G4Media.ro

Seminar – Prevenirea criminalității: Rolul și limitele legale ale autorităților de urmărire…

Seminar – Prevenirea criminalității: Rolul și limitele legale ale autorităților de urmărire penală și ale serviciilor secrete

Centrul pentru Drepturile Omului și Migrație din cadrul Universității Româno-Americane a organizat în perioada 21-22 mai a.c. evenimentul ”Judicial Living Lab -Prevenirea criminalității: Rolul și limitele legale ale autorităților de urmărire penală și ale serviciilor secrete”, potrivit unui comunicat de presă.

Împreună cu Ministerul Justiției din Italia prin Inițiativa Central Europeană, Universitatea din Malta, Senatul pentru Justiție și Constituție din Bremen – Germania, Centrul KEMEA pentru Studii de Securitate din Grecia, Agenfor International din Italia, Innovative Systems Prison din Portugalia și Centrul pentru Studiul Democrației din Bulgaria, implementează un nou proiect internațional, finanțat de Comisia Europeană prin DG JUST, care abordează cooperarea interinstituțională, inclusiv în domeniul investigațiilor hibride .

Laboratorul a fost parte a proiectului PRE-RIGHTS care promovează o abordare europeană asupra cooperării judiciare în domeniul prevenirii criminalității, analizând echilibrul dintre dreptul la siguranță și dreptul la o justiție eficientă, precum și corelarea măsurilor de securitate națională cu drepturile omului și obiectivele de reabilitare în închisoare sau prin sisteme de probațiune, așa cum sunt ele prevăzute de legislația UE.

Organizat în paralel cu evenimente similare în alte cinci state membre UE, Judicial Living Lab din România a reunit 23 de profesioniști și experți naționali, reprezentanți ai Ministerului Justiției, parchetelor, instanțelor de judecată, structurilor specializate din cadrul Ministerului de Interne, organizațiilor internaționale, organizațiilor nonguvernamentale și ai mediului academic.

Prima zi a evenimentului a găzduit reprezentanți ai actorilor instituționali relevanți în plan național cu prezentări având ca temă „Mapping: Rolul, puterile și limitele legale ale autorităților de urmărire penală și ale serviciilor secrete”.

S-a reținut faptul că în România rolul și limitele pe care serviciile de informații le au în activitatea de prevenire și combaterea a criminalității sunt reglementate, în principal, de Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României și, în subsidiar, de OUG nr. 78/2016 , OUG nr. 43/2002 şi Legea nr. 304/2004 . Activitatea de informații pentru realizarea securității naționale are caracter secret de stat și nu reprezintă o activitate de urmărire penală, în sensul Codului de Procedură Penală, deși unele activități specifice presupun restrângerea legală a exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului.

Citește aici comunicatul integral

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează