G4Media.ro

Semnele recesiunii se înmulțesc în România, apar grevele, vin avertismente pe bandă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Semnele recesiunii se înmulțesc în România, apar grevele, vin avertismente pe bandă rulantă în regiune. Guvernul crește salariile bugetarilor

De câteva zile, avertismentele serioase legate de starea economiei în România și în regiune vin pe bandă rulantă. O analiză Bloomberg arată că toți cifrele macroeconomice indică un derapaj al Europei de Est spre recesiune, iar Germania – un mare partener economic al României, are deja economia în stagnare. Cu o criză a energiei la ușă și măsuri incoerente guvernul Ciucă se confruntă deja cu proteste. Pus în fața avertismentelor, ministrul Finanțelor admite că ”există riscuri de gen recesionist”.

Problemele României. Prețul energiei, schema guvernamentală de compensare a facturilor care riscă să producă o gaură bugetară de câteva zeci de miliarde de lei, inflația galopantă și investițiile guvernamentale întârziate sunt câteva dintre ingredientele peisajului economic sumbru.

Bloomberg arată că deși România a oferit cea mai mare surpriză pozitivă, evitând printr-o creștere de 2,1% contracția trimestrială prognozată, ”toți indicatorii arată că Europa de Est derapează spre o recesiune în semestrul doi, din cauza războiului Rusiei și a creșterii prețurilor”.

Inflația galopantă, ajunsă la 15%, a început deja să scoată unele categorii de bugetari în stradă. Polițiștii și angajații din penitenciare au protestat miercuri, iar sindicatul Tarom a anunțat că avioanele nu vor mai zbura din 23 august pe tronsonul de dimineață.

Creșterea economică din primul semestru e surprinzătoare, mai ales în condițiile în care producția industrială s-a contractat cu 2,5% trimestru la trimestru, vânzările cu amănuntul au avansat cu 2,9% trimestrial, în timp ce lucrările de construcții au scăzut cu 0,9% în primele două luni ale celui de-al doilea trimestru față de primul trimestru, potrivit unei analize Economedia.

Un alt avertisment dur a venit de la Consiliul Fiscal, organ consultativ condus de Daniel Dăianu. Instituția prognozează un deficit bugetar de 7% din PIB, cu mult peste ținta de 5,8% asumată de guvern. Motivul? Consiliul Fiscal apreciază drept probabil un gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de rectificare bugetară de circa 9 miliarde de lei. Pe partea de cheltuieli bugetare, Consiliul vede o subdimensionare de 6,2 mld. lei. O vulnerabilitate aparte a României este balanța externă, unde deficitul de cont curent va depăși în acest an 7% din PIB (7% a fost în 2021), iar gradul de acoperire prin fluxuri negeneratoare de datorie va fi probabil sub 50%.

O mare problemă pentru guvern este plata facturilor compensate. Executivul a prevăzut doar 2,5 miliarde de lei la rectificare, deși furnizorii și Consiliul Fiscal avertizează că datoria e de peste 30 de miliarde de lei. Nu e clar de unde va face rost guvernul Ciucă de fondurile necesare.

Seceta severă din acest an va pune și ea presiune pe prețurile alimentelor, la fel ca și scumpirea motorinei și a îngrășămintelor.

Peisajul regional și european e extrem de îngrijorător. În al doilea trimestru al anului 2022, înregistrarea de noi companii în Uniunea Europeană a scăzut cu 1,2% față de trimestrul precedent. În același timp, falimentele sunt în creștere, pentru al patrulea trimestru consecutiv, potrivit datelor Eurostat.

De la începutul anului, noile înregistrări au scăzut constant, cu 2,3% față de sfârșitul anului 2021. Cea mai mare scădere a înregistrărilor de companii a avut loc în al doilea trimestru al anului 2020, în perioada de vârf a pandemiei, când s-a contractat cu aproape 20%.

O îngrijorare majoră este prețul energiei și mai ales accesul la gaze natural în perioada de iarnă. Criza energetică provocată de impredictibilitatea livrărilor din Rusia a dus la explozia prețurilor la utilități, arată Bloomberg, iar măsurile guvernamentale pentru protecția consumatorilor au un cost bugetar uriaș. În cazul României, dependența de gazele rusești e relativ mică, circa 7-9% din consumul energetic total, potrivit unei analize Money Review. Deși dependența e scăzută, rămâne problematică pentru România găsirea de surse alternative, mai cu seamă pe durata zilelor geroase de iarnă. Până acum, guvernul Ciucă nu a anunțat nici un contract nou de aprovizionare cu gaze, deși discuții au existat cu Azerbaidjan, Qatar și SUA.

