilor de stat, afirmând că „dreapta vrea să privatizeze profitul țării” în timpul pandemiei, când prețul activelor este redus, și acuzând că acest lucru ar echivala cu „o adevărată crimă națională”.

„Dreapta vrea să privatizeze profitul țării, adică cele mai rentabile companii de stat! Acestea au însumat în 2019, în timpul guvernării PSD, profituri anuale peste 800 de milioane de euro. Să cedezi acum, în pandemie, când prețul tuturor activelor este mult diminuat, bucăți imense din avuția națională, este o adevărată crimă economică! Nu vă lăsăm să jefuiți economia și să condamnați definitiv România!”, a postat PSD pe contul de Facebook.

De la începutul anului, PSD a vut mai multe mesaje cu tentă naționalistă pe tema privatizării unor companii de stat, după ce Guvernul Cîțu și-a exprimat intenția de a abroga legea 173/2020, proiect al PSD, prin care s-a impus interdicţia de a înstrăina acţiunile deţinute de stat la companiile şi societăţile naţionale pentru o perioadă de 2 ani.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat vineri că Guvernul nu va privatiza nicio companie sau societate comercială la care statul este acționar, după ce va fi abrogată această lege.

Ministrul Energiei a scris pe contul de Facebook că susține abrogarea și a subliniat că Guvernul nu va privatiza „nimic”, în opinia sa, statul ar trebui să fie acționar majoritar în societățile și companiile de interes strategic național.

„Ca în povestea cu Petrică și Lupul, pe diverse voci, aud că se strigă ”Ne vând țara”. (….) ÎNSĂ, nu privatizăm NIMIC! Așa cum am spus și în cadrul ultimelor audieri, nu PRIVATIZĂM NIMIC! STATUL TREBUIE SĂ FIE ACȚIONAR MAJORITAR ÎN TOATE SOCIETĂȚILE ȘI COMPANIILE DE INTERES STRATEGIC NAȚIONAL! Și așa va fi! Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE, ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român.
P.S. În continuare cred că nu este bine să ne folosim de manipulare și de temerile ascunse ale unor oameni, doar că să obținem un interes electoral efemer”, a scris Virgil Popescu, pe 15 ianuarie, pe Facebook.

Cu o zi înainte, președintele PSD Marcel Ciolacu a lansat un nou atac la adresa premierului Florin Cîțu pe tema intenției Guvernului de a relua privatizarea companiilor de stat, afirmând că se pune la cale „cel mai mare jaf din istoria modernă a țării” și că PSD se va opune „cu toate forțele”.

„Nu le-a ajuns cât au furat în pandemie! După împrumuturile uriașe de 30 de miliarde de euro, făcute anul trecut, Cîțu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării! Vrea să vândă – PE NIMIC! – cele mai puternice și mai rentabile companii de stat! Tot ce a rămas mai valoros în patrimoniul statului român, companii cu profituri de miliarde de lei! ”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

În urmă cu o săptămână, Marcel Ciolacu se opunea privatizărilor, tot într-o pe Facebok, scriind ”Iohannis, oprește jaful! Nu vindeți bogățiile țării!”.

Senatorul PSD, Daniel Zamfir, a scris, pe 7 ianuarie, pe Facebook că premierul Cîțu pregateste OUG prin care să abroge ”Legea de protejare a avuției naționale”. ”Vor acum să prăduiască Portul Constanța, Aeroporturile, Hidroelectrica și CEC-ul”, a mai scris Zamfir.

Legea 173/2020 a fost inițiată și votată de majoritatea PSD din precedentul Parlament și interzice pentru o perioadă de 2 ani privatizarea sub orice formă a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. Mai mult, legea suspendă, tot pentru 2 ani, privatizările deja începute la acel moment.

Interzicerea privatizărilor a fost criticată de partenerii economici ai României, dar și de mulți participanți la piața de capital, dat fiind că experiența privatizărilor – fie și ale unor pachete minoritare de acțiuni – au dus deseori la însănătoșirea unor companii de stat căpușate de partidele politice aflate la putere.

Citește și:

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Nu privatizăm nimic, listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă privatizare

Guvernul vrea să abroge legea care interzice timp de doi ani privatizarea companiilor de stat

Nou atac al lui Marcel Ciolacu pe tema reluării privatizărilor: Cîțu pune acum la cale cel mai mare jaf din istoria modernă a țării! Ne vom opune, cu toate forțele!