Industria e afectată serios de criza energiei. Combinatul chimic Chimcomplex a anunțat în această săptămână că închide temporar activitatea de producție în cadrul platformei industriale Borzești pe o perioadă de 14 zile începând cu data de 18 august 2022, din cauza prețurilor în creștere la energie electrică și gaze naturale. Decizii similare au luat de-a lungul anului Azomureș, Alum Tulcea și Alro Slatina.

În acest peisaj sumbru, guvernul discută creșterea salariilor pentru toți bugetarii cu diferența de un sfert până la grila din 2022. Proiectul de OUG pus în dezbatere publică nu prezintă impactul bugetar pe acest an, iar analiștii independenți au criticat măsura pe motiv că această creștere se face în absența unei reforme reale a sectorului bugetar.

Câciu admite pericolul recesiunii. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a admis joi că în cazul României există ”riscuri recesioniste”. Întrebat într-o conferință de presă dacă România va înregistra o criză economică, așa cum avertizează unele instituții financiare străine, Câciu a spus că ”Sunt tot felul de presiuni – energie, combustibil, alimente, lanțuri de aprovizionare… Există riscuri, nu suntem într-o oază ferită de riscuri recesioniste. Dar ele sunt anticipate pas cu pas, trebuie să te uiți la anumiți indicatori precum scăderea producției industriale. Trebuie luate măsuri pentru revigorarea acelei zone. Riscuri de gen recesionist sunt, Germania e deja într-o zonă de cvasi-stagnare. Da, există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

58 comentarii

  1. nu va fi nici o recesiune . este vorba doar despre o reglare a preturilor ce erau foarte mici in intrega lume . un pui costa cit un litru de benzina si un litru de benzina cit trei tigari .

    • Hai sa crestem preturile pt ca de ce nu, vrem comunism, sa fie toate la fel. Nu sre relevanta pretul de productie si diferenta din pret si cost. Votant psd ist

    • @alx Mai grav! Consoana e penelist convins, dintr-ala care a migrat din echipa castigatoare in subordinea generalului, la ordinul venit de la Cotroceni.
      Eu il urmaresc cu mare interes, de la el intelegem cel mai bine care va fi retorica PNL de maine si ce e prin mintea lor. Aproape nimic, au ramas in bezna de prin 2005, de la cat le-a a duduit prin capsor economia lui Tariceanu, alt liberal adevarat.

    • Singura politică normală în România este politica de stânga! Ne trebuie legi UNICE. Suntem toți egali! Lege unică de salarizare și de pensii. Diferență mică între salarii. Ex. muncitor 2.000 lei, medic 2.300 lei. Ce? Mănâncă cu două guri? Pensii egale! Fiecare câte 1.700 lei. Să facem ordine!

    • @Usr-ist ce spui tu este exact retorica cu ajutorul careia comunistii au nenorocit si distrus tara asta. Constat ca sunt multi trantori care regreta comunismul cu a lui celebra: timpul trece, leafa merge…. Ce conteaza ca un muncitor sta si o freaca iar altul munceste pe rupte, la sfarsit de luna trebuie egalitate, caci doar nu are 2 guri…..

    • @Io – ești un PSDist !mput!t. Litrul de benzină e tot 8 lei și pentru unul și pentru altul. De ce diferențele astea la salarizare? E mai șmecher doctorul decât strungarul? Nu zic, merge o diferență, dar de 100 sau 200. La fel la pensii! Ai fost șmecher acum ce îți trebuie?

    • USE-istu’, iti doresc multa sanatate alaturi de strungarii tai platiti ca medicii. Mare dobi.toc esti strungarule. Foarte mare.

  2. astia viseaza recesiune si in vacante duduie de turisti in strainataturi si in tara iar la semafoare sunt puhoi de masini .

    • Poate asta inseamna ca preturile in ro sunt aberant de mari la vacante dar in mod cert tu nu ai habar si sigur nu iti place „strainatatea” relicva comunista

    • Numai bugetarii pleacă în vacanțe. Privații nu au concedii, muncesc să plătească salarii și pensii grase! Militarii au pensii de peste 20.000 de lei pe medie și se pensionează la 38-40 de ani! De unde? Avem peste o jumătate de milion de pensii speciale care trebuiesc complet eliminate! ZERO! Au strâns destul în conturi!

    • 👍👍👍👍😂😂😂😂

    • Nu inteleg cum e cu recesiunea si, in general, cu economia, dar nu inteleg de ce trebuie marite salariile medicilor…asa…empiric. Sunt medic, din ala care munceste. Nu vreau marire de salariu. Vreau evaluarea performantei tuturor cadrelor medicale si un sistem de plata bazat pe indici de performanta. Da, salarii diferentiate, in functie de cat munceste fiecare. Nu ma deranjeaza sa castige un coleg de birou de 2 ori cat mine, daca e de 2 ori mai performant pentru sistem. Nu ma deranjeaza sa mi se injumatateasca salariul daca asta mi-e performanta. Nu ma deranjeaza sa castige o asistenta medicala mai mult ca mine daca i se considera aportul adus institutiei mai mare decat al meu. Si, preferabil, in stabilirea acestor indici de performanta, sa nu fie consultata OMS (e tare scumpa consultanta lor), ci experti locali, nepolitizati. Sau inspiratie din sistemul medical privat romanesc, unde nu se sta degeaba pe bani buni.

      Ba chiar as indrazni sa sugerez acelasi sistem de indici de performanta tuturor domeniilor bugetare.

      Si mai vreau ceva, cu mare ardoare: sa-i fie calculat fiecarui pacient contributia adusa sanatatii de-a lungul vietii, ajustat la anul curent. Iar fiecare decont consumat din sistemul de sanatate sa-i fie tras din aceasta contributie. Iar cand se termina, se termina. Sa discute consortul co-asigurat cu consoarta, sa decida cum impart contributia de sanatate a unui singur muncitor in familie…intregii familii.

      Da, vreau o ‘privatizare’ a sistemului medical.

  3. fratilor ati capiat ? ce recesiune ? nu vedeti cum soselele sunt arhipline de nu ai loc sa pui un pai si la ghena de gunoi pute de atita ambalaj de pizza .

  4. Daca voi prin greve vedeti semne de recesiuni, sunteti praf la economie. Greve au fost mereu, iar cel mai des sunt atunci cand economia “duduie”, pentru ca oamenii vor o crestere de salariu atunci cand statului ii merge bine.

    • Ar trebui interzise grevele. Când țara merge rău cum sa facă grevă? Poliția pe ei cu bastoane. USR poate să readucă țara pe linia de plutire dar nu e lăsat de forțele reacționare.
      Ghinea – ministrul Muncii. Să reducă bugetarii și să înghețe pensiile. Nu de la ăia câțiva cu pensii speciale facem economie! Economie se face de la milioanele de pensionari.

    • Daniele esti bandit! Ataci sub steag fals! Specialitatea muscalilor…

  5. Inchidem anul cu deficit mare, salarii marite ca sa nu iasa lumea in strada. Sunt curios cum vor face bugetul pentru anul urmator pentru ca suntem obligati sa intram in deficit de maxim 3% de UE.
    Solutia va fi sa printam bani, euro la 6-7 lei si vorba aluia de mai sus si degeaba… „Doamne ajuta!”….

    • De abia astept sa ne de-a afara din uniunea europeana care nu isi mai are locul in lume. tu poti pleca in sua.

    • @0I0: suntem obligați teoretic la 3% deficit, practic mai putem obține o amânare sau in cel mai rău caz o procedura de deficit excesiv si niște amenzi (mari, dar cui ii pasa – tot de la buget se plătesc….)

  6. Dupa noi si Potopul. Sunt curios pe cine or sa mai dea vina ..

    • Ai dreptate! Trebuie să scoatem alianța nocivă PSD – PNL!Numai venirea USR la guvernare ar putea face un pic de ordine în acest dezmăț! Reducerea pensiilor (nu numai a celor speciale) pentru a ne încadra în PNRR, reducerea cu 30% a numărului de bugetari din sănătate, învățământ, apărare și administrație sunt două măsuri IMEDIATE!

    • Usr-ist nu cred că ești, sau dacă esti, ești p.r.ost.
      Sunt pensii de 1.000 de lei, ce să reducă la alea ? Un medic după 40 de ani de muncă iese la 65 de ani, cu s.ă.nă.tatea distrusă de s.t.r.es, cu aproximativ 3.500 de lei pensie. Cât ai vrea să aibă pensie un medic ?
      Pensiile normale sunt direct proporționale cu contribuția !
      Doar cele speciale, de peste 10.000 de lei, sunt o abominație.