PSD revine la discursul naționalist: 34 de miliarde de lei scoate noua putere, în 2021, din buzunarele populației / Să sufere milioane de oameni ca să se îmbogățească firmele străine prietene cu Cîțu, Barna sau Cioloș!

sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Ce nerușinare,? După ce PSD și acoliții lor ruși au vândut tot fac circ nesimtiti

    • „Cateva din intreprinderile „vandute” pe 2 lei cadou rusilor: (majoritatea distruse:)
      – Petro +toate resursele subterane nationale de petrol si gaz-la rusi.
      – Lukoil+rafinaria Petrotel Ploiesti -rusi
      – Platforma de foraj din Marea Neagra apartine 97% ROSNEFT- Rusi + 3% Exxon Mobile AM sub diverse egide si intermediari OMV, MOL etc
      – Rompetrol + rafinaria Petromidia apartine KazMunai Gaz -Rusi
      – Rafinaria RAFO Onesti- apartine Petrochemical Holding -rusi
      – ALRO Slatina aprtine Vimetco – miliardarul rus Vitali Macițki
      – ALUM Tulcea aprtine Vimetco – miliardarul rus Vitali Macițki
      – ALUMINA ORADEA – Ruskii Aluminium – prin Oleg Deripaska prietenul lui PUTIN
      – Rafinaria Arpechim Pitesti (inchisa) apartine OMV – rusilor
      – DOLJCHIM Craiova preluat de OMV – rusi si taiat ca fier vechi
      – ARTROM Slatina apartine TMK – rusi
      – IM Resita (RENK) apartine TMK – rusi
      – UCM Resita – INTET AG Elvetia, dar neoficial, „gurile rele” spun ca in spatele lui Buzaianu ar fi aceiasi ca la Mechel
      – Industria Sarmei Câmpia Turzii apartine Mechel -rusi prin IGOR ZIUZIN, prietenul lui PUTIN
      – COST Târgoviște apartine Mechel- rusi prin IGOR ZIUZIN, prietenul lui PUTIN
      – Ductil Steel Oțelu Roșu apartine Mechel rusi prin IGOR ZIUZIN, prietenul lui PUTIN
      – Ductil Steel Buzău apartine Mechel -rusi rusi prin IGOR ZIUZIN, prietenul lui PUTIN (Nu Ductil Oerlikon care fac electrozi)
      – Laminorul Brăila apartine Mechel – rusi prin IGOR ZIUZIN, prietenul lui PUTIN
      – Laminorul Focsani – Mechel- rusi prin IGOR ZIUZIN, prietenul lui PUTIN
      – Mechel Reparații Târgoviște- rusi prin IGOR ZIUZIN, prietenul lui PUTIN
      – partial Tepro Iasi prinTechnosteel LBR – rusi
      – Hidrojet Breaza – UzinExport (fosta intreprindere de comert a securitatii inainte de ’89) actualmente detinuta de rusi
      – COMMET Tecuci -Uzin Export (fosta intreprindere de comert a securitatii inainte de ’89) actualmente detinuta de rusi
      – UPETROLAM Bucuresti-UzinExport(fosta intreprindere de comert a securitatii inainte de ’89) actualmente detinuta de rusi
      – FORTUS Iasi – UzinExport (fosta intreprindere de comert a securitatii inainte de ’89) actualmente detinuta de rusi. „

    • Dacă PSD a făcut asta înseamnă că și PNL o poate face? Incredibil câți își dau cu parerea în acest articol și nu au un minimum de discernământ sa vadă ca soluția privatizărilor nu e una inteligenta, din multe, multe motive, fie ea și parțială.
      1. Nu se vor vinde societățile cu probleme, care fac gaura la bugetul de stat, ci alea cu profit
      2. Prin vânzare va scădea toatal/parțial venitul pe care statul îl obținea anual ca profit
      3. Vânzarea se va face la un preț mic, dictat de nevoia de finanțare a statului și cererea mica din piata
      4. Cu cât scade puterea statului de reprezentare în companiile importante/esențiale cu atât mai mica este marja de manevra pe care o are dpdv economic în situații precum cea în care trecem, deoarece companiile importante vor fi private
      5. Profitul companiilor profitabile va fi externalizat, ex Petrom sau băncile austriece, unde foarte puțin din acesti bani sunt reinvestiti în Romania
      6. Dacă a făcut-o PSD asta nu înseamnă că trebuie să o facă și PNL sau USR, ne așteptăm la alta conduita guvernamentala

      Nu mi-am propus sa schimb percepții, viziuni…. Putin probabil, dar dacă măcar un om, din toți cei care girează aceasta abordare a guvernului, își schimba opinia… tot e ceva.