  7. Este foarte bine sa lucrezi ca angajati bugetar, chiar daca dau o spaga sa ma angajez.
    Patronii de firme private fura uneori de la sclavii lor angajati.
    Daca PSD, PNL vor sa stea la guvern trebuie sa majoreze salariile, salariul minim, pensile, alocatile.

  8. Romania lui Bode pe Contrasens ! Accident cu girofar, zero penal, interes national.

  9. leul se intareste…nici vb sa sara de 5 ron …dar foarte posibil sa ajunga la 4,7

    exceptand deficitul care e urias de vreo 3 ani…..economia chiar functioneaza…si de o vreme este decuplata de politic

    am tot vazut economisti care prevestesc intrarea in moarte clinica a economiei romanesti…dar au dat pe langa cu previziunile ….. par chiar penibili unii din ei

    • Banii aruncați in economie trebuie să producă ceva, când îi dai in bugetari nu produci decat o competiție pe produse. Preturile vor crește automat. Un leu puternic mărește deficitul balanței comerciale. Importuri mai ieftine, exporturi mai scumpe. Eu care export câteva produse nu imi convine un leu puternic.
      Ineficienta statului o suporta cetățenii care muncesc. Noi ne împrumutam să platim dobânzi si nu investim in ceva care să producă.
      Producatorii de energie, vor opri robinetul in curând ca vor intra în colaps. Nu au fost plătiți.

    • Ai dreptate! Bugetarii să fie obligați să cumpere numai de la privați ca să stimuleze economia. Ori ei ce fac? Cumpără produse de stat!!!! Mai bine dăm afară 30% din bugetari. Cică „clase cu maxim 26 de elevi”!!! Păi nu merge și cu 52 de elevi? De ce avem nevoie de atâtea mașini de SMURD că nu mai avem loc de ele pe străzi?

    • @Dan dar de unde ar putea să cumpere dacă nu de la privați? Toți de la USR sunteți spălați pe creier?

    • Pot fi clase si cu 500 de elevi, apoi tu plângi că, la finalul celor 8 clase, loaz.a ta nu a invatat nici tabla inmultirii. Ai lasat tractorul si te-ai apucat de scris?

  10. Si care e solutia? Sa vina USR la putere, si Maia Sandu presedinte? Nu?

    • USR la guvernare! Reducerea deficitului prin concedierea a cel puțin 30% din bugetari și înghețarea pensiilor pentru a ne încadra în PNRR. Numai USR poate face ordine! Eliminarea pensiilor speciale cu excepția celor ale europarlamentarilor și alte ziariștilor.

    • Din păcate USR singur nu poate să facă nimic. Românii nu votează cum trebuie să le fie bine. Aproape 10% din buget pentru pensii este enorm, ai dreptate! Sunt bani aruncați! În America nu sunt pensionari racordați la buget. Fiecare consumă ce a strâns în timpul vieții.

    • Înghețarea pensiilor ar fi suficientă. Gândiți-vă că la inflația de anul ăsta trebuie să creștem pensiile cu minim 15%. Adică depășim 9,4%. Ghinea a prevăzut corect și a blocat creșterile deșănțate. În definitiv ce îi trebuie unui pensionar mai mult de 1700 lei/lună? Ce face cu banii?

    • Sunteti voi usristi cum e ciuca doctor!

  11. Ce recesiune? Am avut creștere economica in ultimul semestru, recesiune înseamnă doua semestre de scădere economica.

    • Si in 2008 dudia economia, salarii mărite la bugetari si poc! 😂😂😂

    • În 2010 am avut un guvern condus de Boc care a avut curaj să taie pensii și salarii. Acum doar bietul Ghinea are curaj să arate că dacă nu reducem fondul de pensii nenorocim țara! Pensionarii doar consumă, nu produc nimic! Vor doar bani! USR poate să facă ordine!

    • @0I0; Corect cu 2008… acuma, nu se stie… momentan.
      Situația este mult diferita.
      Probabil ca va fi recesiune la anul pe vremea asta.

    • Da, situația e mult mai proastă! 😂😂😂
      Si criza vine în 3 luni, nu la anul pe vremea asta.
      Nu trebuie să ne zică BNR ca am intrat în recesiune. Avem 15% inflație care i-a bubuit pe toți. Germania taie TVA, noi dam 50 de bani, subventionam energia intr-un mod aiuristic.
      În decembrie vor tipa companiile care au de primit bani de la stat. Stilul pesede amanam plata TVA si concediile medicale. Pana cand?

    • Fals Usr-ist, în PNNR este pus un procent maximal din PIB pentru bugetul de pensii, nu e nici o reducere. Ești un trol USL-ist.

  12. Daca nu ma mai tineti de vorba, poate ma apuc de ea : ” Narrative Economics: How Stories Go Viral and Drive Major Economic Events. „

  13. ## @Admins, fix the ancient ghilimele #hit.

  14. Numai venirea USR la guvernare ar putea face un pic de ordine în acest dezmăț! Reducerea pensiilor (nu numai a celor speciale) pentru a ne încadra în PNRR, reducerea cu 30% a numărului de bugetari din sănătate, învățământ, apărare și administrație sunt două măsuri IMEDIATE!

  15. recesiunea vine cind o fi premier ciolacu asta daca nu cumva pnl iese de la guvernare si declanseza anticipate

  16. atat intelege romanul din economie, sunt cutii de pizza aruncate peste tot= economia duduie. romanul e expert in toate si are el norme de masurare adevarate nu ca altii care se incurca in cifre. ce mai conteaza ca fraierii aia care au prevestit la virgula recesiunea trecuta si-au vandut aproape toate aseturile, si-au pus banii la saltea si asteapta colapsul, ce mai conteaza ca a-2-a economie a lumii, China, are sistemul bancar si imobiliar la pamant, ce mai conteaza ca mai toti americanii de rand si-au consumat aproape ultimii banuti din conturi conform bancilor, ce mai conteaza ca pana si Isarescu ne-a povestit cum consumul, principal motor al economiei a franat brusc, duduie de masini la semafoare? „duduie” si economia.

    • 👍😂😂😂😂

    • crestere economica, pibul natiunii creste vazind cu ochii . salariile se maresc , scumpirile sunt doar exagerari la tv , pretul la benzina scade . banii la saltea stau gramada , evaziunea e totala , toata lumea cinta si danseza .

  17. Numai din tăierea pensiilor speciale am avea un surplus de 6-7% din PIB. Avem peste 200.000 de „speciali” cu pensii de peste 20.000 lei (vezi Ciucă). Dacă tăiem aceste pensii redresăm economia.

  18. E deja prea târziu. Ai două opțiuni, ori intri în hora hoților, în clanul bugetarilor, ori emigrezi.

  19. Le mai promite o pomană mai încolo să uite de inflaţie şi taxe şi apoi o iau de la capăt cu fraiereala românaşii.

  20. Asta cu venirea USR la guvernare am mai trăit-o in 2016 când au venit pentru un ca sa repare ce se mai putea și sa ne duca pe linia de plutire, suficient pentru poporul votant să revină la PSD cu 40% și pe asta mizează Ciolacu acum iarăși, poate poate ia USR guvernarea, chiar cu prim-ministru in 2023 ca apoi prostimea sa ii readucă pe ei 4 ani la putere. Eu zic ca acum cei care au votat PSD și PNL sau au făcut ceva pe el de vot in 2020 trebuie sa suporte consecințele și le urez sa ii prindă criza cât mai din plin și sa ajungă in 2024 sa plătească măcar moral pentru ce au făcut. Speranțe nu am sa le vina mintea la cap, probabil vor vota AUR, ca atâta ii duce mintea. Pregătiți-va de finala la prezidențiale Geoana vs Simion șamd

  21. Da, da, bugetaru e stâlpu patriei, ăștia ne apără de inflații, de triplarea prețului la pompă, de tot ce e mai nasol pe planeta asta.

    Bine că avem toate instituțiile astea mâncătoare de bani care ne feresc de nenorocirile de zi cu zi, altfel nu cred ca ne descuram …

  22. G4media ați băut apa câinelui?
    Ce măriri, această știre falsă face ca internauții adunați la crâșma din sat cu telefoane în rate de la digi în mână comentează pe marginea informației!

  23. Ar fi bine ca România să ajungă precum Grecia în incapacitate de plată, pe f.u.n.d.u.l gropii, să vină creditorii să ne guverneze, că românii sunt prea proști, dacă votează USL de aproape 30 de ani ! Cu 2 mici pauze, CDR (jalnic din nefericire) și Băse.

  24. Pot fi clase si cu 500 de elevi, apoi tu plângi că, la finalul celor 8 clase, loaz.a ta nu a invatat nici tabla inmultirii. Ai lasat tractorul si te-ai apucat de scris?

  25. Ne doare la 🍆, cu cat se intetesc stirile cu scumpiri, criza si inflatie, cu atat chefuim mai cu foc si mergem sa frigem protapurile la munte, se stieeeee!!! 😁