    • Ferma Nazarcea cu hectare de vie și livadă de piersici dată moca de Năstase pe când era nepotul mătușii Tamara fix lui Mache zis Îps zis Satana! Apropo Satana Mache a distrus tot și a deschis cu banii luați din ferma Nazarcea complex de lux pentru turiștii enoriași din Suceava.

  2. Numai fete de imbecili in poza.. Unul mai jalnic decat altul.

    • Fete de Presedinti de CAP!

  3. Păi de unde bani pentru uriașa armată de putori bugetare și cele 200.000 și… de pensionari speciali? VINZI DIN CASĂ. CA BEȚIVII. DOAR BEȚIVII VÂND DIN CASĂ PENTRU BANI DE BĂUTURĂ (PENSII SPECIALE ȘI BUGETARI FĂEĂ NUMĂR).

  4. totul trebuie privatizat sau vindut firmelor romanesti si din UE . s-a anuntat foarte clar ca vor fi privatizate , vindute , doar parti , nu in totalitate , masura ce aduce bani de la investitori. cu cit mai repede cu atit mai bine

  5. Mișto poza!
    Cvartetul de coarde – PSD.

  6. !Grig

    *care sunt acolitii lor rusi* care au vandut tot din bogatia nationala?

    domnia voastra are cat de cat o minima competenta economica?

    intre 1990-2000 s-a incercat privatizarea prin diferite metode, trebuiau bani si s-a inventat Caritasul, Geraldul, FNI etc, mebo, suveica, subevaluari, furt ii spun unii

    dupa 2000 cand am demarat negocierile cu UE s-a privatizat directionat, catre entitati din UE…aveam de ales? au pus conditii…uitati-va pe net, poate gasiti filmul *Adulti in camere*, despre criza greaca din 2015….cum li se spunea grecilor ce trebuie sa vanda, daca vor sa fie ajutati financiari… care aeroporturi, care cai ferate, care porturi…

    acum avem cat de cat un capital privat romanesc…el trebuie avut in vedere…

    PSD a ajuns, ne place, nu ne place, reprezentantul capitalului privat romanesc…el trebuie sprijinit…

    domnia-voastra nu vede cate firme poloneze, cehesti si unguresti sunt pe piata romaneasca?

    eu nu cred ca avem vreun lant de 10 wc-uri detinute de vreun proprietar roman!

    politica inseamna razboiul dus cu alte mijloace….suntem in altfel de razboi…

    fiti realist si lasa retorica!

  7. Voi vorbiti nerusinatilor? Dupa ce ati vandut pe nimic toata industria, practic , munca a doua generatii , la diversi „doritori „de chilipiruri , care au avut punga plina ptr. comisioane si care apoi au transformat-o „in fiare vechi”si terenuri ptr. imobiliare , veniti sa strigatii acum , ca se vinde si ce a mai ramas. Cum mau puteti fi credibili , cand toti v-ati infruptat din munca romanilor , dintr-o perioada de constrangeri , cu multe lipsuri ? Ati profitati din plin si de ultimele resurse ale Romaniei , pe care ati secatuit-o in numele democratiei voastre „originale” . Toti sunteti la fel, pusi pe capatuiala , in numele promisiunilor facute romanilor in campaniile electorale .

  8. Asta merită BĂȘTINAȘII din colonia Romanica. Să PRĂDUIASCĂ tot, este tot ce doresc de la guvernul Gaulei_erului klauSS, deoarece acum au toată puterea la dispoziție.

  9. De unde vreți sa va întrețineți curvele în birouri la stat degeaba? Proștilor de PSD-iști! Pnl-istii se gândesc și la curvele ce vor trebui întreținute de feciorii lor în viitor, nu se gândesc numai la „acum”. Niște putori incapabile de a produce ceva trebuie sa trăiască din ceva, nu e ca și cum ar fi doctori, profesori sau polițiști, care oricum în mare parte oferă servicii de tot rahatul, dar asta e alta discutie

  10. mai bine ar explica… cum a reusit Guvernul sa scoata in 2013 Compania Plafar din categoria companiilor de interes national 🙂 si cum a fost destructurata ulterior 🙂